Pratite nas na:

Barska rivijera

Bar apartmani

 • Bar
 • Canj apartmani

 • Čanj
 • Sutomore apartmani

 • Sutomore
 • Utjeha apartmani

 • Utjeha
 • Tivat apartmani

 • Tivat
 • Ponosni

  Club Paradiso Nagrade

  Prijatelji:

  Diaspora group
  Generali osiguranje

  Letovanje -> Letovanje Crna Gora -> Šušanj

  Šušanj - Između Skadra i Jadrana

  Letovanje Šušanj hoteli, apartmani, cene

  Letovanje Susanj

  Šušanj je turističko naselje uz morski breg koji obuhvata uzak prostor između Skadarskog jezera i Jadrana. Šušanj je smešten iznad barskog gradskog područja Žukotrlice. Smatra se da naziv nosi po toponimu koji je ovamo prenešen iz Priobalja a na starim kartama je upisan kao Sušica a iz te reči izvedena je Sušanj i najzad Šušanj. Samo pre dve decenije unazad na mestu današnjeg naselja je bilo veliko polje na kojem su se ogledno uzgajale grčke i italijanske masline. Proširenjem luke Bar žitelji tadašnjeg Starog Pristana naseljeni su ovde. Zato je drugi naziv za Šušanj-Novi Pristan. U Šušnju se sučeljavaju planinska i morska strujanja vazduha koja time obrazuju jedinstvenu mikro klimu veoma pogodnu u lečenju reumatskih, plućnih i kardiovaskularnih bolesti. Tokom kasnog proleća i leti u Šušnju s mora duva tzv „sveži vetar“ maestral koji uznemiri morsku površinu i rashladi vrelinu na obali. Šušanj ima u proseku 270 sunčanih dana godišnje.


  Letovanje Susanj Letovanje Susanj Letovanje Susanj Letovanje Susanj Letovanje Susanj Letovanje Susanj

  Šušanj hoteli leto 2016:

  /

  /

  Šušanj atrakcije leto 2016

  Shoping u Baru - Obzirom da je Bar lučki grad u njemu je veliki broj prodavnica sa robom iz čitavog sveta. Asortiman artikala je zaista širok, u Baru se može pronaći i pazariti sportska oprema, odeća, obuća, galanterija i tako upotpuniti svoj odmor shoping terapijom.
  Ostaci trikonhosa na Topolici - nesumnjivo jedan od najbitnijih sakralnih objekata na ovom delu Jadrana. Smatra se da potiče iz VI veka iz doba vizantijskog imperatora Justinijana. Očuvane su zidine oko crkvenog objekta.
  Ratačka opatija - Ostaci opatije nalaze se na poluostrvu Ratac, na krajnjem severozapadu Barskog zaliva, između Bara i Sutomora. Kompleks su činile 3 crkve, odbrambeni bedemi i kula.
  Stara maslina - Barska maslina stara je više od 2000 godina i jedna je od 3 najstarije na Mediteranu. Prva se nalazi u Kartagini - današnjem Tunisu, druga bitiše na Akropolju, a treća je u Starom Baru. O svakoj od njih govori po neki mit. Hanibal je u Kartagini pred borbe odlazio pod maslinu i uvek izvojevao pobede, Sokrat je svoje rime sklapao Akropoljskom maslinom, pa su misli same izvirale, a pod barskom maslinom okupljale su se zavađena plemena i uvek je dolazilo do pomirenja, pa se ovo mesto nazva Mirovica.

  Dvorac kralja Nikole

  Dvorac kralja Nikole - Izgrađen je 1885 na samom morskom bregu. Kompleks ima mali i veliki dvorac, kapelu, osmatračnice i zimsku baštu sa parkom sredozemnog rastinja različtih sorti među kojima je i drvo plute, gingko biloba, piramidalni čempres, agave, kaktusi. Danas je u ovom kompleksu Zavičjni  muzej grada Bara, i služi kao mesto za održavanje raznih događja  (galerije, koncerti, kružoci). Kralj Nikola je posedovao 10-ak jahti a jednu od njuh „Sibil“kupio je od slavnog francuskog pisca Žila Verna koji je voleo nauku i putovanja. Naročita zanimljivost je i potonula jahta kralja Nikole (Rumija) i austrijskog vojnog razača

  .

