Pratite nas na:

Budvanska rivijera

Becici apartmani

 • Bečići
 • Petrovac apartmani

 • Petrovac
 • Rafailovici apartmani

 • Rafailovići
 • Ponosni

  Club Paradiso Nagrade

  Prijatelji:

  Diaspora group
  Generali osiguranje

  Letovanje -> Letovanje Crna Gora -> Budva

  Budva - Prestonica turizma

  Letovanje Budva 2016 hoteli, apartmani, cene

  Letovanje Budva

  Budva je primorski grad, letovalište i luka u Boko-kotorskom zalivu a kao turističko odredište znana je od 1923 kada su ovde došli prvi turisti. Danas nosi epitet „prestonica crnogorskog turizma“ jer je najposećeniji grad u Crnoj Gori. Budva vazi za jedan od najstarijih mediteranskih gradova jer je osnovan pre oko 2.500 godina, a po legendi njeni prvi zitelji bejahu kralj Kadmo i kraljica Harmonija koji su proterani iz istorijske Tebe i volovskom zapregom u dubokoj starosti stigli ovde među Enhelejce („narod jegulja“). Kadmo je porazio susedne Ilire i osnovao naselje BOUTHOE (bous-na grčkom vo). Pod nazivom „Butua“ grad pominje i znameniti Sofokle u V veku p.n.e. Tokom istorije pa sve do današnjih dana u Budvi su tragove ostavili ilirska, grčka, rimska, slovenska, francuska i austrijska vladavina. Kroz Budvu je 395 godine prolazila granična linija koja je razdvajala Zapadno Rimsko i Istočno Vizantijsko carstvo.
  Zaštitnicom Budve smatra se ikona Bogorodice sa Hristom takozvana „Budvanska Gospa“ koja datira sa kraja XIV veka. Grad je osnovan i izgradjen na ostrvu koje je docnije postalo poluostrvo jer se peščanim sprudom povezalo sa kopnom.
  Današnja Budva slovi za kulturnu i turističku prestonicu koja je slovenski karakter dobila krajem IX veka. Već dve decenije unazad Budva je domaćin međunarodnog festivala pozorišne, muzičke, slikarske i pesničke umetnosti i kulture.

  Zahvaljujući dobrom geografskom polozaju Budva je odlično povezana brodskim, drumskim, zelezničkim i vazdušnim linijama sa ostatkom kontinenta. Aerodrom u Tivtu udaljen je 22 km a u Podgorici 65 km od Budve. Brodovi koriste pristaništa u Budvi i Petrovcu. Budvanska jahting marina moze da prihvati 1000 plovila. Znatan broj turista na ovo područje stigne atraktivnom jednokolosečnom prugom Beograd - Bar.


  Letovanje Budva Letovanje Budva Letovanje Budva Letovanje Budva Letovanje Budva Letovanje Budva Letovanje Budva Letovanje Budva Letovanje Budva Letovanje Budva Letovanje Budva Letovanje Budva Letovanje Budva Letovanje Budva Letovanje Budva

  Budva hoteli i apartmani leto 2016:

