Halkidiki apartmani letovanje 2024 | Club Paradi
Radno vreme: 09h - 20h, subotom 09h - 14h
 

Halkidiki - Filtriraj pretragu

Sadržaj smeštajnog objekta:

Lokacija smeštajnog objekta:

Tip aranžmana:

Vrsta smeštajnog objekta:

Struktura smeštajnog objekta:

Broj noćenja:

Broj zvezdica:

Popust:


Povezana mestsa

Olimpska regija
Jonsko more
Grčka ostrva
Tasos
Jonska Ostrva

Halkidiki 2024: Sitonija, Kasandra, Atos, Zapadna obala, Hoteli Halkidiki

Letovanje Halkidiki 2024 apartmani, vile, hoteli

U senci Svete gore, izolovan od ostalog Sveta, Halkidiki je dugo godina vešto skrivao svoje lepote. U skorije vreme Halkidiki je postao centar turizma severne Grčke- Velika dužina obale, od 500km, i srednja daljina najudaljenije tačke kontinentalnog dela od obale je najviše 40km, učinile su da Halkidiki izgleda kao veliko ostrvo. Jak uticaj mora čini klimu Halkidikija veoma blago mediteranskom, tako da je i leto duže nego u ostalim delovima Severne Grčke. Halkidiki je jedinstven i karakterističan po pejzažima borove šume koe se dosežu do same obale azurnog mora. Uporedo sa prirodnim lepotama, poseban pečat i trag dale su i bogata kulturna baština praistorijske godine Halkidikija.

Halkidiki apartmani letovanje 2024


Halkidiki - "Tri prsta Severne Grčke"

Halkidiki je poluostvro u severnog Grčkoj. Na jugu, istoku i zapadu okruženo je Egejskim morem, dok se na severu graniči sa Solunskom oblasti. Kada pomislite na Halkidiki prva asocijacija su Vam takozvana "tri prsta". U pitanju su tri fenomenalna poluostrva, međusobno različitih ali svako od njih sa svojim jedinstvenim šarmom i duhom karakterističnim za Halkidiki.

Halkidiki apartmani letovanje 2024

Naziv Halkidiki potiče od grčkog grada Halkide odakle su došli prvi stanovnici poluostrva sredinom 7. veka pre nove ere. Važnu ulogu u geografskim nazivima Halkidikija imala je grčka mitologija. Mitovi kažu da je za vreme borbe giganata i bogova, gigant Atos bacio na bogove stenu, koja danas predstavlja istoimenu planinu. Sitonija, drugi "prst" Halkidikija, naziv je dobila po Sitonu, sinu boga mora Posejdona, dok je Kasandra dobila ime po drevnom Makedonskom kralju Kasandrosu.

Halkidiki je svakako najpopularnija destinacija među našim turistima. Veliko poluostrvo grana se na tri manja - Kasandru, Sitoniju i Atos, poznatiji kao Sveta Gora (nezavisna monaška pokrajina).

Kasandra apartmani letovanje 2024

Kasandra kao prvi prst je najbliža Solunu jer se nalazi sa zapadne strane Halkidikija. Poluostrvo Kasandra je dugo 50 kilometara i široko 10. Ovo je u principu ravna oblast, bez velikih brda ili uzvišenja, jer najveće ne prelazi 400m nadmorske visine. Središnji deo poluostrva krase maslinjaci i vinogradi. Prekrivena je borovom šumom i njenu obalu krase predivne peskovite plaže. Mediteranska klima i veličanstvena prirodna lepota je ono što odlikuje poluostrvo Kasandru. Detaljnije o Kasandri možete videti na našem blogu, gde smo već pisali tekst Kasandra i njene znamenitosi.

Nepregledne peščane plaže, kristalno bistro, čisto i toplo more, živopisna letovališta, tradicionalna sela, bogat noćni život, blizina Soluna, prijatne taverne i pristupačne cene, nesumnjivo daju prednost poluostrvu Kasandra nad mnogim drugim mestima za odmor. Kasandra je najposećeniji i najrazvijeniji deo Halkidikija. Najpoznatija letovališta su Polihrono, Hanioti i Pefkohori, mada ni ostala mesta poput Afitosa, Kalethae-e i Nea Skionia ne zaostaju sa ponudom vila, hotela i apartmana.

