Pratite nas na:

Kotorska rivijera

Bigovo apartmani

 • Bigovo
 • Bijela apartmani

 • Bijela
 • Risan apartmani

 • Risan
 • Stoliv apartmani

 • Stoliv
 • Ponosni

  Club Paradiso Nagrade

  Prijatelji:

  Diaspora group
  Generali osiguranje

  Letovanje -> Letovanje Crna Gora -> Kotor

  Letovanje Kotor

  Letovanje Kotor


  Smešten u jedan od najlepših zaliva sveta, Kotor, grad trgovaca i čuvenih moreplovaca, ima dosta toga da ispriča. Stari grad Kotor je najbolje sačuvana srednjovekovna urbana sredina tipična za gradove nastale u XII i XIV veku. Osnovan je kao grčka kolonija u III veku pne, a sredinom II veka je pao u ruke Rimljana. Od V veka je deo Vizantijskog carstva. Od XII do XIV veka je pripadao Srbiji, a zatim su ga redom posedovali Venecija, Austrija, Francuska i ponovo Austrija - do 1918. godine.
  Kotor je vekovima bio najdublja tačka
  turskih teritorija. Kotorske zidine duge su skoro 5 km i predstavljaju jedinstven primer
  fortifikacione arhitekture u Evropi jer su potpuno očuvane. Ako imate priliku da boravite u ovom gradu onada svakako ne smete propusti da se se popnete na vrh bedema, čija je ukupna dužina glavnog uspona oko 1200 metara, a ima oko 1350 stepenika.
  Od osnivanja grada u VII veku dograđivane su i menjane , te nose pečat mnogih vremena,
  pa je tako tvrđava Sveti Ivan (poznata kao
  San Giovanni) bila jedno od najmoćnijih
  mletačkih utvrđenja na jadranskim prostorima.
  Proglašen je svetskom kulturnom baštinom od strane UNESCO-a, 1979. godine. 

  • 213 dana u godini u Kotoru je bez vetra, a kupališna sezona traje 144 dana u godini.
  Mesta za parking u centru Kotora veoma je malo, tako da koristite kola ako je baš neophodno s obzirom na to da se u Kotoru svuda može stići pešice

  Kotor hoteli leto 2016:

  /

  /

  Kotor atrakcije leto 2016

  Pomorski muzej (Museum Maritimum) Crne Gore u Kotoru nastao je postepenim razvitkom prvobitne zbirke Bratovštine "Bokeljska mornarica", utemeljene oko 1880. godine, koja je od 1900. godine otvorena za javnost, a 1938. godine preuređena i otvorena na prvom spratu sadašnje muzejske zgrade, da bi tek nakon završetka Drugog svetskog rata u godinama od 1949-1952. godine čitava zgrada, barokna palata plemićke porodice Grgurina iz početka XVIII veka, bila kompletno restaurirana i adaptirana za potrebe Muzeja.

  Trg od oružja je glavni i najveći gradski trg, a ime je dobio u mletačko doba kada se na njemu popravljalo i skladištilo oružje.

  Na Trgu se nalazi Toranj za sat, Providurova (Kneževa) palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište i Kula gradske straže.

  Palata Pima svojom lepotom dominira trgom . Nastala je nakon zemljotresa 1667. godine. Ulazni portal palate sa terasom je građen u renesansnom stilu, dok prozori i gornji balkon koji leži na 12 konzola, su građeni u baroknom stilu. Iznad glavnog portala nalazi se grb porodice Pima kog pridržavaju dva anđela. Palata je obnovljena nakon zemljotresa 1979. godine.

  Porodica Pima, koja je posedovala istoimenu palatu, u Kotoru je živela od XIV do XVIII veka. Sadašnji izgled palata je dobila krajem XVII veka. Po mišljenjima mnogih najlepša Kotorska palata je upravo palata Pima.

  Palata Buća - Na manjem kotorskom trgu, između glavnih gradskih vrata i katedrale, nekada poznat kao "trg od brašna", primećuju se ostaci palate čuvene kotorske porodice Buća, koja je tokom 14. i 15. veka dala niz poznatih ličnosti – privrednika, finansijera, diplomata, teologa...

  Palata se nalazi u samom centru Kotora.

  Palata Beskuća nastala je sredinom XVIII veka i pripadala je nekada siromašnoj porodici Beskuća koja je uspela da se izdigne i dobije plemstvo.Nakon nestanka porodice Beskuća početkom XIX veka , palata je postala vlasništvo opštine Kotor. Palata je jednostavne forme bez mnogo dekorativnih elemenata.

  Porodična legenda kaže da je konte Jozo Beskuća nameravao da u svom posedu ima sto kuća, pa da nakon toga promeni prezime u Stokuća, ali mu to nije pošlo za rukom.

