Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Atos -> Jerisos

Jerisos - Brodići od borovine

Letovanje Jerisos 2019: vile, apartmani, hoteli

Jerisos apartmani

Ierissos -(Jerisos) u prevodu Trnovo, je popularno letovalište pored mora, koje leži severoistočno od poluostrva Atos, u Orfanskom zalivu. Od Soluna, glavnog grada Centralne Makedonije, udaljen je 120 km a od Poligirosa, glavnog grada okruga Halkidiki 80 km. Jerisos ima oko 3.000 žitelja, ljudi koji se uglavnom bave proizvodnjom vina, trgovinom, poljoprivredom i ribarstvom. Jerisos je osnovan u VII veku pre Hrista pod nazivom Akantos i bio je važna luka za flotilu antičke Grcke. Kao takav bio je nadaleko poznat po tradicionalnoj izradi brodića od borovine i odličnog belog vina „Akanthian“.

Jerisos letovanje Jerisos letovanje Jerisos letovanje Jerisos letovanje Jerisos letovanje Jerisos letovanje Jerisos letovanje Jerisos letovanje Jerisos letovanje Jerisos letovanje Jerisos letovanje Jerisos letovanje Jerisos letovanje Jerisos letovanje


Jerisos apartmani i vile leto 2019

Jerisos mapa

Jerisos patrola – Kolima do Jerisosa

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Jerisosa. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO JERISOSA

Jerisos video

Jerisos atrakcije leto 2019

Muzej istorije Jerisosa nalazi se na samom završetku korzoa u staroj vetrenjači.

Na samom šetalištu uz plažu Maja 2005 postavljen je je veliki akvarijum širok oko 10 m i visok 2 m.U njemu možete razgledati ribe i druge morske stanovnike iz ove oblasti.

Fontana u centru Jerisosa nalazi se usred zelenog parka i uveče je omiljeno mesto okupljanja žitelja i posetilaca koji zauzmu mesto na klupicama i uživaju u čaroliji vodoskoka.

Kula Krouna nalazi se na 2 km severno od Jerisosa, idući u pravcu ka Olimpijadi. Visoka je 15 m a sagradili su je Vizantijci.

Kulturni centar Jerisos ima izložbu nošnji iz ovog kraja i ostale eksponate koji su služili u svakodnevnom životu. U okviru centra otvoren je i 3 D bioskop koji daje projekcije o životu i radu monaha sa Atosa ali i o lepotama morskih dubina.

Tvrđava antičkog Akantosa može se uočiti na strmom bregu na desnoj strani puta na izlasku iz Jerisosa.

Na brežuljku iznad Jerisosa nalazi se kapela Svetog Pavla,ovdašnja legenda kaže da je apostol Pavle prolazio ovuda na putu do Korinta.

Jerisos plaže leto 2019

Jerisos ima dugu plažu zlatnog peska koju krasi prirodna hladovina a od grada je odvaja park sa pešačkom zonom. Plaža se postepeno spušta u more i nosilac je plave zastavice.Uz obalski korzo je drvored palmi. Beach barovi slede liniju obale a tu je i drveće da omogući hladovinu.Bogata je ponuda sportova na vodi. U okolini Jerisosa nalaze se predivne plaže:
Kozi - sjajna plaža nedaleko od Jerisosa koju podjednako posećuju i mladi i odrasli.
Ksiropotami - plaža izuzetne lepote sa bistrim morem u kojem se ogleda zaleđe i priroda.
Koiri - plaža koja garantuje mirno opuštanje uz bistro more i lepotu prirode.
Kakoudia - udaljena oko 1.5 km od Jerisosa. Karakterišu je gromadne stene na 10-ak metara od kopna. Stene su remek delo prirode, kao spuštene sa neba. Na plaži ne postoji hlad pa je nužno poneti sopstveni suncobran.

