Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Kasandra -> Nea Fokea

Nea Fokea - Seoce za uživanje

Letovanje Nea Fokea 2019: vile, apartmani, hoteli

Nea Fokea apartmani

Ribarsko selo Nea Fokea (Νέα Φώκαια), nalazi se na samom početku Kasandre – najzapadnijeg poluostrvskog prsta Halkidiki. Izgrađena je 1922 godine na njenoj desnoj obali na zelenom brdu iznad mora a sagradili su je doseljenici koji potiču iz Fokee, mesta u okolini grada Smirne poznatijeg kao Izmir u današnjoj Turskoj. Zemljište na kojem je mesto sagrađeno pripadalo je manastiru Agios Pavlos sa Svete Gore.

Novo naselju pridodat je predznak Nea (nova) Fokea. Udaljena je oko 85 km od Soluna i znana je po ribljim tavernama i gostoljubivim kafeima. Osim lepih plaža u Nea Fokei je i drevna Kula (odlično očuvana vizantijska tvrđava sagrađena tokom 1408 god. na rtu iznad plaže) te prolaz apostola Pavla u stenama i ove dve atrakcije daju pečat na istorijsku osobenost Nea Fokee. Selo broji oko 1500 stalnih žitelja a tokom leta broj stanovnika poraste i do 10.000.

Naročit kolorit i draž Nea Fokei daje vašar koji se ovde održava jednom godišnje 29. i 30. juna, a u čast apostola Petra i Pavla u blizini crkve Svetog Pavla, koja je smeštena na ulasku u selo.

Letovalište Nea Fokea ima dobru infrastrukturu, turistima se nudi široka lepeza za smeštaj, koja uključuje luksuzne hotele, vile, mesta za kampovanje, na nenametljiv način koji čuva tipičan grčki karakter (seoce za uživanje) uprkos predznaku "Nea".Nea Fokea apartmani i vile leto 2019

Nea Fokea mapa

Nea Fokea patrola – Kolima do Nea Fokee

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Nea Fokee. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO NEA FOKEE

Nea Fokea video

Nea Fokea atrakcije leto 2019

Veoma dobro očuvana viizantijskai kula datira iz 1407.godine kada je Janis Paleologos darivao zemljište na kojem je današnje selo Nea Fokea, manastiru sa Svete Gore, Agios (Sveti) Pavlos (Pavle). Toranj je izgrađen sa namenom čuvanja manastira,ima osnovu od 49 m 2 i visok je 17 m a za gradnju je upotrebljavan materijal drevnih gradjevina. iz okruženja.

Tokom 1821. godine, u vreme ustanka protiv Turaka bio je sedište vođe ustanka Emanuila Papasa.U blizini je crvka Svetog Apostola Pavla, koja je ustvari pećina i podzemna odaja za koju se smatra da se u njoj skrivao od progonitelja. Na završetku jedne podzemne pasarele ,tunela dužine 20m, baš ispod tornja smešteno je svetilište posvećeno Svetom Pavlu jer je po predanju prošao ovuda propovedajući hrišćanstvo i krštenje novih hrišćana.Na tom mestu se danas pojavljuje sveta voda..

Kula Stavronikitas iz vizantijskog perioda u mestu Sani,smatra se za kapiju Solunskog zaliva.Očuvani deo kule ima visinu od 8 m,a vsmatra se da je kula izgrađena 1453 godine.Danas se pored kule organizuje čuveni Sani festival-jedan od najvažnijih kulturnih događaja čitavog Halkidikija..

Prirodni rezervat Nea Fokee smešten je u obližnjoj Stavronikitas močvari.

Kanal i rusevine zamka u mestu Nea Potidea.

kamp Skouras-je sportsko jezički kamp nedaleko od Nea Fokee sa terenima za 25 sportova,dva velika bazena,osnovan je 1986 godine u predivnom ambijentu borove šume.

Folklorni muzej u Afitosu u kojem su izloženi eksponati tradicionalnog stvaralaštva,keramika,vez,alati,tkački razboj,sudovi koji su korišćeni u svakodnevnom životu.Muzej se nalazi u staroj zgradi na središnjem trgu u selu.

Nea Fokea plaže leto 2019

Nea Fokea beach (oblast Glika) - čitavom dužinom plaže prostire se hladovina od borova koji se ogledaju u bistroj morskoj vodi.

