Letovanje -> Letovanje Crna Gora -> Perast

Letovanje Perast

Letovanje Perast


Perast se nalazi na granici između Boke Kotorske i Risanskog zaliva.Na osnovu arheoloških nalaza, ovo je najstarije prebivalište čoveka na ovim prostorima, a i njegovo ime potiče od imena plemena koje je tu živelo, pleme Pirusta.
Perast, barokni grad Boke, nekada je imao veliku stratešku važnost,jer je iz njega postojala najbolja mogućnost kontrole uskog
prolaza Verige kojim se uplovljava u
severni, najskriveniji deo Bokokotorskog zaliva (u doba najvećeg sjaja bokeljskih gradova prolaz se zatvarao lancima učvršćenim na njegovoj istočnoj i zapadnoj
obali). Stoga je ovde i tvrđava Svetog Krsta, odbrambeno zdanje koje dominira nad
gradom. Kameni grad koji izgleda kao da je u njemu vreme jedrenjaka zauvek stalo,
jedno je od najbolje očuvanih gradskih jezgara na istočnoj obali Jadrana.

Grad  je oduvek bio okrenut moru i pomorstvu, pa je još 1336. godine imao brodogradilište. Najveći procvat doživeo je u XVII  i  XVIII veku, a i jedna od najpoznatijih pomorskih škola nalazila se baš u Perastu. Zbog toga je Petar Veliki sinove poznatih plemićkih porodica slao u Perast, koji su se obučavali kod poznatog matematičara i moreplovca Marka Martinovića.  Zahvaljujući tome, tokom 1697/98. godine na brodu ovog moreplovca plovilo je 17 ruskih kneževa, a to je upravo razlog što najmonumentalnije građevine potiču iz ovog perioda.

U Perastu se održava nekoliko tradicionalnih manifestacija:
Fašinada, se slavi 22. juna. Svake godine na taj dan, Peraštani sa svojim barkama dovlače kamenje i potapaju ga oko ostrva Gospa od Škrpjela. Ovaj običaj ima simboličnu, ali i praktičnu osnovu, a to je da se nadoknadi kamenje koje more odnosi. Prema tradiciji, u barkama se nalaze samo odrasli muškarci, jer su stari Peraštani čuvali mlade sinove od napada Turaka. U prvoj barci nalaze se sveštenik, gradonačelnik i počasni građani Perasta, kao i pevači koji su pevali stare peraške pesme, bugarštice.
 Mađ predstavlja običaj kićenja stabla mladog bresta kao znak veselja zbog početka najlepšeg prolećnog meseca, a znači i nadu u bolje.
 15. maj je manifestacija kojom Peraštani slave pobedu nad Turcima, koja se desila 15. maja 1654. godine. Tada se „gađa kokot“, koji simbolizuje neprijatelja, a gađanje se vrši vazdušnom puškom.

Perast hoteli leto 2016:

/

/

Perast atrakcije leto 2016

Zahvaljujući svojoj istoriji, u Perastu se nalaze brojne kulturno-istorijski spomenici, koje ovaj grad čine još interesantnijim.
 
Crkva Sveti Nikola - u potpunosti dominira trgom na kojem se nalazi. Zvonik crkve visok je 55 m, odlikuje ga barokni stil, ali ima elemenata i romanike i renesanse. Crkva Svetog Nikole izgrađena je 1616. godine, sa njene zadnje strane nalazi se deo nedovršene nove crkve, koja sa starom crkvom čini jedinstvenu celinu. Gradnja ove nove crkve započeta je 1740. godine, ali njenu gradnju prekinuli su Napoleonovi ratovi. U crkvi se nalaze slike Tripa Kokolje, orgulje, bogate umetničke slike i vredni tekstil crkvenih odežda iz XVI i XVII veka. Takođe, na zapadnom zidu nalazi se spomen ploča, postavljena u čast pobede Peraštana u boju protiv Turaka 1654. godine.

