Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Zapadna obala Halkidiki -> Nea Moudania

Nea Moudania - u raskoši prirode

Letovanje Nea Moudania 2019: vile, apartmani, hoteli

Nea Moudania apartmani

Nea Moudania se nalazi na udaljenosti od 65 km južno od Soluna s kojim je povezana modernim auto-putem i jedna je od najvećih ribarskih i trgovačkih luka ne samo ove regije već i u čitavoj Grčkoj.

Žitelji stare Moudanie (u regiji Anadolija - Mala Azija - današnja Turska) sporazumom o razmeni stanovništva bili su prinuđeni da na mestu današnje Nea Moudanie iznova prave naselje koje je ubrzo postalo moćan trgovački centar. Naselje je osnovano na mestu zvanom "karghi limani" što znači luka bez vetra a jedini stranovnici su bili ribari i čuvar plantaže maslina. Pretežna delatnost kojom su se novi žitelji počeli baviti bila je trgovina, ribarenje i poljoprivreda. Oblast oko grada leži u raskoši prirode, veoma plodna sa brojnim plantažama kajsija, limuna, maslinjaci, vinogradi, polja sa kikirikijem... Obradivo zemljište obuhvata površinu od 110.000.000 m2.

Današnja Nea Moudania je najveći grad i luka na Halkidikiju (ima oko 20.000 žitelja) i razvijen je turistički centar a njena prednost je blizina Soluna s kojim je povezana redovnim autobuskim linijama i to što je odlična polazna tačka za istraživanje Kassandre i Sitonije... Iz Nea Mudanie je predivan pogled na zalazak sunca za planinu bogova, Olimp.

Trgovački centar grada ima radnje sa raznovrsnom robom a svake sredje pijaca na otvorenom. Grad je čuven po obilju sportskih aktivnosti na zemlji, pesku i vodi (plivanje, veslanje, ribolov, mini golf, fudbal, odbojka, košarka...) te po izvanrednom provodu u nekom od brojnih barova na plaži. Jahting klub Nea Moudania ostvario je izvanredne rezultate u kursevima jedrenja i ribolova.Nea Moudania apartmani i hoteli leto 2019

Nea Moudania mapa leto 2019

Nea Mudanija patrola – Kolima do Nea Mudanije

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Nea Mudanije. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO NEA MUDANIJE

Nea Moudania video leto 2019

Nea Moudania atrakcije leto 2019

Glavna atrakcija Nea Moudanije je trobrodna a crkva Panagia Korifini, koja je sazidana na najvišoj tačci grada pa sa nje se pruža predivan pogled na prirodni zaliv i okolinu.Crkva je građena ciglom i u njoj se čuva ikona Panagia Korifini donešena iz Kalolimnosa (Mala Azija)koja se smatra zaštitnicom grada i slavi se 8.Septembra.

Nea Moudania ima otvreni amfiteatar na obali mora koji prima 2.000 posetilaca i u kojem se tokom sezone održavaju koncerti i predstave.pod vedrim nebom.

Lokalna atrakcija je vizantijska kula Zografu, koja potiče iz 14-og veka, sa crkvom sagrađenom 1842.Kula se nalazi u ataru istoimenog sela koje je nastalo na imanju metohije Svetogorskog manastira Zografu po kojem i nosi ime.Uz kulu je česma sa pitkom vodom..

Muzej ribarstva ima vrhunsku kolekciju školjki modela starih plovila i alata korišćenih u ribolovu tokom decenija unazad..Ovaj muzej je jedinstven te vrste u čitavoj Grčkoj.

Dambo igralište za decu na samoj obali mora sa zanimljivim spravama za decu svih uzrasta.Igralište je bezbedno i opasano je ogradom.

Folklorni (etnografski) muzej u Nea Moudani važi za muzej grčke epopeje jer čuva eksponate iz ranije domovine (Male Azije)i to iz oblasti :Moudania,Kios,Kalolimnos,Sili,Elipmoi,Prous..Nalazi se odmah pored muzeja ribarstva.

