Letovanje -> Letovanje Turska -> Letovanje Fetije

Letovanje Fetije

Letovanje Fetije

Letovanje Fetije

FETHIYE na Turskom znači pobeda.Fethiye je grad (68.000 stanovnika) i okrug u Mugla provinciji.Današnji je grad nastao na ruševinama starog grada Telmessos(nastao u 5.veku pne.),čiji se tragovi ,poput Grčkog teatra,nalaze pored glavnog keja.

Do 10.veka,stari naziv je bio zaboravljen i postaje poznat kao Makre ili Makri (na Grčkom-dugačak),po ostrvu koje se nalazi na ulasku u luku.

Tokom 12. i 13.veka,grad je renoviran i postaje centar za proizvodnju parfema i trgovački centar.Postao je deo Otomanskog carstva 1424.godine.

Grad se znatno proširio u 19.veku i u njemu je živeo velik broj Grka. Tokom populacione razmene između Turske i Grčke,Grci su poslati u Grčku,gde su osnovali naselje Nea Makri,a u Makri u Turskoj su doseljeni Turci iz Grčke.

Grad menja naziv u Fethiye 1934.godine u čast Fethi Bey-a,jednog od prvih pilota Otomanskih vazdušnih snaga,koji je poginuo u jednoj od prvih misija. Fethiye je doživeo mnogo zemljotresa,a jedan od najjačih se dogodio 25.04.1957.godine,nakon čega je grad obnovljen i sada ima modernu luku i marinu.

Danas je Fethiye poznato Tursko letovalište i magnet za turiste iz celog sveta,a posebno za Britance.Turiste privlače Mediteranska klima,lepota prirode,niske cene i ljubaznost domicilnog stanovništva.Fethiye je proglašen za najbolji turistički centar na svetu u novinama The Times i The Guardian,2007.godine. Klima je Mediteranska:veoma topla,suva i duga leta sa prosečnom dnevnom temperaturom od 34stepena Celzijusa,a zime su sveže i kišovite sa prosečnom dnevnom temperaturom od 16 stepeni.


Letovanje Fetije hoteli leto 2015:

/

/

Letovanje Fetije - Atrakcije

MUZEJ FETHIYE – veoma je bogat drevnim predmetima za svakodnevnu ljudsku upotrebu, koji su dokaz duge i uspešne civilizacije ovog kraja počevši od Likijaca.


TOMB OF AMYNTAS (FETHIYE TOMB) (GROB AMINTASA ili FETHIYSKI GROB) - je lociran na jugu grada, u samom podnožju planine. Izgrađen je 350. godine pne. i impresivnog je izgleda. Grob je tako nazvan po grčkom natpisu "Amyntas, sin Hermagiosa". Grob su sagradili Likijci, koji su u to vreme naseljavali ovu oblast. Ovaj grob je poseban po tome što ima ogromnu unutrašnjost (veličina pravog hrama) i on kao da nadgleda grad pod sobom,odakle se pruža predivan pogled na zalazak Sunca.


LYCIAN SARCOPHAGUS (LIKIJSKI SARKOFAZI) - Po čitavom su gradu razasuti kameni sarkofazi, uklesani u tipičnom Likijskom stilu. Najvredniji se nalaze u dvorištu guvernerove kancelarije u glavnoj ulici. Neki se nalaze na pola puta ka planinama, a posebno je poznat Kayakoy ("grad duhova" - gotovo da više nema stanovnika).


PIJACA UTORKOM - je dinamična i bučna, gde možete kupiti robu od prodavaca po povoljnim cenama (suvenire, tepihe, kožu, turske slatkiše, nakit...).

Letovanje Fetije - Plaže

Aktivnosti na plažama su raznovrsne: plivanje, jedrenje, paraglajding, vožnje kanua, itd.


OLUDENIZ je laguna sa šljunkovitom plažom i čistom vodom. Mesto je mirno i nije urbano. Odlično je za odmor i relaksaciju. Nalazi se na 14-om km južno od grada Fetije. Ovo je najvažnija plaža Fethiye.


