Letovanje -> Letovanje Crna Gora -> Igalo

Igalo - Plaža koja leči

Letovanje Igalo 2016 hoteli, apartmani, cene

Letovanje Igalo

Zdravstveni i turistički centar, banja Igalo je ušuškano na padinama planine Orijen (1894 m) u jugozapadnom delu prirodne atrakcije Mediterana-Boke Kotorske, u zalivu Topla tik uz Herceg Novi. Samo podnožje planine obraslo je makijom i večnozelenom šumom. Istorija pamti da su ovo područje naseljavali Stari Grci, Rimljani i Iliri. Ovim delom zaliva upravljali su i Vizantija, Slovenska plemena, Mleci, Španci, Turci, Francuzi i Austro-Ugari uživajući u daru prirode-lekovitom blatu (peloidbiolit) iz priobalnog morskog mulja u zalivu Sutorina, zvanog "igaljsko blato" i mineralne vode "igaljske slatine". 1910 godine austrijanac dr.Levi predlaže izgradnju lečilišta a 1930 godine obavljena je analiza blata u laboratoriji čuvenog francuskog lečilišta Viši (“Vichy”), koja je konačno potvrdila njegovu čudotvornost u izlečenju. Mesto nosi ime po staroj reči grčkog jezika  koja ima značenje: " plaža koja leči" a u drugoj decenijni 20 veka u njega hrle stranci privučeni zdravim i blagotvornim podnebljem pa Igalo dobija značaj u istoriji turizma.
Letovalište i lečilište Igalo ima odličnu saobraćajnu povezanost jer je u njega može stići iz svih pravaca i svim prevoznim sredstvima. Ukoliko dolazite avionom u blizini Igala su dve međunarodne vazdušne luke Ćilipi – udaljen oko 25km i Tivat – 21 km). Žila kucavica drumskog saobraćaja - Jadranska magistrala omogućuje konekciju za tri pravca (Dubrovnik i Mostar), za (Trebinje i Sarajevo) te za Podgoricu. Putnici koji koriste voz na raspolaganju imaju železničku stanicu Bar – 100 km, a u to m gradu je i luka. Igalo ima 270 sunčanih dana godišnje a kupališna sezona traje 5 meseci.


Letovanje Igalo Letovanje Igalo Letovanje Igalo Letovanje Igalo Letovanje Igalo Letovanje Igalo Letovanje Igalo Letovanje Igalo Letovanje Igalo Letovanje Igalo Letovanje Igalo Letovanje Igalo

Igalo hoteli leto 2016:

/

/

Igalo atrakcije leto 2016

Uz samo more postoji obalski korzo  “Pet Danica” dužine 7 km, takozvani „Put zdravla“ koji  spaja Igalo, Herceg Novi i Meljine, upravo na mestu kuda su nekada prolazile  železničke šine o čemu svedoči stari plavi vagon koji je do 1968 godine spajao Sarajevo, Dubrovnik i Zeleniku. Šetalište nosi naziv po pet partizanki koje su izginule tokom II svetskog rata a sve su se zvale Danica.

U Igalu postoji  crkva Sv. Preobraženja gospodnjeg, sazidana je tokom  druge polovine 17. veka, a  obnovljena 1857. godine.

Tokom boravka u Igalu posetite kuću Ive Andrića koja se nalazi u Herceg Novom a danas je pretvorena u klub književnika. Znameniti pisac je za Herceg Novi govorio da je to grad uvek zelenih biljka, sunca i stepenica a u njemu je sagradio kuću 1964 godine, nakon dobijanja Nobelove nagrade. Ivo Andrić je ovde živeo deset godina.

Herceg Novi - grad cuven po mimozama, stepenicama i utvrdjenjima starim više od 6 vekova. Deo bogate kulturne baštine ovog grada čine  Kanli - kula (1483), tvrdava Spanjola (1538), Sahat - kula(1667) tvrdjava Forte - mare (1687),

Luksuzna vila Galeb sagradjena je 1976 godine za svega 6 meseci kao jedna od brojnih zvaničnih rezidencija doživotnom predsedniku bivše SFRJ Josipu Brozu Titu, koji je u njoj boravio svega 4 puta.
Mediteranski centar Igalo je najčuvenije i najveće banjsko lečilište u ovom delu Evrope.

