Letovanje -> Letovanje Crna Gora -> Herceg Novi

Herceg Novi - Grad raskošne prošlosti

Letovanje Herceg Novi

Herceg Novi

Herceg Novi je grad raskošne prošlosti, koji je utemeljio 1382 godine, kralj Tvrtko I Kotromanić podigavši tvrđavu u Topaljskom zalivu. Herceg Novi leži na najzapadnijoj tački Crne Gore, podno planina dinarskog masiva Orijena (1894m) i Subre (1680m) na samom ulazu u jedan od najlepših svetskih zaliva, Bokokotorski, a zaklonjen od pučine rtovima Oštra i Mirište. Nedaleko od grada su 2 internacionalna aerodroma (Ćilipi kod Dubrovnika, 25 km i Tivat - 23 km), Jadranska magistrala – ka Mostaru, Dubrovniku, Trebinju i Sarajevu, te Podgoricu - a iz luka Bar i Dubrovnik se brodovima može lako doći do Italije. Ukoliko koristite železnicu na raspolaganju Vam je Bar, koji je prugom spojen sa Beogradom. Herceg Novi odlikuje mediteranska klima sa toplim letom i blagom zimom sa preko 200 sunčanih dana u godini, a kupališna sezona traje preko 5 meseci. Herceg Novi je grad gde se živi od sunca,zbog sunca i za sunce!


Herceg Novi Herceg Novi Herceg Novi Herceg Novi Herceg Novi Herceg Novi Herceg Novi Herceg Novi Herceg Novi Herceg Novi Herceg Novi Herceg Novi Herceg Novi Herceg Novi Herceg Novi

Herceg Novi hoteli leto 2016:

/

/

Herceg Novi atrakcije leto 2016

Stari grad je jedinstvena atrakcija i arhitektonska celina izgradjen stepenasto sa 2 glavna trga i ispresecan uzanim uličicama i stepenicama.

Sahat kula (Tora) izgrađena je za vreme vladavine Turaka, 1667 godine po naredbi sultana Mahmuda i istovremeno je predstavljala glavna vrata za ulaz u grad sa pokretnim drvenim mostom. Kula je zaštitni simbol Herceg Novog i heraldičko je obeležje grada još od Mletačke Republike pa sve do danas.

Manastirski kompleks Savina (1030. godina) je spomenik prve kategorije a čine ga 3 crkve:Mala crkva Uspenja Bogorodice sa freskama kojima se odlikuje slikarstvo Lovra Dobrijevića, Velika crkva Uspenja Bogorodice koju je u periodu od 1777-1799 godine podizao korčulanski majstor Nikola Foretić i  crkva Svetog Save koja ima  bogatu riznicu kulturnog blaga iz  vremena  Nemanjića. u manastirskom konaku postoji jedinstven portret ruskog cara Petra Velikog.

Nad severnom kosinom Staorg grada izdiže se Kanli Kula (Krvava kula ) koja datira  iz turske ere(1539) nekada korišćena kao  zatvor- otuda njen naziv jer  na turskom ima značenje  „krvava kula". Umnogome je  sačuvala izvornu  arhitekturu a od  1966 god preobraćena je u letnju scenu za koju mnogi kažu da je najlepša na celoj  Jadranskoj rivijeri.

Tvrđava ¨Forte Mare¨(morska tvrđava)leži na strmoj litici gotovo prislonjena uz more i smatra se da njenom gradnjom počinje začetak grada iz perioda kada ga je utemeljio Tvrtko I. Tokom 16-og veka spominje se pod nazivom“Jaka Kula“i kao "Kula Abas paše". U 18 veku renovirali su je Mlečani i dali joj današnje ime.

Tvrđava Forte Mare ima  bioskop na vrhu i prostor za žurke na nivou ispod.

Na brežuljku Bajer  iznad Herceg Novog dominira tvrđava Španjola,  sazidana u eri  turske vladavine ali su je tim nazivom prozvali meštani zato što su u  njenoj izgradnji učestvovali i Španci tokom kratkog upravljanja gradom  (1538-1539). Ima kvadratni oblik sa 4 kružna bastiona  na uglovima visine od 7, 60 do 9, 80 metara. Tvrđava je jedan od  najočuvanijih fortifikacionih objekata u Boki Kotorskoj. Za vreme II svetskog rata tvrđava je služila kao stacionarni logor.

U Zavičajnom muzeju Herceg Novog je izložbena postavka sa arheološkom, istorijskom i etnološkom kolekcijom. Zgrada je zidana u kasnobaroknom stilu i zadudzbina je bivšeg  gradonačelnika Mirka Komnenovića zaveštana testamentom iz 1940 god. U okviru Zavičajnog muzeja postoji Botanička zbirka sa preko 100 vrsta sredozemnog i suptropskog bilja.

