Kako će izgledati letovanje u 2020-toj? | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Kako će izgledati letovanje u 2020-toj?


Letovati ili ne - pitanje je sada

Ova Hamletovska misao nam je svima u podsvesti u zadnje vreme. U poslednjih nekoliko dana dobijamo mnogo pitanja o tome kako će letovanje u vašim omiljenim letovalištima izgledati ove sezone. Da li je bezbedno ići na more? Da li na plažama postoje pleksiglasi?

Kako razumemo vašu zabrinutost dozvolite nam da podelimo sa vama naše viđenje situacije

idemo-na-more

A šta ako Makedonija ne otvori granice?

Ništa, idemo preko Bugarske

Da li ste znali da je put od Srbiije do destinacija kao što su Tasos, Stavros, Asprovalta, Atos i Sitonija zapravo bliži preko Bugarske? Za destinacije kao što su Kasandra ili Olimpska regija putovanje preko Bugarske je duže svega 40ak kilometara.

Srbija: Istočni krak Koridora X od Niša do Dimitrovgrada je gotov i pušten u rad krajem 2019.
Bugarska: Od Sofije do Kule vodi nov auto-put ravan kao strela, sa najmodernijim stajalištima, pumpama i restoranima.
Bugarska je 01.06.2020. otvorila granice za naše građane i mi smo to već isprobali. I ušli u Bugarsku. ✔ Bez testova. ✔ Bez karantina 

Prema najavama koje dobijamo, Makedonija bi trebalo da otvori granice najkasnije do 01.07.2020

Šta ako dobijemo Koronu na destinaciji? Ne želim da ostanem u karantinu 14 dana!

Verovatnoća da će se to desiti je skoro nepostojeća. U najgorem slučaju, ukoliko se zarazite virusom prvog dana na destinaciji - kao što je svima poznato, period inkubacije traje od 7 do 14 dana – dok dobijete eventualne simptome - uveliko ćete biti u Srbiji, u svojoj zemlji, na sigurnom i bezbednom mestu.

Da li osiguranje pokriva Koronu?

Ovih dana bili ste u prilici da čujete oprečne informacije na temu zdravstvenog osiguranja. U slučaju bilo koje pandemijske situacije, privatna zdravstvena osiguranja ne pokrivaju bolničko lečenje. Ali ono što je sasvim sigurno DOBRA VEST je činjenica da kao državljanin Republike Srbije koji ima zdravstveno osiguranje imate pravo na bolničko lečenje u bilo kojoj zemlji u inostranstvu. To je deo međunarodnih protokola, i po istom principu strani državljani se mogu lečiti u našoj zemlji u situaciji pandemije. O tome smo već pisali u tekstu "Da li osiguranje pokriva troškove lečenja u slučaju da se dijagnostikuje Covid?"

Da li je istina da će autobusi i avioni ići poluprazni 

Nije. To je samo jedna u moru dezinformacija koje su plasirane u medijima poslednjih nekoliko nedelja.

Kada ti život da limun, ti napravi limunadu

Hajde da razmišljamo kao najveći ljubitelji putovanja... kome se ne bi svideo letnji odmor sa manje gužve na plažama, u hotelima, parkovima, na šetalištima, u barovima, muzejima, arheološkim lokalitetima?

Da li ste oduvek maštali o odmoru bez gužve?
Da li Vam smeta gužva na plaži, i peškiri koji su tik jedan do drugog?
Da li Vam je dosta "last minute" ponuda gde se uzima samo ono što je ostalo?

Kakva je situacije ove sezone?

✔ Oštrije higijenske mere i savesni putnici koji brinu o svom zdravlju kao i zdravlju svoje okoline, nama daju samo razlog više da sa vama planiramo kvalitetan odmor. Poznato vam je da od nas možete čuti samo proverene informacije, zato oprostite ako neke nedostaju - čekamo zvanične potvrde.
✔ Prirodno je da kada kažete „odmor“ vi zapravo stvarno #mislitenaodmor, mislite na more, plažu, prirodu. 90% naše populacije razmišlja upravo kao vi i mi. Zato je bitno da u kontekstu ove nove realnosti imate izbor.
✔ Epidemiološka slika u svim zemljama se popravlja, broj novozaraženih opada, stiže lepo vreme - LETO. Otvaraju se granice, uspostavljaju novi protokoli, izdaju se bezbednosni sertifikati – a sve u cilju maksimalno sigurnog i bezbrižnog odmora.

U iščekivanju regulativa od država poput Italije, Španije, Turske, Egipta, zaokružili bismo informaciju sa verom da će tako i biti: početak pune sezone se očekuje od 1. jula.

Izuzetak je na našu veliku radost Grčka

letovanje-grcka

✔ Grčka je blagovremeno preduzela sve neophodne i najrigoroznije mere i na taj način uspela da suzbije ekspanziju virusa. Na 15 ostrva bilo je ukupno 20 Covid-19 pozitivnih osoba.
✔ Grčka nije uspostavila tehničke prepreke za ulazak u zemlju, tako da smo u ovom momentu sasvim sigurni da će sezona u Grčkoj početi već od 15. juna. Prvi letovi će se odvijati preko aerodroma u Atini, dok će svi ostali aerodromi biti otvoreni od 1. jula.
✔ Srpski državljani su jedni od retkih kojima će biti omogućen ulazak u Grčku i neometana turistička kretanja (nalazimo se na listi od samo 18 zemalja koje će za sada biti u mogućnosti da letuju u Grčkoj). Procenili su da smo mi bezbedni za njih, isto kao što su oni bezbedni za nas.
✔ Hoteli i smeštajni kapaciteti su u procesu sertifikacije, pojačane su higijenske mere, svi će morati da poštuju nove protokole – koji neće u velikoj meri ometati vaš odmor.
✔ Plaže su otvorene – za sada su na snazi preporuke socijalnog distanciranja i postoji propisana udaljenost između ležaljki- što obezbeđuje veći komfor!

Dobro, koji je zaključak? Kada su prvi polasci?

Ukoliko se još niste odlučili, Grčka otvara granice 15.06, a od 01.07 se očekuje da se turistička sezone potpuno vrati u normalu. Očekuje se veliko interesovanje u prvoj polovini juna, rezervišite smeštaj na vreme.

Prvi sigurni organizovani autobuski polasci za Grčku su:
16.06: Parga i Vrahos
18.06: Zakintos
21.06: Kasandra (PefkohoriKaliteaPolihronoNea Kalikratia)
22.06: Strimonikos (StavrosNea Vrasna), Tasos
24.06: Sitonija

Letnje sezone će biti, omiljene letnje destinacije u Grčkoj nas željno iščekuju
#mislitenaodmor

letovanje-grcka

Podelite ovu vest sa osobama koje planiraju letovanje!

11.06.2020