Bijela hoteli i apartmani | Letovanje Crna Gora 2024 | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Bijela - Filtriraj pretragu

Sadržaj smeštajnog objekta:

Lokacija smeštajnog objekta:

Tip aranžmana:

Vrsta smeštajnog objekta:

Struktura smeštajnog objekta:

Broj noćenja:


Povezana mestsa

Herceg Novi
Igalo

Letovanje Crna Gora 2024: Bijela

Letovanje Bečići 2024

Bijela je malo gradsko naselje u Bokokotorskom zalivu u opštini Herceg Novi , na putu između Kamenara i Herceg Novog. Na ovom mestu se nalazilo brodogradilište još od doba Tvrtka I Kotromanića, koji je osnovao Herceg Novi. Majstori su obučavani u školama na Korčuli. U Bijeloj se i danas nalazi brodogradilište koje se uglavnom bavi popravkama brodova.

Nakon Boja na Kosovu 1389.godine, Bijelu naseljava samo sedam porodica. Godine 1696. Bijela ima 20 porodica i 104 stanovnika. Godine 1704. – 22 porodice, itd. Osnovana 1813.godine, u Bijeloj radi jedna od prvih narodnih škola na srpkom jeziku u Crnoj Gori. Školu i učitelje ne finansiraju vlasti, nego pomorci, brodovlasnici, ali i obični puk, maslinari i vinogradari. U Bijeloj je nekada postojala fabrika za preradu ribe. Riba se nije barila pa konzervirala kao danas, nego se prvo pržila. Ukus je, kažu, bio veličanstven.

Sredinom Bijele iza obimnih jesenjih kiša protiče potok Pijavica. Asfaltnim putem koji uzvodno sledi tok, stiže se do parohijalne crkve. Na pet minuta hoda dalje, na kraju staze, nalazi se izvor Pijavica. Hladna pitka voda tu niče iz kamena, čak i u avgustu. Dlan vode Pijavice biće nagrada svakom gostu koji je odlučio da Bijelu obiđe uzduž i popreko, od slanog mora do slatkog izvora.

Bijela ima specifičnu mikro klimu koja je uslovljena izuzetno dobrom južnom ekspozicijom, blizinom mora, krečnjačkom podlogom i planinskim zaleđem, koje sprečava prodor hladnih vazdušnih masa. Zbog ovih osobina Bijela ima vrlo visoku prosečnu godišnju temperaturu vazduha koja iznosi oko 16 °C. Bijela ima prosečno preko 200 sunčanih dana godišnje.

Prosečna temperatura mora počinje od 22 °C na početku sezone, pa ide čak i do 26 °C u drugoj polovini letnje sezone, tako da kupališna sezona može da potraje i 5-6 meseci.

Bijela je donekle zaštićena od vetrova, ali oni su ipak prisutni. Najkarakterističniji vjetrovi ovog područja su: Maestral (zapadni vetar i uglavnom duva leti),Bura (severni i pojavljuje se zimi), Široko (južni vetar i duva tokom čitave godine), Jugo (južni vetar, pretežno zimi).