Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Kasandra -> Kalitea

Kalitea - Centar zabave Kasandre

Kalithea letovanje 2019: vile, apartmani, hoteli

Kalitea apartmani

Kalitea je letovalište na istočnoj obali poluostrva Kasandra i važi za jednu od najomiljenijih i najatraktivnijih njegovih destinacija. Udaljena je 95 km od Soluna i na 50 km južno od Poligirosa glavnog grada Halkidikija. Kaliteu su osnovali doseljenici iz Male Azije 1922. godine na ataru od preko 3.500 ha. Kalitea ima 450 stalnih žitelja a leti je pravi kosmopolitski centar jer ima sve što je neophodno za dobru zabavu i odmor. Sopstvenu opštinsku upravu i današnji naziv naselje je dobilo 1946. U Kalitei su hramovi posvećeni Dionisu i Zevsu podignuti u drugoj polovini IV-og veka.

Laguna i plaža uzvišenjem su odvojeni od letovališta pa su, središnj i uredjeni park i balkoni nekoliko restorana i kafića, izvanredan vidikovac sa lepim pogledom na Egejsko more, što u prevodu sa grčkog i znači Kalitea (lep pogled). Za odlazak na plažu neophodno je 10-ak min pešačenja ili upotreba turističkog vozića.

Kaliteu odlikuje i pešačka zona sa brojnim trgovinama, buticima, mini marketima, bankama, poštom, apotekom, turističkom i rent a car agencijom. Kalitea je omiljena među turistima iz cele Evrope a Solunjani, zbog blizine i odlične zabave neretko ovde provode vikende.


Kalitea letovanje Kalitea letovanje Kalitea letovanje Kalitea letovanje Kalitea letovanje Kalitea letovanje

Kalitea apartmani i vile leto 2019

Kalitea mapa

Kalitea patrola – Kolima do Kalitee

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Kalitee. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO KALITEE

Kalitea video

/

Kalitea atrakcije leto 2019

Arheološke iskopine hrama posvećenog Dionisu i Amon Zeusu nalaze se nedaleko od naselja na samoj plaži a otkrivene su 1969 god. U toku gradnje hotela i tom prilikom je delimično oštećena kripida hrama. Tokom istraživanja ustanovljeno je da su u VIII v.p.n.e. doseljenici iz mesta Afitis sa Evije sagradili hram Dionisu kojeg su obožavali zajedno sa nimfama u unutrašnjosti pećine u koju se ulazilo uklesanim stepeništem. Na zaravni u severnom delu naselja krajem V-og veka sagrađen je hram boga egipatskog porekla Amon Zeusa. Najpre je bio sa kamenim oltarom a docnije je izgrađen hram dorskog stila okružen stubovima kamenog pervaza koji su nakon zemljotresa zamenjeni mermernim.

Crkva Svetog Pantelejmona izgrađena 1865 godine kao metoh istoimenog manastira sa Svete Gore u ruskom stilu i ima veoma zanimljive murale.

Vinski podrum Akritas – Nedaleko od Pefkohorija je vidikovac Akritas ef Zin sa najvećim vinskim podrumom u ovom delu Grčke sa više od 700 vrsta najkvalitetnijeg vina iz čitave zemlje i kolekcijom od preko 10 000 boca (najstarije iz 1944. god).

Kalitea plaže leto 2019

Plaža Kalitea je nedaleko od samog mesta,ima predivan sitni pesak i jedna je od najomiljenijih i najposećenijih plaža na Kassandri koja ima sve vrste usluga i vodene sportove.

Kalitea izleti leto 2019

Solun
Jednodnevni izlet u prestoni grad Severne Grčke i drugi po veličini grad u zemlji. Datira još iz antičke ere i bio je drugi važnii centar u vreme vladavine Vizantije odmah iza Konstantinopolja. Tokom izleta upoznavanje sa znamenitostima grada: Bela kula, Galerijev slavoruk, Rotonda, Zejtinlik (srpsko vojničko groblje iz I svetskog rata), crkva Sv.Dimitrija (zaštitnik grada), crkva Sv.Sofije, trg Aristotelis... Nakon toga slobodno vreme za individualno razgledanje ili šoping u trgovačkom delu oko ulica Egnatia i Tsimitski.