Igalo je čuveno turističko odredište i lečilište zahvaljujući lekovitom  morskom mulju sa Blatne plaže – poznate i pod imenom Stara banja što grad svrstava u instituciju od posebnog značaja za multidisciplinarno banjsko lečenje na Mediteranu.

U Herceg Novom  je skoro čitavu deceniju  živeo i stvarao  jugoslovenski nobelovac Ivo Andrić, čija je kuća sazidana 1964 godine na Toploj a danas je  legat i  sedište Kluba pisaca. "Spomen soba ima portret Ive Andrića i Milice Babić. Čuveni pisac je nazvao Herceg Novi gradom večitog zelenila , sunca i brojnih skalinada. "

Pomorski muzej "Kapetana Stumberga" ima veoma zanimljivu postavku  modela starih brodova i ostalih  predmeta vezanih za zivot moreplovaca  i etnografiju ove oblasti.

Šetalište pet Danica podignuto je  na trasi kojom je nekada saobraćao  voz „ćira“ i proteže se od Igala do Meljina. Nazov je dobilo po 5 skojevki koje su izginule u II svetskom radu a sve su nosile ime Danica.

Šetalište se naziva stazom zdravlja a njegov središnji deo poznat je kao Škver dok je nedaleko od njega porušena tvrđava Citadela.

Izvor Nemila nalazi se poviše Herceg-Novog. Nekadašnji naziv  izvora bio je  "MILA", a današnji naziv je dobio posle tragične pogibije  dva mladića,   koji su bili zaljubljeni u istu devojku i ovde oduzeše sebi živote pa narod izvor nazva Nemila. Njihovu nesreću opisao je portugalski pesnik Flavio Eborenze, čuveniji pod pseudonimom Didako Piro dok je bio prognan u Herceg Novi.

Kotobilj (nedaleko od  sela Kamenovo) je jako duboki klanac i poprište iznenadne bitke u kojoj su Crnogorci, Bokelji i Hercegovci 17. septembra 1687. porazili tursku vojsku. Mesto je posetio Petar Petrović Njegoš i opevao ga u V kolu „Gorskog vijenca”posvećenom Herceg Novom.

Kotobilj leži u zaleđu Herceg Novog na nadmorskoj visini od 270 do 280 m. i do njega vodi označena pešačka staza od autobuske stanice u Herceg Novom. Laganim pešačkim hodom do njega se stiže za oko pola časa a na izletištu Vas očekuje  crnogorična šuma i raznovrsne lekovite biljke.

Park Savinske dubrave (pluća grada) je jedinstvena park šuma sa spomenicima iz ranije i novije istorije ovog podneblja. Bogat je borovom, grabovom, čempresovom kestenovom i  hrastovom sumom sa predivnim vidikovcima-belvederima na Boku Kotorsku i okolinu. Prostire se u pravcu zapad-istok, od bivšeg hotela Dubrava i povezuje Herceg Novi sa Meljinama.  

Herceg Novi plaže leto 2016

Herceg novska rivijera broji 62 registrovane plaže koje se protežu od Njivica do poluostrva Macak. Javnih kupališta u ukupnom broju  nisu naročito zastupljena pa se na hotelskim i privatnim plažama naplaćuje  korišćenje plažnih sadržaja i mobilijara.
Plaža kod tunela (nekadašnji naziv Lovćen) ima krupan šljunak i pogodna je za decu zbog postepenog ulaska u dubinu. . Plaža je javno kupalište a zahvata površinu od oko 450 m2.
Plaža Topla je betonska plaža prve kategorije a u more se ulazi stepenicama.
Plaža Milašinović ima mešavinu peska i šljunka sa postepenim ulaskom u dubinu.
Plaža Rafaelo-po anketama jedna od najomiljenijih kod turista, pokrivena je peskom i zahvata površinu od 3. 000 m2, potpuno uređena i opremljena.
Plaža „Žaba“betonska plaža a silazak u more je stepenicama.
Plaža Sutorina je najprostranija  javna plaža sa dosta peska, ali je oskudno  opremljena.
Kupalište "Jahting klub" je prve kategorije i važi za najbolju javnu plažu, nalazi se nedaleko od gradske marine, a podloga na  plaži je mestimično  beton mestimično pesak. Ima odličan plažni sadržaj sa pratećom infrastrukturom: vožnja biciklom, moto-skuteri, škola ranjenja, i slično.
Plaža "Bijela vila" (poznata je i kao Boka) je javno kupalište koje obuhvata površinu od 1. 000 m2. Smeštena je u gradskoj luci i nekadašnje je glavno gradsko kupalište. Bijela vila je betonska plaža a u more se ulazi stepenicama.
Plaža "Žalo"je javno kupalište koje je smešteno u gradskoj luci podno tvrđave Forte Mare. Zahvata površinu od 2. 450 m2. Ima pesak srednje granulacije.
 "Kraljičina plaža" u Njivicama je javno kupalište nekadašnja  plaža hotela "Rivijera". Zahvata površinu od  21. 600m2 a podloga je peščana, stenovita i betonska.