Reka Sutorina-Nedaleko od ušća reke Sutorine u Jadran nalaze se 4 aktivna izvora mineralne vode koje su po hemijskoj strukturi hloridne, murijatične. Reka Sutorina ima najduži tok u Bokokotorskom zalivu od izvora Nagumanac do mora teče u dužini od 7 km.

Igalo plaže leto 2016

Igalo poseduje raznovrsne plaže: peščane, stenovite, popločane, šljunkovite,   . Zaljubljenici u more i podvodni svet aktivni kupači i gnjurci veoma lako će  otkriti  svoja mesta za uživanje i relaksaciju:kupališta, plaže, ili  Klub Ronilaca i Marinu.
Dubina mora uz obalu varira , najčešće nije više od 1 mi tako  po nekoliko desetina metara ka moru  što naročito pogoduje maloj deci koja uživaju u igrama  u vodi, neplivačima a i ostalima.
Blatna plaža poznata i po nazivu  Stara banja, centar je zdravstvenog turizma Mediterana. i najveća plaža na hercegnovskoj rivijeri(P=9000 m2). Plaža je bogata lekovitim peskom i blatom. te  neeksploatisanoj mineralnoj vodi zvanoj "Igaljka".
Topla je. betonska plaza koja se nalazi između Igala i Herceg Novog i gde se  u more ulazi stepenicama.
 Plaza Milasinovic, nalazi se nedaleko od Igala uz  teniske terene. Plaža ima površinu od 1. 500 m2 i zasuta je peskom. Dobro je znana  po dnevnim žurkama.
Mirište-Javna plaža, leži ovalno  u uvali Mirište, nedaleko od kopnene izbočine  Arza, mestimično betonska i peščana zahvata prostor od  2. 000 m2, i čitava je opremljena.
Plaža Rafaelo jedna od najomiljenijih plaža posetiocima a u zadnje vreme jedna od 2 najbolje ocenjene plaže Hercegnovske rivijere. Ima površinu od 3. 000 m2, posuta je peskom i ima čitav plažni sadržaj.
Plaža kod tunela- ranije zvana i znana kao plaža Lovćen prekrivena je peskom i šljunkom koji se prostire na 450 m2.
Plaža Dobreč-dobitnik je najvišeg priznanja „Plave zastavice“koji se dodeljuje kada je zadovoljeno 32 uslova  o vrhunskom kvalitetu propisanih od strane FEE (Fondacija za ekološku edukaciju) . . . Plaža je peščano-šljunkovita zahvata površinu od 600 m 2, a pristup plaži je moguć samo sa mora.

Plaža Galija je savršeno čista sa svim neophodnim mobilijarom i rekvizitima.

Plaža Golden Bay sastoji se od krupnog peska i sitnog šljunka a karakteriše je postepen ulaz u dubinu.

Plaža Lazaret-nalazi se u Meljinama peščana plaža koja ima oblik srpa sa postepenim ulaskom u more.

Plaža Savina-smatra se najlepšom plažom hercegnovske rivijere, smeštena je 2 km od centra grada. Naselje i plaža nazvani su po istoimenom  obližnjem manastiru koj je jedan od tipičnih primera barokne arhitekture na Mediteranu. More je prozirno bistro

Plaža Žalo (Admiral)-Javna plaža koja ima pesak srednje granulacije a zahvata površinu od  2. 400 m2. Smeštena je  u gradskoj marini tik uz utvrđenje  Forte Mare.

Igalo izleti leto 2016

Ture avanture u Igalu i okolini su:

Manastir Ostrog - sagradjen je 1650 godine i jedna je od najvećih pravoslavnih svetinja u svetu. Kompleks čine Donji i Gornji manastir i crkva Sv. Mučenika Stanka. U pečinskoj crkvi se čuvaju mošti Svetog Vasilija Čudotvorca za koje se veruje da imaju isceliteljsku moć pa ovamo dolaze pripadnici svih vera.

Skadarsko jezero - Nacionalni park Skadarsko jezero je nadaleko čuven po bogastvu i raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta koji naseljavaju najveće jezero na Balkanu. Tokom krstarenja jezera sledi upoznavanje sa bogatim kulturnim i verskim nasledjem.

