Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Atos -> Tripiti

Tripiti - Letnja bajka

Letovanje Tripiti 2019: vile, apartmani, hoteli

Tripiti apartmani

Tritpi je pitoreksno seoce kao iz letnje bajke sa redom belih kuća i zelenilom u zaleđu, lepim plažama i tirkiznim morem. Leži u oblasti centralna Makedonija, blizu Svete Gore, na oko 130 km udaljenosti od Soluna i popularno je letovalište i prava oaza za ljubitelje mirnog odmora. Iz luke u Tripitiju isplovljavaju feriboti za jedino naseljeno ostrvo na Halkidikiju - Amulijani. Poluostrvo Atos na kojem je smešten Tripiti predstavlja najistočniji deo Halkidikija a legenda kaže da je naziv dobilo po džinu Atosu koji je čitavu planinu podigao i bacio je na bogove. Do "nebeskog grada" Uranopolisa – kapije Atosa jedine monaške države na svetu, od Tripitija ima 8 km. Tripiti je zadržao netaknutu prirodu i tradicionalni šmek primorskog seoceta a njegovu okolinu odlikuju arheološka nalazišta i istorijski spomenici.

Tripiti letovanje Tripiti letovanje Tripiti letovanje Tripiti letovanje Tripiti letovanje

Tripiti aparmtani i vile leto 2019

Tripiti mapa

Tripiti patrola – Kolima do Tripiti

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Tripiti. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO TRIPITI

Tripiti video

Tripiti atrakcije leto 2019

U prošlosti, prema Herodotu, 480 godine p.n.e. persijski kralj Ksereks je naredio da se na mestu današnjeg Tripitija prokopa kanal od Nea Rode kojim bi njegova flota prošla u pohodu na Thermi (današnji Solun) iz Akantosa (današnji Jerisos). Korito kanala uočljivo je i danas.

Tripiti plaže leto 2019

Peščana plaža u Tripitiju ima zlatnozrnasti pesak, kristalno more i neophodnu infrastrukturu. Na svega 10 min vožnje brodom nalazi se ostrvce Amuljani sa svojim popularnim plažama: Megali Ammos Beach, Karagatsa, Alikes i Agios Georgios.

Tripiti izleti leto 2019

Okolinu Tripitija krase arheološki lokaliteti,prirodne lepote i istorijski spomenici pa predlažemo da tokom boravka u Tripitiju posetite sledeće:

"Rogato" jezero - Jezero Kerkini po kojem se organizuje vožnja turističkim brodićem. Za brojnmi posetiocima pravo otkriće predstavljaju bivoli kojima često iz vode štrče o glave sa raširenim rogovima pa po njima jezero nosi epitet „rogato“. Jezero važi i za stanište ptica jer u njemu se gnezdi oko 280 vrsta ptica, a među njima je 20 grabljivica. Najzastupljenija je crna čaplja, pelikan, kormoran. U jezeru Kerkini živi dosta ribljh vrsta, najviše ima šarana, klena i soma pa je u određeno doba godine dozvoljeno pecanje dok lov na ptice nije dozvoljen. Kerkini je veštačko jezero nastalo pregradjivanjem Strumice je davne 1936 godine a flora i fauna se spontano razvijaju.

Amfipolis je arheološko nalazište locirano nedaleko od ušća reke Strumice. Prema starim zapisima Amfipolis je bio opasan zidom dugim 8 km sa brojnim osmatračnicama i kulama. Na lokalitetu je impozantna kamena grobnica iz IV veka te statua amfipolijskog lava visoka 5,3 metara, simbol moći nekadašnjeg grada. Smatra se da je u Amfipolisu rođena Xena- ratnička princeza i istoimena junakinja popularne tv serije.

Posetite pećinu Drakotripa (u prevodu Zmajeva rupa) koja se nalazi nedaleko od sela Vrasna na pravcu ka oblasti Scala Kakia. Čine je tri odaje koje su povezane uskim prolazima. Pećina je stanište slepim miševima.

Izlet na Svetu Goru (Agion Oros), treći, istočni i najlepši poluostrvski "prst" Halkidikija. Sveta Gora je mesto gde je sve posvećeno tihovanju, molitvi i slavljenju Boga pa otuda i nosi naziv sveta. Osnovana je 963 godine monah Atanasios Atonski podigao manastir Velika Lavra. Ukupan broj monaha nikada na prelazi 1700. Za posetu Svetoj Gori važi strogo pravilo da nije dozvoljena ženama, a muškarci mogu kročiti na tle Svete Gore samo sa posebnim dozvolama.

Ostrvo Amuljani - brodićem iz luke Tripiti možete posetiti jedinstveno ostrvo Amuljani (svega 2 milje), idealno za jednodnevni izlet tokom kojeg možete uživati u plažama, moru, ribljim tavernama, jezrcetu na ostrvu....

Ostrva Drenia - nalaze se nasuprot Uranopolisa, nenaseljena peščana ostrva egzotičnog izgleda, pogodni za ronjenje i plivanje.

Jerisos - odlazak u tradicionalno naselje sa obilaskom čuvenog brodogradilišta, kulturnog centra sa 3 D bioskopom, etnološkim muzejom, akvarijumom u centru. U Jerisosu je pijačni dan utorkom.

Odlazak u drevnu Stagiru rodni grad najvećeg grčkog filozofa i učitelja Aleksandra Velikog. Stagiru su osnovali 655 godine p.n.e. doseljenici iz mesta Andros. Nakon persijskog rata Stagira je pristupila Atinskom savezu.

Park Aristotelis - tematski park sa otkrićima čuvenog antičkog filozofa i njegovom bistom u prirodnoj veličini.

Prosfori Kula Uranopolis je vizantijska kula sagrađena u XIV veku od specifične vrste kamena zbog kojeg menja boju ( noću je plavičasta a danju ružičasta). Kula Prosforio je najočuvanija na čitavom Halkidikiju.

Tripiti noćni život i zabava leto 2019

Plodovi mora i lokalna grčka kuhinja prisutni su u Tripitiju. U prijatnom prirodnom okruzenju Intenzivniji provod i zabavu naći ćete u obližnjem Jerisosu, 12 km.