  /

  /

  Budva atrakcije leto 2016

  Stari grad je najatraktivniji deo Budve. Sagradjen je na malom ostrvu koje je peščanom prevlakom vezano sa kopnom i tako je nastalo poluostrvo. Takva poluostrva su prirodni raritet i retkost u svetu i nazivaju se tombolo, a za najpoznatiji tombolo vazi Sveti Stefan. Zidine starog grada Budve datiraju iz srednjeg veka, iz ere vladavine Mletaka. Prvi put su bile porušene u zemljtresu 1667 godine kada su na ruševinama starih podignute nove zidine. Grad je doziveo još jedan zemljotres 1979 godine posle kojeg je Budva renovirana i uredjena kako danas uzgleda.
  Stari grad je ambijentalna celina koju čine splet ulica, trgova, bedema, kule i piloni i gradske kapije u kojoj su smeštene mnoge galerije, trzni centri, restorani, barovi. U njemu se odrzava „grad teatar“ a Pesma Mediterana na Trgu slikara podno zidina. Sem starog grada paznju posetioca privlace i crkve Sveti Ivan, Sveti Sava, Sveta Trojica, manastir Podostrog.
  Muzej grada Budve - Smešten je u starom gradu i u njemu se nalaze etnografske, umetničke i arheološke kolekcije, a u parteru je lapidarijum. Izlozeni eksponati su svedočanstvo o zivotnim uslovima grada tokom prošlosti. Muzeju je 2005 god. dedeljena nagrada “Green apple“ za očuvanje arhitektonske baštine.
  Spomen dom Stjepana Mitrova Ljubiše - spomen dom najpoznatijeg Budvanina smešten je u rodnoj kući pisca, prevodioca, publiciste i političara Stjepana Mitrova Ljubiše (1824-1878)
  Citadela - ranije poznata kao Castello di Maria ili Kaitel od nastanka do danas imala je razne svrhe: svetilište, gradsko upravno središte, vojni garnizon. Prema arheološkim iskopinama tokom V I VI veka tu je najverovatnije postojao antički Akropolj. Današnji izgled citadela je dobila u XI ili XII veku a kasarnu koja je ulaz u srednjevekovni grad sagradili su Austro-Ugari 1837 godine. Na mestu stepeništa koje danas vode do ulaza tu je nekada postojao pokretni most.
  Ostrvo Sveti Nikola - je najveće u Crnoj Gori i prirodni rezervat a do njega se moze doći samo brodićem. Stanište je jelena lopatara i dom za još nekoliko zivotinjskih vrsta. Ostrvo je još znano i kao „Hawai“ i Školj (na italijanskom stena) i na njemu je crkvica posvećena Sv. Nikoli za koju se smatra da je sagrađena u vreme krstaških ratova.
  Brdo spas nazvano po crkvi Svetog Spasitelja koja je davno postojala na vrhu. Na Spasovdan su zitelji Budve odlazili na hodočašće u tu crkvu zokom kojeg su devojke usput brale cveće i plele vence za kosu. Nakon liturgije odrzavalo se veselje tokom kojeg su mladići i devojke igrali ples "vilino gumno"
  Manastir Stanejivići - Nalazi se severno od Budve a značajan je jer je u njemu 1798 godine proglašen prvi Crnogorski zakonik. Manastirski kompleks sadrzi 3 crkve.
  Sveti Stefan - Nosi naziv po istoimenoj ostrvskoj crkvi a prvi pomeni o naselju datiraju iz 1442 godine kada istorijski spisi beleze sukob Paštrovića sa hercegom Stjepanom Vukčićem Kosačom. Po predanju sagradili su ga Paštrovići od blaga kojeg su se domogli u boju sa Turcima 15.8.1539 god. Kako je plen bio izuzetno bogat, da se ne bi glozili oko raspodele dogovorili su se da sagrade tvrđavu. Sveti Stefan je bio centar knezevine Paštrovića i utočište od turkih i mletačkih nasrtaja. Poznat je i kao “mesto od pravde“ jer je na njemu odrzavana „Bankada“ -skupština i plemenski sud bratstva Paštrovići. Od 1960 Sveti Stefan je grad–hotel najviše zahvaljujući slikarima Petru Lubardi i Milu Milunoviću koji su vizionarski sagledali Sveti Stefan kao atrakciju zbog retkog prirodnog fenomena (tombolo ili prevlaka) - peščanog spruda kojim je ostrvo povezano sa obalom i preobraćeno u poluostrvo akumulativnim radom talasa i peska. Već 1972 godine vizija je dobila svoju potvrdu - Sveti Stefan dobija „Zlatnu jabuku“ - priznanje za najekskluzivnije letovalište na svetu. Na Svetom Stefanu boravile su brojne ličnosti svetskog jet-seta: Sofija Loren, engleska princeza Margareta, italijanski kralj Umberto II Savojski, Doris Dej, Silvester Stalone ,Kirk Daglas, Bobi Fišer...

