Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Kasandra -> Afitos

Afitos - seoce sa impresivnim vidikovcem

Letovanje Afitos 2019: vile, apartmani, hoteli

Afitos apartmani

Afitos je primorsko seoce u istočnom delu poluostrva Kassandra. Od Soluna ga deli rastojanje od oko 75 km. Afitos je sačuvao bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Prvi pomeni i zapisi o Afitosu sežu još 800 godina pre Hrista. Kako kaže mit u drevna doba kroz njega su prolazile vojskovođe, carevi, osvajači a gotovo čitavih 3000 godina se u njemu prepliću tradicija i priroda.

Treće je po veličini letovalište uz kanal Potidea. Afitos pominju u svojim delima Herodot, Aristotel, Ksenofon kao u ono vreme veoma važan grad Pallini. U vreme vladavine Persijanaca žitelji Afitosa bivaju primorani na vojnu obavezu pa ratuju protiv sunarodnika. Po povlačenju Persijanaca grad se pripojio Atinskom savezu. 348 god. p.n.e. grad uništava Filip II kao i ostale na Halkidikiju. Međutim nanovo je obnovljen ubrzo jer se u doba vladavine Antigonida u njemu kovao novac. Novčić je sa jedne strane imao lik Amon Zeusa dok je na drugoj bio prikazan bik.

Današnj Afitos je tradicionalno grčko letovalište sa primesima mediterandkog duha i decenijama unazad je sastajalište zapadnoevropskih turista, koji su ovde otkrili raj i opuštajuću atmosferu. Mesto je vrlo slikovito sa kamenim zdanjima kaldrmisanim sokacima u kojima se nalazei brojne prodavnice i taverne. . Sagrađen je na ogromnoj steni sa impresivnim vidikovcem koja se uzdiže nad dugom peščanom plažom pa mnogima liči na ostrvo. More je kod Afitosa kristalno bistro i zadržava toplotu sve do same jeseni.


afitos letovanje afitos letovanje afitos letovanje afitos letovanje afitos letovanje afitos letovanje afitos letovanje afitos letovanje afitos letovanje afitos letovanje afitos letovanje afitos letovanje

Afitos vile i apartmani leto 2019


Afitos patrola – Kolima do Afitosa

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Afitosa. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO AFITOSA

Afitos video

Afitos atrakcije leto 2019

Na uzvišenju iznad sela se nalazi vidikovac sa kojeg se pruža predivan pogled na zaliv Toroneos, i poluostrvske krake Kasandru i Sitoniju.

Središnjim trgom dominira crkva Svetog Dimitrija koja ima jedinstvenu arhitekturu i stare freske i ikone. Sagrađena je 1859 godine i trobrodna je bazilika sa kupolom (jedina takva na Halkidikiju). Ikonostas i prozori su ukrašeni duborezom.

U tradicionalnoj kamenoj kući Alteras iz 1889 godine nalazi se folklorni muzej. Kuća je na središnjem trgu. Izloženi eksponati dočaravaju u život meštana te pribor i alatke koji su nekada korišćeni za ribarstvo, čobanski život, u kovačkom zanatu. U neposrednoj blizini se nalazi svetilište sa hramovima posvećenim božanstvima Amon dia, Dionisiu,i Nimfama.

Afitos plaže leto 2019

Ispod samog mesta nekih 500 metara nizbrdo nalazi se prelepa plaža Afitosa koju zapljuskuje Egejsko more. Do nje se može stići vozićem (na veliku dečiju radost) ili laganim hodom-peške.

Gradska plaza je duga i peščana, idealna za opuštanje i skupljanje rakova. Ima mekan pesak po kome se pročula nadaleko. Povratak u selo podrazumeva 15 minuta uspona što koristi kao zdrava rekreacija. Ona je uređena sa ležaljkama i suncobranima. U bližoj okolini Afitosa nalazi se nekoliko popularnih plaža: Plaža Sani resort, u najlepšem turističkomi kompleku koji čine predivna jahting marina i luksuzni hoteli te bungalovi i apartmansko naselje. Vredne pažnje su i plaže u kalithei, Posidi te nešto dalje Polihrono, Hanioti, Pefkohori...

Nedaleko od Afitosa postoje vrlo ljupkeplaže i skrivene uvale prekrivene sitnim peskom: Varkes, Pounta, Moudounou, Liosi...

Afitos izleti leto 2019

Afitos je izvanredna polazna tačka za upoznavanje okoline i piknik na poluostrvu Kassandra. Iz njega se organizuje krstarenje zalivom Toroneos, odlazak na Svetu Goru najistočnije poluostrvo Halkidikija.znano još i kao Bogorodični vrt.

Vizantijski toranj u Nea Fokei - izgrađen je rado zaštite poseda i naselja. Toranj je visok 17 m a zanimljivo je da su za gradnju korišćeni materijali antičkih gradjevina. Toranj je tokom za vreme ustanka protiv Turaka bila sedište Emanuila Pape vodje ustanka. Takođe mogu se organizovati i izleti do udaljenijih mesta (100 km i preko): Kerkini, Dion, Pella, Vergina, Meteora

- Toroneos cruise - Krstarenje zalivom Toroneos
- Solun - Krstarenje zalivom Toroneos
- Waterland - Aqua park u Solunu
- Sveta Gora i Stagira - Krstarenje obalom Svete Gore i poseta rodnom mestu Aristotela
- Grčko veče - Sirtaki, buzuki, feta, vino...
- Meteori - Geološki fenomen

Afitos noćni život i zabava leto 2019

Afitos je tiho mesto prvenstveno namenjeno opuštanju i relaksaciji. Ljubiteljima noćnog provoda predlažemo Kaliteu, koja nezvanično slovi za prestonicu noćnog života na Kassandri. Najbolji provod u Afitosu doživećete u laganoj večernjoj šetnji ulicma grada ili večerom u nekoj od tipičnih grčkih taverni u kojima ćete osetiti toplu i domačinsku atmosferu. Središte dešavanja je Vrahos (u prevodu stena), mesto koje žitelji nazvaše „Balkon Afitosa“ jer se odatle pruža prelepa panorama.

Vila Yannis

Leto 2019