Bodrum hoteli letovanje 2022 | Letovanje Turska | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 17h, subotom 09h - 14h
 

Bodrum - Filtriraj pretragu

Sadržaj smeštajnog objekta:

Lokacija smeštajnog objekta:

Tip aranžmana:

Vrsta smeštajnog objekta:

Struktura smeštajnog objekta:

Broj noćenja:


Povezana mestsa

Fetije
Kušadasi
Marmaris

Bodrum - elitno tursko letovalište

Letovanje Bodrum 2022: vile, apartmani, hoteli

Regija Ajvalik locirana naspram grčkog ostrva Lezbos, predstavlja zaliv i arhipeag sa oko 30 ostrva i školja,nalazi se na istoj geografskoj širini sa Larisom i Meteorima na suprotnoj strani egejskog mora u Grčkoj.

Bodrum je elitno tursko letovalište na obali Egeja, leži na istoimenom poluostrvu uz zaliv Gekova, na razmeđu Egejskog i Sredozemnog mora, a naspram grčkog ostrva Kos. Smatra se da je Bodrum nastao još u antičkoj Grčkoj pod nazivom Halikarnas i čuven je po grobnici - mauzoleju kraalja Mausolusa (vladao u ime Persijanaca 377-353 pne), jednom od 7 svetskih čuda, toliko da je reč „mauzolej“ opšte prihvaćena za svaku veličanstvenu grobnicu. Tokom srednjeg veka po zamku Sv. Petra grad je nosio ime Petronium a odatle potiče današnji naziv - Bodrum.

Bodrum pripada provinciji Mugla i poseduje značajnu luku, pa je osim turističkog i jahting centar. Zaštitni simbol Bodruma je citadela Svetog Petra koju su u 1404 godine sazidali krstaši - vitezovi Svetog Jovana sa Rodosa. Sa tvrđave se pruža prelep pogled na grad specifične arhitekture (svi objekti bele boje, sa najviše dva sprata) i luku unutar koje je smešten muzej podvodne arheologije sa bogatom zbirkom amfora iz dubina Mediterana od kojih su neki primerci iz Bronzanog doba. Bodrum je rodno mesto "oca istorije" antičkog pisca i grčkog filozofa Herodota, koji je napisao prvo istorijsko delo u 9 tomova, o događajima pre i za vreme grčko - persijskih ratova.