Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Kasandra -> Mola Kaliva

Mola Kaliva - Molova koliba

Letovanje Mola Kaliva 2018: vile, apartmani, hoteli

Mola Kaliva apartmani

Mola Kaliva je priobalno seoce na jugozapadnoj strani zelenog poluostrva Kasandra koje leži između letovališta Possidi i Nea Skioni. Udaljena je od Soluna oko 100 km. Naziv mesta potiče od jednog čuvara lokalnog manastira koji se zvao Molas. Čuvar je živeo u u maloj kolibi (na grčkom Kaliva). Kako su se meštani najčešće okupljali kod njegove kolibe, selo je ponelo ime Mola Kaliva (Molova koliba).

Selo ima predivno prirodno okruženje i poznato je kao mondensko mesto na Halkidikiju i idealno je odredište za ljubitelje mirnog i opuštajućeg odmora. Administrativno pripada opštini Kasssandrino i čuveno je što ovde kuće imaju neke od najpoznatijih ličnosti u Grčkoj. U mestu postoje dve taverne, dve samousluge, bar, riblji restoran...


Mola Kaliva apartmani i vile leto 2018

Mola Kaliva mapa

Mola Kaliva patrola – Kolima do Mola Kalive

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Mola Kalive. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO MOLA KALIVE

Mola Kaliva video

Mola Kaliva atrakcije leto 2018

Od atrakcija u i okolini Mola Kalive izdvajamo svetski poznatu banju Loutra,po termalnim izvorima koji leče oboljenja kože.
Kalandra - lokalitet Mendi koji je nekada bio bogat i napredan grad čuven po trgovini vinom. Na novčićima koji su pronadjeni ovde sa jedne strane je lik Dionisa, boga vina a sa druge čuveni mendejski magarac. Mendi je rodno mesto skluptora Peonia.
Kalitea - antičko svetilište (IV p.n.e.)sa hramovima jedan posvećen bogu Zeusu, drugi Dionisu. Lokalitet je otkriven 1969 god.
Kassandria - Saborna crkva rođenja Presvete Bogorodice bila je sedište Kassandrijske mitropolije do 1870 god.

Mola Kaliva plaže leto 2018

Mola Kaliva ima  dve peščano - šljunkovite plaže, a u okolini na svega 10-ak min vožnje možete pronaći skrivene plaže sa  belim peskom i kristalno bistrim morem i borovinom u zaleđu.

Mola Kaliva izleti leto 2018

Mola Kaliva je idealno početno mesto za obilazak okoline i izlete.Predložićemo Vam neke:
Solun-glavni grad istoimenog okruga i periferije Centralna Makedonija,jedna od najznačajnijih luka Balkana i Evrope.Veliki sajamski i šoping centar,grad bogate istorije o kojoj svedoče njegove znamenitosti: crkva Sv. Dimitrija ( zaštitnika grada), Bela Kula (istorijski simbol grada), Galerijusov slavoluk-Trijumfalna kapija, Velika Rotonda (rimska bazilika), crkva Sv. Sofija..srpsko vojničko groblje Zejtinlik...
Sveta Gora-brod za krstarenje duž zapadne obale Svete Gore isplovljava iz Uranopolisa nedaleko od „kule plača“.Atos je jedinstvena monaška zajednica koju čini 20 manastira pod direktnom upravom carigradskog patrijarha a tokom krstarenja na 200 m od kopna moguće je razgledati 8.
Waterland-Jedan od najvećih vodenih parkova u Evropi,nalazi se na 18 km ispred Soluna i u njemu je provod nezaboravan za čitavu porodicu.Sastoji se od bazena,tobogana,veštačkih talasa hidromasaža,sportskih terena,restorana...
Petralona-pećina sa interesantnom zbirkom svakodnevnih alatki iz paleontološkog doba i lobanjom čuvenog Archanthropusa izPetralone za koju se smatra da je stara više od 700 000 godina.Sama pećina je duga više od 2 km a otkrivena je sasvim slučajno kada je lokalni čobanin bio u potrazi za izvorom.Pažnju privlači i muzej u podnožju u kojem su izloženi fosili praistoriskih životinja.
Krstarenje zalivom Toroneos-započinje iz Pefkohorija ,tokom plovidbe predviđeno je kupanje na predivnoj plaži Toroni, potom odlazak di čuvenog  letovališta Neos Marmaras, gde,odmor i kraća pauza potom ručak  na brodu i kupanje u blizini ostrva Kelyfos (Kornjača.)

Meteori (grčki: Μετέωρα), lebdeće stene  ili stene obešene o nebo) je kompleks  pravoslavnih manastira sagrađenih  na impozantnim  kamenim liticama visine i do 500 m koje kao stubovi  štrče  u nebo, nedaleko od grada Kalambaka  u zapadnoj Tesalij.Od 1988 godine Meteori se nalaze na Unesco listi svetske baštine.Od nekadašnjih 24 manastira danas je preostalo samo 6 (5 muških i 1 ženski). To su manastiri; Veliki Meteor (Megalou Meteorou ili Metamorphosis), Sveti Stefan (Agios Stephanos), Sveti Nikola Anapausas (Agios Nikolaos Anapavsas) Sveto Trojstvo (Agia Triada),  i Rousanou (Agios Rousanou, Arsanou). Varlam (Agios Varlaam),

Mola Kaliva zabava leto 2018

Mola Kaliva je mirno mesto pa ljubitelji noćnog provoda zabavu moraju potražiti u okolnim većim mestima poluostrva Kasandra: Pefkohori, Hanioti, Kalitea... U njima je raznovrstan provod i zabava.

Vila La Mola

Vila La Mola

Leto 2018