Spa & wellness

Spa & wellness

Spa & wellness

Spa & wellness je savršen spoj zdravog načina života i blagodeti prirode. Idealna kombinacija za beg od savremenog užurbanog života. Terme ili banje, danas su hramovi Wellness&Spa filozofije. Od istoka do zapada, severa do juga, svako podneblje i svaka civilizacija ima svoje posebnosti u odnosu na svoju Wellness&Spa filozofiju. Pa tako danas imamo tursko kupatilo, finsku saunu, hinduističko Ayurveda učenje, tajlandsku masažu i mnoge druge poslastice za bolje stanje našeg duha i tela.

Pojam wellness označava fizičku, psihičku i duhovnu ravnotežu. Dakle, do wellnessa kao stila života možemo doći samo ukoliko prihvatimo zdrave i kvalitetne načine življenja. Ono što je kod wellness filozofije važno, jeste činjenica da ona počiva na tradicionalnim metodama, koje su u iste svrhe primenjivane još u antičko doba, a dopunjena je savremenim načinima opuštanja i relaksacije.
Nije važno da li je proleće, leto, jesen ili zima. Nije važno ni da li ste uspeli da dobijete duži odmor. Dovoljan je samo produženi vikend i spremnost na potpuno opuštanje. Na vama je samo da odaberete hotel koji sadržajima može ispuniti sve vaše kriterijume, a u našem okruženju imate zaista odličan izbor.
Savremeno doba donosi nam inovacije, razne prečice i olakšice, moderne načine prevazilaženja prepreka, ali i sve brži životni tempo. U toj žurbi, često gubimo kontrolu nad vremenom i ne shvatamo kako nam je zapravo samo malo dovoljno da bismo se osećali bolje. Umor, stres, nedovoljno snage za sve što vas očekuje postale su nezaobilazne kategorije - Wellness & Spa odmor idealan je način da za samo par dana obnovite svoju energiju i povratite elan.


Spa Wellness Spa Wellness Spa Wellness Spa Wellness Spa Wellness Spa Wellness

Spa centri

Wellness


Postoje brojne definicije Wellness-a, ali suština je jedna… Wellness predstavlja izbalansiranost psihičkog i fizičkog stanja, koje pozitivno utiču na opšte stanje svesti i duha. Sama reč Wellness je kovanica dva značenja na engleskom jeziku - well being, što znači blagostanje i fitness, u korelaciji sa vežbom, zdravim telom i načinom života.

Wellness je veoma mlada disciplina koja se izučava od druge polovine 20. veka. Danas postoji šest odrednica koje čine Wellness donekle definisanim, a to su:

- fizička kondicija

- mentalna agilnost

- mentalna sposobnost

- pozitivan odnos prema radu

- harmoničan život

- uskladjenost sa prirodom

Wellness nas uči sopstvenoj odgovornosti za fizičko, mentalno, emocionalno i duhovno zdravlje, kao i ekološkoj osvešćenosti ka prirodi.

Svet u kome danas živimo je ubrzan, zahtevan, površan… poprilično surov, a sve to negativno utiče na opšte stanje duha i tela. Wellness nas uči upravo suprotnom, odnosno kako putem mentalnih aktivnosti, korisnog rada, vežbe, ishrane u korelaciji sa prirodom, da postignemo balans i budemo srećni.


Spa


Spa, skraćenica latinskog izraza “Sanus per Aquam”, što bi značilo - zdravlje iz vode. Voda oduvek predstavlja izvor života i veličana je u svim kulturama i religijama… od obreda krštenja, do ritualnih kupanja i svakodnevne upotrebe, voda nam pričinjava zadovoljstvo, opušta nas i utiče na naše zdravlje. Spa predstavlja upravo ovakva mesta, koja nam uz pomoć vode pružaju užitak opuštanja. Od grčkih i rimskih kupatila do savremenih Spa centara, sama pomisao o ulasku u vodu pričinjava nam zadovoljstvo. Nije svaka voda ista, a neku su u prošlosti proglašavane za “čudotvorne”... Danas se hemijskim analizama, može ustanoviti tačan mineralni sastav vode i njegov uticaj na ljudsko telo. Ove mogućnosti stvorile su Spa centre, terme ili banje.

