Fetije hoteli letovanje 2022 | Letovanje Turska | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 17h, subotom 09h - 14h
 

Fetije - Filtriraj pretragu

Sadržaj smeštajnog objekta:

Lokacija smeštajnog objekta:

Tip aranžmana:

Vrsta smeštajnog objekta:

Struktura smeštajnog objekta:

Broj noćenja:


Povezana mestsa

Bodrum
Kemer
Marmaris

Fetije

Letovanje Fetije 2022: vile, apartmani, hoteli

FETHIYE na Turskom znači pobeda. Fethiye je grad (68. 000 stanovnika) i okrug u Mugla provinciji. Današnji je grad nastao na ruševinama starog grada Telmessos(nastao u 5. veku pne. ), čiji se tragovi , poput Grčkog teatra, nalaze pored glavnog keja.

Do 10. veka, stari naziv je bio zaboravljen i postaje poznat kao Makre ili Makri (na Grčkom-dugačak), po ostrvu koje se nalazi na ulasku u luku. Tokom 12. i 13. veka, grad je renoviran i postaje centar za proizvodnju parfema i trgovački centar. Postao je deo Otomanskog carstva 1424. godine. Grad se znatno proširio u 19. veku i u njemu je živeo velik broj Grka. Tokom populacione razmene između Turske i Grčke, Grci su poslati u Grčku, gde su osnovali naselje Nea Makri, a u Makri u Turskoj su doseljeni Turci iz Grčke.

 

Grad menja naziv u Fethiye 1934. godine u čast Fethi Bey-a, jednog od prvih pilota Otomanskih vazdušnih snaga, koji je poginuo u jednoj od prvih misija. Fethiye je doživeo mnogo zemljotresa, a jedan od najjačih se dogodio 25. 04. 1957. godine, nakon čega je grad obnovljen i sada ima modernu luku i marinu.

Danas je Fethiye poznato Tursko letovalište i magnet za turiste iz celog sveta, a posebno za Britance. Turiste privlače Mediteranska klima, lepota prirode, niske cene i ljubaznost domicilnog stanovništva. Fethiye je proglašen za najbolji turistički centar na svetu u novinama The Times i The Guardian, 2007. godine. Klima je Mediteranska:veoma topla, suva i duga leta sa prosečnom dnevnom temperaturom od 34stepena Celzijusa, a zime su sveže i kišovite sa prosečnom dnevnom temperaturom od 16 stepeni.