Cetinje, Lovćen, Njeguši - jednodnevni izlet do stare prestonice Crne Gore, Cetinja - riznice kulturnig i istorijskog nasleđa, obilazak dvorca Kralja Nikole i Cetinjskog manastira koji čuva relikviju – ruku sv. Jovana Krstitelja, Biljardu sagrađenu po nalogu Njegoša,  , potom razgledanje Nacionalnog parka Lovćen sa posetom mauzoleju Petru II Petroviću Njegošu - piscu vladici, filozofu koji je ostavio neizbrisiv i dubok trag u istoriji Crne Gore. Poseta  selu Njeguši koje se nalazi na 900 m. n. v. i rodno je mesto vladara dinastije Petrović i kralja Nikole I Petrovića uz degustaciju čuvene pršute i uživanje u pogledu sa Lovćena. .

Kotor - Celodnevni izlet do  grada trgovaca i pomoraca, starog blizu 2000 godina, ušuškanog  u jedan od najljepših fjordova na svetu - Bokokotorski. Obilazak gradskog jezgra Kotora  koji je radi sopstvene srednjevekovne arhitekture i brojnih spomenika trgova, crkvi i palata upisan  na UNESCO - vu listu  Svetske prirodne i kulturne baštine.

Dubrovnik - Izlet u Dubrovnik predstavlja izvanrednu priliku da upoznate jedan od najlepših mediteranskih gradova. Razgledanje starog grada koji predstavlja jedan od najmonumentalnijih fortifikacijskih spomenika u Evropi koji je osnovan u VIII veku. Tokom šetnje Stradunom razgledanje kulturno - istorijskih znamenitosti: doma Marina Držiča, Kneževog dvora, Franjevačkog samostana, Orlandov stup, crkva Sv. Vlaha, Gundulićev trg, Velika i Mala Onofrijeva česma, gradska luka. .

Rose - izlet brodićem do lokalnog izletišta ribarskog seoca Rose , nekadašnjeg drevnog grčkog naselja  Porto Rose (Luka Ruža)nazvanog tako jer je zaleđe bilo obraslo divljim ružama. . Današnje naselje odiše tipičnom mediteranskom arhitekturom  sa zgradama nanizanim i zbijenim uz samo pristanište  dobro zaštićenom od vetrova.

Žanjice - izlet brodićem do plaže smeštene južno od naselja Rose, u čijem zaleđu su maslinjaci mediteransko rastinje. karakteristično za poluostrvo Luštica. . Plaža se sastoji  od belih oblutaka koje zapljuskuje bistro more a od vetrova je štiti rt Arza

Mirište - izlet brodićem do male uvale koja je sastavni deo  uvale Žanjic. Tik uz uvalu Mirište je ostrvo  Mala Gospa na kojem je obnovljena srednjevekovna  Bogorodičina  crkva dok je ne rtu  tvrđava koju su davno sagradili  Rimljani kako bi vršili nadzor nad ulaskom u zaliv.

Mamula - izlet brodićem na ostrvo Mamula koje je čuvar ulaza Bokokotorski zaliv. Naziv nosi  po austrijskom generalu Mamuli po čijem planu je izgrađeno utvrđenje krajem 19 - og veka. a ono obuhvata više od  80% povrsine ostrva. . U vreme  I i II Svetskog rata utvrđenje je korišćeno kao zatvor. O čemu svedoči spomen ploča na ulazu.

Plava špilja - izlet brodićem do jedne od  najatraktivnijih pećina na poluostrvu Luštica. Špilja je osobena po modro plavoj boji koja se stvara iz igre morskog akvatorija i tame iz pećine. Zahvaljujući boji mora i dubini u pećini (3 - 5m) koja se iobrazuje  refleksijom suncanih zraka o površini vode koji prodiru kroz ulaze ova impozantna  pecina nosi naziv  Plava špilja.

Igalo zabava leto 2016

Žestok noćni život se odvija na obalskom korzu gde su u nizu načičkani kafići, barovi, klubovi.

Hotel Palmon bay 4*

Hotel Lighthouse

Letovanje 2016

Hotel Lighthouse 2*

Hotel Palmon bay

Letovanje 2016