Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Kasandra -> Kriopigi

Kriopigi - prirodni izvor hladne vode

Letovanje Kriopigi 2019: vile, apartmani, hoteli

Kriopigi apartmani

Kriopigi (u prevodu izvor hladne vode) je smešten na najzapadnijem poluostrvu Halkidikija, Kasandri, 86 km južno od Soluna. Sagrađen je na strmini zelenog borovog brda (110 m iznad nivoa mora) ka zalivu Toroneos između nekadašnjih drevnih naselja Neapolis i Flegra a danas između naselja Kalitea i Polihrono. Osnovan je u X veku a tokom rušenja Kasandre 1821 godine meštani su morali da pobegnu sa svojih ognjišta, neki od njih i danas žive u naselju Atalanta kod Viotije.

Današnji Kriopigi odlikuju stare građevine sa karakterističnom arhitekturom koje su u harmoniji sa modernim hotelima, vilama, barovima, marketima... Tempo življenja u Kriopigiju je lagan i opušten i idealan je za beg od svakodnevnog stresa. Vezu između prošlosti i sadašnjosti pokušala je da uspostavi i Australijanka, g-đa Lok trudeći se da oživi ručnu izradu ćilima sa vizantijskim motivima bojenim biljkama.

Izvanredne klimatske karakteristike i zavidan nivo usluge čine Kriopigi primamljivim odredištem tako da ga posećuju turisti iz svih delova Evrope.


Kriopigi vile leto 2019

Kriopigi mapa

/

Kriopigi patrola – Kolima do Kriopigija

Club Paradiso misli na Vas! Za Vas smo pripremili kratak vodič kako da automobilom dođete do Kriopigija. Nadamo se da će Vam ovaj vodič biti od koristi. Uputstva možete naći na sledećem linku.


KOLIMA DO KRIOPIGIJA

Kriopigi video

/

Kriopigi atrakcije leto 2019

Centar za pedagoška istraživanja Kriopigi osnovan je na inicijativu bračnog para,dr.Sofije i Erhart Ziegler. Centar organizuje tokom čitave razne seminare i konferencije koje pohađaju ljudi sa svih meridijana. Fontana u centru grada postoji od 1937 godine,atrakcija je i mesto okupljanja kako meštana tako i turista.

Kriopigi plaže leto 2019

Kriopigi ima u okruženju predivne plaže od kojih su dve od 2005 nosioci ekološkog sertifikata „Plave zastave“. Strm silazak na plažu može odvratiti posetioce sa teškoćama u kretanju ukoliko bi na nju išli peške,pa zbog toga postoji organizovan turistički vozić.

Kriopigi izleti leto 2019

Kriopigi je odlična polazna tačka za obliazak Svete Gore, pećine Petralona, drevnog Olimpa i Aristotelovog rodnog mesta, Stagire te za posetu Solunu i Waterlandu, krstarenje zalivom mogu se obići i muzeji u Afitosu, tradicionalna sela Dionisos i Zografu, vetrenjače na plaži u letovalištu Sani, svetilište Posejdonu u selu Posidi, ostaci svetilišta Zevsu i svetilišta Dionisu i nimfama u Kalitei.

Nedaleko od Polihrona postoji malo jezero, koje stanište Testudinata kornjače, a morsko jezero odlikuje i Pefkohori. Seoce na jugozapadu Kasandre, Agia Paraskevi, čuveni je po izvorima lekovite vode . U selu Kalandra nalazi se crkvu posvećena Devici Mariji, koja je optočena predivnim muralima.

Kriopigi noćni život i zabava leto 2019

Za noćni život preporučuje se plato imeđu Kriopigija i Kalitee, na kojem su nočni i disko klubovi,restorani.

Kriopigi hoteli

Leto 2019