Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Atos -> Uranopolis

Uranopolis - Na granici Božanskog

Letovanje Uranopolis 2019: vile, apartmani, hoteli

Uranopolis apartmani

Uranopolis je slikovito selo sa malom ribarskom lukom. Ovo mesto je kapija - poslednje naseljeno mesto pre granice sa Svetom gorom. Naziv Ouranopolis se može prevesti kao “Nebeski Grad“. Uranopolis ima nekolkiko dobrih plaža od kojih izdvajamo glavnu gradsku plažu sačinjenu od dugog poteza peska koji se proteže od luke. U pozadini je mini nasip, a iza kamenja je još jedna mala, ali peskovita, uvala i kristalno more. Na zapadnoj strani mesta, pored luke, postoji šetalište sa nizom restorana i kafića. Pristanište je polazna tačka monaha i hodočasnika ka Svetoj Gori, istovremeno i luka za ribare i dnevna stanica za krstarenje izletnika brodom.

Uranopolis letovanje Uranopolis letovanje Uranopolis letovanje Uranopolis letovanje Uranopolis letovanje Uranopolis letovanje

Hoteli i apartmani Uranopolis leto 2019

Uranopolis mapa

Uranopolis patrola – Kolima do Uranopolisa

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Uranopolisa. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO URANOPOLISA

Uranopolis video

Uranopolis atrakcije

Najznamenitija zgrada je vizantijski toranj Prosforio, koji se nalazi pored luke Uranopolis. Toranj je najveći i najbolje očuvan na celom Halkidikiju. Sagradio ga je manastir Vatopediou u 1344 godine . Toranj je visoka kamena struktura sa uskim prozorskim prorezima. Na gornjim spratovima su drveni balkoni. Toranj je restuiran i sada je muzej hrišćanskih antikviteta. 1928. godine o tornju se stara i u njemu borave supružnici Loh (Loch) koji nesebično pomažu izbeglicama pristiglim iz Male Azije.Bračni par Loh je osnovao radionicu ručno tkanih tepiha a tradicija izrade održala se do danas.Toranj Prosforio znan je i kao „kula plača“ jer su se u njemu tokom srednjeg veka smeštale žene čiji su muževi odlazili u duhovni život,a žene bi ostajale u kuli i po nekiliko dana plačući i očekujući povratak.

Uranopolis izleti leto 2019

Postoji nekoliko dobrih plaža u Uranopolisu. Glavna gradska plaža je prijatan dugi potez peska koji se pruža od luke. Iza je mali nasip, a iza kamenja je još jedan mali, ali peskovit, zaliv i bistro more. Šetalište na zapadnoj strani sela, pored luke, ima niz restorana i kafića. Luka služi kao polazna tačka monaha i hodočasnika ka planini Atos kao i luka za ribare i, naravno, dnevna stanica za izletnike brodom.
Za avanturiste i „istraživače“ predlažemo divne peskovite plaže na obližnjem ostrvu Amuljani ili na „Magarećim ostrvima“ (Drenia islands) ili uživanje na plažama u blizini Jerisosa i Nea Rode kao što su: Kampoudi, Arsanas, Alikes, Ksenija, AgiosGeorgios, Ksiropotami, Komitsa

Uranopolis izleti leto 2019

*Za posetu manastirima na planini Atos važe određena pravila: dnevno ih može pohoditi samo 100 pravoslavnih i 10 nepravoslavnih posetioca koji najpre treba da se obrate Crkvenoj Opštini - kancelariji hodočasnika:

The Holy Executive of the Holy Mount Athos Pilgrims' Bureau:
109 Egnatia Street, Thessaloniki, Greece
+30 2310 252578 - Fax +30 2310 222424

Dozvola za posetu Svetoj Gori (Dijamantirion) podiže se u Solunu ili Uranopolisu - (na desnoj strani luke). Ženama nije dozvoljen ulaz na manastirsku teritoriju, a da bi ste prespavali morate biti stariji od 18 godina.

*Manastir Kakovo - Na svega 30 km od Uranopolisa, nalazi se hilandarski metoh Kakovo i njegov je ekonomski deo. Metoh predstavlja crkveno imanje van teritorije Svete Gore i smešten je na predivnom mestu u okruženju netaknute prirode. Od saobraćajnice koja vodi ka Stavrosu uvučen je svega par stotina metara a u Grčkoj je poznat kao Milo Arsenica. Metoh je posvećen Bogorodici Živonosnom Istočniku koji se praznuje prvog petka po Vaskrsu. Kakovo je naročito omiljeno kod žena jer u njemu mogu osetiti za njih nedostupan duh Svete Gore. Po predanju imanje Kakovo je Hilandaru 1582 godine poklonio solunski paša u znak zahvalnosti što je zahvaljujući blagorodnoj lozi Svetog Simeona dobio sina naslednika. Posed se prostire na preko 1700 ha i obuhvata šumu, jezero, vrtove, ribnjak, pilanu, maslinjake...

*Izlet do Stagire, mesta u kojem je rođen Aristotel sa zabavnim parkom u kome su prikazane naučne sprave i izumi svestranog Aristotela.

*Odlazak u planinski gradić Arnea (650 m.n.v.) koji se nalazi u borovoj i hrastovoj šumi u podnožju gore Holomontas a čuven je po izvanrednom vinu i planinskom medu te najvećem broju stogodišnjaka u čitavoj Grčkoj. Kulturno-istorijski muzej „Jatradiko“prima posetioce svakog dana.

Uranopolis noćni život i zabava leto 2019

Večerni izlazak možete upriličiti u neku od tradicionalnih taverni ili u ouzo barove, u kojima možete poslušati stare grčke pesme u interpretaciji lokalnih pevača.