Agios Mamas-je plaža koja je duga gotovo 10km a smeštena je uz istoimeni nacionalni park.

Plaza u mestu Potidea, poseduje neophodnu inftrastrukturu uz šetalište i stazu za bicikliste tik uz more.Odlična je za porodice sa decom.

Plaza u mestu Kokinokavos nalazi se nedaleko od od kompleksa Sani a odlična je i omiljena kod surfera.

Plaza u mestu Kalives, severno od Nea Fokee idući ka poluostrvu Sitonija.Leži iznad zaliva Toroneos,pokraj masljinjaka i istiomenog sela.

Plaža Sani beach - na 9 km udaljenosti od Nea Fokee u blizini kompleksa Sani resort.Leži na zapadnoj obali poluostrva Kassandra a u zaleđu je borova šuma i maslinjaci. Plaža je nosilac priznanja plava zastavica i ima sitan beli pesak pa se stiče utisak kao da ste na Karibima.

Lefki Peristera beach 11 km od Nea Fokee južno,leži na istočnoj obali poluostrva Kasandra u regionu Centralna Makedonija, na terenu sa nadmorskom visinom mestimično od 15 m.Srednje je dužine (oko 500m).

Nea Fokea izleti leto 2019

Boravak u Nea Fokei je odlična prilika za posetu atrakcijama i znamenitostima u okolini: obilazak kanala i ruševine zamka Nea Potidea, kula Svetog Pavla(Nea Fokea), hram posvećen Dionisu i Nimfama koji potiče iz VIII veka i dorski hram posvećen Zevsu Amonovom iz IV veka, jezero Mavrobara sa kornjačama u blizini Polihrona, i drevno mesto Mendi u mestu Kalandra, hram Posejdona, svetionik Posidi. Osim navedenog predlažemo i posetu pećini Petralona, Muzej ribolova u Nea Moudania, Stagiri - rodnom mestu Aristotela, drevni Olinthus.

SOLUN - Jednodnevni izlet do najvećeg grada Egejske Makedonije i drugog po veličini u celoj Grčkoj. Osnovan je još u antičkoj eri a u vreme Vizantijskog carstva bio najvažniji centar posle Konstantinopolja-današnjeg Istanbula.. Izlet podrazumeva panoramsko razgledanje kulturne i istorijske baštine grada : (crkva Sv.Dimitrija,Bela kula,Galerijev slavoruk, Rotonda, Zejtinlik,) te slobodno vreme za individualno razgledanje ili kupovinu u jednom od brojnih tržnih centara u kojima su veoma česta sezonska sniženja i rasprodaje..

WATERLAND - Jednodnevni izlet u jedan od najvećih aqua parkova na Balkanu, udaljen svega 45 minuta vožnje od Nea Fokee.Ovaj aqua park ima veliki broj tobogana i bazen sa veštačkim talasima, predstavlja odličnu zabavu za čitavu porodicu.

SVETA GORA - Boravak u Nea Fokei možete iskoristiti za posetu najistočnijem poluostrvu Halkidikija,Atosu ili Svetoj Gori.Ovo poluostrvo poznato je još po nazivu Agion Oros a najneobičnija je republika na svetu jer u okviru njene teritorije nema telesnog rađanja obzirom da njeno stanovništvo čine monasi koji su muškarci.Ova monaška zajednica postoji više od 1.000 godina a mnogobrojna bratstva imaju 20 manastira živeći u kelijama i skitovima.Ženama je zabranjeno stupanje na tle Svete Gore,a one mogu Svetu Goru razgledati sa broda koji krstari duž zapadne obale.

KRSTARENJE TORONEOS - Jednodnevni izlet brodom koji plovi zalivom Toroneos uz kupanje na predivnoj plaži u selu Toroni, potom odlazak do čuvenog Neos Marmarasa u kojem je pauza za osveženje u nekom od brojnih barova smeštenih na samoj obali. Ručak na brodu i skakanje u vodu kod ostrva Kelyfos (Kornjača).

Nea Fokea zabava leto 2019

Nea Fokea ima zanimljiv provod a ljubiteljima intenzivnijeg noćnog života preporučujemo obližnje Afitos i Nea Potideu. Noćni život u samoj Nea Fokei odlikuje svega nekoliko muzičkih barova te taverne sa plodovima mora uz pogled na poluostrvo Sitonija i zaliv Toroneos.

Scouras Camp