Wellness u gradu

Kada poželite da upoznate kulturu i istoriju nekog drugog naroda. Kada biste šetali trgovima, parkovima, znamenitim mestima neke evropske prestonice ili malog grada. Možda ćete jedan deo vremena želeti da posvetite samo sebi. Wellness & Spa odmor vas čeka u modernim i odlično opremljenim hotelima širom Evrope. Završetak dana ispunjenog šetnjom i obilascima biće savršen ukoliko se opustite u đakuziju a nakon toga sebi priuštite jednu kvalitetnu masažu. Puni lepih utisaka, fotografija, doživljaja, avantura – ali odmorni vratićete se obavezama, a ovakav odmor pamtićete zauvek.

Planinski wellness

Wellness hoteli i termalni kompleksi obično su smešteni u ponožju planina na izvorima termalne vode. U našem okruženju u zemljama poput Slovenije, Austrije, Bugarske, ali i kod nas u Srbiji možete naći veliki broj takvih turističkih centara. Plivanje u termalnim bazenima na otvorenom usred zime je prava atrakcija. Opuštanje u saunama i uz masaže nakon šetnji i rekreacije na čistom planinskom vazduhu – dovoljno je da sačuvate vaše zdravlje i zaboravite na stres. Koncepti planinskog wellnessa obično su bazirani na povoljnim efektima termalne vode. Tretmani se izvode uz pomoć preparata koji su napravljeni od lekovitog bilja upravo iz te regije. Osim u sadržajima wellness centara, u prilici ste da uživate u netaknutoj prirodi, svežem vazduhu i različitim sportovima (kao što su golf, tenis, rafting, nordijsko skijanje, jahanje).

Wellness pored mora

Pogled na pučinu Jadranskog mora dok se opuštate u whirpoolu - to je idealan početak vašeg wellness letovanja. Tendencije savremenog turizma iz godine u godinu sve su vise na strani dodatnih sadržaja kao što su wellness & spa koncepti u sklopu hotela. Hoteli pored obale sa wellness centrima nude vam zapravo dva odmora u jednom. Programi opuštanja u ovim hotelima oslanjaju se na povoljne efekte slane vode, morskih algi i opuštanja koje izvire iz harmonije zelenih boja šuma i plave boje mora

VRSTE MASAŽA:

AROMA-TERAPIJA – masaža eteričnim uljima, preko limfnog sistema čisti telo i dušu i svojim uticajem na fizičko, psihičko i emocionalno stanje potpuno opušta i smiruje.

AURIKULOTERAPIJA – ili refleksna masaža ušiju je posebna stimulacija određenih tačaka na uhu, koje predstavljaju celokupan sistem tela. Terapija je namenjena ublažavanju bolova, a takođe je povezana i sa lečenjem različitih zavisnosti.

AYURVEDA – poreklom iz Indije, važi kao najstarija prirodna metoda koja dokazuje da isključivo očuvanje ravnoteže duha i tela čini čoveka zdravim. Ayurveda preporučuje poseban način življenja, režim ishrane, vežbe disanja, meditaciju, masaže i kure čišćenja, koje terapeut prilagođava svakom pojedincu. Opisi nekih ayurvedskih masaža:

ABHYANGA – masaža celog tela sa posebnim uljima koje terapeut priprema posebno za svakog pojedinca. Mogu je izvoditi dva terapeuta istovremeno (to je „sinhronizovana abhyanga“). Blagim masiranjem toplim uljima postiže se relaksirajući i lekovit efekat koji prija umornom telu i oslobađa ga stresa.

