Pratite nas na:

Budvanska rivijera

Budva apartmani

 • Budva
 • Becici apartmani

 • Bečići
 • Ponosni

  Club Paradiso Nagrade

  Prijatelji:

  Diaspora group
  Generali osiguranje

  Letovanje -> Letovanje Crna Gora -> Petrovac

  Petrovac - Grad za letnje ljubavi

  Letovanje Petrovac hoteli, apartmani, cene

  Letovanje Petrovac

  Istorijat šarmantne varošice Petrovca seze do rimske ere kada je izgradjeno nekoliko zgrada na Kršu Medinskom gde je pronadjen 1902 god mozaik iz IV veka. Prvobitni naziv koje mesto nosi je po rimskom utvrdjenju Lastva i potiče iz 16-og veka. O slovenskom selu govore zabeleške u Barskom rodoslovu popa Dukljanina iz XII veka a pominje se i u povelji kralja Milutina iz 1308 godine. Kasnije tokom 16-og veka Mlečani podizu tvrdjavu Castello pa mesto dobija ime Kastel Lastva. Tvrdjava je ustvari bila garnizon i sluzila je da odbrani grad od nasrtaja gusara sa mora, a uz nju je sazidan drugi najstariji objekat u Petrovcu, Lazaret koji je bio karantin i bolnica.
  Pod današnjim nazivom grad se vodi od kraja prvog svetsakog rata po kralju Petru I Karadjordjevicu, a smešten je ispod gorja Paštrovići koje ga deli od nacionalnog parka Skadarsko jezero. Specifičnost grada je da lezi u dolini velikodušne prirode, u polukruznom peščanom zalivu u obliku poptkovice u kojem je voda toplija nego na otvorenom moru. Za Petrovac se kaze da je "gradić za letnje ljubavi" a taj epitet zasluzio je zahvaljujući seriji "Ranjeni orao" čije su neke od epizoda snimljene u njemu. Grad, njegov šmek i okolinu najviše je opisivao Stjepan Mitrov Ljubiša koji je i sam rodjen ovde. Petrovac ispunjava sve kriterijume za savršen odmor.
  Ugradu je dom kulture, pošta, dom zdravlja, megamarket, policijska stanica, zelena pijaca, crkve, sportski tereni, ronilački centar, brojne prodavnice, restorani i kafići... Petrovac na moru je smešten u srcu crnogorskog primorja, do aerodroma Tivat ima 45 km a Podgorica 50 km.


  Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac Letovanje Petrovac

  Petrovac hoteli, apartmani i vile za leto 2016:

  /

  /

  Petrovac atrakcije leto 2016

  Kasnoantički mozaik koga su otkrili Austro-Ugari tokom Prvog svetskog rata, 1902 godine u Petrovačkom maslinjaku je deo odlično sačuvanog mozaičkog poda a docnije su pronadjeni i jedan grob sa novčićima iz tog doba i zeleno staklo. Pod zaštitom je kao spomenik kulture.

  Manastir Rezevići nosi naziv po Paštrovačkom plemenu, sazidan je 1225 godine po nalogu prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog. Nalazi se na proplanku iznad Petrovca. Nešto kasnije crkvu je sagradio i car Dušan, ali ona je nazalost danas u ruševinama. Crkva Svete Trojice je najočuvanija a datira iz 1770 godine.
  Ostrvca Katič i crkva Sveta Neđeljasu znamenitosti koja se smatraju zaštitnim znakom Petrovca. Katič je veće i kamenito je sa borikom nasred ostrva. Na drugom, ostrvu Svete Nedjelje po predanju jedan grčki moreplovac je iz zahvalnosti Bogu šte je preziveo brodolom i isplivao na najudaljenije ostrvo od kopna u Crnoj Gori kasnije sagradio crkvicu na hridi.
  Manastir Gradište - je smešten u mestu Buljarice i oslikan je srednjevekovnim freskama. Po legendi izgradjen je u XI veku, a po pisanim aktima u XIV, tačnije 1305 kada se pominje u povelji kralja Milutina. Jedno vreme je bio u sastavu manastira Dečani. U manastirskom kompleksu je zavetna crkva mesnih moreplovaca koji su sa raznih plovidbi donosili umetničke predmete, egzotične biljke i rastinje i darivali manastir.
  Crvena komuna je spomen dom i javna ustanova nazvana tako po činjenici da je Petrovac bio prva komunistička opština u kraljevini Jugoslaviji. To je kulturno središte grada sa bioskopom, bibliotekom, galerijom i muzejem.
  Castello je stara tvrdjava koja se nalazi na rtu, na kraju setalista, uz pristanište. Sagradili su je Mlečani krajem 16-veka i prvobitno se koristila kao garnizon i karantin u vreme epidemija, nesto kasnije kao zatvor a danas je u njoj klub za zabavu. Tvrdjava je sinonim za Petrovac i njegovu antičku prošlost.
  Sveti Stefan je na udaljenosti od 7 km od Petrovca a ostrvo predstavlja najelitnije jadransko letovalište.
  Rt Skoči đevojka lezi zapadno od Petrovca a po legendi dobio je ime po vernoj devojci koja je bezeci od otmičara skočila sa visoke litice u more.

