Letovanje -> Letovanje Turska -> Letovanje Sarimsakli

Sarimsakli - Zemlja belog luka

Letovanje Sarimsakli hoteli, aparmani, cene

Letovanje Sarimsakli

Sarimsakli (u prevodu sa turskog: zemlja belog luka) takav naziv nosi zahvaljujući znatnom uzgajanju ove kulture u regionu, danas je turistički centar a ujedno i vazdušna banja. Leži na obroncima planine Šejtan sofra (đavolja trpeza)u zapadnoj Turskoj (regija Ajvalik), na Egejskom priobalju, nasuprot grčkom ostrvu Lesvos. Oblast Ajvalik karakteriše zaliv i arhipelag koji osim najvećeg Lezbosa čine još 22 atraktivna ostrva. Čitava oblast Ajvalik je pod zaštitom države i leži na istoj geografskoj širini kao i Meteori i Larisa u Grčkoj. Naselje su osnovali Rimljani, a kroz istoriju su se smenjivali vladari i uprave. Zahvaljujući izuzetno povoljnom geografskom položaju i prirodnom zaklonu ovde su utočište pronalazili i gusari. U Sarimsakliju je živeo znatan broj Grka, sve do 1922 godine kada je Grčko-turskim sporazumom o razmeni stanovništva, Mustafa Kemal paša Ataturk vratio grad Turskoj, Grci odlaze i u njega dolaze Turci sa Krita i Egejske Makedonije.
Sarimsakli je nama najbliže tursko letovalište, od Beograda je udaljen oko 1200 km. pravcem preko Sofije, Plovdiva, Svilengrada, i Andrejeva. Od glavnog grada Turske, Istanbula, Sarimsakli je udaljen oko 300 km juzno.
Čuven je po jednoj od najboljih i najdužih plaža na Egejskom moru, dugoj oko 7, 5 km, po svežem i prijatnom vazduhu koji dopire iz obližnjih borovih šuma, zasadima maslina, smokava i uzgoju vinove loze.
Zbog vlažnosti vazduha od samo 0, 5 % Svetska zdravstvena organizacija je Sarimsakli uvrstila u listu za vazdušnih banja. Po blagotvornosti i efikasnosti banja je prva u Evropi a druga u svetu jer boravak od 21 dana u Sarimsakliju onima sa disajnim tegobama omogućuje spokojnu jesen i zimu
Sarimsakli je u više navrata naseljavalo stanovništvo iz naših krajeva (prvi talas pre jednog veka, poslednji pred Drigi svetski rat)pa je danas preko 80% meštana „naše gore list“. koji razumeju i služe se srpskim jezikom.


Letovanje Sarimsakli hoteli leto 2015:

/

/

Letovanje Sarimsakli - Atrakcije

Sa vidikovca "Đavolja trpeza" (Šejtan sofra) je impresivan prizor zalaska sunca u more. Prema verovanju u tom trenu dovoljno je pomisliti želju i ona će Vam se sigurno ispuniti. Legenda kaže da ni sam đavo nije hteo da napusti ovo mesto –vidikovac sa kojeg se može uočiti čitav arhipelag od 29 ostrva, pa zbog toga nosi ime Đavolja trpeza. Priča o đavolu i njegovom pokušaju da postane dobar i smesti se u raj ovde se prenosi sa kolena na kolena poodavno. Da ne bi postala naredna đavolova žrtva jedna ovdašnja devojka odvela ga je na plato na vrh brda. Zadivljen prizorom đavo uskliknu: „Najzad nađoh raj”. O đavoljem tragu svedoči ograđeno veliko stopalo u kamenu, u koje posetioci ubacuju grančicu ili pisamce pomislivši želju.
Ostrvo Džunda spojeno je sa kopnom i gradom prevlakom, a atraktivnost mu daje staro naselje građeno u tipičnom grčkom stiliu sa pravoslvnom crkvom posvćenom Sv. Nikoli. Posetiocima ostrva je na raspolaganju mnoštvo restrana, suvenirnica, i prodavnica mešovite robe. Na Džundi je nastalo savremeno naselje apartmanskog tipa sa hacijendama i vilama bogatih Turaka, znanih ličnosti iz političkog, kulturnog, estradnog ili poslovnog sveta.

