Letovanje -> Letovanje Grčka -> Jonsko more -> Parga

Parga - Nevesta Epira

Letovanje Parga 2019: vile, apartmani, hoteli

Parga apartmani

PARGA (grčki Παργα) – Slikovito letovalište na kopnenom delu Jonske rivijere, smešteno između gradova Igumenica i Preveza u oblasti Epir, blizu ušća reke Aheron. Parga je po mnogo čemu jedinstvena, i simboliše harmoniju zelenog planinskog venca sa vrhom Cumerka (910 m) i plavetnila Jonskog mora pa s pravom nosi epitet "Nevesta od Epira". Zahvaljujući svojoj lepoti, posebnosti i arhitekturi Parga je jednoglasno proglašena najinteresantnijom turističkom destinacijom u Evropi. Koloritu Parge doprinose i kućice u starom jezgru grada koje se po propisu mogu krečiti samo u crvenu i žutu boju. Parga je izgrađena na padini u prirodnom amfiteatru koji se otvara ka dubokom zalivu sa ostrvcima i ostenjacima koji izviruju iz mora. Mesto obiluje malim kapelama i zubom vremena načetim vetrenjačama koje su pređašnji žitelji koristili u proizvodnji maslinovog ulja.


Parga apartmani, Parga letovanje Parga apartmani, Parga letovanje Parga apartmani, Parga letovanje Parga apartmani, Parga letovanje Parga apartmani, Parga letovanje Parga apartmani, Parga letovanje Parga apartmani, Parga letovanje Parga apartmani, Parga letovanje Parga apartmani, Parga letovanje Parga apartmani, Parga letovanje Parga apartmani, Parga letovanje Parga apartmani, Parga letovanje

Parga apartmani i vile leto 2019

Parga mapa

Parga patrola – Kolima do Parge

Club Paradiso misli na Vas! Za Vassmo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Parge. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO PARGE

Parga video

Parga atrakcije leto 2019

Venecijanska tvrđava - izgrađena je tokom XI veka kako bi zaštitila grad od ataka pirata i Turaka i sa kopna i sa mora. Tokom prošlostosti tvrđava je nekoliko puta rušena i obnavljana od strane osvajača. Sa zidina ove tvrđave pruža se impresivnii pogled na na grad, more, okolne planine, kao i obližnja ostrva – Krf, Paksos i Antipaksos. Iz XIII veka, u čijim prostorijama se nalazi postavka umetničkih fotogafija na temu “Parga – nekad i sad”.


Francuska tvrđava (dvorac) - dominira na južnoj najvišoj tačci ostrva Bogorodice kraj Parge. Sa tvrđave se pruža impresivan pogled na crkvu Sv. Spiridona na jednoj strani i Agios Atanasios na drugoj strani.


Ali Pašina (Turska) tvrđava (Dvorac Anthoussa ) - Nalazi se između mesta Antuza i Aja (Agia), na 6 km od Parge. Izgrađena je 1814 u vreme Ali-Paše guvernera Janjinskog, kako bi Turci organizovali napad na Pargu. Ali do bitke nije došlo jer su se Grci sami iselili na Krf, zajedno sa Britancima. Do Ali-Pašine tvrđave postoji organizovana tura turističkim vozićem koji kreće iz centra Parge uz pratnju vodiča na engleskom jeziku. Sa tvrđave se pruža impresivan pogled na ostrva Krf i Paxos i noću je osvetljena. Tokom leta u dvorcu se organizuju razna kulturna dešavanja.


Muzej maslina - sa interesantnom postavkom kojom je prikazan proces proizvodnje maslina, uz mogućnost kupovine proizvoda počev od ulja pa do sapunčića. Muzej je lociran u gornjem delu Parge, poviše centra, u jednoj od uličica koje spajaju apartmanski deo Parge sa Valtos plažom.


Arheološki lokalitet Nikopolis nalazi se 50 km južno od Parge nedaleko od grada Preveza. Nikopolis (u prevodu: grad pobede) je osnovao rimski car Oktavijan na mestu gde je njegova armada kampovala pre odlučne bitke sa združenim trupama i u znak pobede nad Markom Antonijem i Kleopatrom. Grad je imao impresivne zgrade, teatar, stadion, kupalište, odeon, gimnaziju, gradske zidine.


