Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Atos -> Uranopolis

Nea Roda - Veliko Egejsko plavetnilo

Nea Roda letovanje 2019: vile, apartmani, hoteli

Jerisos apartmani

Nea Roda je smeštena na najužem delu trećeg prsta Halkidikija, poluostrva Atos. Prvobitni naziv sela bio je "Provlakas" (u prevodu sa grčkog ispred kanala). Udaljena je oko 120 km jugoistočno od Soluna i  oko 90 km od Poligirosa i leži u prirodnoj luci zaliva Akanthios između gradova Jerisos i Uranopolis. Mestašce je popločano uzanim sokacima a tipične kamene kuće sa cvetnim balkonima daju naročiti kolorit nad velikim egejskim plavetnilom. Nea Rodu su izgradili religiozni doseljenici iz oko 40 porodica, 1922 godine, čija je postojbina selo Roda, Propondida i Kapadokia uz more Marmara u današnjoj Turskoj. Oni su sa sobom poneli ikonu Device Marije koja je danas zaštitnik naselja. U centru sela postoji crkva Presvete Bogorodice. Današnja Nea Roda broji oko 1.500 stalnih stanovnika i pogodna je za sportove na vodi, lov i ribolov.

Letovalište Nea Roda krasi prirodna luka, lepe uvale a ima i apoteku, lekara, benzinsku stanicu, brojne prodavnice, mini i mega markete, suvenirnice, barove, kafiće... Do njega se stiže drumskim putevima ili morskim linijama, obzirom da na čitavom Halkidikiju ne postoji aerodrom niti železnica.

Nea Roda letovanje Nea Roda letovanje Nea Roda letovanje Nea Roda letovanje Nea Roda letovanje Nea Roda letovanje

Nea Roda apartmani i vile leto 2019

Nea Roda mapa

Nea Roda patrola – Kolima do Nea Rode

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Nea Rode. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO NEA RODE

Nea Roda video

Nea Roda atrakcije leto 2019

Na brdu severno od Nea Rode dominira statua velikog osvajača i vojskovodje Aleksandra III Makedonskog. Statua je impozantna i izrađena je u prirodnoj veličini na postolju od belog mermera a prikazuje velikog vojskovođu na konju. Sa ovog mesta pruža se fantastičan pogled na Svetu Goru Atonsku, ostrvo Tasos i rt Akrapis. Tokom boravka u Nea Rodi možete posetiti crkvu Svetog Nikole i crkvu Uspenja Presvete Bogorodice.

Nea Roda plaže leto 2019

Gradsku plažu od naselja deli lepo uređeno šetalište. Ljubiteljima vodenih sportova stoji na raspolaganju škola vodenih sportova i mogućnost iznajmljivanja opreme na samoj plaži. Plaža je uređena, duga i nosilac je plave zastavice, mestimično peščana i kamena. Na njenom istočnom kraju postoji malo zaklonjeno pristanište izgrađeno uz zaliv na rtu, koji je omiljen surferima i ljubiteljima vožnje gliserom.

Wet dreams beach – nezvanično jedna od najlepših plaža na Atosu, nalazi se između Nera Rode i Jerisosa ima palmin drvored i bazen sa predivnim pogledom na pučinu.

Komitsa – peščana plaaža sa staništem ptica koja je udaljena 5 km od Nea Rode i 8 km od Uranopolisa. Predstavlja severnu granicu sa teritorijom Svete Gore, i jedna je od najdužih u opštini Aristotelis. Uvršćena je na UNESCO listu kao prirodni rezervat. Uz plažu postoji i istoimeni kamp.

Ag. Pavlos – nosilac plave zastavice priznanja koje dodeljuju fond za ekološku edukaciju (FEE) I jedna je od najomiljenijih plaža posetilaca Nea Rode.

Nea Roda izleti leto 2019

Boravak u Nea Rodi je odlična prilika za izlet brodićem-posetu Svetoj Gori. Takve ture se svakodnevno organizuju do najsvetijeg uporišta hrišćanstva, koje je riznica duhovnog, istorijskog i kulturnog blaga. U sopstvenom aranžmanu možete posetiti i susedna mesta Jerisos i Uranoupolis. Na živopisno ostrvce Amouliani organizuju se jednodnevni izleti na kojem možete provesti dan kupajući se na nekoj od predivnih plaža.

Nea Roda zabava leto 2019

Nea Roda nudi široku lepezu za miran noćmi provod i zabavu u barovima, raznim klubovima, tavernama i kafićima. Ljubiteljima diskoteka i nočnih klubova preporučuje se odlazak u obližnji Jerisos-udaljen svega 5 km.