Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Sitonia -> Sykia

Sykia - "Gluva luka"

Letovanje Sykia 2019: vile, apartmani, hoteli

Sykia apartmani

Mesto SIKIAS ili SIKIA leži jugoistočno, oko 160km od Soluna, i podeljeno je na selo unutar kopna i plažu PARALIA SIKIA. Selo na brdu je prilično veliko, sa populacijom od oko 3.000 stanovnika, i skrivenim, ali strmim brdima i borovom šumom. Oblast Sikie je nekada bila u posedu manastira planine Atos i velika imanja su nekada finansijski podržavala manastire. Danas lokalno stanovništvo živi od turizma, poljoprivrede i pecanja.


Duga i široka glavna plaža Sykia beach-a ima plavu zastavu i krasi je prelep pesak i bistra voda. To je mirno mesto za ljubitelje prirode, okruženo mnoštvom lepih i popularnih plaža sa beach barovima. Ceo potez plaža Sikijskog zaliva je postao veoma popularan kod obožavalaca Sitonije. Tu se nalaze plaže Klimataria, Kriaritsi, taverna 5 steps in the sand kao i plaže Griavas, Valti i Agridia. Sve ih odlikuje izuzetan beli pesak i dugačak plićak.


Sykia apartmani i vile leto 2019

Sykia mapa

Sykia video

Sykia atrakcije leto 2019

Sikia je staro selo, u velikoj meri očuvano kao što je bilo u 19.-om veku. U centru sela je crkva Svete Anastasije koja je spaljivana nekoliko puta pre rekonstrukcije 1860. Pored crkve je stara škola koja datira iz 1870. i jedna je od najstarijih školskih zgrada na Halkidikiju. U Sikiji su ruševine drevnog zamka i nekoliko vetrenjača pored plaže iz 19.-og veka Najpoznatiji je onaj na Sikiji 22. juna koji je domaćin Festivala Svete Trojice.

Sykia plaže leto 2019

Plaža Sikia je veliki prostor oštrog peska koji je u većini delova prazan. Nekoliko barova na plaži obezbeđuju ležaljke i tu bude gužva. Plaža je izložena, sa malo hlada i na nekim mestima ima prilično oštar pad. Sikia je popularno mesto za kampovanje i ima barem šest kampova u oblasti. Pored plaže Sikia postoje dve velike vetrenjače koje su sagrađene u 19-om veku. Druge male plaže u zalivima oko zaliva su Kriaritsi, Klimataria, Linaraki i Agrida – na koje je dobro otići ukoliko želite da se osamite, iako na nekima ima profesionalnih kampera. Kriaritsi, na primer, ima zlatni pesak, bar na plaži i dva mesta za kampovanje, ali je i dalje bukvalno prazna u junu.

Sykia izleti leto 2019

Izleti se organizuju iz obližnjih gradića Neos Marmarasa i Sartija, a u ponudi su krstarenja, obilazak Sitonije, šoping u Solunu itd itd. Više detalja o izletima možete pogledati na stranici Neos Marmaras, i Sarti.

/

Vila Griavas

Vila Griavas

Leto 2019