Sitonia apartmani letovanje 2024

Sitonija – drugi prsta Halkidikija. Pravi mali raj, poseduje neobuzdanu lepotu koju čini kontrast brdovitih predela pokrivenih borovom šumom i širokih plaža zlatno čistog peska koje se pružaju kilometrima uz obalu. Mesta kao što su Neos Marmaras, Nikiti, Sarti i Toroni su pravi mali dragulji koji čekaju da budu otkriveni. Sitonija turistima nudi i opušteni odmor, a i zabavu do ranih jutarnjih časova, tako da će zadovoljiti sve ukuse.

Sitonija i njene znamenitosi, je još jedan tekst na našem blogu gde možete pronaći detaljnije informacije o Sitoniji.

 

Sveta Gora - Atos letovanje 2024

Treći prst je Atos ili Sveta gora. Osim što je ogrnut kestenima i mediteranskom šumom, strme padine Atosa su ukrašene sa dvadeset manastira i njihovih pratećih objekata. Svakako najlepši način da upoznate ovo poluostrvo je krstarenje zapadnom obalom. Uživaćete u fantastičnim atrakcijama i lokalitetima a ponajviše u impresivnim manastirima koji su tako ušuškani u ambijent da sa tom fenomenalnom prirodom čine idealan sklad. Posebno se ističe nekomercijalizacija turističkih mesta Atosa. Najbistrije more Halkidikija se upravo može pronaći na obalama ovog polustrva, idealnog za porodični odmor. Uživanje na plažama Atosa predstvavljaju poseban doživljaj. Mala primorska mesta sa čistim morem, tavernama, restoranima, šetalištima, trgovcima, pijacama, ljubaznim domaćinima će učiniti da se osećate prijatno i zadovoljno jer mir kojim zrači “Sveta zemlja” će ostaviti dobar utisak uz želju da mu se ponovo vratite.

 

Halkidiki - Zapadna obala letovanje 2024

Zapadna obala Halkidikija je raširena u oblasti u kojoj ćete pronaći peščane plaže ukomponovane sa tirkizni plavim morem. Zapadna obala Halkidikija je idealni izbor za one koji više vole živopisne destinacije. Ovde ćete naći sve pogodnosti - veliki izbor hotela svih kategorija, restorana, kafica, diskoteka... Poznata letovališta u ovom delu Grčke su: Nea Flogita, Nea Kalikratia, Nea Plagia, Nea Iraklia, Dionisos, Agia Triada.


Hoteli Halkidiki letovanje 2024

Halkidiki se može pohvaliti izobiljem hotela svih kategorija. U ponudi definitivno prednjači Kasandra, kao najrazvijenije poluostrvo Halkidikija, i nosilac turizma Halkidikija. Kod naših turista najtraženiji hoteli su Portes beach, Alexandar the Great, Hotel Tropical, kao i lanac hotela G Hotels.

Hotela ne manjka ni na Sitoniji. Iako je Sitnija slabije razvijena, ovde su hoteli orjentisani na mir, tišinu i relaksirajući odmor. Većina hotela se nalazi na samoj plaži. Medju hotelima na Sitoniji naša preporuka su hoteli: Anthemus sea, Philoxenia bungalows, Athena Palace, Lagomandra, Lagomandra beach.

Ako ste pomislili da je Atos slabo razvijen po ovom pitanju, gresite. Iako je za Atos glavna asocijacija Sveta Gora i monaški život, ovde ipak možete pronaći dobre hotele i uživati u miru Vašeg godišnjeg odmora. Hoteli koji su se na Atosu pokazali kao najtraženiji su: Hotel Akratos, Hotel Akti Ouranopoli, Hotel Theoxenia i Hotel Aristotelis.