Manastir Vlaheron - datira iz vizantijske ere iz 12-og veka. Nalazi se u oblasti Valtos na samom brdu. Zvonik manastira sagrađen je u 18-om veku, visok je 15 metara i čuje se 12 milja daleko. Crkva Svetog Sostisa nalazi se na oko 7 km od centra grada ugradjena u stenu na dnu litice, iznad istoimene plaže.


Slatkovodno jezero Kalodiki leži u istočnom delu Parge, i stanište je za preko 120 vrsta ptica. Ima dubinu od 0,5 - 5 m, a u zavisnosti od doba godine ima bogat vegetacioni prekrivač pa je poznato i kao jezero lokvanja. Jezero je deo kompleksa koji obuhvata 18.05.0 ha.


Drevni grad Dodoni nedaleko od Janjine sa jednim od najbolje očuvanih antičkih pozorišta u čitavom svetu sa kapacitetom 17.000 gledalaca. Janjina je glavni grad oblasti Epir i u njoj se nalazi bogato ukrašena pećina Perama u koju se lako ulazi, do nje vodi direktno gradska ulica. Prohodna je u dužini od 1 km a do izlaza, sa druge strane brda vodi 350 stepenika.


Od arheoloških lokaliteta predlažemo posetu Nekromantiju, antičkom svetilištu posvećenog Hadu, bogu podzemnog sveta. Janjina je glavni grad oblasti Epir.


Ostrvce Panagija smešteno je u središtu zaliva, na svega 50-ak metara od plaže Krioneri, i do njega se može stići pedalinom, preplivati ili doći brodićem. Na ostrvcetu su dve crkvae, posvećene Presvetoj Bogorodici i Sv. Nikoli, osvetljene noću. Tokom letnje sezone na ostrvcetu se odvija festival i druge kulturne manifestacije.


Parga plaže leto 2019

U gradu Parga i okolini su lepe plaže,nabrojaćemo neke od njih:

- Krioneri (u prevodu sa grčkog:hladna voda) je glavna gradska plaža koja je peščana i nalazi se na samom šetalištu u centru mesta. Na plaži se mogu iznajmiti ležaljke, suncobrane i pedaline a postoji i škola plivanja za neplivače.


- Piso Krioneri (u prevodu sa grčkog: iza hladne vode), je mala zaklonjena plaža stenama koje joj daju prirodan hlad, šljunkovito - kamenita je a odmah po ulasku je duboka voda.


- Do najpoznatije plaže Parge dolazi se laganom šetnjom ili brodićima koji voze iza „druge strane brda“ - plaže Valtos. Ova plaža duga je gotovo 2 km i odlikujeje tirkizno more i velika čistoća. Pravi je mamac za avanturiste i glavno mesto za ljubitelje sportova na vodi, klubova sa bazenima. Na Valtos plaži je najfiniji šljunak, sa ležaljkama, suncobranima, tuševima.


- Peščana plaža Lihnos leži u tihoj uvali kraj istoimenog sela i udaljena je oko 3 km severno od centra Parge. Do plaže se stiže laganim hodom za manje od sat vremena stazicom koja vodi preko brda kroz maslinjake stare više vekova.


- Sarakiniko važi za jednu od najčistijih i najlepših plaža u okolini Parge (udaljena oko 12 km) i do nje se može stići samo brodićem. Legenda kaže da naziv nosi po gusaru Sarakini koji se ovde nasukao brodom. Žitelji ga nisu prepoznali već su mu pomogli da obnovi svoj brod i pozvali ga zajedno sa piratima na svadbu jedne devojke iz sela. Gusari su prihvatili poziv i skovali plan da kidnapuju nevestu i opljačkaju meštane ali su poraženi i proterani, a naziv plaže od tada nosi ime Sarakiniko.


- Agios Ioannis je plaža poznata i po imenu Ai-Giannakis. Ima fini beli pesak i mestimično šljunak, nalazi se na oko 5 km istočno od Parge. U okruženju plaže su stene i litice koje čine prirodni zaklon od snažnih vetrova. Osobenost plaže Agios Ioannis je kristalno čisto more. Nedaleko od plaže postoji parking.


