Letovanje -> Letovanje Turska -> Alanja

Letovanje Alanja

Letovanje Alanja

Važan centar Sredozemlja,šarmantna Alanja, širokih ulica sa predivnom marinom,i mnoštvom koloritnih restorana i barova, potpuno opravdano važi za jednu od najpopularnijih destinacija na mediteranskom delu turske obale. Alanja je od Beograda na udaljenosti od 1.750.km a od njoj najbližeg aerodroma (Antalija) na 130 km. Moderna Alanja je administrativno središte regije Antalija, leži u zalivu Antalija, amfiteatralno na poluostrvu Pamfilija, koje je sa severa opasano planinom Taurus sa šumama kedra,crnog bora,drvetu smokve,zimzeleng rastinja i bistrim studenim rekama, i nudi turistima divne peščane plaže, odlične hotele, raznovrsnu zabavu u brojnim klubovima, barovima i diskotekama. Noćni život se odvija kako u luci tako i u susednim ulicama u kojima će te otkriti margila barove i trbušni ples.

Alanja je u antičko doba bila pristanište i trgovačko središte  zvano  Coracesium koje je osnovano  u IV veku p.n.e, a u vreme uprave  Seldžuka ovaj grad menja naziv u Alainye.Tada gradom upravlja sultan Aladin Kejkubat pa je po njemu grad nazvan  Alaiye(u prevodu Aladinov grad), no reformom jezika i usklađivanjem sa novim fonetskim sistemom

1935. godine grad je nazvan Alanja (Alanya). Ima veoma malo zapisa o  istorij Alanje.Neki smatraju  da su je osnovali Grci koji joj nadenuše ima  Kalonoros (prelepa planina). Kroz vekove ovde su vladali i  Rimljani, a jedna od legendi kaže da ju je  Marko Antonije darovao  Kleopatri kojoj je Alanja bila od naročitog značaja  jer je od drva iz šumovitog zaleđa  pomognuta gradnja brodova za  Egipatsku imperiju.

1221. godine grad osvaja sultan  Alaedin Keykubada i Alanju proglašava svojom letnjom rezidencijom.Baš iz tog doba  potiču najvažniji  istorijski objekti  ove regije.

Stari grad leži na istorijskom „putu svile“ na poluostrvu  u čijem je centralnom delu  pećina Damlataš (kamen koji kaplje). Sa izuzetno vlažnim vazduhom pa je zato pečina  popularna naročito među astmatičarima. Današnji naziv,Alanja grad nosi od  1935. god, kada ga je posetio osnivač savremene Turske,Kemal paša Ataturk i tako ga nazvao.Njemu u čast posvećena je najlepša ulica u gradu, Bulevar Ataturk, sa zasadima eukaliptusa, palmi, fikusa a u bočnim ulicama hladovinu stvaraju  drvoredi nara, citrusa i narandže.


Letovanje Alanja hoteli leto 2015:

/

/

Alanja - Atrakcije

Pre nego što se uđe u Alanju ostaćete zadivljeni fascinantnim pogledom  na`Krunu Alanje` - tvrđavu koja je bila odbrambena tačka od nasrtljivih pirata koji su harali Mediteranom..Tvrđava je sazidana u  XIII veku za doba uprave Turaka Seldžuka i dominira nad modernom Alanjom uz mnogobrojne kule(oko 100) i 400 bunara na stamenoj steni visine  400m odolevajući zubu vremena.

Prateći liniju istočne padine brega zidine tvrđave spuštaju se ka moru Ispod Starog grada, u gradskoj luci smešteno je staro brodogradilište, oružarnica i osmougaona Crvena Kula (Kizilkule), nekadašnje  poslednje odbrambeno uporište od nasrtaja sa mora  a današnji zaštitni simbol grada praktično deli Alanju na gornji i donji  deo.. .Naziv crvena potiče jer je zidana od cigle a danas je u njoj smešten Etnografski muzej.Kula je sazidana 1226 godine po nalogu sultana Aladina.

