Letovanje -> Letovanje Grčka -> Ostrva -> Amouliani

Amouliani - Mikonos Halkidikija

Letovanje Amouliani 2019: vile, apartmani, hoteli

Amouliani apartmani

Amuljani (u prevodu fini pesak)je jedino trajno naseljeno ostvro na Halkidikiju (oko 540 stalnih stanovnika čija je glavna delatnost turizam i ribarenje), leži u zalivu Mount Athos u srcu Halkidikija. Amuljani ima rajsku prirodu zbog pejsaža izuzetne lepote i zahvaljujući činjenici da na površini od 4,5 km2 postoji naselje koje su osnovali 1925 godine doseljenici iz Male Azije iz arhipelaga Propontidos u Mramornom moru (Galimi-Pasalimani-Skupia) u blizini Carigrada (današnjeg Istanbula). Do 1925 ostrvo je pripadalo manastiru Vatopedi sa Svete Gore i na njemu je živelo 3 kaluđera kojima je u obradi zemlje, ispaši životinja i uzgoju maslina pomagalo dvadesetak radnika. Od Soluna, glavnog grada istoimene oblasti ostrvo Amulijani udaljeno je 120 km, a sa kontinentalnim delom Halkidikija spojeno je trajektom koji saobraća od pristaništa kod Tripitija (Atos) do luke Amuljani na ostrvu (oko 2 nautičke milje) u vremenskim intervalima, od pola časa u oba smera(vožnja traje svega 15 minuta).

Na koloritnom ostrvu Amuljani (Mikonos Halkidikija) preovladava sitno zrnasti zlatni pesak, more tirkizne boje, i obilje zelenila. Ne postoji reč kojom bi se opisale sve nijanse neba, mora, vegetacije i bajkovitih zalazaka sunca. Skrivene uvale su odlična prilika za ljubitelje mira i tišine. Infrastruktura ostrva poseduje supermarkete, pekare, apoteke, javni telefoni,  picerije, oprema za ribolov, motocikli za iznajmljivanje kao i policijska stanica.

Dolazak do Ostrva Amouliani je vrlo jednostavan, iz pravca Soluna idete prema Atosu, odakle se trajektom, iz mesta Tripity prelazi na ostrvo. Detalje o trajektu možete pogledati na sledećem linku:
http://www.visitammouliani.com/en/the-arrival/ferry-timetable/


amouliani letovanje amouliani letovanje amouliani letovanje amouliani letovanje amouliani letovanje amouliani letovanje

Amouliani apartmani i vile leto 2019

Amouliani mapa

Amulijani patrola – Kolima do Amulijanija

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Amulijanija. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO AMULIJANIJA

Amouliani video

Amouliani atrakcije leto 2019

Crkva Sv. Nikole nalazi se na središnjem skveru Amuljanija izgradjena je 1865 godine, i predstavlja jednu od najvažnijih znamenitosti ostrva. Nedaleko od nje je i stara škola.

Amuljani ima dužinu od svega 2.5 km a širina iznosi blizu 2 km. Odmah posle tradicionalnog gradića idući ka zapadnoj strani ostrva naići ćete na slano jezerce puno ptica.

Amouliani plaže leto 2019

Na plažama ostrva Amuljani možete se opustiti baveći se sportovima na vodi. Gro ovih plaža ima sitan zrnasti pesak a do njih se može pristupiti automobilom ili pešice. Najpopularnija i najčuvenija plaža na ostrvu je Alikes, koja je nosioc plave zastavice potom preporučujemo plaže Sv. Đorđe koja je od glavnog mesta Amuljani udaljena 1 km južno, a svoj naziv nosi po istoimenoj crkvi na plaži.

- Veliki Pesak (Megali Ammos) leži na istočnoj obali odmah posle plaže Sveti Đorđe. Sa plaže Veliki Pesak pruža se predivan pogled na Atos i Drenia ostrvca.

- Karagacia plaža smeštena je u malom zalivu na zapadnoj strani ostrva. Od glavnog grada Amuljani udaljena je oko 2 km.

- Faka plaža leži severozapadno od glavnog grada ima tavernu i na njoj postoji plažni mobilijar.

- Tsaska plaža je smeštena na severnom delu ostrva, mirna plaža zaklonjena od vetra na kojoj se hladovina može naći pod drvećem.

- Nisakia do ove skrivene plaže vodi zemljani put

Amouliani izleti leto 2019

Boravak na ostrvu Amulijani možete upotpuniti izletom brodom do okolnih nenaseljenih ostrva: Tigani (tiganj na grčkom) Gajduronisi (ostrvo magaraca na grčkom), i Pontiki (miš na grčkom),

Pećina Petralona
Pećina Petralona ili Kokkines Petres (Pećina crvenog kamenja) je prirodni spomenik, smeštena je nedaleko od Soluna idući ka poluostrvu Halkidiki podno planine Katsika, na svega 20 km od Nea Moudanie. Pećina je jedna od najlepših u Grčkoj, pripada većem sistemu pećina dužine od oko 2 km sa nataloženim od krečnjakom, a u njoj su otkriveni tragovi korišćenja prve vatre još iz srednjeg kamenog doba kao i ljudska lobanja koja se smatra najstarijom u Evropi čija starost se procenjuje od najmanje 200.000 godina, do čitavih 700.000 godina. Od istoimenog sela Petralona je udaljena 800 m.

Stagira

Predlažemo Vam izlet koji oplemenjuje um, u selo Stagira, gde je 384. godine p.n.e. rođen najveći grčki filozof Aristotel, učitelj čuvenog vojskovođe i osvajača Aleksandra Velikog. Na ulasku u selo postavljena je velika Aristotelova bista a u novoj Stagiri je Aristotelov pak sa njegovim izumima iz optike, mehanike, akustike...

Waterland

Veliki aqua park nadomak Soluna, tačnije u Tagaradesu. Maksimalno opuštanje i uživanje lenjim rekama, toboganima, tobogsnima, bazenima sa talasima, a nikako ne preskočite Crazy river (luda reka) gde ciklično okrećete čas na jednu čas na drugu stranu.

Krstarenje Sveta Gora

Polazak je iz Uranopolisa, krstarenje zapadnom obalom Atosa uobičajeno traje oko 3h i tom prilikom se možete upoznati sa najvažnijom duhovnom tačkom pravoslavlja. Sveta Gora je pod jurisdikcijom vaseljenskog patrijarha i trenutno se na njoj nalazi 20 manastira (16 grčkih, a Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji i Rusiji pripada po 1)

Manastir Kakovo

Hilandarski metoh sa crkvom, jezercetom, pilanom, konacima, knižarom. Upoznavanje sa kompleksom, poseta suvenirnici sa rukotvorinama monaha sa Hilandara i ostalih svetogorskih manastira...

Amouliani noćni provod i zabava leto 2019

Ostrvo Amuljani slovi za mesto dorih žurki i zabava. Unutrašnjost ostrva bogata je tipičnom grčkom arhitekturom, stoletnim maslinjacima, voćnjacima, vidikovcima, restoranima, na njemu je pesak more i provod do zore. Svakako preporučujemo da degustirate svežu ribu i lokalna jela iz  grčke kuhinje. Taverne imaju širok izbor ukusne hrane sa najvišim standardima i higijenom, odličan servis a sve to u prijateljskoj i domačinskoj atmosferi.