- Agios Sostis - Mala plaža na svega 4 km udaljenosti od Parge i na 1 km južno od plaže Sarakiniko. Preporučuje se ljubiteljima prirode, mira i uživanja. Na plaži je sitan kamen i pravi je raj za ronjenje.


U lepe plaže spadaju i Elina, Regina Mare, Karavostasi, Arilas, Amoudia...potražite ih!

Parga izleti leto 2019

Parga je odlično polazište za ljubitelje izleta. Neke od ovde predloženih možete orgamizovati i sami a neki su fakultativni izleti u organizaciji lokalnih agencija:
Izlet do antičkog grada Kasiopija koji je sagrađen sredinom IV veka p.n.e. na prirodno branjenoj lokaciji i na platou koji leži na 600 m nadmorske visine na južnim padinama planine Zalongos.Sa platoa se pruža predivan pogled na Jonsko more i zaliv Amvrakikos. Kasiopi je udaljen 52 km južno od Parge.


Paxos i Antipaxos - Naspram Parge su ostrva Paksos (mir) i Antipaksos (nemir) do kojih voze gotovo svi brodići usidreni u marini Parga (Captain Hook, Marco Polo Vicky F, Queen Mary). Paksos je veće i naseljeno, a Antipaksos manje i gotovo nenaseljeno, sačuvano od masovnog turizma. Po predanju stvorio ih je Posejdon, razdvojivši trozupcem ovaj deo Krfskog ostrva za sebe. Osim legende ova ostrva znana su i po mnoštvu maslinjaka te po Plavim pećinama na zepadnoj obali Paksosa.


Izlet do reke Aheron - Najpre se zaustavljamo u Nekromantionu – mesto koje je znano kao kapija Hada, potom posećujemo Zalogo, lokalitet znan kao mesto žrtvovanja, potom reku Aheron u grčkoj mitologiji jedna od reka podzemlja uz mitološku reku Stix čuvenu po tome što je tu Tetida okupala Ahila držeći ga za petu koja je po predanju bila jedino ranjivo mesto na njegovom telu.


Obilazak jonskih ostrva - (Lefkada, Itaka, Kefalonija). Krstarenje započinje iz luke Nidri na ostrvu Lefkas do koje se dolazi autobusom a iz Nidrija se plovi katamaranima "Alexandros" ili "Nidri star". Sa prvom pauzom za skakanje i kupanje na plaži Egremni ili Porto Katsiki (treća po lepoti na Mediteranu i peta u svetu). Nakon pauze nastavak plovidbe ka ostrvu Kefalonija i mestu Fiskardo koje je značajno po tome što je jedino ostalo čitavo posle razornog zemljotresa 1953. godien kada je uništeno skoro čitavo ostrvo. Naredno ostrvo koje se obilazi na ovom putovanju je legendarna Itaka i grad Kioni, a potom se obilazi ostrvo Meganisi gde brod jednim delom uplovljava u špilju Papanikolis. Ova špilja je bitna za Grke jer se u njoj skrivao manji deo grčkih mornara u podmornici koji su noću izlazili i nanosili poraze neprijateljima. Poslednja stanica na ovoj turi su ostrva Skorpios, posed porodice Onazis. Po povratku u Nidri do Parge se ponovo koristi autobus..


Poseta Krfu - izlet započinje vožnjom autobusa do luke Igumenice, potom plovidba feribotom do Krfa. Obilazak znamenitosti grada Krfa: Stara i Nova tvrđava, Crkva Svetog Spiridona zaštitnika ostrva, zaliv Garica, trg Spianada, Liston. Obilazak Srpske kuće i mauzoleja na ostrvu Vido. Slobodno vreme. Povratak u Pargu.


Izlet u Albaniju - Poseta arheološkom lokalitetu Butrint, koji se nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine, sa svojim pozorištem, mineralnim kupkama, i Asklepijevim hramom. Svoj pečat kroz istoriju na ovom prostoru ostavili su Grci, Rimljani, Vizantijci, Venecijanci, Turci... Nastavljamo obilazak Albanije obilaskom živopisnog primorskog grada Saranda, sa predivnim plažama. Slobodno vreme. Povratak u Pargu.