  Katedrala Svetog Đorđa nalazi se unutar Starog grada Bar i posvećena je srednjevekovnom zaštitniku grada. Izgrađena je u XII-om veku u slavu i čast Barskoj arhiepiskopiji i dinastu Vojislavljevićke loze. Docnije ju je turska vlast pretvorila u Sultan Ahmedovu džamiju, a crnogorska, posle osvajanja, u magacin naoružanja i municije.
  Stari grad Bar je utvrđenje nastalo u XI veku a danas su tu ostaci kule, citadela, zidine sa kapijama, katedrala Sv.Đorđa, pravoslavni hram Sv.Nikole, amam, sahat kula, barutana, i jedini akvadukt u Crnoj gori, sagrađen od kamena iz ojruženja sa 17 stubova i lukova.
  Skluptura popa Dukljanina - Nalazi se na gradskoj rivi u Baru u čast autoru dela „Letopis popa Dukljanina“ koji se smatra barskim rodoslovom. Izradio ju je skluptor Zlatko Glamočak a kip je okrenut ka poluostrvu Ratac na kojem je nekada postojao samostan.
  Stara čaršija Bar - smeštena je ispod starog grada u Baru a osnovali su je Turci krajem XVIII i početkom XIX veka. U čaršiji postoje zgrade i objekti koji su imali ekonomsku, stambenu, zanatsku i trgovačku namenu u ono vreme u duhu orijentalno - balkanske arhitekture. Leže uz glavnu ulicu koja ima formu izlomljene linije kaskadno kaldrmisane.
  Utvrđenje Nehaj - utvrđeni grad koji se nalazi na vrhu strmog brda nedaleko od Sutomora, malo odaljen od obale ka planini Sozina. Može mu se prići samo sa zapadne kosine na kojoj je i kapija a osmišljen je za borbu vatrenim oružjem. Na najvišoj koti brda ozidana je crkva Sv.Dimitrija koja je zidana pre tvrđave. Prvi pomen je u dokumentima iz 16-og veka pod nazivom "Fortezza de Spizi" 1542 i "Nechagia" 1550 godine.
  Stari bunar Ostros - Nepokretan spomenik kulture III kategorije koji se nalazi u selu Ostros, na starom putu Virpazar - Ulcinj. Oko sela Ostros je kestenova šuma, a tokom X,XI veka mesto je bilo važno središte kneževine Duklje. Bunar datira iz 1001 godine i dan danas ima živu vodu.
  Selo Gornja Brca - Nalazi se nedaleko od Sutomorske plaže i tipičan  je primer arhitekture primorskog sela dovoljno duboko uvučenog u kopno od mora da bi se izbegli gusarsi nasrtaji i pljačke. Selo je osnovano sredinom XVII veka.