Pećina Damlatas je jedna od najznačajnijih turističkih  atrakcija Alanje a otkrivena je sasvim slučajno 1948 godine.. Smeštena je  uz samo kopno, oko tvrđave. Zbog vlažnosti vazduha od preko 80% za pećinu Damlatas tvrdi se da je blagotvoran plućnim bolesnicima pogotovu  astmatičarima, jer je  unutar pećine stalna temperatura od 22/23 C. Pećinski nakit čine  višebojni stalaktiti i stalagmiti nastali pre nekoliko hiljada  godina.
Damlataš se može prevesti kao  kamen koji plače. .. U okruženju su smeštene još 3 živopisne pećine: fosforna (ima svetlucave zidove pa je  omiljena kod  ronilaca), gusarska-Korsanlar Magarasi  (poznata i kao  devojačka jer su  gusari u njoj čuvali  robinje) i pećina ljubavnika (Asiklar Magarasi). Ona je naročita zanimljivost  Alanje jer se ulaz nalazi ne jednom kraju poluostrva , a izlaz je na suprotnom tako da se prolazi kroz tunel dužine 50-ak metara a zatim možete skočiti u penušavo more sa  desetak metara visine. Do pećina je moguće prići  s mora, i to malom brodicom koja može da se uvuče  u unutrašnjost rta.

Kanjon Sepadere je lociran na oko  40 km istočno od Alanje. Pristup peške samom klancu  moguć je obeleženom stazom koja vodi tik uz impresivni vodopad..Staza nije naročito zahtevna , ali može teška onima  koji ne obožavaju šetnje.Predivna panorama na okolinu se pruža sa vrha kanjona.
Restorani u kanjonu u istoimenom selu Sepadere na meniju imaju domaću  hranu i sveže ulovljenu pasrtmku. Ulaz u kanjon Sepadere se plaća.

Staro brodogradilište osnovano je tokom 17 veka i jedno je od zanimljivijih  lokaliteta za obilazak  tokom posete Alanji.Brodogradilište je nedaleko od  Crvene kule (Kizilkale), ulaz se ne naplaćuje a otvoreno je za posetu u vremenu : 09.00 - 19.30h. U sklopu brodogradilište postoji i sahat kula sa koje je lep vidikovac na Alanju.

Karting staza u Alanji je jedna od najuzbudljivijih na Mediteranu Pravljena je uz poštovanje svetskih standarda i propisa Kartodrom sa okolinom se prostire na preko 3 ha a  posetiocima je obezbedjen besplatan parking.

Alanja - Plaže

Plaže Alanje nosioci su prestižnog priznanja  "Plave zastavice" što znači da su ispunile 4 stroga kriterijuma za dodelu:  vrhunski kvalitet vode, ekološko  okruženje, bezbednost, i usluge  na plaži.

Alanju zapljuskuje more na šljunkovitoj i peščanoj Kleopatrinoj plaži dugoj  gotovo 4 km koja se proteže se od citadele u naselju pa sve do puta ka moru..Prema legendi nazvana je, po kraljici  Egipta, Kleopatri, koja se ispod litice tu kupala gotovo svaki dan. Legenda dalje kaže da je  34. godine pre nove ere Marko Antonije zavodnici i ljubavnici Kleopatri darovao  deo Kilikije (čiji izlaz na more je  je bio Korakesijum, nekadašnji naziv  Alanje), dovukavši  plažu hrpe  peska kako bi njegova najveća ljubav istinski  uživala u kupanju.

Ataturkova, poznata još i kao Alanjina plaža je toliko duga da joj se kraj nemože uočiti. Ulaz na plažu je slobodan a ležaljke i suncobrani se iznajmljuju.

Damlatas Beach smeštena je na zapadnoj strani poluostrva Alanja,blizu Damlatas  pećine.Plaža je nosioc priznanja“Plava zastava“peščana je,a takvo je i morsko dno.

Keykubat plaža je čuvena po bistrom moru i finom pesku.Smeštena je na istočnoj strani od Alanje,peščana je,mestimično stenovita.,duga oko 3 k i počinje od zgrade opštine u Alanji.Zahvaljujući zelenom rastinju i površinama lokalno stanovništvo naziva je Bougainvillea beach.