WATERLAND
Celodnevna zabava i uživanje u jednom od najvećih aqua parkova u Grčkoj (prostire se na preko 150.000 m2) sa veoma zanimljivim vodenim atrakcijama: veliki broj tobogana, bazen sa veštačkim talasima, luda reka, i mnogobrojne aktivnosti za sve uzraste... Waterland unutar kompleksa sadrži i teniske terene, 6 košarkaških igrališta, teren za odbojku i odbojku na pesku...

SVETA GORA
Atos (planina) najistočniji je poluostrvski prst Halkidikija, poznat i kao Agion Oros ili Sveta Gora. Naziv nosi po džinu Atosu, koji je u srdžbi uzdigao uvis celu planinu i bacio je na bogove... Kao monaška republika Sveta Gora postoji više od 1.000 godina. Na krstarenju duž zapadne obale Atosa imaćete mogućnost da vidite e 8 manastira uz propratnu priču vodiča na nekoliko jezika. Nakon razgledanja manastira sa mora na razdaljini od 500 metara, sledi povratak u Uranopolisu i obilazak „nebeskog grada“.

KRSTARENJE ZALIVOM TORONEOS
Krstarenje zalivom Toroneos koji se nalazi između Kassandre i Sitonije uz pauzu za kupanje na prelepoj plaži Toroni, potom providba do čuvenog mondenskog letovališta Neos Marmaras sa kompleksom Porto Carras, u kojem je predviđeno osveženje i predah u nekom od obalskih barova. Posluženje na brodu i skakanje sa broda u blizini ostrva Kelifos (Kornjača).

OLIMP
Jednodnevni izlet na legendarnu planinu Olimp na kojoj je po predanju živelo 12 bogova. Olimp je druga najveća planina na Balkanu ujedno i nacionalni park sa najvišim vrhom Grčke. Čovek je na vrh Olimpa prvi put stupio tek 2. avgusta 1913., a taj podvig izveli su Grk Christos Kakalos iz Litohora i Švajcarci Frederic Boissonas i Daniel Baud-Bovy. Olimp ima 46 vrhova viših od 2000 i 47 viših od 1000 metara nadmorske visine. Razgledanje Zevsovog kupatila, Zevsovog trona, manastira Svetog Dionisija, etno sela Litohoro sa pomorskim muzejom…

PETRALONA
Celodnevni izlet do jedne od najlepših pećina u Grčkoj u nedrima planine Katsika u kojoj su pronađeni tragovi života koji datiraju još iz srednjeg kamenog doba. Pećinski hodnici su dugi gotovo 2 km a krase ih impresivni stalaktiti i stalagniti te zanimljiva zbirka najstarijih ljudskih oruđa i alatki. Petralona važi za posebnu atrakciju Halkidikija i izuzetan je prirodni spomenik, a otkrio ju je sasvim slučajno lokalni čobanin Filipos Hatzaris 1960 godine idući za svojim stadom. Pećina Petralona je otvorena za posetioce 1979 godine. U pećini su otkriveni tragovi prve, ljudskom rukom upaljene vatre, praistorijska čovečija lobanja, kao i okamenjeni delovi skeleta životinja: Medvedi, panteri, hijene, jeleni, slonovi, bizoni, jednorog, 16 vrsta miseva, 17 vrsta slepih miseva, 25 vrsta ptica.

METEORI
Odlazak u jedan od najpoznatijih manastirskih kompleksa u Grčkoj osnovan i sagrađen tokom XI veka Sačuvano je 6 veličanstvenih manastira koji su pod zaštitom UNESCO-a, a nalaze se na vertikalnim i nepristupačnim kamenim gromadama pa su u doba turske vladavine bili oaze hrišćanstva u Grčkoj.

Kalitea noćni život i zabava leto 2019

Kalitea je privlačna destinacija posetiocima zbog veoma burnog i intenzivnog provoda pa se zbog toga kaže da važi za centar zabave i odličnog noćnog provoda Kassandre jer su u njenoj okolini mnogi klubovi, pabovi i diskoteke naročito na pravcu Kalitea - Kriopigi. Diskoteke u Kalitei su tematske: live nastup, elektro, disco, grčka muzika. Kalitea je vikendom meta okupljanja žiteljima Soluna koji u njoj traže zabavu do duboko u noć. Južno od Kalitee nalazi se turistički kompleks koji poseduje letnji bioskop.

Vila Mistral

Leto 2019

Vila Elizabet

Leto 2019

Vila Memphis

Leto 2019

Vila Kleopatra

Leto 2019

Vila Magdalini

Leto 2019

Vila Magda

Leto 2019