Letovanje -> Letovanje Egipat -> Hurgada

Egipat: Hurgada

Letovanje Hurgada

Nekada je HURGADA (na arapskom Al Ghardaqah) bila malo ribarsko selo, a danas se razvila u glavni turistički centar Egipta. Hurgada je drugi (posle Sueca) najveći grad na obali Crvenog mora, koje turisti s razlogom zovu „More sa 7 boja“. Grad je nastao u ranim godinama XX veka. Zauzima 36km obale i ispunjen je luksuznim hotelima. Postao je jedna od omiljenih destinacija Evropljana. Grad se satoji iz tri dela: El Dahar (stari deo sa bazarom), Sekalla (noviji deo) i El Korra Road (moderan deo). Postoje 2 turistička centra grada: Skala i Memša. Temperatura je gotovo konstantna cele godine i iznosi 30 stepeni, more je toplo i veoma čisto i prozračno. Zahvaljujući takvoj prirodnoj predispoziciji, Hurgada je postala popularna i kod ljubitelja sportova na vodi, igrača golfa, ronioca... U zaleđu Hurgade se nalazi Sahara - pustinja, pustinjske planine, dine... Iz Hurgade se nakon nekoliko sati vožnje stiže do Kaira, Luxora i Doline Kraljeva. Grad se nezadrživo širi pa u okolini već niču nova hotelska naselja – El Gouona, Soma Bay, Makadi Bay.

Crveno more je pravi mamac za turiste koji se profesionalno i amaterski bave ronjenjem. Predivna flora i fauna, a pogotovo korali ispod površine mora privlače pažnju i divljenje. Ljubaznost domaćina je nešto što svaki turista očekuje, a u ovom gradu je to način života. Osim zabave, predivnog mora i peščanih plaža, grad obiluje prodavnicama u kojima možete kupiti suvenire. Takođe možete krenuti na neki od izleta u srce stare egipatske civilizacije, na džip safari ili na put brodićem do ostrva koje okružuju koralni greben


Hurgada hoteli leto 2015:

/

/

Hurgada - Atrakcije

Novi Marina bulevar ima preko 80 prodavnica, 15 restorana i 7 barova, a na ulazu u sam bulevar, nalazi se poznata Bungee raketa. Kada posećujete Hurgadu imate prilku da vidite i neka obližnja ostrva: Shadwan Island (odlično za gnjurenje, ronjenje i pecanje, ali ne i za plivanje); Shaab el-Erg (za ronjenje, pecanje i gnjarenje); Umm Gammar (ronjenje i gnjurenje); Shasb Saghir Umm Gammae (ronjenje), Careless Reef (ronjenje), Abu Ramada (ronjenje), Shaab Abu Ramada (pecanje), Dishet el-Dhaba (odlične plaže za plivanje), Shaab Abu Hashish (plaže, ronjenje, gnjarenje, plivanje i pecanje); Sharm el-Arab (ronjenje, plivanje i pecanje) i Abu Minqar (plaže i plivanje).

Oko odmarališta Hurgade postoji niz istorijskih građevina, od kojih su najznačajniji manastir Sv. Antonija i Sv. Pavla, ostaci rimskog rudnika Mons Klaudijanus, planina Anfiš. Tu su i nekoliko muzeja i umetničkih galerija, Muzej pomorske biologije, Nacionalni muzej i Kafe del Mar.

Hurgada - Plaže

Hurgada se proteže 36 kilometa duž crvenomorske obale i ne doseže daleko u okolnu pustinju. Plaže su prelepe, sa sitnim, belim peskom i spektakularnim pogledima, a mnoge su locirane blizu hotela. Međutim, u Hurgadi su plaže privatne, pa zaboravite na duge šetnje pored mora - obično koristite plažu koja pripada vašem hotelu ili plaćate ulaz na plažu drugog hotela. Najpopularnije su Old Vik i plaža hotela Magaviš, duga dva kilometra. Hurgada je postala međunarodni centar za sportove na vodi, poput jedrenja, surfinga i ronjenja. Toplo more Hurgade idealno je za razne vrste riba i korala, koje turisti mogu da posmatraju i kroz brodove sa staklenim dnom.

Hurgada - Izleti

RONJENJE - Paradise Island (poludnevni izlet - od 8 do 16h) Cena: 25 €

Izlet je predviđen za avanturiste, koji vole da rone na neobičnim mestima. Uklječena je I vožnja jahtom do koralnih ostrva I nacionalnog parka, ronjenje (snorkeling – maska, cevka I peraja), ručak na jahti, kupanje na plaži nacionalnog parka.

SUPER SAFARI (poludnevni izlet - od 14 do 21h) Cena: 45 €

Grupa se okuplja u Oaza centru, odakle počinje vožnja džipovima ka pustinji (oko 45km). Slikanje “fatamorgane” u pustinji. Dolazak u beduinsko selo gde se turisti voze moto bagijem (oko 20 minuta). Razgleda se kamp, jašu kamile, mini ZOO vrt I terarijum. Povratak džipovima do Oaza centra, uz pauzu pored peščane dine. U Oaza centru: kulturno-umetnički program (45 minuta) I večera. Uživanje u noćnom nebu, prepunom zvezda, nad Saharom.