Portakal (Orange) Beach-Nalazi se istočno od centra Alanje.Plaža je dobitnik priznanja „Plava zastavica“Duga je oko 1 km i predstavlja nastavak Keikubat plaže od mesta gde se sprud pruža u more i nedaleko od ušća reke Dim koja donosi hladnu vodu u more pa je tu veoma prijatno plivati i kupati se.U zaledju ove plaže prostire se planinski masiv Taurus.Na plaži je fini pesak,ulaz je besplatan,a postoje i kafići i barovi za osveženje.

İncekum Beach je plaža duga  više od 1 km i karakteristična  je po veoma  pesku. i tome da nakon  5 metara ulazite u duboko. Leži na 25 km zapadno od Alanje,uz glavni put.i ima parking.Idealna je za decu neplivače.Ulaz na plažu je besplatan.Postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Ulas plaža  poznata još i kao Emirgan leži  5 km zapadno od Alanje a severno od nje postoji istoimeni park u kojem se može organizovati piknik u prirodi., Plaža je opremljena stolicama,stolovima,roštiljem  pogoduje za miran i prijatan odmor  pa je i lokalni žitelji veoma često posećuju.

Fugla plaža se nalazi u velikom zalivu,na oko 20 km udaljenosti od Alanje.Brodovi koji krstare zalivom ukotve se na ovoj plaži radi pauze za ručak i kupanje.Plaža je od finog peska,mestimično sa šljunkom.

Mahmutlar plaža je na oko 10 km istočno od centra Alanje  izmedju mesta Gazipaša i Alanja..Ova plaža je peščana na obali dugoj skoro 5 km.Na plaži postoje ugostiteljski objekti.

Alanja - Izleti

Tokom boravka u Alanji pruža se mogućnost za brojne izlete: jeep safari, krstarenje brodom, hamam (tursko kupatilo), rafting (splavarenje), Pamukkale, tursko veče, jednodnevni izlet u Izrael, Troya šou, noćno krstarenje antalijskim zalivom, Manavgat reka sa ušćem i vodopadom ,Tursko veče, Alanja city tour, pećine Damlatas i Dimcaj reke, akva park, obilazak Perge(ostaci jednog od najstarijih antičkih gradova) Asenidos (antičko pozorište u kome se danas održavaju koncerti klasične muzike) - Side (gde se nalaze ostaci Apolonovog hrama) te i tura Keokva - Derme - Crkva svetog Nikole, potopljeni grad i antički grad Myra.-..

JEEP SAFARI-Izlet počinje oko 10h ujutru kada vozači džipova dolaze na dogovoreno mesto i kreće se u  u panoramsko razgledanje

Alanje sa posetom  beduinskom šatoru. Zatim sledi odlazak padine planine u zaleđu,Taurus, gde počinje uzbudljivi  adrenalin-reli kroz šume i nomadska sela,no bez razloga za brigu jer je sve uigrano i sigurno.  

Ipak, onima koji ne neguju avanturistu u sebi preporučujemo da ovu deonicu jednostavno preskoče i pričekaju svoju grupu u strani.Zanimljivo je da čitavom rutom traje „okršaj“  između džipova,koji se ogleda u  međusobnom prskanju vodom. Svaki

džip je praktično jedan tim a šampion je onaj koji  najviše „okupa“suparnike.

KRSTARENJE BRODOM

Celodnevni izlet za opuštanje i kupanje. Izlet počinje krstarenjem brodom tokom kojeg se panoramski razgleda obaleAlanja iStari grad sa Crvenom kulom.. Tokom krstarenja

brojne su pauze za kupanje i plivanje

u tirkizno plavom moru, te za razgledanje špilja i  pećina kao što je pećina Zal

jubljenih. Naročiti utisak ostaviće u sećanju i boravak  na Kleopatrinoj

plaži sa peskom koji je svojoj ljubavnici dopremio  Marko Antonio čak iz Sahare da bi se njegova draga tu osećala kao kod kuće.