  Budva plaže leto 2016

  Budvanska rivijera ima preko 25 km na kojima je nanizano 17 plaza, sa oko 280 sunčanih dana godišnje, i kupališnom sezonom od maja do oktobra jer more ima prosečnu temperaturu od 18 C.
  JAZ - Plaza je duga 1200 m a nalazi se na potezu Budva - Tivat, na svega 2,6 km od Budve. Plaza je peščana sa svom neophodnom infrastrukturom. U zaledju plaze Jaz smešteno je Mrčevo polje, a na krajevima je oivičena brdima Straza i Grbalj.
  MOGREN - Plaza je nazvana po španskom pomorcu Mogriniju koji se nakon brodoloma iskrcao ovde. Mogren čine dve peščane plaze sa peskom srednje granulacije, povezane kratkim kamenim svodom. Svaka od te dve ima duzinu od 350 m.
  SLOVENSKA PLAZA - Veoma dugačka šljunkovito-peščana plaza čiji je početak kod gradske marine a završetak 1600 m dalje. Osobena je po sprudu kojim je spojena sa ostrvom Havaji. Linija gradske promenade prati gornji rubni deo plaze čitavom duzinom. Plaza je zvanično kupalište od 1920 godine a današnji naziv nadenuli su joj Česi koji su letovali ovde 1935 godine. Raniji naziv ove plaze bio je Podpolje.
  BEČIĆI - Još 1935 godine ova plaza je bila nosioc priznanja za najlepšu Evropsku plazu. Duga je 1950 m, peščana je i ima prateći sadrzaj (sportske terene, zelene površine) pa je praktično turistički kompleks.
  KAMENOVO - Prva u nisci od 16 manjih na Budvanskoj rivijeri. Lezi jugoistočno uz magistralu koja ide ka Perazića dolu pa je do nje lako prići. Smeštena je između Bečića i Prznog, sa peskom duzine 330 m. More je kristalno čisto čas smaragdne čas plave boje.
  PRZNO - Smeštena podno istoimenog koloritnog naselja, ukupne duzine 260m. Peskovita je većim delom, mestimično je stenovita. Zaštićeni je prirodni rezervat zbog maslinjaka u priobalju koji su tik do plaze. Naročito romantični su zalasci sunca na ovoj plazi.
  MILOČER - Smeštena je podno letnjikovca bivše kraljevske porodice Karađorđević koji je podignut 1934 godine. Duzina Miločerske plaze iznosi 280m a u priobalju je šumski kompleks koji obuhvata 18 ha sa vrednim egzotičnim primercima drveća kao što su, agave, japanske mušmule, kaktusi, libanski kedar, mimoze...
  KRALJIČINA PLAZA - Smeštena je blizu Miločerske plaze a ushićuje svojom lepotom. Naziv je dobila po kraljici Mariji Karađorđević koja je na njoj rado boravila. Duga je 120 m a u zaleđu plaze su masline, borovi i čempresi.
  SVETI STEFAN - Ovo ekskluzivno i atraktivno ostrvo ima plazu koja se ustvari sastoji iz dve plaze odvojene veoma retkom prirodnom pojavom-tombolom, peščanom prevlakom koja je sada kameni nasip. Obe plaze, desno i levo od tombole imaju crvenkasti pesak u ukupnoj duzini od 1170 m
  DROBNI PIJESAK - je plaza smeštena u skrivenom malom zalivu, duzine 280 m. Pristupačna je samo sa mora sa zuto-belim peskom. Zaledje je zeleno i u njemu preovlađuju makija i masline. Pravi raritet je da plaza ima izvor pitke vode pa je omiljeno mesto meštanima za piknik. Poznata je i kao zborno mesto za glavaare iz bratstva Paštrovića koji su na njoj odrzavali plemenske skupštine - Bankade.
  PETROVAC - Plaza je zaštićeni prirodni rezervat i ima duzinu od oko 600 m sa karakterističnom bledo crvenkastom bojom peska. Naročiti šarm Petrovačkoj plazi daju ostrvca Katič i Sveta Nedjelja tačno naspram nje.
  LUČICE - Prirodno netaknuta plaza Lučica nalazi se na svega 500 m juznood gradića Petrovca. Pesčana je i duga 220 m. U zaledju je bijna vegetacija borova i čempresa koji joj stvaraju hladovinu
  BULJARICE - Zaliv Buljarica prostire se od rta Resovo brdo do Dubovice. Sa najduzom plazom na Budvanskoj rivijeri od 2250 m. Plaza je šljunkovita i lezi na 2 km od Petrovca na potezu ka Baru. U neposrednoj blizini plaze su odmarališta i auto-kampovi.

  Budva izleti leto 2016

  ADA BOJANA - Celodnevniizlet sa posetom Baru i Ulcinju(stari grad i pijaca), velike Ulcinjske plaze duge oko 13 km i delti reke Bojane.

  BOKA KOTORSKA - Izlet do i kroz najjuzniji fjord u Evropi, nevestu Jadrana-Boko-kotorski zaliv. Poseta Perastu gradu sa najbolje očuvanom baroknom arhitekturom na Jadranu, obilazak crkve Sv. Nikole, i crkve Gospe od Škrpjela na istoimenom ostrvcetu koja datira iz XVII veka. Unutrašnjost crkve krasi 68 slika na platnu Tripa Kokolja, mesnog baroknog slikara. Plovidba brodom do Kotora, razgledanje starog gradskog jezgra, katedrale Svetog Tripuna s kraja XII veka, Pomorskog muzeja i ostalih znamenitosti grada upisanog na listu Svetske kulturne baštine.

  KANJONI TARE I MORAČE - Jednodnevni izlet autobusom koji obuhvata posetu kanjonu Morače, potom odlazak na Biogradsko jezero, obilazak Durmitora sa šetnjom kroz Nacionalni park. Predah na splavištu odakle kreću splavarenja rekom Tarom, razgledanje i pauza na mostu na Tari. Posle podne povratak nazad istovetnom relacijom.

