Sarimsakli hoteli letovanje 2024 | Letovanje Turska | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Sarimsakli - Filtriraj pretragu

Sadržaj smeštajnog objekta:

Lokacija smeštajnog objekta:

Tip aranžmana:

Vrsta smeštajnog objekta:

Struktura smeštajnog objekta:

Broj noćenja:

Broj zvezdica:


Povezana mestsa

Ajvalik

Sarimsakli - Vazdušna banja savršena za zdravo letovanje

Letovanje Sarimsakli 2024: vile, apartmani, hoteli

Sarimsakli (u prevodu sa turskog: zemlja belog luka) takav naziv nosi zahvaljujući znatnom uzgajanju ove kulture u regionu, danas je turistički centar a ujedno i vazdušna banja. Leži na obroncima planine Šejtan sofra (đavolja trpeza)u zapadnoj Turskoj (regija Ajvalik), na Egejskom priobalju, nasuprot grčkom ostrvu Lesvos. Oblast Ajvalik karakteriše zaliv i arhipelag koji osim najvećeg Lezbosa čine još 22 atraktivna ostrva.

Čitava oblast Ajvalik je pod zaštitom države i leži na istoj geografskoj širini kao i Meteori i Larisa u Grčkoj. Naselje su osnovali Rimljani, a kroz istoriju su se smenjivali vladari i uprave. Zahvaljujući izuzetno povoljnom geografskom položaju i prirodnom zaklonu ovde su utočište pronalazili i gusari. U Sarimsakliju je živeo znatan broj Grka, sve do 1922 godine kada je Grčko-turskim sporazumom o razmeni stanovništva, Mustafa Kemal paša Ataturk vratio grad Turskoj, Grci odlaze i u njega dolaze Turci sa Krita i Egejske Makedonije.

Sarimsakli je nama najbliže tursko letovalište, od Beograda je udaljen oko 1200 km. pravcem preko Sofije, Plovdiva, Svilengrada, i Andrejeva. Od glavnog grada Turske, Istanbula, Sarimsakli je udaljen oko 300 km juzno. Čuven je po jednoj od najboljih i najdužih plaža na Egejskom moru, dugoj oko 7, 5 km, po svežem i prijatnom vazduhu koji dopire iz obližnjih borovih šuma, zasadima maslina, smokava i uzgoju vinove loze.

Za decu tu je veliki Luna park, a za mlade 4 diskoteke sa programom do ranih jutarnjih sati. Ovo letovalište ima oko 100 hotela, brojne apartmane, puno restorana sa turskom, grčkom, italijanskom i srpskom kuhinjom. Nedaleko od Sarimsaklija nalaze se mnoga istorijska mesta: Troja (170km), Pergamon (65km), Izmir (155km) i Efes (250km) do kojih se organizuju izleti.

Zbog vlažnosti vazduha od samo 0, 5 % Svetska zdravstvena organizacija je Sarimsakli uvrstila u listu za vazdušnih banja. Po blagotvornosti i efikasnosti banja je prva u Evropi a druga u svetu jer boravak od 21 dana u Sarimsakliju onima sa disajnim tegobama omogućuje spokojnu jesen i zimu. Za obolele od bronhitisa ili astme boravak u Sarimsakliju predstavlja pravi preporod.

Sarimsakli je u više navrata naseljavalo stanovništvo iz naših krajeva (prvi talas pre jednog veka, poslednji pred Drugi svetski rat) pa je danas preko 80% meštana „naše gore list“, koji razumeju i služe se srpskim jezikom.