HAMAM (TURSKO KUPATILO) U koliko poželite da doživite  još malo orijentalnog duha, predlažemo Vam  odlazak u tursko kupatilo (hamam) gde ćete opustiti um i telo uz  tretman u sauni,kupanja u peni,pilingu tela, ,đakuzi,masaža Još od ere Osmanlijskog carstva hamami su bitan deo turske kulture, kao stecište  gde su ljudi bilo kog društvenog ranga i uzrasta  imali pristup.Tretman počinje meditacijom  i opuštanjem na zagrejanom  belom mermeru, uz ritualno posipanje hladnom vodom.Nakon  dubinskog otvaranja pora i relaksacije na red dolazi klasična  turska masaža izdašnom  penom naročitog  maslinovog sapuna i nešto hrapavijom rukavicom. Posle  ovog carskog  tretmana, čitava koža zablista, i postane nežna i glatka..

SPLAVARENJE REKOM MANAVGAT

Jedinstven doživljaj pod kapom nebeskom- splavarenje rekom Manavgat niz klanac Beskonak uz užitak  u fascinantnoj panorami sa ručkom  u prirodi. Brodovi za rafting su kapaciteta  4, 6, 8 i 12  putnika pod obaveznim vodstvom rutiniranog  vodiča.. Reka izvire  iz podnožja planine Taurus i duga je 12 km što znači  4 do 5časova nezaboravne avanture,nakon koje je ručak.

Pamukkale(u prevodu sa turskog Pamučni grad)zovu još i  „Dvorci od pamuka“. Razgledanje jedinstvenog pejsaža  - čuda prirode- blistavih belih kaskada ,izvora termalne vode, stalaktitima i tzv. Kleopatrinim terasastim bazenima. , nastalog prelivanjem termalne  vode i taloženjem minerala. Termalna voda ima u izobilju kalcijuma koji ostavlja  meku belinu  stvorenu zbog hiljadugodišnjeg kalcijum  karbonata. Terase obuhvataju prostor  dužini 2.680  m i širini 310 m. Pamukkale i Hiearopolis imaju istoriju koja datiraa vekovima unazad. Još u to doba  ljudi su smatrali  da izvori leče pojedine bolesti tako da je Hierapolis postao važno lečilište i religiozni i kulturni centar.  Posle  obilaska Pamukkala sledi kupanje  u termalnoj vodi, a istoriju i  i kulturu mesta upoznaćete tokom  šetnje kroz Hieropolist u kojem je  jedna od najvećih nekropola u Turskoj.  