Letovanje Sarimsakli - Plaže

Sarimsakli ima izuzetno dugu plažu (preko 7 km) sa blagotvornim sitnim peskom čija je širina oko 100 m,.Svetska zdravstvena organizacija pesak na plažama Sarimsaklija smatra za jedan od najlekovitijih na svetu. U i oko letovališta postoje 22 odvojene plaže, a njihova nazivi dolaze od obližnjih hotela ili kampa. Pristup plažama je slobodan za sve posetioce a svaki hotel ima svoj deo plaže sa ambrelama i ležaljkama. Promenada uz plažu vrvi od taverni, podavničica ,kafića, barova...

Letovanje Sarimsakli - Izleti

Fish picnic
Fiš piknik je celodnevni izlet koji obuhvata plovidbu feribotom zalivom i odlazak na jedno od 30-ak koloritnih ostrva. Vremensko trajanje izleta je oko 5-6 časova sa uključenim ručkom i živom muzikom uz animaciju na našem jeziku i prevozom na relaciji Sarimsakli – pristanište Ayvalik i obratno.


Šoping u Izmiru
Od Sarimsaklija Izmir je udaljen 155 km. Ranije se grad nazivao Smyrna a današnji Izmir je treći po veličini grad u Turskoj(oko 6-miliona stanovnika) i najveca luka. Zidine Agore, stare džamije, pravoslavne crkve i sinagoga svedoče da je ovaj grad živeo kosmopolitski uz drvorede palmi, i slikovito šetalište. Po predanju grad je osnovao Atinski kralj Tezej idao mu naziv po svojoj ženi, Amazonki. U Smirni je rođen slepi epski poeta Homer. Danas se u Izmiru ne trguje samo začinima već se u Kemer alti, najzanimljivijem bazaru na otvorenom u Izmiru. mogu pronaći ručno izrađeni tepisi, kožna galanterija, nakit po pristupačnim cenama. Nema čega nema, a ukoliko ste vešti u cenkanju cene možete oboriti i do 70%.


Poseta Efesu
Celodnevni izlet u Efes (250 km od Sarimsaklija) kombinuje istoriju i religiju počinje posetom Marijine kuće (oko 5 sati), zatim sledi razgledanje arheoloških iskopina:pozorište Odeon kčije tribine su mogle primiti 25. 000 gledalaca i koje i dan-danas ima odličnu akustiku, obilazak Celzijusove biblioteke, koju je podigao Tiberio Giulio Aquila u znak sećanja na oca , obilazak Hadrijanovog hrama sa očuvanim antičkim reljefima, potom Mramorne ulice koja oslikava sav značaj i veličinu Efesa, -najbogatijeg arheološkog nalazišta u Maloj Aziji. Efes pohode i hodočasnici jer je mesto poslednjeg boravka Majke Božije koju je ovde doveo sveti Pavle.

 

Jedna od najstarijih crkava u ovoj regiji je tzv. Ayiu Athanasiu crkva, ozidana 1886. godine. Kako su se Turci naseljavali na ove prostore ona se postepeno počela koristiti kao džamija. Premda je izgled crkve znatno promenjen ipak je veći deo objekta očuvan do današnjih dana. kada se upotrebljava kao biblioteka i kao zdravstveni centar.

 

Za ljubitelje vožnje brodićem predlažemo odlazak do „ Holed Stone“ koji je smešten u moreuzu Dalian. Ova ogromna stena osobena je po tome što ima rupu u sredini kroz koju je moguće prolaziti uz povećanu pažnju da se brodić ne prevrne. U samom zalivu je i ribarsko gazdinstvo koje se neprestano uvećava.