Jerisos izleti leto 2019

Manastir Kakovo - nalazi se nedaleko od Jerisosa, 7 km severno. Do njega saobraća i lokalni autobus koji ima stajalište u centru Jerisosa. Preme legendi imanje koje obuhvata preko 2000 ha,darivao je bogati Turčin-tadašnji solunski paša u znak zahvalnosti što mu je čudotvorna loza grožđa koja izbija iz mesta gde su ranije bile mirotočive mošti Svetog Simeona sa Hilandara (rađa već 8 vekova) pomogla da dobije muškog potomka. Od tog doba Kakovo ima naročiti značaj za Hilandar jer se u njegovoj stolarskoj radionici izradjuju ikonostasi,stolice,police i svih drugih neophodnih drvenih predmeta. U manastirskom kompleksu koji sadrži crkvu, jezerce sa ribnjakom, knjižaru, pilanu, konake, dočekaće Vas domaćinski sa čašom vode i ratlukom, a mogu se nabaviti i rukotvorine monaha sa Svete Gore. Pristup je dozvoljen i ženama.

Mesto Olimpijada (Olympiada) leži u Orfanskom zalivu (Strimonikos) i praktičnoo je prirodna luka. U zaleđu sela su borove i bukove šume. Olimpijada ima izuzetan značaj jer nosi ime po Olimpiji, majci Aleksandra Velikog, i u blizini je Stagira rodno mesto velikog filozofa Aristotela. Sama Olimpija i okruzenje su vrlo lepi i zaštićeni su kao predeo izuzetne lepote.

Uranopolis (Ouranoupolis) se nalazi na ulazu u Bogorodični vrt - Atos (Svetu Goru). Važi za atraktivnu destinaciju u čijem zaleđu se niže brdski venac. Najznamenitiji objekat je vizantijski toranj Prosforio, koji je podignut tik uz pristanište. U samom Uranopolisu ima nekoliko divnih plaža. Obalski korzo na zapadnoj strani mesta, uz marinu, ima niz taverni i kafe barova. Marina u Uranopolisu je polazna tačka vernika i monaha ka Svetoj Gori.

Znatiželjni mogu posetiti Stagiru, rodno mesto Aristotela velikog grčkog filozofa,Platonovog učenika i učitelja Aleksandra Velikog,. U Aristotelovom parku postoje razne naučne sprave koje svedoče o čovekovim otkrivanjima tajni nauke i prirodnih zakonitosti.Izdvajamo teleskop. Iz Stagire se vide poluostrva Atos i Sitonija a kada je vedar dan čak i Kasandra. Arnea je planinsko mesto čuveno po najvećem broju stogodišnjaka u Grčkoj.

Jerisos noćni život i zabava leto 2019

Iako Jerisos ima svega 2 diskoteke ne manjka dobre zabave i noćnog provoda. Za žurke i druženja su barovi kojih ima što u središtu mesta što van grada. Za naše turiste naročita atrakcija je restoran Opanak, koji je na samoj plaži. Kao što mu samo ime kaže u njemu se služe srpski specijaliteti. Pažnju posetilaca privlači i restoran vetrenjača u Jerisosu.

Vila Evangelia

Leto 2019

Vila Avramidis

Leto 2019

Vila Mixanikus

Leto 2019

Vila Stelios

Leto 2019

Vila Ericius

Leto 2019Mestašce su prvobitno naselili doseljenici iz Androsa. Kod Jerisosa je persijski car Xerex II usidrio svoju flotu tokom (neuspelog) ataka na Grčku i izdao nalog za prokopavanje kanala kroz treći prst, između Tripitija i Nea Rode. Nakom povlačenja Persijanaca kanal se urušio. Smatra se da naziv Jerisos (Trnovo) duguje mnogobrojnim trnovim žbunovima kojih ima u oblasti u izobilju. Nekadašnji Jerisos je potpuno urušen u razornom zemljotresu 1932 god a današnji je sagrađen nešto dalje, severnije.


Današnji Jerisos je letnja bajka i najstarije i najveće mesto u opštini Stagira i hodočasnicima je predvorje Svete gore - bedema pravoslavlja. Iz luke u Jerisosu svakodnevno isplovljavaju brodovi za posetu Atosu. Jerisos je letovalište za sve generacije. Poseduje šetalište uz more, luna park za decu, restorane i barove za odrasle.