TURSKO VEČE
Izvanredan  način da se oseti „puls“ovog podneblja  i doživi iskonski duh Turske.
Unutrašnjost i atmosfera  Alihanovog Karavan Saraja odvešće Vas u doba hiljadu i jedne noći uz uživanje u orijentalnoj muzici i plesu i trpezu sa specijalitetima  Turske kuhinje.Večernji program se izvodi u trajanju 3-4 h i posetiocima se predstavljaju turski folklor i trbušne plesačice.
AQUA PARK- obuhvata prostor  od 65.000 m2, na kojem su 23 tobogana i“vodeni grad“  namenjen svima od 7-77 godina. . Kopletan sadržaj u  ovom vodenom carstvu podređen je ljubiteljima brze i dinamične zabave koja podiže nivo uzbudjenja i ushićuje. Očekuje vas dan vrhunskog uzivanja i zabave a predah ćete pronaći u sočnim specijalitetima u klimatizovanom restoranu .Hladnim pićima možete se osvežiti u snack baru ili uživati  u disco clubu uz najnovije muzičke hitove. ALANJA CITY TOUR SA KRSTARENJEM
Panoramsko razgledanje grada  autobusom, obilazak  najlepšeg vidikovca Alanje , poseta fabrici kože, tekstila i odlazak u poslastičarnicu (degustacija  turskuh slatkiša kadaif,ratluk,čokolada, baklave...)potom  vožnja  brodom i panoramski obilazak stare tvrdjave i Crvene  Kule koja je zaštitni znak Alanje.  Nad središnjim delom Alanje dominira tvrđava,nekadašnja  letnja rezidencija sultana Aladina Kejkubata, izgrađena tokom  13. veka (1226. godine) na  ruševinama  rimskih i vizantijskih utvrđenja na 250 m nadmorske visine.Tokom 19. veku, njena svrha prestaje biti čisto odbrambena, pa se u unutrašnjosti citadele prave  brojne vile. Tu je smeštena  Sulejmanova džamija i karavan-saraj, koje je podigao  Sulejman Veličanstveni, mnogi  istorijski objekti ,dobro  očuvani primeri klasicizma. Osmanskog graditeljstva.  Danas je ovaj dvorac muzej pod vedrim nebom i dostupan je svima  zainteresovanima. Posle foto sesije nastavak krstarenja brodom  do okolnih pećina: Gusarske pecine, pecina zaljubljenih , fosforne pećine.Nakon razgledanja pećina nastavak puta do najpoznatije plaže  Kleopatra koju je 34. godine p.n.e. rimski državnik i vojskovođa  Marko Antonije poklonio svojoj velikoj ljubavi, egipatskoj kraljici Kleopatri poklonio, a legenda govori kako je  Marko na plažu dopremio hrpe  sitnog peska iz Sahare da bi njegova draga  uživala u čarima kupanja. Posle kratkog predaha  za fotografisanje povratak u marinu. KAPADOKIJA- MESEČEVA POKRAJINA (polazak se organizuje iz  Kemera, Antalye, Beleka, Sid i Alanye)
PROGRAM DVODNEVNE EKSKURZIJE::
1. DAN: polazak sa dogovorenog mesta rano ujutru ,putovanje preko planinskog masiva Taurus do Konye. Obilazak  muzeja u kojem je kolekcija  islamskih, turskih i arapskih predmeta i relikvija ,zatim grobnice Mevlane. Nastavak putovanja ka  Aksarayu. Tokom kojeg je predviđena poseta tipičnom »karavansaraj«. Posle pauze za ručak ,obilazak  podzemnog mesta  Kaymakli, lavirinta  i odaja  pod zemljom. Dolazak u hotel u Kapadokiji,večera,noćenje.
2. DAN: posle  doručka, upoznavanje čuvene mesečeve pokrajine  – Kapadokije, koja ima površinu od  95 km² i leži  na od 1200 m nadmorske visine.Obilazak meste Goreme, koje je od godine 1986 na listi  Unescove baštine gde se  usred neobičnih oblika ,klanaca i pećina smestio  jedan od maloazijskih prirodnih spomenika: u stenama uklesane crkve to jest  muzej na otvorenom. Nakon toga razgledanje  bajkovitih dimnjaka u dolini Pasabag i tvrđave Uchisar. Obilazak i jednog  od najvećih centara s tepisima u Turskoj uz mogućnost cenkanja i kupovine. U međuvremenu pauza  za ručak (doplata), a posle  večere kasno noću sledi  povratak na Mediteran.

Alanja - Zabava

Glavna ulica Alanje koja vodi od Crvene kule, obostrano ima načičkane klubove,nargila barove,restorane,kafiće,sa raznovrsnom zabavom i zvucima svih muzičkih žanrova:tehno,pop,rock,haus,tradicionalna turska muzika...Objekti za zabavu su tako skoncentrisani  da će Vam biti veoma teško da izaberete gde da se smestite...Ludi noćni provod u Alanji je zagarantovan i poredi se sa onim  u Ibici!

Vlasnici popularnih klubova i diskoteka kao što su:Havana club, Bistro Bellman, Robin Hood, Queens Garden, Casper bar, Doors, James Dean. opremili su lokale  specijalnim efektima:dimnim zavesama,laserima, vatrometima, a organizuju se i kupanja u peni. Svako naredno veče je drugojačiji  spektak od prethodne večeri..Većina noćnih klubova i barova smešteno je u jezgru grada oko  luke, a kada se oni zatvore svi odlaze  u najveću diskoteku u Alanji-Auditorium.,

Ova diskoteka može da ugosti  do 4.000

ljudi i odličan je izbor za zabavu čitave noći i

upoznavanje novih osoba.

Noćni život i zabava u Alanji prava su oaza za mlade željne provoda.

Alanja hoteli

U pripremi