Pratite nas na:

Kotorska rivijera

Bigovo apartmani

 • Bigovo
 • Kotor apartmani

 • Kotor
 • Risan apartmani

 • Risan
 • Stoliv apartmani

 • Stoliv
 • Ponosni

  Club Paradiso Nagrade

  Prijatelji:

  Diaspora group
  Generali osiguranje

  Letovanje -> Letovanje Crna Gora -> Bijela

  Letovanje Bijela

  Letovanje Bijela


  Bijela je malo gradsko naselje u Bokokotorskom zalivu u opštini Herceg Novi , na putu između Kamenara i Herceg Novog. Na ovom mestu se nalazilo brodogradilište još od doba Tvrtka I Kotromanića, koji je osnovao Herceg Novi. Majstori su obučavani u školama na Korčuli. U Bijeloj se i danas nalazi brodogradilište koje se uglavnom bavi popravkama brodova.

  Nakon Boja na Kosovu 1389.godine, Bijelu naseljava samo sedam porodica. Godine 1696. Bijela ima 20 porodica i 104 stanovnika. Godine 1704. – 22 porodice, itd.

  Osnovana 1813.godine, u Bijeloj radi jedna od prvih narodnih škola na srpkom jeziku u Crnoj Gori. Školu i učitelje ne finansiraju vlasti, nego pomorci, brodovlasnici, ali i obični puk, maslinari i vinogradari.
  U Bijeloj je nekada postojala fabrika za preradu ribe. Riba se nije barila pa konzervirala kao danas, nego se prvo pržila. Ukus je, kažu, bio veličanstven.
   
  Sredinom Bijele iza obimnih jesenjih kiša protiče potok Pijavica. Asfaltnim putem koji uzvodno sledi tok, stiže se do parohijalne crkve. Na pet minuta hoda dalje, na kraju staze, nalazi se izvor Pijavica. Hladna pitka voda tu niče iz kamena, čak i u avgustu. Dlan vode Pijavice biće nagrada svakom gostu koji je odlučio da Bijelu obiđe uzduž i popreko, od slanog mora do slatkog izvora.
  Bijela ima specifičnu mikro klimu koja je uslovljena izuzetno dobrom južnom ekspozicijom, blizinom mora, krečnjačkom podlogom i planinskim zaleđem, koje sprečava prodor hladnih vazdušnih masa. Zbog ovih osobina Bijela ima vrlo visoku prosečnu godišnju temperaturu vazduha koja iznosi oko 16 °C. Bijela ima prosečno preko 200 sunčanih dana godišnje.
  Prosečna temperatura mora počinje od 22 °C na početku sezone, pa ide čak i do 26 °C u drugoj polovini letnje sezone, tako da kupališna sezona može da potraje i 5-6 meseci.

  Bijela je donekle zaštićena od vetrova, ali oni su ipak prisutni. Najkarakterističniji vjetrovi ovog područja su: Maestral (zapadni vetar i uglavnom duva leti),Bura (severni i pojavljuje se zimi), Široko (južni vetar i duva tokom čitave godine), Jugo (južni vetar, pretežno zimi).  Bijela hoteli leto 2016:

  /

  /

  Bijela atrakcije leto 2016

  Crkva Riza Bogorodice -Nastanak crkve, prvobitno izgrađene na ovom mestu, vezuje se za XII vek, period rane romanike, mada nije isključeno ni da je starija. Delovi zidova stare crkve sa temeljima prezentirani su na vrlo prikladan način u sadašnjoj, pa se mogu videti preko zastakljenog okna, postavljenog u nivou poda postojeće crkve. Stara apsida iznutra je oslikana freskama vizantijskog stila, nastalim krajem XII ili početkom XIII veka i predstavlja najveću znamenitost crkve Rize Bogorodice.
  Crkva Sv. Gospođa iz XVIII veka.
  Katolička crkva Sv. Petra - Fragmenti sa tekstom i dekorativnom plastikom osvetljavaju vreme kratkotrajne dominacije franačke države na ovim prostorima, oko 805. godine, kada je došlo do podizanja prvog benediktinskog samostana, koji su porušili Mongoli 1242. godine. Po dosadašnjim nalazima crkva Sv. Petra podignuta je na mestu gde se nekada nalazio benediktinski manastir)
  Crkva Sv. Vrači - sagrađena 1904.god.
  Crkva Sv. Petra - na brdu Klin.

  Iako su mnoge kapetanske palate stradale u zemljotresu iz 1979.god, i danas se duž obale mogu opaziti neke, a takođe i sačuvani mediteranski parkovi, od kojih je najpoznatiji Park Đurković. U tom parku, sem egzotičnih japanskih kaki-jabuka, uspevaju i retke voćke fejoe (Feyoa selowiana), poreklom iz Južne Amerike. Pristup parku je slobodan, što znači da se bez ograničenja možete sladiti ukusom retke fejoe, ukoliko se ovdje zadesite sredinom oktobra kad ona sazreva.

  Bijela plaže leto 2016

  Plaže male, peskovite  i ima ih mnogo.

  Peščane plaže mestimično su prekinute kratkim betonskim, kao i starim kamenim mulima – odmorištima za barke. Na samim se plažama nalaze kafići,u prijatnim senkama borova. U letnjem periodu, na nekoliko stotina metara od posmatrača, ka Kotoru prolaze turistički kruzeri, visoki 13 i više paluba.

  Bijela izleti leto 2016

  Iz Bijele se pešice može doći do zanimljivih tačaka uzbrdo,do slikovitih ruralnih ambijentalnih cjelina: Vale, Balabušića, Zlokovića, Zadvorine, Kalimoža.
   
  Do parohijalne crkve Rize Sv. Bogorodice se može doći i  automobilom. Impozanta crkva smeštena u mirnom zaseoku Vala, sagrađena je 1824.godine, na mestu stare crkve od koje je do danas sačuvana stara polukružna apsida s freskama iz XII veka, neprocjenjive vrednosti. U crkvi se pod izuzetnim obezbjeđenjem nalazi zbirka najstarijih štampanih tekstova na području Crne Gore (iz prve balkanske štamparije, vladarske porodice Crnojević, Cetinje, 1494). U Bijeloj se pomno čuva jedan od svega 4 štampana primerka „Oktoiha“, zatim jedan stari Liturgijar i vredni Praznični minej. Crkvu okružuje šuma. Zađe li se u nju dublje, tada se pod stablima kestena mogu naći i  cenjene vrste pečuraka, lisičarke, vrganji, a ponekad i tartufi.

  Bijela zabava leto 2016

  U Bijelu obično dolaze porodice sa decom ili ljudi željni mirnog odmora, jer u samoj Bijeloj baš i nema mesta za izlaske.
  Malo lepše plaže, kao i više mesta za noćni provod, nalaze se u Baošićima i Đenovićima, do kojih možete doći jednostavnom šetnjom.