KATRANCI je na 25 minuta vožnje od Fethiye. Odlikuje je ravno dno mora, tako da je ista dubina na velikoj dužini ka pučini, mada to zavisi i od plime. Na plaži postoje plutajući pontoni na kojima se plivači odmaraju, sunčaju ili sa njih skaču u vodu. Posebno su zabavni za decu. Postoje i pedalina,kao i tobogani.

Letovanje Fetije - Izleti

OLUDENIZ - (Mrtvo more – zbog mirnih voda čak i tokom oluja, a još ga nazivaju i Plavom Lagunom).


Oludeniz je malo selo i plaža, 14km južno od Fetjiye, blizu planine Babadag. Ovo je je jedna od najfotografisanijih plaža na Mediteranu. Poseduje usamljenu peščanu plažu na ulasku u Oludeniz, plavu lagunu. Plaža je šljunkovita. Laguna je zakonom zaštićena i na njoj je zabranjena bilo kakva gradnja. Voda je izuzetno bistra, modro plave boje. Poseduje Plavu Zastavu i visoko je kotirana od strane turista i turističkih novinara, među 5 najlepših plaža sveta! Temperature leti dostižu čak 45°


PARAGLAJDING je najrazvijeniji u zaleđu Oludeniza, sa planine Babadag i pruža jedinstveno panoramsko razgledanje iz vazduha.


HAJKING Stari Licijski put je dugačka putanja (500km) koja spaja dva grada Oludeniz sa Olymposom. Proglašena je najboljom hajk stazom u svetu!


JEDNODNEVNA KRSTARENJA –polasci su najčešće oko 10 sati sa lokalne marine ili luke,a povratak oko 18sati.Krstari se brodovima raznih veličina sa različitim sadržajem uključenim u cenu. Ovi izleti omogućavaju da posetite ostrva u blizini,lagune,plaže,podmorske pećine, plivanje i istraživanje morskih dubina.


SAKLIKENT GORGE (SAKLIKENT KLISURA) - očaravajuća geočoška formacija na teke poluostrvu (između Fetije Antalije), oko 40km jugoistočno od Fethiye. Ovo je mesto stvoreno za kvalitetno trošenje slobodnog vremena, pešačiti po planiniu prirodi.


LYCIAN RUINS - se nalaze na Gemile ostrvu, a do njega se dolazi brodom iz Oludeniza.


BUTTERFLY WALLEY i KABAK - su dva odvojena kanjona koja se graniče sa morskom obalom na jugu Fetije. Oba grade vodopade. Dolina leptira je gotovo nepristupačna, a Kabak je rado posećen od strane kampera.


PATARA - je na 81-om km severozapadno od Fethije. Mesto je poznato kao rodno mesto Deda Mraza! Rođen je ovde kao Sv. Nikola, a onda se preselio u Demre gde je postao svešteno lice i činio brojna dobra dela. Patara plaža je peščana, duga 20 km, 50 m široka i nikad nije prepuna, jer nema velik smeštajni kapacitet.

Letovanje Fetije - Zabava

Noćni život se ne razlikuje bitno od drugih primorskih mesta, mada nije tako buran, kao u većim gradovima. Ulice se pretvaraju u šetališta, svetla se ocrtavaju po morskoj pučini, miris mora se oseća u vazduhu, a Vi želite osveženje i zabavu. Nema noćnih klubova.


DUCK POND je zanimljiv restoran na obali pačjeg ribnjaka. Možete posmatrati patke kako plivaju površinom ribnjaka, koji je bogat ribom i ukrašen fontanama.


THE PELICAN CAFE se nalazi pored luke. Naziv je dobio po pelikanima koje poseduje vlasnik i koji zabavljaju goste. Ovde možete po pristupačnim cenama da uživate u piću dok posmatrate zalazak Sunca nad lukom i udišete čist večernji vazduh.


TAPAS je danju restoran, a noću se pretvara u zanimljiv plesni podijum i bar sa živom muzikom. Svakog dana je muzika iz nekog dela sveta poput salse četvrtkom, gitariste koji svira flamenko subotom,itd.

Club Belcekiz Beach 5*

U pripremi

Hillside Beach Club 5*

U pripremi