Letovanje -> Letovanje Grčka -> Rendina -> Olimpijada

Olimpijada - Letovalište naročitog šarma

Letovanje Olimpijada 2019, vile, hoteli, cene

Olimpijada apartmani

Olimpijada (Olympiada) leži u zalivu Strimonikos, u severoistočnom delu trozupca Halkidikija. Olimpijada je od Soluna udaljena svega 100 km, prirodna je luka na obalskom platou zaliva Strimonikos u čijem zaleđu su borove i bukove šume planine Holomontas i Stratonikos od kojih je najpoznatija Skouries sa izvorima pitke vode. Na planini Holomontas su nalazišta srebra i zlata a sa najvišeg vrha (1955 m.n.v.) Mount Pangaeion pruža se predivan pogled na zaliv i okolinu. Na nekim grčkim kartama označena je kao (Olympias, Ολυμπιάς). Olimpijada važi i kao mesto od posebnog istorijskog značaja jer je ime dobila po epirskoj princezi, Olimpiji, majci Aleksandra Velikog.

Na oko 1 km istočno od Olimpijade, na poluostrvu Liotopi, nalazi se drevno selo Stagira u kojem je rođen veliki grčki filozof Aristotel. Na svetski čuvenom lokalitetu Stagira iskopavanja su započela 1990. i znatan broj pronađenih predmeta danas su eksponati u muzeju u Olimpijadi (kovanice,amfore i sl.).

Današnju Olimpijadu osnovali su doseljenici iz Male Azije iz mesta Agia Kiriaku 1923 godine. Samo naselje sa okolinom je zaštićeno kao oblast izuzetne prirodne lepote jer ima plažu oblika srpa sa finim peskom i postepenim ulaskom u more.

Olimpijada letovanje Olimpijada letovanje Olimpijada letovanje Olimpijada letovanje Olimpijada letovanje Olimpijada letovanje

Olimpijada apartmani i vile leto 2019

Olimpijada mapa

Olimpijada patrola – Kolima do Olimpijade

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Olimpijade. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO OLIMPIJADE

Olimpijada video

Olimpijada atrakcije leto 2019

U centru Olimpijade dominira crkva Agia Kiriaki. Istoimeni praznik (Sveta Nedelja) i festival školjki održava se u letovalištu svake godine na dan 6 i 7 jula.

Na 2,5 milja udaljenosti od Olimpijade nalazi se malo ostrvo Kafkanas (Kapros - u prevodu divlja svinja), čuveno po legendi da je na njemu bila zatočena Olimpijada, majka Aleksandra Velikog u pećini na ostrvu. Nju je zatočio zet Kasandros ne bi li pobedio u bitci za tron. Prvobitno je ostrvo Kafkanas bilo spojeno sa rtom, ali je u jednom zemljotresu potopljeno i danas se u vreme oseke može uočitii putić.

Vodopad Varvara nalazi se između istoimenog sela i Olimpijade. Ima visinu od 15 metar.

Olimpijada plaže leto 2019

Plaža u Olimpijadi je peščana, proteže se u obliku srpa a voda je plitka i topla. Plaže sa netaknutom prirodom u okolini Olimpijade su prava turistička atrakcija a njih 9 drži primat po divljoj lepoti i omiljenosti:

Zepko - udaljena je oko 6 km južno od Olimpijade, na svega nekoliko metara levo od glavnog puta.

Zougla - uređena peščana plaža južno od Olimpijade, nedaleko od plaže Tato. Ima ležaljke, suncobrane i beach bar.

Kefalos - levo uz put Rendina - Uranopolis, odmah uz lokalitet Stagira. Plaža je peščana sa tirkiznom bojom mora, zelenilo dopire skoro do same obale. Na plaži postoje suncobrani i ležaljke, kao i kafić.

Toto - Nalazi se uz put Rendina - Uranopolis, na levoj strani blizu lokaliteta Stagira. To je duga peščana plaža sa plitkim ulaskom u vodu pa pogoduje naročito porodicama sa decom.

Plaže Sykia, Stageira, Ammoudia mame svojom lepotom i netaknutom prirodom. Proti i Babylon krasi pesak bele boje a ostale imaju zlatnožuti pesak. Većina od ovih plaža poseduje tuševe.