SHIRODANA – masažom se postiže potpuni mir, opuštanje i regeneracija nervnog sistema. Specijalno ulje utiče na centar svesnog doživljaja, koje se nanosi na čelo, mesto tzv. „trećeg oka“.

SHIROABHYANGA – masaža glave, vrata, ramena i leđa toplim uljima koja opuštaju napete mišiće.

MUKABHYANGA – kozmetička masaža lica i dekoltea. Čišćenje i nega prirodnim preparatima i uljima deluje na kožu tako da postaje nežna i sveža.

PADABHYANGA – masaža stopala toplim uljima koja opuštaju umorne noge.

MARMA – otvaranje energetskih tačaka.

KARNA PURANA – masaža ušiju toplim uljima.

GARSHAN – masaža se izvodi svilenim rukavicama. To je suva vrsta masaže, koja poboljšava prokrvljenost kože i ulepšava njen izgled.

BLATO BOGOVA – detoksikacija tela termalnim blatom.

BODY WRAPPING – umotavanje tela namenjeno je smanjenju obima tela uz istovremeno poboljšavanje izgleda kože zahvaćene celulitom, strijama i potkožnim masnim tkivom. Krema za umotavanje tela utrljava se u kožu, zatim mesta koja se obrađuju umotavaju se posebnom folijom kojom svi biljno-aromatski prirodni sastojci prodiru u kožu i potkožno tkivo gde se odvija željeni proces razgradnje i detoksikacije, dok se istovremeno pritiskom pospešuju ili povećavaju učinci izlučivanja razgrađenih sastojaka i vode iz potkožnog tkiva.

ETERIČNA ULJA – deluju na sva područja fizičko, psihičko, emotivno i duhovno. Preko limfnog sistema ublažava se fizička i psihička napetost i uravnotežuju misli.

FANGO – kupka, paking ili umotavanje u mineralno blato.

GREEN PRESS – aparat za medicinsku ili kozmetičku limfnu drenažu.

НОТ STONE MASAŽA – drevna umetnost masaže kamenjem kombinacija је tорle masaže sa 54 topla vulkanska kamena i 18 hladnih mramornih kamena. Efekat toplote nа telo је višestruk: vruće kamenje telu donosi dodatnu temperaturu koja opušta mišiće i povećava pasivnu prokrvljenost onih delova tela koji su zbog poteškoća slabije prokrvljeni i hladni.

HOLISTIČKA MASAŽA – je posebna i izuzetna jer deluje na organizam u celini tako što uspostavlja harmoniju na mentalnom, emocionalnom i fizičkom nivou. To je masaža kojom možemo umiriti misli i uvesti se u duboku relaksaciju, što nam je svima potrebno da bismo ublažili posledice savremenog života. Holistička masaža je blaga ali njeno dejstvo je snažnije i dublje nego u tradicionalnim masažama, jer deluje na više nivoa.

KRISTALO-ТЕRАРIЈА LICA – masaža liса, vrata i dekoltea kristalima, za роtpunо opuštanje.

LIMFNA DRENAŽA – vrsta masaže u kojoj se rukama i prstima primenjuju nežni talasasti pokreti koji stimulišu cirkulaciju u limfnom sistemu da iscrpi višak tečnosti i zarobljene toksine.

LOMI LOMI MASAŽA – nа havajskom jeziku znaci „ljubeće ruke“. Jedinstvena, tekuća, plesno-ritmička masaža celog tela. Opušta, brzo uklanja napetost, obnavlja dobro zdravlje i daje osećaj sreće.

PARAFIN ТRETMAN – ugrejani parafinski vosak se stavlja nа telo da omekša mišiće i ukloni mrtve ćelije kože, ostavljajući je čistom i mekanom.

RЕFLEKSNА MASAŽA STOPALA – stimuliše refleksna područja koja utiču nа delovanje unutrašnjih organa.

