Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Kasandra -> Loutra

Loutra - Banja na moru

Letovanje Loutra 2018: vile, apartmani, hoteli

Lutra apartmani

Na jugozapadnom delu poluostrva Kassandra svega 130 km od Soluna smešteno je tek otkriveno letovalište i banjsko odmaralište sa termalnim izvorima, Lutra. Naziv nosi po grčkoj reči Loutro što je u prevodu kupanje, banjanje. Ima izuzetan geografski položaj jer je praktično banja na moru i pruža se duž malog zaliva u čijem zaleđu je borovina. Loutra ima sav neophodan sadržaj za miran i udoban odmor i u njoj stanuje lepota koja smiruje dušu i opušta čula. To je živopisno seoce čiji žitelji se bave ribolovom, proizvodnjom meda, maslinovog ulja... Zahvaljujuči divnim peščanim plažama, kristalnom i bistrom moru te svežemi povetarcu koji dolazi sa okolnih brda Loutra važi za atraktivnu turističku destinaciju u kojoj ćete iživati u vrhunskoj gastronomiji i boravku.Loutra apartmani vile leto 2018

Loutra mapa

Lutra patrola – Kolima do Lutre

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Lutre. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO LUTRE

Loutra video

Loutra atrakcije leto 2018

Termalni izvor Veliki Petak ranije je nosio naziv Sveti Nikola,a nastao je nakon II svetskog rata kada su dinamitom probijane stene i iz pukotine se pojavila topla voda temperature 39 C bogata sumporom za koju se smatra da stiže sa dna mora.

Na svega 2 km od Loutre nalazi se zanimljiva crkva Panagia Faneromeni čiji je praznik 23.avgusta. Unutrašnje zidove crkve krase freske iz 16-og veka a najimpozantnija je ikona Bogorodice u mermeru.

Lokalno stanovništvo za ikonu kaže da uvek plače pred loše događaje (npr II svetski rat, turska invazija na Kipar 1975 godine i sl.) Legenda govori da je jedan seljak ugledao svetlo na površini mora, pomislivši da su gusari otrčao je u selo da obavesti žitelje. Ujutru kada se svetlost približila opazili su da je mermerna ploča sa prikazom Bogorodice,pa su Turčina upitali za dozvolu da sagrade crkvu. Međutim on je zahtev odbio, bacio ikonu i stao nogama na nju. Ostavši zarobljenih nogu u mermeru predomislio se i dozvolio je izgradnju crkve na ovom mestu.

Agios Paraskevi je tradicionalno selo nedaleko od Loutre u kojem vreme kao da je stalo u 50-tim godinama minulog veka. Uzane uličice, kuće krečene u belo i plavo te crvene muškatle koje se spuštaju niz zidove daju upečatljiv, živopisan utisak. U selu možete pazariti lokalne proizvode: masline, med, vino, ulje... Svake godine 26 jula održava se festival meda.

Loutra plaže leto 2018

Plaža u Loutri je nosilac ekološkog sertifikata Blue Flag za čistoću mora i okruženja. Nedaleko od Loutre nalazi se plaža Mola Kaliva sa impresivnim pejzažom, a od nje do seoca Fourka ima svega 2 km. Smatra se da naziv "Mola Kaliva" dolazi od čuvara ove regije iz reda monaha, koji se zvao Molas i živeo je u maloj kabini (kabina = kaliva).

Loutra izleti leto 2018

Posetioci Loutre tokom svog boravka imaju odličnu polaznu tačku za posetu fascinantnoj pećini Petralona, a ovaj izlet organizuju i lokalne grčke agencije. Odlazak u Solun i zabava u Waterlandu,krstarenje zalivom Toroneos su takođe opcija za izlete .Osim toga postoji mogućnost obilaska muzeja u Afitosu, tipičnih grčkih sela Dionisos i Zografu, vetrenjače na obali u kompleksu Sani, svetilište u čast boga mora Posejdona u mestu Posidi, ruševine hrama Zevsu i svetilišta Dionisu i nimfama u Kalitei. Nedaleko od Polihrona smešteno je jezero, koje je stanište retke vrste kornjača ( Testudinata), a morsko jezero Glarokavos odlikuje Pefkohori. U selu Agia Paraskevi, postoje termalni izvori lekovite vode u kojima se posetioci banjaju. Selo Kalandra ima veoma zanimljivu crkvu posvećenu Devici Mariji, ukrašenu živopisnim muralima.

Loutra noćni život i zabava leto 2018

Ukoliko se govori o zabavi ,noćnom životu i provodu oni se mogu pronaći u obližnjim Pefkohoriju i nešto daljoj Kalitei. Ova dva mesta slove za dva najluđa što se provoda tiče na Kasandri. Osim toga što se ova dva mesta naročito izdvajaju kada je reč o provodu i u ostalim destinacijama na Kasandri postoji zadovoljavajući broj kafea, pabova i taverni.

Vila Aleksiadis

Vila Aleksiadis Loutra

Leto 2018

Vila Kaluda

Vila Kaluda Loutra

Leto 2018