Evropski gradovi -> Mađarska -> Segedin

Segedin - U uglu Tise

Segedin

Segedin je grad u južnoj Mađarskoj na ušću reke Mureš u Tisu. Mađarski naziv grada je Szeged što u prevodu znači ugao, a reka Tisa u tom delu i gradi veliki ugao (meandar). Predstavlja regionalni centar jugoistočnog dela zemlje i glavni je grad županije Čongrad. Od antičkih vremena do danas menjao je gospodare, a za njegovu istoriju važan je period kada je bio pod vlašću Osmanlija, jer je tada u ove krajeve sa Orijenta stigla paprika čija se proizvodnja već vek kasnije tako odomaćila da se mađarska kuhinja bez paprike ne može ni zamisliti! Danas je Segedin četvrti po veličini grad u Mađarskoj i nezaobilazno turističko odredište, grad bulevara, trgova, palata, parkova, grad kulture i umetnosti.
Ono što su nekada za građane Srbije bili Trst i rumunska pijaca, danas je Segedin. Malo ko dođe da poseti znamenitosti ovog lepog starog grada, jer glavna destinacija za Srbe su tržni centri Kora, Tesko i Arkad..


Segedin, Segedin soping Segedin, Segedin soping Segedin, Segedin soping Segedin, Segedin soping

Evropski gradovi - Segedin

Segedin - Polasci

Segedin je uređeni evropski grad popločanih trgova i prelepih građevina, ima više turističkih atrakcija nego mnogi drugi u regionu. Poznat je po svojim termalnim izvorima, a izgradnjom vodenog parka “Akvapolis” 2010 g. Segedin je dobio jos jednu turističku atrakciju. Segedinski univerzitet (ovaj univerzitet je osnovni za južnu Mađarsku, ali je na polju bioloških istraživanja poznat širom sveta), Zehen trg (glavni trg i jedan od najvećih u centralnoj Evropi), Katedrala Dom (najveća crkva u Segedinu i četvrta u Mađarskoj), Gradska kuća, Klauzal trg sa kućom Karaz (sa čijeg je balkona Lajoš Košuta održao govor pre odlaska u egzil), Muzej pick salame i segedinske paprike, crkva Sv.Matije (stara 500 godina), Sinagoga, Vodeni toranj. Anna banja je otvorena za posete i kupanje, koja se nalazi u samom centru grada.

/

/


Prijave i informacije

Club Paradiso d.o.o. Bulevar despota Stefana 15, Beograd

011/72 47 012; 72 40 928