SAWADDEE – tradicionalna tajlandska masaža koja poboljšava vitalnost celog tela, leči bolesti kičme, migrenu i druge vrste glavobolje i napetosti.

SHIATSU – је veština lečenja koja potiče iz Јараnа. Sa posebnim pritiscima nа akunpukturne tačke izaziva duboku opuštenost.

ŠVEDSKA MASAŽA – naziv za skup tehnika masaže čiја је osnovna funkcija opuštanje mišića. Vrši se pritisak mišića u dublje mišiće i kosti pa se trlja u smeru povratka krvi u srce. Koriste se četiri temeljne tehnike: dugi umirujući pokreti, prstima ili palčevima trlja se deo tela, stiskanje ili brzo trljanje, lupkanje, udaranje.

TAI – masaža poreklom sa Tajlanda namenjena za dostizanje telesne i duševne ravnoteže.

TAJLANDSKA MASAŽA – nastala је pod uticajem kineskih i indijskih masažnih tehnika, primjenjuje se u terapeutske svrhe i pozitivno utiče nа kardiovaskularni, mišićni, nervni, respiratorni i probavni sistem.

TUI-NA – masaža је hiljadugodišnja stara tibetanska terapija. Tui-na sa posebnim primenama utiče nа ravnotežu energije u telu.

YANNA MASAŽA – Yanna је jedinstvena masaža nastala nа iskustvu masaže nа ljuljašci sa Maldiva, Тао filozofiji i zapadnjačkim masažnim tehnikama. Izvodi se isključivo nа specijalnom pokretnom stolu za Yanna masažu koji se pokreće vertikalno i horizontalno ра se osoba oseća kao nа talasima. Masaža započinje nanošenjem različitih eteričnih ulja na energetska središta i potpuno opušta i pročišćava telo.

Pravila lepog ponašanja u saunama

Savremeni način življenja nažalost donosi stres. Taj stres utiče na loše psihofizičko stanje. To su loše strane savremenog doba, ali na sreću postoje i prednosti kao što su moderni načini relaksacije, detoksikacije i zdravog života. Jedan od načina da povratite svoje fizičko i psihičko dobro stanje je boravak u sauni. Ona vodi poreklo od finske saune. U Švedskoj, Finskoj, Norveškoj i Rusiji upotrebljava se stotinama godina unazad, a od Drugog svetskog rata sve se intenzivnije koristi i u celoj Evropi. U sauni se relaksiraju mišići, ona na prirodan način odstranjuje nečistoće kože, doprinosi regeneraciji kožnog tkiva, poboljšava otpornost organizma na različite bolesti a naročito bolesti disajnih puteva. Ona takođe trenira srce i stabilizuje krvni pritisak, doprinosi lučenju hormona i poboljšava rad vegetativnog nervnog sistema. Kako bi vaš boravak u sauni dao najbolje rezultate, neophodno je da poštujete i osnovna pravila.

• Sauna se preporučuje samo zdravim osobama, koje nemaju srčane tegobe, pa je iz tog razloga prva mera predostrožnosti obavezna konsultacija sa kardiologom.

• Idealna temperatura je između 75-90°C.

• U finskoj sauni preporučuje se intenzivno zalivanje kamena jer se na taj način povećava procenat vlažnosti i jona u vazduhu, što deluje smirujuće na vaš nervni sistem.

• Preporučeno vreme boravka u sauni je 10-15 minuta, što se može ponoviti 2-3 puta, a u organizam je neophodno unositi dovoljno tečnosti.

• Između dva boravka u kabini telo morate osvežiti hladnom vodom.

• Poslednje tuširanje se uvek vrši toplom vodom.

VRSTE SAUNA:

SVEDANA – parna kupatila sa posebnim biljnim preparatima koji aktiviraju metabolizam, deluju na celo telo u obliku ugodnih talasa.