Izlet Meteori - Za goste koji su na odmor krenuli svojim automobilom predlažemo posetu Meteorima poslednjeg dana boravka, prilikom povratka za Srbiju. Meteori su svetski čuveni kompleks manastira na vertikalnim stenama - liticama, najvažnija skupina manastira u Grčkoj, posle Svete Gore. Poseta manastira Preobraženje (Veliki Meteori ) i Sveti Stefan, te radionici ikona i suvenirnici u Kalambaki.

Parga noćni život i zabava leto 2019

Ljubiteljima noćnog provoda, Parga nudi za svakog po nešto, nekoliko rok barova, brojne taverne pa čak i jedan pravi kineski restoran. "Sugar" bar je jedan od najpomiljenijih kod mladeži, nalazi se na samoj obali, a od diskoteka popularne su "Sail In" bar i "Camaran". Na plaži Valtos nalazi se "Yacht Club" koji ima veoma kvalitetna jela i raznovrsan meni. Svi lokali rade dokle god imaju posetioce pa u Pargi fajront ne postoji! Za grad Parga važi krilatica da nudi provod osam dana u nedelji!


Neke od popularnih rent-a-car agencija u Pargi su: Enterprise, Europcar i Sixt Parga. Cene rent-a -cara se razlikuju od vrste automobila i naravno na koji period ih iznajmljujete cena može biti od 20 pa do čak 50eura, takodje u ponudi imate kvadove i manje skutere što svakako vam može značiti kada ste na odmoru u Pargi , a došli ste avionom ili autobusom.

Vila Aristea

Leto 2019

Vila Billys

Leto 2019

Vila Filio

Leto 2019

Vila Vavas

Leto 2019

Vila Dandolos

Leto 2019

Vila Hrisula

Leto 2019

Vila Chris

Leto 2019

Vila Mathias

Leto 2019

Vila Evis

Leto 2019

Vila Garden house

Leto 2019

Vila Kristofer

Leto 2019

Vila Sakis 1

Leto 2019

Vila Verleti

Leto 2019

Vila Aristidis garden

Leto 2019

Vila Antigoni

Leto 2019

Vila Zozi

Leto 2019

Vila Dafni

Leto 2019

Vila Sylvia

Leto 2019

Vila Tri platana

Leto 2019

Vila Nikas

Leto 2019

Novo! Vila Alexandros

Leto 2019

Novo! Vila Nanos

Leto 2019

Vila Kostas

Leto 2019

Vila Nafsika

Leto 2019

Vila Maria

Leto 2019

Vila Bakas

Leto 2019Antičko naziv Parge blo je Ipargos. Prvi pomeni mesta nalaze se u istorijskim spisima i govore da je osnovana u 14-om veku p.n.e. kada je ovom oblašću upravljala Mikena. Posle nje gradom upravljaju Rimljani pa Vizanticji do kraja 15-og veka kada dominaciju preuzima Venecija. Tokom 18-og veka gradom na kratko upravljaju Francuzi, potom Englezi koji Pargu prodaju Turcima 1817. godine. Nakon Balkanskih ratova Parga je priključena Grčkoj. Naročiti pečat na grad ostavila je Mletačka republika jer se ova regija nalazila u njenom sastavu. Tokom 14. veka i srpska istorija pisana je na ovim prostorima kada je car Dušan proširio srpsko carstvo i zauzeo Epir i Tesaliju. Iznad Parge dominira tvrđava sa koje se pruža predivna panorama na zaliv i okolinu. Danas je Parga savremeno letovalište sa bogatom turističkom ponudom. Udaljena je od Soluna 380 km a čitavom dužinom pravca Thessaloniki - Veria - Metsovo - Joanina - Igumenitsa je novoizgrađeni autoput Egnatia Odos. Od administrativnog centra ove oblasti, Janjine, Parga je udaljena 60 km, a od najbližeg aerodroma u Prevezu 62 km.