Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Zapadna obala -> Nea Iraklia

Nea Iraklia - U plavetnilu Egeja

Letovanje Nea Iraklia 2019: vile, apartmani, hoteli

Nea Iraklia apartmani

Nea Iraklia je letovalište na zapadnoj obali poluostrva Halkidiki sa fantastičnim pogledom na plavetnilo Egeja, zaliv Termaikos i planinu Olimp. Nalazi se na udaljenosti od 35 km od Soluna u pravcu ka Halkidikiju. Današnji naziv dodelili su mu izbegli Grci iz Male Azije, koji su, stigavši ovamo osnovali obalsko selo i nazvali ga po svojoj postojbini – mestu Iraklia u Mramornom moru, dodajući predznak Nea, što u prevodu sa grčkog znači Nova. Zemljište na kojem su izgradili naselje nalazilo se u oblasti Stomion koja je bila metoh svetogorskog manastira Ksenofon.

Nea Iraklia je prvo letovalište idući od Soluna ka Kasandri. Geografski pripada regionu Centralne Makedonije a administrativno opštini Nea Kalikratija od koje leži 5 km severno na nadmorskoj visini od 20 m. Blizina Soluna i povezanost redovnom autobuskom linijom je velika prednost Nea Iraklije jer se do ovog, drugog po veličini grada u Grčkoj stiže za svega 30-ak minuta vožnje. Nea Iraklia broji oko 700 stalnih žitelja a njihova pretežna delatnost je ribolov, agrikultura i turizam. Lokalna svetkovina je proslava Svetog Đorđa, 23. Aprila svake godine. Poznati lokalni proizvodi su vino, med, masline, ouzo, ciporo, dinje, lubenice, grožđe... Nea Iraklia je idealan izbor za ljubitelje mirnog odmora koji uživaju u bojama mora.


Nea Iraklia apartmani i vile leto 2019

Nea Iraklia mapa

Nea Iraklia patrola – Kolima do Nea Iraklie

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Nea Iraklie. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO NEA IRAKLIE

Nea Iraklia video

Nea Iraklia atrakcije leto 2019

Souruti - mineralni izvor lekovite vode nedaleko od Nea Iraklije. Prvi put su je flaširali Francuzi 1930 godine a priča se da je voda sa ovog izvora bila omiljena Aleksandru Velikom. Lekovitost vode se ogleda u lečenju probavnog trakta i urinarnih infekcija.


Akva park – u blizini obližnje Nea Kalikratije na samoj plaži smešten je mini aqua park u kojem zabavu mogu pronaći i odrasli i deca.


U Nea Irakliji je pronađen srebrni kovčeg koji datira iz IV ili V veka, a danas se čuva u Arheološkom muzeju u Solunu. Na njemu su reljefi sa slikama na sve četiri strane koje prikazuju opise iz Starog i Novog zaveta.

Antigona je akropolj nedaleko od Nea Iraklije, nedaleko od sela Nea Gonia. Osnovan je 280 god p.n.e.na mestu koje je bilo prirodna zaštita za kralja Makedonije (Antionos Gonatas). Postojao je i u Vizantijskoj eri tako što su nedaleko od njega nastala dva sela: Ano(Gornja) Antigona i Kato (Donja) Antigona.

Nea Iraklia plaže leto 2019

Na poluostrvu Halkidiki koje je na samo 30-ak km od Nea Iraklije duž obale možete pronaći znatan broj predivnih plaža od kojih su čak 46 nosioci plave zastavice. U bližoj i daljoj okolini Nea Iraklie preporučujemo sledeće plaže:

Nudistička plaža Nea Iraklia je jedna od popularnijih u području Soluna. Do nje se može stići putem preko Agios Pavlosa, pa se skrene levo pre Nea Iraklije.

Plaža Sahara sa sitnim finim peskom, čistim morem i simpatičnim barom na samoj plaži, nalazi se između Nea Iraklije i Nea Kalikratije. Duga je gotovo 4 km a dostiže širinu od 30-40 m. Na plaži je igralište za odbojku i fudbal na pesku.

Ouzoni beach - jedna od najomiljenijih plaža u regiji sa kampom uz nju. Na plaži je restoran kao i beach bar sa veoma povoljnim cenama pića.

Plaža Veargia - nosilac je plave zastavice sertifikata kojim se potvrđuje uređenost mora i priobalja.

Plaža Mikoniatika - ima atraktivni Shape bar, a važi za jednu od najpopularnijih i najčistijih u severnoj Grčkoj - dobitnik je plave zastave.