Plaža Dobreč-plaža izletničkog tipa na koju se može doći isključivo sa mora, nalazi se na rtu Luštica i jedina ima "Plavu zastavicu" na hercegnovskoj rivijeri. Divlja uvala koja je locirana naspram ostrva Mamula svoj eksklizivitet duguje netaknutoj prirodi. Filmofili će plažu Dobreč prepoznati kao skrivenu bazu Tarzanove devojke.

Herceg Novi izleti leto 2016

Kada je reč o  izletničkom turizmu Herceg Novi obiluje raznovrsnim pogodnostima  koje ovaj vid turizma nudi. Nedaleko od grada su najposećeniji  izletničke destinacije gledajući ka  spoljnjem delu Bokokotorskog fjorda: Ćatovića mlini, Orijen, Žanjice, Mirište, Plava špilja, MamulaRose.
Ćatovića mlini-ovo izletište karakteriše jedinstveni ambijent koji čine izdašna priroda i vremešni mlinovi pretvoreni u konobu na kamenim terasama i guvnima na vodi po kojoj plove patke. Izletište se nalazi  u selu Morinj nekada čuvenom po milnovima, na sredokraći puta između Herceg Novog i Kotora. U Ćatovića mline se ulazi kroz tunel od bambusa i trske. Nekad je postojalo 12 mlinova od kojih su 3 mlela masline a ostali žito. Restoran Catovica mlini spada u red najspektakularnijih u ovoj regiji zahvaljujuči eksterijeru koji čine zelenilo, potočići, vodopadi, staze, travnjaci, kamene kuće pokrivene ćeramidama. . .
U zaleđu Herceg Novog proteže se planinski venac Orijena čuven po raznovrsnim endemičnim biljkama sa obeleženim i neobeleženim pešačkim stazama. 4 bazične celine Orjena  su: Vrbanj, Zubački Ubli, Crkvičko područje i Bijele gore (sa najdužim snežnim pokrivačm).
U Bokokotorskom zalivu na poluostrvu Luštica postoje 2 predivne  uvale Žanjice i Mirište koje okružuju azurno more i maslinjaci. Do uvala  iz Herceg Novog moguće je doći taxi brodićem koji vozi na svakih 15 min.

Plava špilja –poznata i kao Modra Špilja je popularna turistička atrakcija  koje se nalazi na poluostrvu Luštica, između uvale Zlatna luka i Rta Mokra gora. Udaljena je od Herceg Novog oko 6 nautičkih milja. U Ovu prirodnu tvorevinu moguće je ući isključivo sa mora, a čine  je 2  otvora pod uglom od 45 stepeni, kroz koje prolaze sunčevi zraci stvarajući fascinantno plavetnilo unutar špilje . Zahvaljujući ovoj pojavi špilja nosi naziv“plava“.
Ostrvo Mamula (Mletački naziv Rondina)na mapama moreplovaca znano još po imenu  Lastavica, svoj današnji naziv nosi  po austrougarskom generalu Lazaru Mamuli koji je na ovom kamenom i nenaseljenom ostrvu  polovinom  19. veka izgradio tvrđavu-remek delo vojnog neimarstva. General, baron i namesnik Dalmacije Lazar Mamula bio je  venčani kum crnogorskog knjaza Danila Petrovića i njegove žene Darinke. Uz tvrđavu Arza na poluostrvu Luštica i Prevlakom na rtu Oštro tvrđava  Mamula štiti ulaz u Bokokotorski zaliv.
Rose-Naselje koje leži severozapadno na poluostrvu Luštica, baš naspram  Herceg Novom, od kojeg ga deli 1, 6 nm, Tu je, prvobitno bila osnovana  stara grčka naseobina Porto Rose, koju su porušili  Saraceni tokom  IX veka, a dokrajčili brojni potresi. Rose ima tipičnu formu mediteranske varošice sa kućama zbijenim uz obalu i pristanište , dobro zaštićenu od vetrova. U zaleđu je sredozemna vegetacija koja obiluje hrastovima, maslinama, borovima, čempresima. . .
Severno od marine smeštena je malena predivna peskovita plaža pod prirodnim hladom  - popularno nazvana MALO ROSE.
Lazaret je impresivna  građevina, koja je u doba izgradnje tokom 18 veka predstavljala primarni sanitetski i zdravstveni stacionar Boko-Kotorskog zaliva . Smeštena je  u Meljinama, a potiče  iz 1732. godine.
Manastir Ostrog-posetetite  jednu od najvećih pravoslavnih svetinja posvećenu velikom čudotvorcu i iscelitelju Svetom Vasiliju Ostroškom.