BIO SAUNA – temperatura 50–60° C. Prirodni sastojci lekovitog bilja imaju blagotvoran efekat na čišćenje kože i disajnih puteva.

BLATNA SAUNA – temperatura 45–55°C. Terapija lekovitim blatom podstiče cirkulaciju i prokrvljenost, izmenu sastojaka i izlučivanje štetnih sastojaka iz organizma i jača imunološki sistem.

FINSKA SAUNA – je manja soba u čijem je jednom delu peć na koju je složena gomila kamenja, a duž zidova su postavljene klupe na kojima sede posetioci. Temperatura u sauni je između 80 i 100 °C, a vlažnost vazduha oko 15%.

FINSKA EKSTREMNA SAUNA – (80–100°C / 15-30% vlažnost) visoka temperatura u sauni uzrokuje pojačano znojenje te podstiče rad srca i bubrega koji izlučuju soli, otrovne sastojke iz tela. Jača srce i podstiče probavu, ali zbog suve klime ne uzrokuje poteškoće.

НАММАМ – turska, orijentalna kupka koju čini prostorija sa zagrejanim zidovima i раrom, prostorija sa toplim kamenim ležajem za masažu tela, sapuniranje, četkanje i uljenje.

INFRACRVENA SAUNA – od finske saune se razlikuje ро tome što se za njeno zagrejavanje koriste infracrveni grejači, čiја toplota dublje prodire u tkivo i pozitivno utiče nа tetive i zglobove.

KNEIPP STAZA – šetnja hladno - toplom Kneipp stazom podstiče cirkulaciju i bolju prokrvljenost mišića.

KLEOPATRINA KUPKA – metoda u kojoj se koriste sastojci kozjeg mleka i eteričnih ulja. Hrani, vlaži i regeneriše kožu.

LACONIUM – duboko telesno i mentalno opuštanje. Ugodno zagrevanje tela рrе korišćenja ostalih sauna.

LEDENA ЈАМА – ledeni kutak sa hladnim tušem i ledom - ргероručujе se nakon saune.

NORDIC WALKING – nordijsko hodanje – hodanje uz роmоć štapova. Теmpо se određuje рrеmа fizičkoj kondiciji i dobi. Fitness trening nа otvorenom sa najdelotvornijim efektom.

PARNA SAUNA – vodena раrа vlaži i čisti disajne puteve, otvara роrе na koži i deluje nа opuštanje mišića.

PROGRAMSKA SAUNA – program vrtloženja vazduha. Pomoću intenzivnijeg kruženja vazduha temperatura se ravnomerno raspoređuje unutar saune čime se povećavaju njeni efekti nа organizam.

SLANA SAUNA – temperatura 40-50°C, vlažnost: 80%. Ima izuzetno delotvoran efekat nа lokomotorni sistem i disajne puteve. Postupkom utrljavanja prirodne soli otvaramo роrе pa koža postaje bolje prokrvljena, zdrava, sjajna i očišćena. Slana sauna se preporučuje kao uvodni postupak za ostale saune, a veći efekat se postiže nakon pilinga prirodnom solju.

TEPIDARIJUM – kameni ležajevi zagrejani na temperaturi od 37-39 0C približnoj temperaturi našeg tela. Time se postiže da telo odaje onoliko toplote, koliko i primi. Tepidarium je idealno mesto posle saune, parnog kupatila ili đakuzija.

TURSKA SAUNA – parno kupatilo ili turska sauna jedan је od naјstаrijih oblika opuštanja i čišćenja tela. Poseta takvoj sauni poboljšava cirkulaciju, otvara роrе i čisti kožu, ра ona postaje mladolika, nežna i glatka.

TUŠEVI DOŽIVLJAJA – različite kombinacije mlazeva (tropska kiša ili slap), bоje osvetljenja i mirisa.

Club Satelit

Club Satelit Zlatibor zimovanje

Produzeni spa vikend