Nea Iraklia izleti leto 2019

Petralona - pećina koja se nalazi nedaleko od istoimenog sela. Ima predivne stalaktite a značajna je po otkriću fosila praistorijskih životinja i skeleta neandertalca za koji se smatra da je star više od 780.000 godina. Ustanovljeno je da je taj naš „predak“ imao visinu od 155 cm i bio stariji od 35 god. Osim pećine postoji i arheološki muzej sa izloženim eksponatima. Od parkinga do ulaza u pećinu saobraća lokalni autobus (besplatno). Pećina je glavna turistička atrakcija čitavog Halkidikija i u njoj nije dozvoljeno fotografisanje. Stalna temperatura unutar pećine je 17°.

Solun - Boravak u Nea Irakliji možete upotpuniti izletom u obližnji izuzetan i nesvakidašnji grad. Solun (30-ak km) i tom prilikom se upoznati sa kulturno istoriskim znamenitostima, ovog drugog po veličini grada u Grčkoj. Ne propustite priliku za šoping u nekom od velikih tržnih centara kojima Solun obiluje.

Waterland - Prvi a ujedno i najveći tematski park u Grčkoj sa atrakcijama na vodi. Izgradjen je davne 1994 godine u mestu Tagarades, na ulasku u Solun, a prostire se na preko 150.000 m2. Celodnevna zabava za citavu porodicu: veštačko jezero, bazeni sa talasima, tobogani, luda reka, sportski tereni, barovi, restorani...

Vergina - Mesto u kojem je grobnica porodice Aleksandra Velikog a postalo je znano širom sveta 1977 godine kada je grčki arheolog Manolis Andronikas pronašao grobnicu makedonskih kraljeva. Lokalitet i najpoznatija grčka nekropola se nalazi na mestu drevnog grčkog grada Aigai,a od 1996 godine je na listi UNESCO.

Sveta Gora - Bogorodični vrt, Atos, Agion Oros - jedinstvena autonomna monaška republika na svetu kojoj je taj status dedelio vizantijski car još u 11 veku. Ovaj jednodnevni izlet podrazumeva krstarenje duž zapadne obale Svete Gore kojom prilikom se može videti 9 manastira sa broda.

Olintos - Antičko naselje sa ostacima drevnog grada, mozaicima, koje se nalazi između Kassandre i Sitonije. U sklopu lokaliteta postoji i mali arheološki muzej otvoren 1998 god. Prema legendi kralj Trakije, Strimonas imao je sina Olintosa koji je ubijen tokom lova na lavove. Njemu u čast, nakon smrti, svetilište je podigao brat Vargas. Najraniji stanovnici Olintosa behu antički Makedonci. Tokom V veka Olintos su osvajali Persijanci i tada je bio glavni grad Halkidikija.

Meteori - Poseta manastirima na području Tesalije sagrađenim na čudesnim stenama (ukupno 24) nastalim u eri Vizantije. Mnogi Meteore nazivaju 8-im svetskim čudom. Panoramsko razgledanje manastira: Sveta Trojica i Sv. Stefan, Sveti Nikola, Varlam Rusana... Obilazak manastira Metamorfozis (Preobrazenje - zaduzbina Jovana Urosa Paleologa Nemanjica, poslednjeg srpskog cara). Potom poseta radionice za izradu ikona i suvenirnice u mestu Kalambaka. U povratku nazad pauza u kanjonu reke Tembi, sa posetom crkvi  Svete Petke i njenog cudotvornog izvora.

Olimp - Prema legendi planina Olimp bila je dom 12 bogova iz grčke mitologije i značajan je nacionalni park, sa najvišim vrhom u Grčkoj - Mitikas (2917m) .Poseta Zevsovom kupatilu i prestu, manastiru Svetog Dionisija, tradicionalnog grčkog sela Litohoro sa pomorskim muzejom... Potom odlazak na Dion, najvažniji arheološki lokalitet iz ere makedonskog carstva, u kojem su se odvijala razna takmičenja: u poeziji, glumi, sportu...

Nea Iraklia noćni život i zabava leto 2019

Nea Iraklia je mirno mesto, a ljubiteljima provoda predlažemo odlazak u obližnju Nea Kalikratiju ili Solun. Susedna Nea Kalikratija ima restotane, disco klubove (izdvajamo: "Opera house", "Menta", "Šesto čulo"), picerije, taverne, kafiće, zabavni park na vodi... U njoj tokom dana saobraća turistički vozić od grada pa sve do atraktivne plaže Geoponika.