Arheološko nalazište-antički grad Olintos je vekovima najvažniji grad na Halkidikiju.Nalazi se na 5 km udaljenosti od Nea Moudanie.Naselje je bilo izgradjeno sa dve široke avenije a kuće su bile zidane od rečnog klamena i gline.

Manastir Agios Pantelejmon nalazi se nedaleko od sela Nea Flogita.Zanimljivo je da je ranije korišćen kao bolnica.

Najveći događaj tokom godine u Nea Mudanji je „Sea Festival“(“Festival Mora”) koji se održava 16 jula pod pokroviteljstvom opštine i u u organizaciji “Faros” kulturnog kluba . Za vreme ovog festivala uz muziku uživo i narodne običaje posetioci mogu uživati i u pozorišnim komadima na otvorenom.

Nea Moudania plaže leto 2019

Plaža Nea Moudania je prilično uska i nastala je veštačkim putem nanošenjem peska i šljunka..Ulazak u more je postepen.Na plaži je centar za vodene sportove,beach barovi,restorani i taverne.Tu je i čuveni jahting klub.

Portes beach je lepa peščana plaža sa organizovanim plažnim mobilijarom.Ova plaža se nalazi blizu Nea Potidee. Plaža Mouries smeštena je između plaže Dionisiu i plaže Flogita. Dionisiou beach nalazi se na svega 2,5 km od Nea Moudanie u istoimenom letovalištu.Plaža je široka i peščana ulazak u more je postepen pa je idealna za decu.

Varkes beach-Nalazi se na 3 km udaljenosti od Nea Moudanie idući ka Kasandri.Pristup plaži nije baš lagan jer se nalazi ispod stena.Jedan deo plaže Varkes beach je poprilično uzan ,čitava plaža je „divlja“ pa stoga nema organizovanu infrastrukturu. Nea Flogita-Plaža se nalazi u istoimenom letovalištu ,između Nea Plaje i Dionisiosa.Plaža je peščana i duga gotovo 1 km.Ulazak u more je postepen,a plaža je dobro organizovana.

Plaža Agios Mamas nalazi se nedaleko od Nea Moudanie,pored istoimenog sela.Duga je gotovo 3,5 km,ima neophodnu infrastrukturu:ležaljke,suncobrane,barove..

Afitos-duga i peščana plaža u čijem zaleđu je zeleno brdo.More je kristalno čisto.

Sani-Kosmopolitska plaza opremljena ležaljkama.Nosilac je plave zastavice,sa sitnim peskom i tirkiznim morem.Sani beach je mesto gde čovek i priroda žive u apsolutnoj harmoniji,praktično je veliki ekološki rezervat kraj Egejskog mora.Omiljena je lokacija mnogim poznatim ličnostima zahvaljujući hotelskom kompleksu Sani beach resort.

Nea Moudania izleti leto 2019

Nea Moudania i okolina obiluje prirodnim lepotama sa neverovatnim predelima,spektakularnim plažama,sa brojnim atrakcijama i mestima koje vredi posetiti.Neki od izleta koji preporučujemo su sledeći:

Pećina Petralona koja ima raskošne stalagnite i stalaktite ate kolekciju svakodnevnog alata praistoriskog čoveka.Međunarodnu reputaciju stekla je 1960 kada je u njoj otkrivena lobanja za koju se smatra da je stara preko 700 000 godina.U pećini su otkrivene i kosti raznih životinja kao što su hijena,nosorog,medved,kao i tragovi prve,ljudskom rukom kontrolisane vatre.

Sveta Gora-Atos treći poluostrvski prst Halkidikija koji se izdiže iz mora do visine od 2033 m.Osnovana je 885 godine a na upravljanje crkvi dao je Vasilije I.Prvi manastir je podignut 80 godina kasnije,a još 100 godina kasnije izrečena je zabrana ženama da nemogu kročiti na tle Svete Gore.Međutim žena mogu razgledati manastire sa krstarenja zapadnom obalom i tom prilikom mogu se uočiti manastiri:Dohijar,Ksenofont,Pantelejmon,Ksiropotam.Dafni.