  Šušanj plaže leto 2016

  Plaža u Šušnju duga je preko 2 km a omiljena je kupačima jer je prostrana i omeđena raslošnom zelenilom i borovom šumom koja pravi debeo hlad pa je plaža tokom čitavog dana pogodno mesto za odmor... Duž nje je uređeno šetalište pravcem Šušanj - Sportski centar - luna park - dvorski kompleks - gradska marina.
  Žukotrlica- plaža ima dužinu blizu 1 km i smeštena je kraj Crvene plaže, tik uz Bar. Plažu čine kameni oblutci a zaleđe bogato sredozemnom vegetacijom i borovinom. Ovaj naziv nosi jer je na njoj potapana žukva u more (vrsta mediteranskog žbuna sa žutim cvetovima ), da bi smekšala t.j. "trlila" i tako spremala za izradu konopaca, ribarskih mreža, odela i narodne nošnje. Zbog kvaliteta morske vode plaža Žukotrlica je proglašena kupalištem I kategorije.
  Crvena plaža - Smeštena je u malenom zalivu  Sutomora i Bara. Ime nosi  po primetno crvenoj boji peska. Duga je pedesetak metara a obuhvata površinu od 600 m2. Po predanju, na strmoj steni iznad Crvene plaže okupljale su se morske nimfe Nereide i češljale kose koralnim češljevima. Pesma i smeh nimfi odjekivala je podaleko ali se o tome nije smelo zboriti, u protivnom može se zanemeti.
  Barska plaža je smeštena  u samom gradu i prostire se od reke Željeznice do marine Bar. Ima dužinu oko  500 m, čine je kameni oblutci i na obali i u vodi. U zaleđu plaže prostire se park sa sportskim terenima.
  Sutomorska plaža Nalazi se u Sutomoru dugačka je 1,3 km a u njenom nastavku je „Zlatna obala“, sa istoimenim kompleksom, čija dužina iznosi 900 m. Obe plaže su prekrivene peskom zlatne boje što ovom delu rivijere daje naročit kolorit i šarm, mogu da prihvate i do 30.000 kupača. Veoma su pogodne i ublažavaju tegobe reumatičarima. Legenda kaže da su se ovde nekada davno kupale i mletačke kontese.
  Maljevik je kamenita uvala  dužine od oko 100 m koja se nalazi na polovini obalske deonice Sutomore - Čanj. Odmah uz plažu je Crni rt, ispred kojeg su u plićaku, na svega 2m dubine pronađeni ostaci antičkog hrama čiji je značaj senzacionalan za svetsku i lokalnu arheologiju.
  Barska rivijera počinje rtom Dubovica iza kojeg je smeštena u bajkovitoj uvali nadaleko čuvena Kraljičina plaža, i manje poznata plaža Perjanika. Umetničko delo prirode koje kao da je bilo stvarano za niže boginje morske nimfe Nereide, a u lepoti i blagodetima ove plaže uživala je i kraljica Milena, supruga poslednjeg crnogorskog suverena, slavnog kralja  Nikole, dok su perjanici iz dvorske svite koristili drugu plažu, 100 m dalje, koja se danas po njim naziva Perjanika. Do ove 2 plaže moguć je prilaz samo sa mora.

  Nudistička plaža Ratac - parče raja za kupačle koji vole da se sunčaju i plivaju obučeni onako kako su došli na svet! Ova nudistilka oaza nalazi se između Sutomora i Bara a do nje se stiže stazom kroz borovu šumu. Prekrivena je krupnim šljunkom.

  Šušanj izleti leto 2016

  Stari grad Bar (Antivari) – Leži na padinama Rumije a datira iz Xv veka. Njegovo osnivanje vezuje se za dolazak Slovena na Balkan. Na ulasku u stari grad postoji stablo masline koje je po nekim procenama staro preko 2000 godina. U ambijentalnoj celini Starog grada Bar koja se prostire na više od 4 ha, je oko 600 sakralnih, javnih, vojnih i profanih objekata: akvadukt-impresivna kamena građevina kojom je voda doticala u grad sa obilnog izvora žive vode, Sahat kula, hamam, crkva Svetog Jovana, episkopska palata, itd... Grad Bar je imao sopstveni kovani novac.

  Manastir Ostrog

  Manastir Ostrog - Nalazi se između Podgorice i Nikšića, u ovu najveću svetinju dolaze vernici iz čitavog sveta, uglavnom peške jer se veruje da su mošti Svetog Vasilija čudotvorne.


