Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Kasandra -> Nea Skioni

Nea Skioni - Čari ribarskog seoceta

Letovanje Nea Skioni 2019: vile, apartmani, hoteli

Nea Skioni apartmani

Nea Skioni (grčki: Νέα Σκιώνη) je smešten na jugozapadnom delu poluostrva Kasandra, na udaljenosti oko 115 km od Soluna i 750 km od Beograda. Jedan od najvećih grčkih istoričara Tukidid zabeležio je da su Skioni osnovali Atinjani vraćajući se iz Trojanskog rata. Tom prilikom su žene koje su kao plen poveli iz Troje zapalile brodove kako ih ratnici ne bi ostavili i prodali kao robinje. Preteča današnjeg Nea Skionija je staro neselje koje je prvobitno bilo napravljeno na planini i nosilo je naziv Keramidi a zatim Tsaprani. Nea Skioni je jedna od poslednjih naseobina sa čarima ribarskog seoceta, sa svega 900 žitelja. Selo odiše lepotom i šarmom jer je izgrađeno podno brda prekrivenog šumom i maslinjacima, a ima i najveću luku u ovoj oblasti. Iz luke svakog jutra isplovljavaju čamci po nov ulov sveže ribe. Osim ribarenja pretežna delatnost meštana je i pčelarstvo te proizvodnja vina i maslina. Ovaj prizor daje ugođaj Grčke iz minulih vremena. Uz more se prostire veliki trg - šetalište na čijem kraju je dečje igralište. U selu postoji desetak restorana, dve pekare, jedna poslastičarnica, nekoliko kafića, dve ribarnice.


Nea Skioni letovanje Nea Skioni letovanje Nea Skioni letovanje Nea Skioni letovanje Nea Skioni letovanje Nea Skioni letovanje

Nea Skioni apartmani i vile leto 2019

Nea Skioni mapa

Nea Skioni patrola – Kolima do Nea Skionija

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Nea Skionija. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO NEA SKIONIJA

Nea Skioni video

Nea Skioni atrakcije leto 2019

Na svega 2 km od Skoinija idući ka Loutri, na samoj morskoj obali nalazi se crkva Presvete Bogorodice (Panagia Faneromeni ) koja potiče iz 16. veka i bogato je ukrašena freskama. Crkvena slava je 23.Avgusta. Vredi posetiti i obližnje planinsko selo Tsaprani koje predstavlja preteču današnjeg Skionija i u njemu Crkvu Svete Trojice. Na planinskom vencu iznad Nea Skionija nedaleko od sela Agia Triada postoji jezero u kome živi retka vrsta kornjača (spieces).

Svake godine u letovalištu Nea Skioni se organuzuje tradicionalni riblji festival u periodu od 02.08.-04.08. Posetioci festivala degustiraju lokalno vino i ribu gavros uz muziku uživo.

Spa Agia Paraskevi - Ovaj ultramoderan spa centar nalazi se na svega 5 km jugoistočno od Nea Skionija. Poznat je još i po nazivu lutra koji dolazi od imena istoimenog termalnog izvora. Centar leči bolesti kostiju i zglobova, kožne bolesti, a u kompleksu postoji bazen, hidromasaža, fizioterapija, tursko kupatilo...

Manastir "Agios Ioannis Rossos" nalazi se na pola puta izumeđu Nea Skionija i Haniotija u predivnom prirodnom ambijentu. Prava je riznica duhovnog blaga sa vrednim ikonama i slikama svetaca.

Ostale znamenitosti koje tokom boravka U Nea Skioniju možete posetiti na poluostrvu Kasandra su: ruševine zamka i kanal u Nea Potidei, klua apostola Pavla u Nea Fokei, Svetilište Ammon Zeus i starohrišćanska crkva u Nea Kalitei, kula Stavronikitas u mestu Sani, Posejdonov hram i svetionik u mestu Possidi te lokalitet Mendi nedaleko od Kalandre i vetrenjaču u selu Kassandrija.

Nea Skioni plaže leto 2019

Gradska plaža u letovalištu Nea Skioni je dobitnik priznanja "Plava zastavica" i na njoj kao i na manjoj peščanoj plaži nedaleko od luke, postoje penjalice, ljuljaške, klackalice i ostali sadržaji za decu. Neretko se tokom popodneva mogu opaziti i delfini koji prilaze blizu obali.