Simonopetra, Grigorijat,Dionizijat,Sveti Pavle.. Stagira drevno mesto koje se nalazi na severoistoku Halkidikija blizu sela Olimpijada.Stagira se nalazi na poluostrvu Liotopi koje je u zalivu Strimonikos i rodno je mesto poznatog klasičnog filozofa Aristotela.(384 p.n.e.)Naselje su osnovali doseljenici sa ostrrva Andos u VII veku,a iskopavanja su otkrila utvrđenje i akvadukt.U mestu je velika statua Aristotela i park sa njegovim otkrićima. Solun-drugi po veličini grad u Grčkoj i leži 520 km severno od glavnog grada Atine.Najvažniji je centar sverne Grčke,izgrađen na obali Solunskog zaliva.Današnji grad je savremena metropola koja nosi u sebi tragove burne prošlosti i kosmopolitsko obeležje što mu daje naročitu lepotu i šarm.

Dion-Lokalitet koji se nalazi podno planine Olimp a smatra se svetim gradom antičkih Makedonaca.Aristotelov univerzitet iz Soluna je obavio arheološka iskopavanja i tom prilikom otkrio znatno kulturno blago:pozorište,stadion,odeon,bazilikerezidencije vilu Dionis...Dion je bio saborno mesto antičkih Makedonaca koji su tu prinosili žrtve bogovima sa Olimpa..

Vergina –lokalitet na kojem se nalazi se nalazi grobnica Filipa II Makedonskog (oca Aleksandra Velikog) i još nekoliko makedonskih vladara sa pozlaćenim sarkofazima ,vrednim priborom i oružjem.Vergina je bila prva prestonica Makedonije,a pored Pele i Diona bajvažnije je makedonsko svetilište.

Meteori-jedinstven geološki fenomenm u svetu .Smatra se da su čudesne stene nastale pre 30 miliona godina..a još čudesniji je čovek koji je na vrhovima stena izgradio manastire....6 je sačuvano do današnjih dana...

Olynthos-arheološko nalazište i muzej izmedju poluostrva Kassandra i Sitonija na svega 8 km od Nea moudanie..Drevni grad bio je osnovan u VII veku p.n.e.i bio je najvažniji politički centar Halkidikija i brojao je oko 360 kuća..Na ovom biseru kulturne baštine Severne Grčke danas se mogu videti impresivni podni mozaici i ostaci kuća.

Ormylia-Nalazi se u podnožju planine Holomontas,tipično staro grčko selo uskih uličica sa tradicionalnom vetrenjačom koja je jedna od najboljih atrakcija ovog dela Halkidikija.Nalazi se van sela,na brdašcu sa predivnim pogledom na okolinu i selo.Izgrađena je u 19 veku na zemljištu koje je nekad pripadalo manastiru Doheariou.

Skopelos i Skiatos-Tokom leta leteći delfini povezuju Nea Moudaniu sa ostrvima severnih Sporada Skiatosom,Skopelosom,Alonisosom..Uživajte u krstarenju!

Nea Moudania zabava leto 2019

Nea Moudania obiluje brojnim barovima i klubovima koji će Vas zabaviti do sitnih sati.Grad poseduje i diskoteke,bioskop , letnju pozornicu tako da bogastvo sadržaja pruža sve što je potrebno za zadovoljstvo turista i zabavu.Ljubitelji noćnog života u Nea Moudani mogu posetiti neke od najpopularnijih mesta za izlaske:Prive,Moretto,Sueno,.Noćni klubovi u Kalitei prestonici zabave poluostrva Kasandra su na samo 30 min.vožnje od NeaMoudanie.

Vila Argo

Leto 2019