 

Bride rock – takozvana Nevestina stena je tema još jednog predanja. U davnoj prošlosti dvoje su bili zaljubljeni, ali njihove familije nisu to odobravale , pa su momak i devojka radi toga odlučli da pobegnu Ondašnje društvo izreklo je naredbu da se oni zbog bega pronađu i ubiju. Par se krio ispod ogromnog, masivnog kamena. Kako legenda govori , kad im se potera približila kamen je odjednom počeo da se kreće i zatvorio je ovo dvoje. Smatra se da su u kamenu momak i devojka srećno zaspali. Odatle se ova stena zove - Nevestina stena. Takođe, postoji verovanje da onima kojima nedostaje draga osoba , čim dotaknu ovu stenu, biće opet spojeni.

 

Izlet na grčko ostrvo Lezvos - Nakon Krita i Eubeje, Lesbos važi za treće po veličini grčko ostrvo, a najveće između Egejskih ostrva. Nalazi se na 13 milja udaljenosti od Sarimsaklija (vidi se sa plaže)Lezbos odlikuje vrlo razudjena obala, sa najvećim zalivom Kalonis uz koji leži i glavni grad ostrva Mitilena. Lezbos je poznat u Evropi kao najbolje mesto za posmatranje ptica selica. Na njemu živi oko 330 različitih vrsta a od toga je 120 selica koje ovde zimuju. Na ostrvu postoje i termalni izvori za koje se znalo još u antičko vreme. Lezvos je čuven i po okamenjenoj šumi sekvoja. Ovaj jednodnevni izlet mižete upotpuniti posetom jednoj od plaža na ovom ostrvu.


Izlet Troja-Od Sarimsaklija je udaljena 170 km i to je dobro poznati arheološki lokalitet opevan u epskoj Ilijadi. Razgledanje muzejske postavke uz posmatranje ruševina 9 civilizacija sa mogućnošću ulaska u rekonstruisanog drvenog konja.

 

Izlet Pergamon –Nalazi se na 65 km udaljenosti od Sarimsaklija, i to je arheološki lokalitet- sedište Etrurskog carstva (III-II vek p. n. e), . Tokom povratka obilazak fabrike za izradu predmeta od oniksa, srebra i zlata, te prodavnici tepiha, uz mogućnost kupovine po povoljnim cenama.

Letovanje Sarimsakli - Zabava

Zajednička nit brojnim restoranima i barovima u Sarimsakliju je atraktivan, ponekad ekscentričan enterijer uredjen tako da se posetioc oseća spontano i opušteno uz užitak u specijalitetima mediteranske i nacionalne turske kuhinje uz tradicionalno gostoljubive domaćine. Utisak pojačava živa muzika i garantuje odličan provod i dobru zabavu uz mogućnost komzumiranja svih vrsta domaćih i stranih pića. Posetiocima koji žele da dožive istinski duh Orijenta savetujemo odlazak u neki od restorana sa turskom muzikom uživo i trbušnim plesom, ili provod u nargila barovima. Mališani mogu uživati u luna parku a ljubiteljima noćnog provoda na izboru su 4 disco cluba i pabovi koji rade do same zore (Check Point disco, Gossip, Casa nostra, Tropikana, Sokak bar, CNN cafe-bar, Babylon disco. Na obližnjem ostrvu Džunda, zvanom turska Ibica, postoji mnogo klubova i restorana. Do Džunde se stiže za samo deset minuta vožnje dolmušem (linijski taxi), a ostrvo ima odličan noćni život koji se odvija od "jutra do sutra".

Amfora **

Leto 2015

Buyuk Berk 3*+

Leto 2015

Grand Milano 3*

Leto 2015

Sezer 3*

Leto 2015U pripremi: Dobra 3*