Sicilija | Letovanje Italija 2022 | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 17h, subotom 09h - 14h
 

Sicilija - Filtriraj pretragu

Sadržaj smeštajnog objekta:

Lokacija smeštajnog objekta:

Tip aranžmana:

Vrsta smeštajnog objekta:

Struktura smeštajnog objekta:

Broj noćenja:

Sicilija - Mediteran u malom

Letovanje Sicilija 2022

Sicilija je najveće ostrvo Italije, ali i u celom Sredozemnom moru. Samo pet kilometara trajektne rute koja seče Mesinski moreuz deli italijansku pokrajinu Kalabrija („prsti” na popularnoj „čizmi”) od brdovite obale Sicilije i grada po kojem je moreuz i dobio ime – Mesine. Sicilija je kroz istoriju poznata kao raskrsnica na kojoj su se zadržavali brojni narodi: od Grka i Rimljana, preko Arapa, do Feničana i Kartaginjana. Narodima Evrope je poznata još od najranijih dana, pa stoga ne čudi da je ovo ostrvo bilo i postojbina nekih od najpoznatijih mitova i legendi, poput kiklopa Polifema iz antičke Odiseje. Mnogi spomenici, poput hrama Konkordija u Agriđentu ili ruševine Selinunta na jugozapadu Sicilije, i dalje svedoče o civilizacijama koje su ostavile svoj trag na ovom ostrvu.

 

Letovanje Sicilija 2022


Pejzaž Sicilije je zaista dramatičan. Ukoliko slećete na aerodrom Katanija, prvi pozdrav dimnim signalima vam može uputiti jedini preostali aktivni vulkan u Evropi – Etna. Ukoliko, pak, dolazite preko Palerma, može vas zaslepeti svetlucava površina zaliva Kastelamare, na čijoj obali se nalazi ozloglašeni istoimeni gradić, odakle potiču mnoge mafijaške porodice. Jedinstveni spoj mora i planina pružaju pregršt mogućnosti za aktivnosti u prirodi. Mnogobrojne lekovite banjske vode izviru širom ostrva, a ukoliko ste ljubitelj slane vode, Tirensko, Jonsko i Sredozemno more kriju mnoga blaga ispod površine kristalno čiste vode.

Što se tiče lokalnih specijaliteta kuhinje, glavnu ulogu vode nekoliko ključnih sastojaka, karakterističnih za ostrvo: plodovi mora, tuna, sabljarka, agrumi, bademi, pistaći i rikota. Mnogi kuvari unose u svoja jela i poetične asocijacije ovih sastojaka sa Etnom: autentična Pasta alla Norma sadrži pelat (lava), patlidžan (vulkansko kamenje), bosiljak (zelenilo) i rikotu (sneg). Naravno, svako će uneti neki svoj detalj, ali su osnove recepata za sicilijanska jela zaista jednostavna i mnoga ćete poželeti da napravite i sami, nakon što se puni utisaka vratite sa odmora.

 

Sicilija je veliko ostrvo bogato malim naseljima od kojih svako nosi svoju malu kulturu. Na ostrvu se uglavnom govori italijanski, ali mladi znaju i engleski, a često se može čuti i sicilijanski – drevni romanski jezik koji je potpuno drugačiji od italijanskog. Sicilijanci su ponosni na svoje ostrvo, njegovu bogatu istoriju i kulturu, pa često znaju reći da Sicilija ne podseća na nešto, već nešto podseća na Siciliju