Pratite nas na:

Kotorska rivijera

Bigovo apartmani

 • Bigovo
 • Bijela apartmani

 • Bijela
 • Kotor apartmani

 • Kotor
 • Stoliv apartmani

 • Stoliv
 • Ponosni

  Club Paradiso Nagrade

  Prijatelji:

  Diaspora group
  Generali osiguranje

  Letovanje -> Letovanje Crna Gora -> Risan

  Risan - Teutino utvrđenje

  Letovanje Risan, hoteli, apartmani, cene

  Letovanje Risan

  Risan (лат. Risinium; грч. Rhizon) je nekada važio za bitno Ilirsko uporište. Grad datira iz III veka pne i za njega su znali Heleni. Osnovalo ga je ilirsko pleme Rizunita, a u antičko vreme Bokokotorski zaliv su po njemu nazivali Risanski zaliv (Sinus Rhizonicus). Ovde je bila ustoličena kraljica Teuta. Kada je nasledila presto, preselila se u Risan i na brdu Gradina iznad mora izgradila tvrđavu. Rimljani su porazili Ilire u III veku pne. Prema legendi, ilirska kraljica Teuta bacila se u more s visoke stene iznad Risna. Rimljani utvrđuju naselje te ono postaje – Risinium, njihova najvažnija baza u celoj Boki, gde je otvorena i kovnica novca(III vek pne). Iz perioda kraja II veka n.e. pronađeni su i ostaci rimske vile sa dobro očuvanim mozaikom na kome je lik Hipnosa, jedino predstavljanje boga sna na istočnoj obali Jadrana. Stari  Risan izgrađen je od kamenih kuća podignutih oko jedne uličice koja se izdiže od mora prema brdu.


  Letovanje Risan Letovanje Risan Letovanje Risan Letovanje Risan Letovanje Risan Letovanje Risan Letovanje Risan Letovanje Risan

  Risan hoteli leto 2016:

  /

  /

  Risan atrakcije leto 2016

  Risan je prelepo mesto, sa puno duha i ostacima bogate istorije i tradicije.

  Rimski mozaici - Risanski mozaici pokrivaju pod otmene rimske vile iz II veka n.e. U četiri prostorije je sačuvana mozaička dekoracija geometrijskih i floralnih motiva izvedena kockicama prirodnog kamena u tehnici  „opus teselatum". U petoj prostoriji se nalazi najinteresantniji i najvredniji deo mozaika – kompozicija boga Hipnosa, koja je ujedno i jedini mozaički prikaz ovog motiva na našem području. Izuzetna umetnička i estetska vrednost risanskih mozaika čini ih spomenikom kulture prve kategorije.

  Crkva Sv. Petra i Pavla je dominantan, a ujedno i najvredniji deo sakralnog kompleksa, koja sa prostranom portom, gradskim grobljem i malom crkvom Sv. Arhangela Mihaila čini skladnu celinu. Crkva je reprezentativna po arhitektonskom sklopu, ukrasnom detalju, bogatom ikonostasu i dragocenim crkvenim predmetima i knjigama nabavljenim u Rusiji. Posebnu vrednost predstavlja zbirka ikona bokokotorske slikarske škole. Budući da je sagrađena 1601. godine, crkva predstavlja spomenik kulture od velikog značaja za ovo područje u periodu oslobađanja od turske vlasti.

  Palata Ivelić - palata predstavlja jedinstven primer baroknog graditeljstva u Risnu, što je čini spomenikom kulture koji ima lokalni značaj. Izgrađena je u XVIII veku.

  Srednjevjekovna ulica Gabela - (obuhvata 31 zgradu) predstavlja istorijsko - ambijentalnu celinu kojom je vršen transport robe između primorske luke i kontinentalnog zaleđa. Autentičan ulični pokrivač, izveden od krupnog rečnog oblutka, podeljen je dijagonalama u mnogobrojna polja. Kuće duž Gabele pokazuju da najstariji objekti mogu poticati iz perioda baroka, tj. XVII-XVIII veka. Značaj ove ulice je podjednako u istorijskom smislu, jer predstavlja odraz vremena i prilika ovoga područja, kao i u estetskom, jer je očuvan originalni srednjevjekovni ulični pokrivač najviših vrednosti.

  Risan plaže leto 2016

  Sama plaža u Risnu je mala, ali veoma uredna, šjunkovita, duga 100 m, široka 10 m i pogodna za rekreaciju. Ova plaža nosi plavu zastavicu i nalazi se u blizini hotela “Teuta”. Pošto se Risan nalazi blizu i kotorske i tivatske rivijere preporučili bismo vam da obiđete i ove plaže. Iako su plaže kotorske rivijere bliže, poput onih u Perastu, Orahovcu, Morinju i Trstenu, obiđite i veoma lepu plažu "Oblatno" na tivatskoj rivijeri. Plaža je dužine 150 m. Zaleđe je šumovito i netaknuto gradnjom, što mestu daje posebnu vrednost. Kupalište je uređeno sa tuševima, wc-om, spasilačkom službom i plažnim mobilijarom. U blizini plaže se nalaze ugostiteljski objekti, kao i parking prostor. 

  Risan izleti leto 2016

  U obližnjim Lipcima su crteži jelena koji datiraju iz gvozdenog doba. Blizina Perasta, koji je pravi dragulj crnogorske obale, Risan čini još privlačijim. Tu su i ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe - biseri crnogorske obale do kojih možete stići čamcima jer meštani stalno prevoze turiste. Iz Risna svakodnevno idu i taksiji, mini-kombiji, autobusi i brodići do svih mesta Boke Kotorske.

  Risan zabava leto 2016

  Restoran "Risan" je nezaobilazno mesto za turiste, a smešten je uz samu obalu i magistralni put. Na desetak minuta vožnje je kotorski Stari grad koji pruža pregršt interesantnih kafića, barova, restorana i noćnih klubova.

  Hotel Teuta

  Leto 2016