Olimpijada izleti leto 2019

Boravak u Olimpijadi možete upotpuniti obilaskom okoline. Okolina Olimpijade je pogodna za planiranje i biciklizam. Tako je u maju 2008 Halkidiki bio domaćim biciklističke trke koja se održavala 4 dana i gotovo sve velike svetske televizije su je prenosile.

Arnea - Izlet u Arneu najveći centar severnog Halkidikija, sela sa očuvanom tradicionalnom arkitekturom kamenim kućama iz 19-og veka imuzejom u kojem su izloženi alati iz zanastva i alatke korišćene u obradi poljoprivrede.

Stagira - Poseta Stagiri rodnom mestu znamenitog Aristotela. Selo se nalazi u podnožju planine Stratoniki na nadmorskoj visini od 500 m. Na samom ulasku u selo je Aristotelova statua, javna kupatila, kula Madem age iz vremena naselja Sidirokafsia koje je bilo centar regiona i imalo kovnicu novca. Idući dalje ka centru naići ćete na hram posvećen rođenju Bogorodice koji je itgrađen 1814 uz podršku i znatnu pomoć manastira Hilandar.

Aristotelov park –nalazi se u novoj Stagiri sa leve strane na izlasku iz mesta.Park prikazuje otkrića iz raznih oblasti nauke:solarni sat,teleskop,kompas,klatno,vodena turbina.parabolično ogledalo...Mesto zanimljivo naročito deci.

Stratoni - Odlazak u Stratoni, primorsko selo smešteno u zalivu Jerisos u kojem su pronađeni ostaci iz rimskog perioda, spomenik „Irou“ iz I veka p.n.e. (grobnica, ćupovi i sl) dok je statua „Despina“ Stratonija izložena u muzeju u Poligirosu.

Jerisos - Jerisos udaljen je oko 30 km od Olimpijade a izgrađen je na mestu drevnog Akantosa. Značajna je luka i letovalište za severnu Grčku.

Kakovo - Odlazak u hilandarski metoh Milo Arsenica, poznatiji kao Kakovo. Na ulasku u metoh postoji parking nešto dalje je česma dok se do manastirske crkve stiže idući uz hlad maslina tik kraj zelenog jezera. Dobrodošlicu će Vam poželeti uz tradicionalno posluženje ratluk, vodu i kafu. Novac za koji pazarite relikvije (krstiće, brojanice, sveće i sl) ide za obnovu Hilandara. Metoh čini preko 2.000 ha šume, pilana, ribnjak, knjižara, maslinjak...

Uranopolis - Poseta Uranopolisu, mestu koje leži na pragu Svete Gore iz kojeg svakodnevno isplovljavaju brodovi za svetogorske luke Jovanjica i Dafni - na grčkom lovor (za muškarce) i krstarenje zapadnom stranom Atosa tokom kojeg se može uočiti 8 manastira uz vodiča na srpskom jeziku. Vizantijska kula je simbol grada, izgradio ju je car And(r)onikos jos u 14-om veku, a ispred nje je pristanište odakle feriboti započinju krstarenje. Kula je zatvorena za posete a doskora je u njoj bio smešten muzej hrišćanskih relikvija.

Stavros - Do obližnjnjeg letovališta Stavros ima 15 km, pa predlažemo posetu istom sa odlaskom na vidikovac Ano Stavros (staro selo) sa kojeg se pruža fantastičan pogled (naročito kad sunce zalazi) na zaliv Strimonikos sve do planine Paggaio iznad Kavale. Selom preovlađuju tradicionalne kamene kuće uizgrađene u makedonskom arhitektonskom stilu. U selu je crkva Svetog Dimitrija sa freskama i ikonama iz 1841 godine. Te zvonikom iz 1871. Iznad mesta dominira drveni beli krst.

Olimpijada noćni život i zabava leto 2019

Za organizaciju zabavnog života uglavnom se staraju kafići i barovi na plažama a žurke se uobičajeno dešavaju vikendom. Tada se neretko dešavaju i vatrometi,a program vode poznatoi di džejevi iz regije.Tokom radne nedelje je mirno.

Ponuda za Olimpijadu je u pripremi. Pogledajte ponudu smeštaja u:

Stavros

Apartmani 2019

Asprovalta

Apartmani 2019

Nea Vrasna

Apartmani 2019

Vrasna Paralia

Apartmani 2019