Xeania beach - Tik uz selo Paliouri na 17 km od Nea Skionija, nalazi se jedna od najlepših plaža na poluostrvu Kassandra Xenia beach. Brojne ležaljke i kreveti sa baldahinima uz mora čekaju hedoniste. U beach barovima osim pića možete pronaći i sendviče. Na plaži postoje 3 beach bara i 2 kluba za sportove na vodi.

Loutra - plaža u istoimenom selu na 5 km južno od Nea Skionija. Selo je čuveno po termalnim izvorima a plaža je uredna, čista i peščana sa svim neophodnim sadržajem.

Mola Kaliva - plaža koja je idealno mesto za ljubitelje tišine, ima fini beli pesak i tirkizno more. Udaljena je 15 km severno od Nea Skionija na puti ka mestu Possidi.

Aegeopelagitika Beach - Na 2 km dalje od mesta Possidi nalazi se ova plaža koja važi za jednu od najlepših na Halkidikiju-u gornjem delu sitan pesak, a na ulazu u more sitan šljunak

Nea Skioni izleti leto 2019

Sveta Gora - Na najistočnijem poluostrvu Halkidikija, Atosu nalazi se monaška republika "Sveta Gora". Ovaj poluostrvski prst ima dužinu od 50-ak km a širinu od 8 - 12 km, i na njoj duhovni život i monaštvo traje više od 1000 godina.
Petralona - pećina koja svojim stalagnitima i stalaktitma privlači brojne posetioce a nalazi se na zapadnoj padini planine Katsika, na 300 metara nadmorske visine. Pećina je slučajno pronašao čobanin 1959 godine tragajuči za izvorom. Od tada je dobila svetsku slavu jer je u njoj pronađena lobanja Arhanthropsa. Stara više od 700 000 godina.
Vergina - Na lokalitetu Vergina Kraljevska Grobnica se smatra najvažnijim otkrićem antičke nekropole Egon. U muzeju su izlpženi eksponato od kojih izdvajamo zlatnu urnu sa makedonskom zvezdom u kojoj su ostaci kralja Filipa II te njegova zlatna kruna. Sem grobnice lokalitet Vergina ima Antički teatar, Hram Euklia i Palate. Od 1996 UNESCO je arheološki prostoror Egon (Vergina) upisao na listu Spomenika Svetske Baštine.

Solun - Tokom istorije jedan od najbitnijih gradova antičke, grčke civilizacije, Rimskog Carstva i Vizantije. Solun je najveći grad Egejske Makedonije (oko 750.000 stanovnika). Grčki naziv Soluna je Tesaloniki (Thessaloniki), a to ime nosi po polusestri kralja Aleksandra Makedonskog (Velikog). Muzje ne rade ponedeljkom. U okviru obilaska grada neizostavana je poseta crkvi Svetog Dimitrija (zaštitnika grada) iz VII veka, nedaleko od nje je turski hamam, potom šetnja kroz trgovačku ulicu Egnatia, koja se nalazi na trasi poznatog rimskog puta (Via Egnatia) zatim obilazak crkve Svete Sofije iz VII veka. Nasuprot nje su katakombe Jovana Preteče. Niz ulicu Egnatia-e je i slavoluk imperatora Galerija Maksimilijana sa početka IV veka. Odmah iza slavoluka je Rotonda - crkva svetog iz 395. godine (razdoblje vladavine cara Teodosija). Arheološki muzej se nalazi nedaleko od mora i Bele kule (Kastra), simbola Soluna. Bela kula je sazidana u XV-om veku , a postavljena je uz samo more. Nešto dalje je spomenik Aleksandru Makedonskom. Trg Aristotelos se nalazi u središnjem delu grada. Nedaleko od trga Metaksa je srpsko vojničko groblje Zejtinlik na kojem počiva više od 8.000 boraca iz I svetskog rata. U okviru spomen kompleksa su kosturnica, kapela i groblje. Šoping možete obaviti u tržnim centrima IKEA, Carrefour, Jumbo i Cosmos.

Waterland - ne propustite priliku da posetite park raznih čudesa i pravi vodeni raj.Waterland je prvi aqua park napravljen u Grčkoj i jedan od 7 najvećih u Evropi. Nalazise u predgrađu Soluna na površini od preko 150 000 m2. Procenjuje se da ga je do sada posetilo preko 3 miliona posetilaca.

Nea Skioni zabava leto 2019

Nea Skioni ispunjava sve preduslove za miran odmor. Restorani, riblje taverne i barovi učiniće da uživate u otkriću gastronomskog bogastva grčke kuhinje. U obližnjimvečim mestima Pefkohori, i Hanioti, postoji više zabavnih centara koji su otvoreni do duboko u noć.