Dubrovnik-izlet u jedan od najlepših mediteranskih gradova koji svojim izgledom čuva autentičnost do današnjih dana. Tokom obilaska Starog Grada imate priliku da posetite crkve, muzeje, dvorove, a predlažemo i obilazak  botaničke bašte na ostrvu Lokrum.
Skadarsko jezero-Najveće jezero na Balakanskom poluostrvu sa izuzetno bogatom florom i faunom. . Skadarsko jezero, je čuveno po otoci-reci Bojani  koja u  kišnom peroidu promeni tok i teče uzvodno ulivajući se u jezero!

Cetinje i Lovćen- Izlet do Cetinja-grada riznice crnogorskog kulturnog i istorijskog nasleđa:Cetinjski manastir, Biljarda, Vladin dom, Kraljevski teatar, “Zetski dom“, Dvorac kralja Nikole. . . Poseta Njegoševom  mauzoleuj koji se nalazi na samom  vrhu Lovćena, na nadmorskoj visini od
1675 metara. Do mauzoleja se stiže penjanjem uz tačno  461 stepenik.
Trebinje (manastiri Gračanica i Tvrdoš)-Izlet u Trebinje podrazumeva posetu vidikovcu Crkvine –mestu koje je znameniti pesnik Jovan Dučić odabrao za večni dom. Potom obilazak starog gradskog jezgra: Sahat kule - četvrtasti toranj, Kastela - sagrađenog u XVIII veku, džamije Osman Paše iz XVIII veka, zidine sa topovima. . . Potom odlazak  na Trg pesnika sa drvećem starim  preko 115 godina - čuveni Platani, gradsku pijacu, katoličku Katedralu i fontane sa spomenicima.

Džip safari Bjelasicom –Safari startuje u  10. 00hdžipovima iz Kolašina vozeći ka ski centru Jezerine, danas poznatom pod nazivom ski centar Beppler and Jacobson, potom vrhom  nacionalnog parka Biogradska gora, na nadmorskoj visini oko 2000 m dodirujući najviše  vrhove Bjelasice, Troglava, Zekova glave i Crna glave, uz panoramu iz ptičije perspektive na 5 predivnih  planinskih jezera.

 

Herceg Novi zabava leto 2016

Herceg Novi važi za grad savršeno dobrog provoda a žestok noćni život se odvija na velelepnom šetalištu uz more sa brojnim šljaštećim barovima, diskotekama i kafićima. Disco clubovi  Baron u Igalu i Bolivar u Herceg Novom otvoreni su po celu noc, i u njima je provod zagarantovan.

Hotel Hunguest sun resort 4*

Hotel Plaza Herceg Novi

Letovanje 2016

Hotel Plaža 3*

Hotel Plaza Herceg Novi

Letovanje 2016
Grad je najpre nosio ime Sveti Stefan. Docnije je naziv menjan u Novi, Castrum Novum i Castel Nuovo... Istinski razvoj Herceg Novog događa se u eri vladavine Tvrtkovog naslednika Stjepana Vuk čića-Kosača, čuvenijeg kao Herceg Stjepan, po kome grad i nosi današnji naziv a šire područje kojim on vlada-Hercegovina. Grad je rušen i obnavljan 9 puta a u tome su tokom istorije igrali ulogu Turci, Španci, Mlečani, Nemci, Austrougari, Rusi, Francuzi. Uticaji pomenutih kultura primetni su u užem gradskom jezgru osobenom po velikom broju stepenica koje povezuju segmente romaničkog, vizantijskog i orijentalnog stila. Naročitom atrakcijom se smatraju tvrđave Forte Mare, Španiola, Kanli i Sahat kula, Citadela, zavičajni muzej, stari grad i manastir Savina u baroknom stilu te trgovi Nikole Đurkovca i Belavista. Grad je oduvek bio nadahnuće i utočište mnogim glumcima, slikarima, pesnicima, umetnicima koji su njegovu lepotu ovekovečili rečima, kičicom, stihom, fotografijom. Danas je Herceg Novi poznat kao grad sunca cveća i zelenila a čuven je po cvetanju mimoza u februaru. Čitav grad je kao raskošna botanička bašta sa preko 300 vrsta drveća i biljaka poreklom sa raznih kontinenata koje su ovamo donosili pomorci vezani za rodnu grudu i u znak sećanja na svoja putešestvija: indijski jorgovan, eukaliptus, palme, oleander, magnolije... U Herceg Novi se lako dolazi sa svih strana sveta bilo vazduhom, kopnom ili morem.