Perast hoteli i apartmani | Letovanje Crna Gora 2020 | Club Paradiso
Radno vreme: 10h - 18h, subotom 09h - 14h
 

Obaveštenje:

Dragi putnici obaveštavamo Vas da agencija počinje sa radom na daljinu od 11.05.2020. Dolazak u agenciju još uvek nije moguć. Za sada odgovaramo na Vaše pozive i email upite. Radno vreme agencije je od 10h - 18h.

Perast - Filtriraj pretragu

Sadržaj smeštajnog objekta:

Lokacija smeštajnog objekta:

Tip aranžmana:

Vrsta smeštajnog objekta:

Struktura smeštajnog objekta:

Broj noćenja:


Povezana mestsa

Bigovo
Kotor
Risan
Stoliv
Tivat

Letovanje Crna Gora 2020: Perast

Letovanje Perast 2020

Perast se nalazi na granici između Boke Kotorske i Risanskog zaliva.Na osnovu arheoloških nalaza, ovo je najstarije prebivalište čoveka na ovim prostorima, a i njegovo ime potiče od imena plemena koje je tu živelo, pleme Pirusta. Perast, barokni grad Boke, nekada je imao veliku stratešku važnost,jer je iz njega postojala najbolja mogućnost kontrole uskog prolaza Verige kojim se uplovljava u severni, najskriveniji deo Bokokotorskog zaliva (u doba najvećeg sjaja bokeljskih gradova prolaz se zatvarao lancima učvršćenim na njegovoj istočnoj i zapadnoj obali). Stoga je ovde i tvrđava Svetog Krsta, odbrambeno zdanje koje dominira nad gradom. Kameni grad koji izgleda kao da je u njemu vreme jedrenjaka zauvek stalo, jedno je od najbolje očuvanih gradskih jezgara na istočnoj obali Jadrana.

Grad je oduvek bio okrenut moru i pomorstvu, pa je još 1336. godine imao brodogradilište. Najveći procvat doživeo je u XVII i XVIII veku, a i jedna od najpoznatijih pomorskih škola nalazila se baš u Perastu. Zbog toga je Petar Veliki sinove poznatih plemićkih porodica slao u Perast, koji su se obučavali kod poznatog matematičara i moreplovca Marka Martinovića. Zahvaljujući tome, tokom 1697/98. godine na brodu ovog moreplovca plovilo je 17 ruskih kneževa, a to je upravo razlog što najmonumentalnije građevine potiču iz ovog perioda. U Perastu se održava nekoliko tradicionalnih manifestacija: Fašinada, se slavi 22. juna. Svake godine na taj dan, Peraštani sa svojim barkama dovlače kamenje i potapaju ga oko ostrva Gospa od Škrpjela. Ovaj običaj ima simboličnu, ali i praktičnu osnovu, a to je da se nadoknadi kamenje koje more odnosi. Prema tradiciji, u barkama se nalaze samo odrasli muškarci, jer su stari Peraštani čuvali mlade sinove od napada Turaka. U prvoj barci nalaze se sveštenik, gradonačelnik i počasni građani Perasta, kao i pevači koji su pevali stare peraške pesme, bugarštice. Mađ predstavlja običaj kićenja stabla mladog bresta kao znak veselja zbog početka najlepšeg prolećnog meseca, a znači i nadu u bolje. 15. maj je manifestacija kojom Peraštani slave pobedu nad Turcima, koja se desila 15. maja 1654. godine. Tada se „gađa kokot“, koji simbolizuje neprijatelja, a gađanje se vrši vazdušnom puškom.