Pored ove čuvene crkve, u Perastu se nalazi još 17 crkava, a neke od njih su: Gospa od Rozarija, Sveti Jovan Krstitelj, Sveta Ana, Sveti Marko, Sveti Antun, hram Rođenja presvete Bogorodice...
Interesantna je crkva Sveta Ana, smeštena visoko iznad grada. Ne zna se tačno vreme izgradnje ove crkve, ali sasvim sigurno da je izgrađena pre 1708. godine, jer se ta godina nalazi u dnu oltarske freske, pored potpisa Tripo Kokolja koji je ukrasio.

Veliku pažnju turista privlače i peraške palate, svedoci zlatnog doba ovog grada, ima ih ukupno 19, a uglavnom su nastale u periodu od XVII do XVIII veka, a odlikuju ih barokne karakteristike. Tu su palate Bujović, Zmajević, Bronza, Vukasović-Kolović, Mazarović, Smekija...
Vlasnik palate Bujović bio je poznati pomorac i slikar Vicko Bujović. Ova palata predstavlja primer renesansno-barokne arhitekture I najlepša je barokna građevina na celom Jadranskom primorju. Palata je sagrađena krajem XVII veka. U ovoj palati se danas nalazi muzej grada Perasta, koji se može pohvaliti bogatim fondom, razvrstanim u nekoliko zbirki. Tu se može pratiti istorijski, pomorski, ekonomski i kulturni razvoj Perasta za vreme vladavine Mletačke republike, francuske i austrijske vladavine.

Palata Zmajević je bila poznata kao biskupija, jer su u njoj stolovala dva biskupa, Andrija i Vicko Zmajević. Palata je izgrađena na steni i predstavlja izuzetno građevinsko rešenje. U ovoj palati nalazila se Zmajevića biblioteka, po nekim podacima najveća biblioteka u Dalmaciji. Pored palate nalazi se crkva Gospa od Rozarija, na čijem portalu dominira krilati zmaj – grb Zmajevića.

Perast plaže leto 2016

Perast ima male plaže, koje upotpunjuju specifičan duh ovog malog mediteranskog grada. Plaže su izbetonirane i vrlo prijatne za odmor i relaksaciju.

Na putu od Perasta ka Kotoru nalazi se vrlo posećena plaža Bajova kula. Ova plaža je šljunkovita, duga je 60 m, a popularna je zbog svoje kristalno čiste vode. Plaža ima pristanište, a okružuju je krošnje lovorovog drveća. Ova atraktivna plaža ime je dobila po junaku Baju Pivljaninu, koji je tu sagradio kulu kao mesto za odmor.

Perast izleti leto 2016

Ispred Perasta nalaze se dva bokeljska sakralna čuda, ostrva sa crkvama
posvećenim Bogorodici - Gospi od Škrpjela
i Svetom Đorđu.

Crkva Gospe je izgrađena nasipanjem hridi na kojoj su jedne olujne noći, sredinom XV
veka braća Moršetići uočili ikonu Gospe.
Pronalazak ikone na školju povezuje se sa čudesnim ozdravljenjem jednog od bolesne braće.
Danas je ovo prekrasno oslikana crkva sa
oko 2 000 zavetnih pločica.

 Na ostrvu Sveti Đorđe  nekada je bilo
sedište benediktinske opatije, a više puta
pregrađivana crkva i samostan prvi put se pominju u XII veku.
Legenda o nesrećnoj peraškoj ljubavi je

inspirisala i švajcarskog slikara Arlonda Beklina za delo „Ostrvo mrtvih“.

Perast zabava leto 2016

Perast je mirno, tiho ,idealno mesto za zaljubljene i za odmor od svakodnevne gužve i buke. Ovo je mesto na kome ćete se sigurno odmoriti i napuniti energiju za sve ono što vas nakon odmora čeka. Ukoliko volite ludi noćni provod, neće vam biti daleko da svake večeri odete do Kotora, Herceg Novog ili do nekog drugog obližnjeg grada, gde vam se takav vid zabave i pruža. U Perastu se možete opustiti u prijatnim restoranima uz ukusan obrok, možete prošetati pored plaže, popiti omiljeno piće u nekom kafiću.