Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Zapadna obala -> Dionisos

Dionisos - Šetalište pod palmama

Letovanje Dionisos 2019: vile, apartmani, hoteli

Dionisios apartmani

Dionisos Beach (Paralia Dionisiou) je primorsko seoce na svega 50 km južno od Soluna koje leži u zalivu Thermaikos. Ima izuzetan geografski položaj jer je smešteno ispred račvanja za sva 3 poluostrvska prsta Halkidikija: Kassandru, Sitoniju i Atos. Dionisios ima dodatnu atraktivnost u izvanrednoj saobraćajnoj povezanost sa Solunom i ostalim mestima na Halkidikiju.

U letovalištu postoje marketi, taverne, internet caffe, poslastičarnica, zlatara, igraonica, sportski centar sa bazenom i terenima za fudbal, tenis, košarku, predivna fontana i osvetljena promenada-šetalište pod palmama uz more koje uveče postaje središte svih zbivanja. Svako veče (18-22) se otvara bazar u parku pa se mogu pazariti razni proizvodi po povoljnim cenama voće, povrće, maslinovo ulje, sveža riba, med i ostali lokalni proizvodi.

Lokalni festival održava se svakog juna u Dionisusu a puno ljudi iz okolnih mesta poseti svetkovimu. Festival počinje tradicionalnim grčkim pesmama i igrama a završava se pozorišnim komadima na otvorenom.

Dionisios je osnovan 1923. godine na posedu u metoha manastira Dionisos, po kome jei dobio naziv a sagradili su ga doseljenici iz istočne Trakije i Konstantinopolja... Intenzivan razvoj mesta kao turističke destinacije započeo je 1964 godine.Dionisos apartmani i hoteli leto 2019

Dionisos mapa

Dionisos patrola – Kolima do Dionisosa

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Dionisosa. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO DIONISOSA

Dionisos video

Dionisos atrakcije leto 2019

Tokom boravka u Dionisiosu možete posetiti neke od lokalnih atrakcija:  10 km  udaljenog arheloškog lokaliteta –na kojem je nekada postojao antički grad Olintos i istoimenog arheološkog muzeja.Naziv Olintos u prevodu ima značenje“divlja smokva“.Po predanju grad je osnovao Olynthus,Heraklov sin.Prvobitni žitelji Olintosa bili su antički Makedonci.Tokom V veka Persijanci su u oasvajačkom pohodu pobili svo stanovništvo,a kasnije,do temelja razorio ga je makedonski kralj Filip II.Na lokalitetu se mogu uočiti temelji nekadašnjih dvospratnih kuća i podni mozaici.
Selo Afitos je potpuno tradicionalno i autentično grčko selo sa uzanim kaldrmisanim ulicama i folklornim muzejom.Muzej se nalazi u staroj kamenoj kuću Aletras  koja potiče iz 1889 godine.
Centrom sela dominira  crkva svetog Dimitrija, sagrađena 1858.godine, sa prozorima, kao i ikonostasom, ukrašenim duborezom a obratite pažnju i na kamene anaglife u spoljašnjem delu južnog zida. Crkva u Afitosu je jedina na čitavom  Halkidikiju koja ima izgled bazilike sa kupolom.

U obližnjoj Nea Moudani posetite Muzej ribarstva sa izloženom kolekcijom školjki,modelima starih plovila,priborom za ribarenje i ostalih eksponata.U ovom gradu predlažemo da posetite Kou-Kou,veliku radnju igračaka za decu.

Dionisos plaže leto 2019

Plaža u Dionisiosu je veoma duga (povezana sa Nea Plagiom i Nea Flogitom), široka je a uz nju se proteže popločan obalski korzo-šetalište pod palmama, uz brojne kandelebare ,razno cveće i drvene klupe ze predah. Zasad belogoričnog  tamarisa duž promenade  pravi prijatnu dnevnu hladovinu. Samu plažu čini pesak, mestimično šljunak i ima tuševe. More je bistro i toplo naročito u podnevnim časovima, a u dubinu se ulazi postepeno.

Centar za vodene sportove „Totally Surf“nalazi se nedaleko od Dionisiosa a u njemu možete iznajmiti skutere, katamarane, daske za jedrenje, skije, pedaline.

Dionisos izleti leto 2019

postoji mogućnost izleta brodom do manastira na Atosu, pećine Petralona, glavni grad Halkidikija – Poligiros...
Waterland nalazi se na oko 35 km udaljenosti od Dionisiosa.Otvoren je 1994 i najveći je vodeni park na Balkanu.Od 2008 u okviru kompleksa radi i Piratsko ostrvo a jedna od najomiljenijih atrakcija je „Crazy river“.
Petralona-Pećina koja je udaljena svega 20 km od Dionisiusa.Otkrivena je 1960 kada je u njoj pronađena lobanmja čoveka (“archantrophos”-a).za koju se smatra da je starija više od 700.000 god.
Pećinski nakit je impresivan a stalna temperatura u pećini iuznosi 17 C.U letnjem periodu pećina je otvorena za posetioce svaki dan u vremenu od 9-18 h.
Stagira-Poseta rodnom mestu čuvenog grčkog filozofa Aristotela sa obilaskom spomen parka u kojem su izloženi eksponati i pronalasci opisani u njegovim radovima.U mestu je izložena prelepa statua podignuta njemu u čast na platou –vidikovcu..
Na povratku nazad preporučujemo posetu selu Arnea poznatom po lokalnim proizvodima medu i narodnoj radinosti.
Sveta Gora-Poluostrvski prst sa 20 pravoslavnih manastira, među kojima je i naš Hilandar.Momaška zajednica koja datira od 963. godine. U kojoj žive isključivo monasi (trenutno oko 2000) a  pristup ženama nije dozvoljen i koja je riznica  srednjovekovnog umetničkog blaga: krstova, ikona,putira, liturgijskih odeždi , svete mošti, dokumenta.
Solun-U obližnjem Solunu se odvija odličan noćni život s mnoštvom barova i klubova. Nadaleko čuven kvart je Ladadika, koja asocira na beogradsku  Skadarliju. Ljubiteljima šopinga na raspolaganju su trgovinski lanci : „Lidl“, „Kerfur“, „Ikea“.a zaljubljenici u istoriju i kulturne znamenitosti grada mogu posetiti: Belu kulu, Galerijusov slavoluk, Rotondu, statua Aleksandra Velikog,srpsko vojničko groblje Zejtinlik..
Meteori-Nakon svetogorskih manastira Meteori su najveći kompleks pravoslavnih manastira u Grčkoj. Nalaze se na 25 km od Soluna u blizini grada Kalambaka. Nema pouzdanog podatka kada su ovi manastiri na stenama i liticama visine 600-1000 m sagrađeni ali je ustanovljeno da su monasi u pećinama stena na Meteorima živeli još u XI veku.
Iz letovališta Dionisios postoje morske linije za posetu ostrvima Skiatos i Skopelos.

Dionisos noćni život i zabava leto 2019

Jedan od najomiljenijih barova na plaži posetiocima je Dream beach bar. Restoreni u ponudi imaju kvalitetan izbor morske i kontinentalne hrane. U Zorbas taverni možete probati specijalitete grčke kuhinje. Zabava i noćni provod je intenzivnija i življa u obliižnjim Nea Kalikratij i Nea Moudania koja ima izvanrednu diskoteku odmah kod glavne autobuske stanice.