Alanja hoteli letovanje 2024 | Letovanje Turska | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 20h, subotom 09h - 14h
 

Alanja - Filtriraj pretragu

Sadržaj smeštajnog objekta:

Lokacija smeštajnog objekta:

Tip aranžmana:

Vrsta smeštajnog objekta:

Struktura smeštajnog objekta:

Broj noćenja:


Povezana mestsa

Antalija
Belek
Kemer
Side

Alanja - grad u kome se Sunce smeje

Letovanje Alanja 2024: Hoteli u Alanji - direktan čarter let iz Beograda

Važan centar Sredozemlja,šarmantna Alanja, širokih ulica sa predivnom marinom,i mnoštvom koloritnih restorana i barova, potpuno opravdano važi za jednu od najpopularnijih destinacija na mediteranskom delu turske obale. Alanja je od Beograda na udaljenosti od 1.750.km a od njoj najbližeg aerodroma (Antalija) na 130 km. Moderna Alanja je administrativno središte regije Antalija, leži u zalivu Antalija, amfiteatralno na poluostrvu Pamfilija, koje je sa severa opasano planinom Taurus sa šumama kedra,crnog bora,drvetu smokve,zimzeleng rastinja i bistrim studenim rekama, i nudi turistima divne peščane plaže, odlične hotele, raznovrsnu zabavu u brojnim klubovima, barovima i diskotekama. Noćni život se odvija kako u luci tako i u susednim ulicama u kojima će te otkriti margila barove i trbušni ples.

Alanja je u antičko doba bila pristanište i trgovačko središte zvano Coracesium koje je osnovano u IV veku p.n.e, a u vreme uprave Seldžuka ovaj grad menja naziv u Alainye.Tada gradom upravlja sultan Aladin Kejkubat pa je po njemu grad nazvan Alaiye(u prevodu Aladinov grad), no reformom jezika i usklađivanjem sa novim fonetskim sistemom

1935. godine grad je nazvan Alanja (Alanya). Ima veoma malo zapisa o istorij Alanje.Neki smatraju da su je osnovali Grci koji joj nadenuše ima Kalonoros (prelepa planina). Kroz vekove ovde su vladali i Rimljani, a jedna od legendi kaže da ju je Marko Antonije darovao Kleopatri kojoj je Alanja bila od naročitog značaja jer je od drva iz šumovitog zaleđa pomognuta gradnja brodova za Egipatsku imperiju.

1221. godine grad osvaja sultan Alaedin Keykubada i Alanju proglašava svojom letnjom rezidencijom.Baš iz tog doba potiču najvažniji istorijski objekti ove regije.

Stari grad leži na istorijskom „putu svile“ na poluostrvu u čijem je centralnom delu pećina Damlataš (kamen koji kaplje). Sa izuzetno vlažnim vazduhom pa je zato pečina popularna naročito među astmatičarima. Današnji naziv,Alanja grad nosi od 1935. god, kada ga je posetio osnivač savremene Turske,Kemal paša Ataturk i tako ga nazvao.Njemu u čast posvećena je najlepša ulica u gradu, Bulevar Ataturk, sa zasadima eukaliptusa, palmi, fikusa a u bočnim ulicama hladovinu stvaraju drvoredi nara, citrusa i narandže.