  Gradski toranj - Naspram glavnih gradskih vrata na prostranom Trgu od oružja uzdiže se gradski toranj sa satom. Toranj je podignut 1602. godine za vreme mletačkog providura Antonija Grimaldija, čiji su inicijali uklesani na grbu iznad ulaznih vrata na kome je ispisana i navedena godina. U brojnim zemljotresima, posebno u poslednjem 1979. godine, toranj se znatno nakrivio na zapadnu stranu.

  Ispod Tornja od sata nalazi se Stub srama, gde su osuđenici bili javno kažnjavani. Gradski toranj je simbola grada.

  Katedrala svetog Tripuna je jedan od simbola grada Kotora.Nalazi se na istoimenom trgu , odmah pored Biskupije kotorske , Palate Drago.
  Katedrala Sv.Tripuna je najznačajniji spomenik srednjovekovnog Kotora. Podignuta je na starijem kulturnom mestu,na kome je 809. godine bila izgrađena omanja preromanička crkva posvećena istom svetitelju.

  Crkva Svetog Luke smeštena je u Starom gradu na Piazza Greca. Podignuta je za vreme vladavine srpske dinastije Nemanjić, krajem XII veka. Do polovine XVII veka crkva Sv.Luke bila je katolički hram, da bi nakon rata sa Turcima postala pravoslavni crkveni objekat.

  Crkva svetog Luke je prepoznatljiva po tome što su se nekada u njoj nalazili i pravoslavni i katolički oltar.

   

  Crkva Svetog Nikole je najznačajnija pravoslavna crkva u Kotoru. Nalazi se u severnom delu starog grada. Izgrađena je početkom XX veka, na temeljima starije garđevine koja je stradala u požaru u XIX veku.

  U blizini je i crkvena riznica sa bogatim fondom ikona, umetničkih zanata, dokumenata i crkvenih odora. Crkva poseduje i druge brojne dragocenosti koje su uglavnom prilagale imućnije kotorske porodice.

   

  Kotor plaže leto 2016

  Kotor raspolaže sa nekoliko kamenitih plaža, uglavnom ispred hotela. Na njima su uredno u dva-tri reda postavljeni suncobrani sa lažaljkama. Dve manje peščane plaže nalaze se u mestima Orahovac i Ljuta i nekoliko kilometara su udaljene od centra grada, pravcem ka Risnu. Druga solucija je da se odvezete do plaža Jaz ili Trsteno na 20 km od Kotora, koje su veoma lepe i vredne posete.

  Kotor izleti leto 2016

  Najzanimljiviji su izleti do crnogorske prestonice, istorijskog i kulturnog središta Crne Gore - Cetinja. Tu su i izleti do ulcinjske Velike plaže i Skadarskog jezera. Brojne agencije nude i posete crnogorskim manastirima i crkvama po čitavoj Crnoj Gori, sa pauzama za ručak u interesantnim restoranima ili motelima.
  Nude se i putovanja do Hrvatske, tačnije poseta Dubrovnku. Informacije o izletima moguće je dobiti u Turističkoj organizaciji grada Kotora, turističkim agencijama ili direktno od lica koja su vlasnici kombi-taksija i organizatori takvih putovanja. Veoma zanimljiva su i krstarenja turističkim barkama ili brodovima do Herceg Novog ili Budve.

  Kotor je zanimljivo mesto i za ljubitelje planina. Prema vrhu Sv. Ivan, iznad Kotora, vodi staza idealna za ljubitelje pešačenja. Staza dalje vodi ka prevoju Krstac na planini Lovćen (visina 965 mnv), odakle se dalje pešači ka Pestingradu (1.098 mnv) ili ka Jezerskom vrhu (1.657 mnv), drugom po visini na Lovćenu, gde se nalazi veličanstveni mauzolej Petra II Petrovića Njegoša. Od gradske rive, vodi i uska saobraćajnica ili „donji put“ ka mestu Dobrota, dužine oko 7 km, idealno za pešake, bicikliste, pa i za džoging. Leti su jako interesantna mesta Prčanj, Stoliv, Perast i Risan.

  Kotor zabava leto 2016

  Od svih gradova na Crnogorskom primorju, po broju kafića ,Kotor je na prvom mestu. Pored gradskih kafića, veliki je i broj kafe bašti smeštenih uglavnom duž obale. U Starom gradu smeštena je najpoznatija kotorska diskoteka „Maximus“, koju mladi i svi željni popularne muzike posećuju u kasne večernje sate.
  Kotor nudi i terase na otvorenom, na kojima se služe tradicionalni crnogorski specijaliteti, ali i restorane sa raznovrsnim ribljim specijalitetima.
  Zabavni život u Kotoru posebnim čini i veliki broj koncerata koji se organizuju u jednom broju muzeja, kotorskih starih crkava i koncertnih dvorana.
  Tokom leta se u Kotoru organizuje veliki broj ribarskih fešti, karnevala i letnjih večeri.