Kopaonik | Jahorina | Tara | Zlatibor | Divčibare | Borovec | Bansko | Valloire | Les 2 Aples | Val Cenis

Zimovanje i skijanje zima 2018/2019: Srbija, Bugarska, Francuska

Za predstojeću sezonu Zimovanje 2018/2019 u našoj ponudi su hoteli u Bugarskoj, u ski centrima Bansko , Borovec i Pamporovo , kao i Val Torens , najprestižnije skijalište u Francuskoj sa mnoštvom raznovrsnih smeštajnih objekata.


Skijanje Francuska

Skijanje Francuska

Zimovanje 2018/2019

Skijanje Bugarska

Skijanje Bugarska

Zimovanje 2018/2019

Zimovanje Srbija

Skijanje Srbija

U pripremi

Zimovanje Kopaonik

Zimovanje Kopaonik

KOPAONIK je najveći planinski venac u Srbiji. Proteže se pravcem severoistok-jugozapad u dužini od 75 km, a u svom centralnom delu je i najširi – 40km. Najviši je Pančićev vrh sa 2017m. Planina je dobila ime po velikom rudnom bogatstvu, koje se eksploatisalo još tokom srednjeg veka. Kopaonik je najpoznatiji turistički i ski centar Srbije, a zbog bogate i očuvane prirode proglašen je Nacionalnim parkom 1981.godine. Sa oko 200 sunčanih dana godišnje, Kopaonik bi mogao da se nazove i Sunčana planina. Zimske temperature nisu preterano niske, a sneg počinje da pada krajem novembra i traje do maja. Dakle sneg se zadržava oko 160 dana godišnje, što omogućava dugu zimsku sezonu. Prosečna godišnja temperatura je 3,7 stepena C.


Zimovanje Bansko

Zimovanje Bansko

BANSKO se nalazi na jugozapadu Bugarske i važno je odredište zimskog turizma u zemlji. Od Sofije je udaljen oko 160km. Bansko se nalazi na 900 mnv, a smešten je u maloj kotlini koju je reka Mesta usecala u okviru visokog Pirina. Klima je oštra kontinentalna sa planinskin uticajem. Bansko je danas jedinstvena mešavina stare tradicije i modernog stila, gde su novosagrađeni hoteli i apartmani odvojeni od stogodišnjih kuća, malim, tesnim, kamenitim ulicama. Centar grada je zakonom zaštićen, gde sat na tornju meri vreme više od 150 godina. Stanovnici Banskog su poznati po gostoprimstvu i ljubaznosti, što navodi goste da im se redovno vraćaju.


Zimovanje Borovec

Zimovanje Borovec

BOROVEC se zvao Čamkoria do sredine XX veka. To je popularan i najstariji Bugarski planinski kompleks smešten na severnim obroncima planine Rile, na nadmorskoj visini od 1.350m. Udaljen je oko 75km od Sofije. Borovec datira još s kraja XIX veka, a služio je kao lovište za Bugarske kraljeve. Mesto se naglo razvilo u moderan ski kompleks sa hotelima, barovima, žičarama i mrežom ski staza (ukupne dužine 58km) i omogućava bavljenje svim vrstama zimskih sportova (njegova biatlon staza se smatra jednom od najboljih u svetu). Ski sezona traje od kraja novembra do maja. Klima u Borovecu je okarakterisana kao zdrava zbog umerenih zimskih temperatura i naravno-dosta snega. Prosečna T najhladnijeg meseca januara je 4,8 stepeni. Skijanje je osnovna delatnost I sport koji se najviše upražnjava,ali postoje I brojne druge aktivnoste, koje su turistima na raspolaganju.


Zimovanje Zlatibor

Zimovanje Zlatibor

ZLATIBOR je jedna od mnogobrojnih planina u okviru Dinarskog planinskog sistema. Prostire se pravcem JZ-SI. Dug je 30km, a širok oko 15km. Najviši vrh je Tornik (1496m), a veoma je poznat i vrh Čigota (1422m). Najviši vrhovi su na jugu planine,a prema severu visina se smanjuje. Zlatibor je poznat po letnjem i zimskom turizmu ali i kao klimatsko lečilište. Naziv planine potiče od retke vrste bora Zlatni bor,koji je stavljen pod zaštitu države. Na Zlatiboru ima dosta izvora,ameđu njima su i mineralni izvori.Ta voda je lekovita za očna i kožna oboljenja i može da se pije. Klima je planinska. Srednja godišnja temperatura je oko 7,5 stepeni. Najhladniji mesec je januar,a najtopliji je avgust.Prosečna dnevna temperatura iznosi oko 18 stepeni.Ima oko 2000 sunčanih sati godišnje. Sneg pada od oktobra do maja i u proseku se zadržava oko 100 dana godišnje. Klima na Zlatiboru je pogodna za lečenje bronhijalne astme,alergijskih oboljenja i gojaznosti.


Zimovanje Tara

Zimovanje Tara

TARA je 1981. godine proglašena za Nacionalni park koji zahvata površinu od 22.000 ha. Nacionalni park Tara zahvata najviše delove planine Tare i Zvijezde, koje su prirodno odvojene klisurom Dervente. Nalazi se u okviru Dinarskih planina. Prosečna nadmorska visina je oko 1150m, a najviši vrh u Nacionalnom parku je Kozji rid (1591m). Nacionalni park se odlikuje brojnim kanjonima i klisurama, a najimpresivniji među njima je kanjon reke Drine, koji je jedan od najvećih i najlepših u Evropi.


Zimovanje Divčibare

Zimovanje Divčibare

Planina Maljen se nalazi južno od Valjeva, odlikuje se velikim šumama crnog i belog bora i jele,a poznata je po svojim livadama na kojima cveta narcis – najlepši planinski cvet. Na Maljenu se mogu naći i šumska jagoda, kupina, divlja malina i dr. Najviši vrhovi ove planine su: Kraljev sto – 1103 m, Crni vrh – 1098 m (najviši vrh) i Velika pleća – 1037 m. Najveća atrakcija ove planine svakako je visoravan na kome je smeštan istoimeni turistički centar Divčibare na 980 m nadmorske visine, koji ujedno predstavlja i jednu od najpoznatijih vazdušnih banja Srbije.


Zimovanje Jahorina

Zimovanje Jahorina

JAHORINA je planina u opštini Pale, Republika Srpska, BiH, koja pripada Dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh je Ogorjelica[1] sa 1.916 m[1] nadmorske visine. Leti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snegom. Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snega, pogodna klima, 20 kilometara staza za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su ovu planinu među najlepše i najpoznatije ski-centre. Prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem na Jahorini je 175, i to od oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosjek visine snežnog pokrivača u februaru iznosi 106 cm. Jahorina je od Sarajeva udaljena 30 km, a od Pala 15 km.


Skianje Francuska

Skianje Francuska

Skijanje u Francuskoj je krenulo da se razvija sredinom 60-tih godina XX veka, 20 godina kasnije u odnosu na druge Alpske zemlje koje su već uveliko imala svoja planinska odmarališta. Francuska nudi skijanje u dva dela zemlje, u čuvenim Francuskim Alpima, i na Pirinejima, koji su manji. U našoj ponudi za skijanje su Alpi, koji imaju skoro 400 potpuno opremljenih planinskih odmarališta. Nadmorska visina, koja ide i do 3300 metara nadmorske visine, omogućava snegu da se zadržava dugo tokom godine.