LUKSOR (celodnevni izlet - od 5h-22h) Cena: 70 €

Polazak u ranim jutarnjim satima, klimatizovanim autobusom. Faraoni su gradili svoje hramove na istočnoj, a grobove na zapadnoj obali reke Nil.

OBILAZAK ISTOČNE OBALE: Odlazak do hrama Karnak (jedan od najvećih hramova na svetu) koji je građen u periodu od 2.000 godina. Ručak u nacionalnom restoranu (švedski sto).

OBILAZAK ZAPADNE OBALE: Poseta kolosima Memnona, grobnicama egipatskih faraona u Dolini Kraljeva (3 grobnice), razgledanje hrama kraljice Hatšepsut, poseta centru za izradu suvenira od alabastera, kao i institutu gde se izrađuju originalni papirusi.

KAIRO (celodnevni izlet - od 3h-23h) Cena: 70 €

Polazak u ranim jutarnjim satima klimatizovanim autobusom. Dolazak u prestonicu Egipta, panoramsko razgledanje grada. Obilazak platoa Gize na kome se nalaze Keopsova, Kefrenova I Mikerinova piramida, kao I hram faraona Kefrena sa čuvenom Sfingom. Ručak u restoranu, a zatim poseta Nacionalnom arheološkom muzeju (izuzetno bogat sadržaj). Panoramsko razgledanje Grada Mrtvih I Saladinove citadel. Obilazak centra za proizvodnju originalnih egipatskih parfema.

RONJENJE (diving) (poludnevni izlet – od 8 do 14h) Cena : 50 €

Ronjenje je planirano za sve zainteresovane, starije od 10 godina i koji vole ronjenje na nešto većim dubinama (od 6 do 10 m). U izlet je uključena i vožnja jahtom do koralnih grebenova i svu neophodnu opremu (boca sa kiseonikom, maska, peraja, BSD, instruktora ronjenja). Svaki ronilac ima pravo na 2 zarona od po 20 minuta. Ručak na brodu.

KATAMARAN (poludnevni izlet - oko 2h) Cena: 25 € Za ljubitelje mora I podvodni svet I za sve one koji uživaju u vožnji brodom sa staklenim dnom.

AQUA PARK - SINDBAD (poludnevni izlet - od 9-17h) Cena: 30 €

Kapacitet je oko 1.000 posetilaca. Nalazi se u novom centru Hurgade. Aqua Park ima brojne bazene (za decu I odrasle), tobogane, terene za odbojku, košarku, mali fudbal, animaciju za decu, rafting… Izlet je na bazi All Inclusive.

EL GOUNA (poludnevni izlet - od 10-17h) Cena: 35 €

Izlet je za sve one koji vole dobru zabavu, podvodni svet, kupanje I ronjenje. U izlet su uključeni: vožnja brodom do El Gouna, vožnja čamcem I poseta akvarijumu (oko 1h), ronjenje (snorkeling), ručak na jahti I dva bezalkoholna pića, kupanje, pecanje.

1001 NOĆ (večernji izlet - od 20-23h) Cena: 20 € Kompleks 1001 noć se nalazi na jugu Hurgade. Izlet uključuje: prevoz, kartu za show (jahači konja, trbušne plesačice, tanuri (derviši), lep program sa fontanama I čuveni Sound and Light Show).

Izleti za goste koji su smešteni u mestima El Gouna, Soma i Makad Bay su skuplji po 5€.

*Deca do 3 god – besplatno (nemaju sedište). *Deca do 12 god imaju popust do 50% (imaju sedište). *FAKULTATIVNI IZLETI su organizovani od strane lokalne agencije, ino-partnera Organizatora putovanja. *Cene i uslovi fakultativnih izleta su dostupni putem info – tabli i pisanih informacija predstavnika agencije na destinaciji, i zavise od broja prijavljenih učesnika, kao i visine sezone izvođenja. Cene istaknute ovde su date kao primer. *U danima kada su organizovana razgledanja ili fakultativni izleti moguće je dobijanje lunch paketa ili hladnog obroka.

Hurgada je poznata po odličnom noćnom provodu. Ima mnoštvo klubova koji organizuju žurke sedam dana nedeljno. Marriot koktel bar je odličan ako volite koktele, druženja i dobru muziku. Oberoi Sahl Hasheeh je odličan izbor ako volite kafu pored bazena, a za dobar aperitiv posetite Hiltonov bazen. Od barova, disko klubova i kafića, preporučuju se Bonanca, Havana i Ministri of Saund Bič. Noćni život u Hurgadi počinje u 23h. Alkohol se može nabaviti samo u hotelima, djuti fri šopovima i nekim restoranima, barovima i disko klubovima. Ako želite da degustirate lokalne ukuse, Egipat proizvodi pivo ("stela", "sakara", "luksor"), vino ("šeherezada" i "obelisk"), votku i džin. Što se tiče kuhinje, od restorana se preporučuju Felfela, El Arabi i Masri, a za morsku hranu najbolje je otići u Fiš haus, El Minu, El Džokrea, El Zakija i Star fiš.

/

Hurgada hoteli:

Hoteli u Hurgadi

U pripremi