Budva hoteli i apartmani | Letovanje Crna Gora 2024 | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Budva - Filtriraj pretragu

Sadržaj smeštajnog objekta:

Lokacija smeštajnog objekta:

Tip aranžmana:

Vrsta smeštajnog objekta:

Struktura smeštajnog objekta:

Broj noćenja:

Broj zvezdica:


Povezana mestsa

Bečići
Petrovac
Rafailovići
Sveti Stefan

Budva - Prestonica turizma

Letovanje Budva 2024

Budva je primorski grad, letovalište i luka u Boko-kotorskom zalivu a kao turističko odredište znana je od 1923 kada su ovde došli prvi turisti. Danas nosi epitet „prestonica crnogorskog turizma“ jer je najposećeniji grad u Crnoj Gori. Budva vazi za jedan od najstarijih mediteranskih gradova jer je osnovan pre oko 2.500 godina, a po legendi njeni prvi zitelji bejahu kralj Kadmo i kraljica Harmonija koji su proterani iz istorijske Tebe i volovskom zapregom u dubokoj starosti stigli ovde među Enhelejce („narod jegulja“). Kadmo je porazio susedne Ilire i osnovao naselje BOUTHOE (bous-na grčkom vo). Pod nazivom „Butua“ grad pominje i znameniti Sofokle u V veku p.n.e. Tokom istorije pa sve do današnjih dana u Budvi su tragove ostavili ilirska, grčka, rimska, slovenska, francuska i austrijska vladavina. Kroz Budvu je 395 godine prolazila granična linija koja je razdvajala Zapadno Rimsko i Istočno Vizantijsko carstvo. Zaštitnicom Budve smatra se ikona Bogorodice sa Hristom takozvana „Budvanska Gospa“ koja datira sa kraja XIV veka. Grad je osnovan i izgradjen na ostrvu koje je docnije postalo poluostrvo jer se peščanim sprudom povezalo sa kopnom.

Današnja Budva slovi za kulturnu i turističku prestonicu koja je slovenski karakter dobila krajem IX veka. Već dve decenije unazad Budva je domaćin međunarodnog festivala pozorišne, muzičke, slikarske i pesničke umetnosti i kulture.

Zahvaljujući dobrom geografskom polozaju Budva je odlično povezana brodskim, drumskim, zelezničkim i vazdušnim linijama sa ostatkom kontinenta. Aerodrom u Tivtu udaljen je 22 km a u Podgorici 65 km od Budve. Brodovi koriste pristaništa u Budvi i Petrovcu. Budvanska jahting marina moze da prihvati 1000 plovila. Znatan broj turista na ovo područje stigne atraktivnom jednokolosečnom prugom Beograd - Bar.