  Lovćen - Ovaj celodnevni izlet obuhvata posetu  Cetinjskom manastiru i Narodnom muzeju u Cetinju - nekadašnjoj prestonici Crne Gore. Potom sledi nastavak putovanja Liovćenskim serpentinama ka Nacionalnom parku Lovćen. Pešačenje do mauzoleja (rad vajara Ivana Meštrovića) u kojem počiva znameniti Petar II Petrović Njegoš, vladika i vladar. Na ulasku u mauzolej postavljena je kamena figura Njegoša, teška 28 t. nad kojom je suri orao raširenih krila. Sa vrha Lovćena puca vidik na Boku, Jadransko more, Skadarsko jezero i Cetinje.
  Ada Bojana - poseta "golom" ostrvu - Adi u delti reke Bojane, čuvenom po lekovitim pesku i nudističkom raju. Ima oblik trougla kojeg sa bočnih strana zapljuskuje reka a sa čeone more. Pesak se sastoji od 30 veoma retkih i biološki aktivnih mineralnih sastojaka i blagotvorno deluje na reumatičare i osobe sa sportskim povredama. U poslednje vreme ada je surferska prestonica zahvaljujući vteru koji pogoduje kajtsurfingu - najekstremnijem sportu na vodi.
  Skadarsko jezero - Zahvata površinu od 390 km2, i najveći je evropski jezerski rezervat. Ostrvo važi za "ptičiji raj" (preko  270 vrsta ptica) i kulturno istorijska je baština Crne Gore. Na ostrvima Skadarskog jezera su manastiri: Kom, Starčeva Gorica, i Sveti Nikola, Beška Moračnik. Jezero je pogodno za krstarenje, ribarenje, posmatranje ptica i foto - safari.
  Budva - Budva je jedan od najstarijih jadranskih gradova koji je osnovao kralj Kadmo zajedno sa ženom Harmonijom, stigavši ovamo u Ilirske krajeve volovskom zapregom jer je bio prognan iz Tebe. Od grčke reči bous (vo) nastalo je ime grada Budva.
  Sveti Stefan - nekadašnja prestonica Paštrovića, danas je Sveti Stefan elitni grad - ostrvo-hotel na svetskom glasu. Po predanju sagrađen je blagom otetim od Turaka koji su nameravali da atakuju na Kotor.

  Šušanj zabava leto 2016

  U fokusu interesovanja šopingholičara su improvizovane tezge sa raznom galanterijom i dzidza-midzama uz korzo. Kafići se takmiče u koloritu, živoj svirci i zvučnim i svetlosnim efektima. Obalskom promenadam u Šušanju stiže se do barskih diskoteka, kafića i ringišpila za decu. Grad ispod gorostasne Rumije ima bogat noćni život i provod. Mladi neretko posećuju i obližnju Utjehu boraveći u "Paradizu", "Fratelu", "Holivudu", "Polu", "Acuru", "Rojalu", "Plenetu", "Karpe dijemu" i "Roki biču".

  Hotel Adria

  Leto 2016


  Šušanj je mesto u kojem ima za svakog po nešto, dok jedni uživaju u čarima mora drugi igraju odbojku na plaži, treći se osvežavaju hladnim napitcima. Obalski korzo je spojen sa barskom šetalištem i marinom. Trasa Jadranske magistrale prolazi kroz Šušanj i na taj način omogućuje odličnu saobraćajnu povezanost primorskog sa kontinentalnim delom zemlje. Obližnji Bar (2km) povezan je morskim putem sa Italijom (trajektna linija Bar - Bari), železničkom prugom sa Podgoricom i Beogradom. Gostima koji u Šušanj dolaze avionom na raspolaganju su aerodromi u Tivtu i Podgorici. Zaleđe Šušnja čini planinski venac iznad 800 m.n.v. koji se pruža pravcem SZ-JI a čine ga: Rumija, Sozina, Lisinj, Sutorman koji je dom divljem psu (šakalu), vuku, lisici, zečevima, divljim svinjama pa je ova oblast poznata i kao lovno područje. Priobalje Šušnja je dom egzotičnim biljnim vrstama: pelin, eukaliptus, kesten, palma, kaktus i ekirativnih biljaka: mimoza, oleandar, agava, ruzmarin, lovorika...