  Petrovac plaže leto 2016

  Plaza Petrovac je gradska plaza koja se proteze oko 600 m u duzinu uz šetalište i gradsko jezgro. Plaža je od crvenog sitnozrnastog peska i jedna je od najomiljenijih posetiocima na budvanskoj rivijeri, sa tuš kabinama, osmatračnicama za spasioce, lezaljkama i suncobranima.
  Plaza Lučice locirana je na 500 m od Petrovca idući putem ka Baru. Gledano iz ptičije perspektive ima oblik grčkog slova omega, duga je 230 m i ima sav prateći sadrzaj. Na prvoj polovini plaze moguće je iznajmiti lezaljke i suncobrane dok je druga polovina slobodna.
  Plaza Perazica je smeštena ispod manastira Rezevići. Oivičena je sa dve kamene stene, mala je i pesčana. Do naselja Perazića do iz Petrovca se moze stići lepo uredjenim šetalištem kroz borovu šumu.
  Plaza Drobni pesak smastena je između Rezavica i Svetog Stefana, ima ukupnu duzinu od 250 m. Čitava plaza opravdava naziv jer se sastoji od peske zuto - bele boje a poznata je i po izvoru pitke vode. U proslosti se na njoj odigravala Paštrovska Bankada - zbor paštrovskih glavara prilikom donošenja bitnih odluka.
  Plaza Perčin smaštena je između Čanja i Buljarica, u skrivenoj uvali duzine oko 300 m.
  Plaza Buljkarica smeštena je 3 km juzno od Petrovca idući ka Baru. Plaza je peščana i duga je skoro 2,5 km. Uz plazu je nekoliko auto - kampova i odmarališta.
  Plaza Rijeka Rezevići smeštena je izmedju Sv. Stefana i Petrovca do kojeg ima oko 6 km.
  Plaza Crvena Stijena prirodni je fenomen i usečena je u brdo Volujica i jedini mogući prilaz joj je sa mora.

  Petrovac izleti leto 2016

  Petrovačka noć je lokalni dogadjaj – fešta od ribe i vina organizovana u cilju dobre zabave, sa tradicionalnom hranom i specijalitetima, nacionalnim plesovima i muzikom do ranog jutra.
  Glass boat Stefan - mini krstarenje za ljubitelje mora i podvodnog sveta koje se organizuje brodićem sa staklenim dnom. Izlet obuhvata plovidvu oko ostrva Katič i Sv.Nedelja, potom nastavak ka Buljricama i povratak u pristanište u Petrovcu. Vreme trajanja plovidbe i razgledanja morskog dna iznosi oko 2 časa.
  Skadarsko jezero je udaljeno 20 km od Petrovca i smatra se jednim od najlepših u Evropi, sa netaknutom prirodom. Njega naseljava ili obilazi više strotina vrsta ptica, prebogato je ribom, a po povrsini su nepregledni rascvetali lokvanji. Dozvpljeno je pecanje uz dnevnu dozvolu.
  Manastir OstrogManastir Ostrog jednodnevni izlet do jednog od najposećenijih evropskih manastira kojeg pohode pripadnici svih veroispovesti ubedjeni u čudotvornost moštiju Svetog Vasilija Ostroškog, osnivača manastira.
  Boka Kotorska celodnevni izlet koji obuhvata obilazak zaliva, Kotora, pomorskog muzeja u Perastu, obilazak Herceg Novog.

  Petrovac zabava leto 2016

  Petrovac je grad veoma zanimljivog provoda, ima dve diskoteke koje se nalaze na samim krajevima plaze tako da ne stvaraju buku u gradu. Noćni zivot kao vazan segment tokom odmora se odvija na lepo popločanom šetalištu duz rive uz proveren provod i uzivanje u mnogim sadrzajima: predstavama za decu, tradicionalnoj kuhinji, lokalnim pićima, muzici... Na samom rtu, na kraju šetališta je cafe-bar sa velikim izborom koktela, uz muziku: house, disco, jazz, chill, acid... U Petrovcu se svake godine krajem avgusta odrzava Petrovac jazz festival, a u Crvenoj komuni performansi, izlozbe i radionice... Ljubiteljima intenzivnog noćnog provoda preporučujemo odlazak u 20 km udaljenu Budvu - metropolu crnogorskog turizma.