  MANASTIR OSTROG - Poseta najvećoj pravoslavnoj svetinji u Crnoj Gori podignutoj 1650 godine. Sastoji se od Gornjeg i Donjeg manastira. U manastiru Gornji Ostrog nalaze se mošti Svetog Vasilija Ostroškog za koje se veruje da su isceliteljske pa manastir posećuju pripadnici svih religija. Osim Gornjeg manastira predviđena je i poseta crkvi Sv. mučenika Stanka i Donjeg manastira. U povratku sa Ostroga foto sesija Slanog jezera i Boko-kotorskog zaliva.

  MINI MONTENEGRO TURA - Polazak iz Budve u ranim jutarnjim satima. Prva pauza  za foto-sesiju panorame Budvanske rivijere. Dolazak u Cetinje nekadašnju prestonicu Crne Gore sa razgledanjem manastira. i mogucnošću posete etnografskom muzeju, rezidenciji Njegoša, dvoru kralja Nikole. Odlazak na Lovćen, poseta mauzoleju Petra II Petrovića Njegoša. Potom poseta selu Njeguši pa sledi povratak nazad.

  SKADARSKO JEZERO - Celodnevni izlet do najvećeg jezera na Balkanu sa tročasovnom plovidbom brodom tokom koje je pauza za kupanje i razgledanje tvrđava Lesandro i Grmuzur, manastira Sv. Nikole i Kom, Zabljak Crnojevića. Posle voznje brodom pauza za ručak, u povratku sa jezera poseta Rijeci Crnojevića.

  HRVATSKA DUBROVNIK - Jednodnevni izlet do Dubrovnika jednog od najlepših svetskih gradova, na listi UNESCO. Odlazak preko Tivta potom voznja trajektom Boko-kotorskim zalivom na potezu Kamenari-Lepetare, hrvatska granica, Cavtat, zatim fotografisanje Dubrovnika i priobalja, grada kojim je bila ushićena i princeza Dajana i koji nosi epitet biser Jadrana (the Pearl of Adriatic)Pešačko razgledanje Starog grada u trajanju od 2 časa, gradske zidine, tornjevi, tvrdjave, Ravelin i Lovrijenac, čuveni Stradun, palača Sponza, barokna katedrala, vrata Ploče na istoku i Pile na zapadu grada. Povratak nazad u popodnevnim časovima.

  BIH - MOSTR - Jednodnevni izlet u Mostar - grad na listi svetske kulturne baštine. Osnovan je tokom srednjeg veka a ime nosi po starom mostu izgradjenom  1566 god. Mostar je u vreme rata 1992-1996  bio razmeđen  na dva kvarta – muslimanski  i katolicki a stari most kao simbol grada je srušen. Most opet sazidan  kamenom koji je popadao u Neretvi a rekonstrukcija je stajala preko 10 miliona eura.  Danas  most predstavlja znamenje za  povratak u miran civilizovani zivot. Posetićemo  najjaci evropski izvor sveze pitke  vode, Vrelo Bune koje oduševljava  oblikom i snagom kojom izbacuje vodu uz visoku okomitu stenu. Izvor Vrelo Bune je knjiški uzor za podzemnu reku. Izvor izbacuje  oko 30 kubnih metara u sekundi ledene i pitke  vode.

  BIH TREBINJE - Jednodnevni izlet do fascinantnog. Trebinja - grada sunca, vina i platana sa obilaskom starog jezgra grada (Arslanagića most, etnografski muzej) manastira Tvrdoš gde je sedište Eparhije Zahumsko-Hercegovačke i primorske iz XII veka, potom obilazak Hercegovačke Gračanice –zaduzbine Branka Tupanjca

   

  Budva zabava leto 2016

  Turistički sadrzaj Budve upotpunjuju manifestacije kulture, zabave, nauke. Grad je naročito poznat po spektakularnom noćnom zivotu koji se odvija na ulicama i trgovima do duboko u noć. Zabavu i provod u Budvi mozete pronaći izmedju svih vrsta muzike, teatra, konoba, restorana sa mediteranskom i lokalnom kuhinjom u kojima dominira izbor plodova  mora, miaslina, domaćeg vina.

  Hotel Opera

  Letovanje 2016
  Naša preporuka!

  Slovenska plaža

  Letovanje 2016

  Hotel Avala resort

  Letovanje 2016


  Hotel Avala resort vilas

  Letovanje 2016

  Hotel Blue Star

  Letovanje 2016

  Hotel Aleksandar

  Letovanje 2016