Letovanje -> Letovanje Turska -> Letovanje Bodrum

Letovanje Bodrum

Letovanje Bodrum

Letovanje Bodrum

Bodrum je elitno tursko letovalište na obali Egeja, leži na istoimenom poluostrvu uz zaliv Gekova, na razmeđu Egejskog i Sredozemnog mora, a naspram grčkog ostrva Kos. Smatra se da je Bodrum nastao još u antičkoj Grčkoj pod nazivom Halikarnas i čuven je po grobnici - mauzoleju kraalja Mausolusa (vladao u ime Persijanaca 377-353 pne), jednom od 7 svetskih čuda, toliko da je reč „mauzolej“ opšte prihvaćena za svaku veličanstvenu grobnicu. Tokom srednjeg veka po zamku Sv. Petra grad je nosio ime Petronium a odatle potiče današnji naziv - Bodrum.


Bodrum pripada provinciji Mugla i poseduje značajnu luku, pa je osim turističkog i jahting centar. Zaštitni simbol Bodruma je citadela Svetog Petra koju su u 1404 godine sazidali krstaši - vitezovi Svetog Jovana sa Rodosa. Sa tvrđave se pruža prelep pogled na grad specifične arhitekture (svi objekti bele boje, sa najviše dva sprata) i luku unutar koje je smešten muzej podvodne arheologije sa bogatom zbirkom amfora iz dubina Mediterana od kojih su neki primerci iz Bronzanog doba. Bodrum je rodno mesto "oca istorije" antičkog pisca i grčkog filozofa Herodota, koji je napisao prvo istorijsko delo u 9 tomova, o događajima pre i za vreme grčko - persijskih ratova.


Bodrum hoteli leto 2015:

/

/

Letovanje Bodrum - Atrakcije

Bodrum ima Centar umetničke kolonije - domaćih i stranih umetnika, sa brojnim galerijama, koje daju poseban pečat gradu pa je stecište boema, umetnika i poslovnog sveta. Otuda za Bodrum važi da je "turski Sen Trope". Gradska žila kucavica, promenada i trgovački centar, je ulica Republike, koju s pravom zovu i ulicom borova.


Mauzolej Halikarnasa - jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta podigla je Artemisa II, 355 pne. u čast svome mužu. Mauzolej je pravougaone osnove dimenzija 40m x 30m. Sarkofag i grobnica su u središnjem delu Mauzoleja, sagradjeni od alabastera i dekorisani zlatnim detaljima na uzvišenom postolju optočenim mermerom sa stubovima u jonskom stilu. Stubovi su nosili piramidalni krov koji je i sam bio dekorisam statuama i kipovima. Na vrh krova postojala je statua koja je simbolizovala kočije koje vuku 4 konja. Visina mauzoleja iznosila je 45m. Mauzolej je imao više desetina statua ljudi, konja, lavova, i ostalih životinja izrađenih u prirodnoj veličini ili većih. Izradili su ih 4 najbolja grčka skulptora tog vremena - Skopas, Briaksos, Timoteus i Leohares, tako da je svako od njih dekorisao po jednu stranu Mauzoleja. Objekat se urušio od jakog zemljotresa posle gotovo 1700 godina od izgradnje, ostali su samo temelji i nekoliko statua.


Zamak i tvrđava Svetog Petra, je zaštitni znak Bodruma a za njenu izgradnju upotrebljavali su se blokovi razrušene grobnice karijskog vladara Mauzola, jednog od sedam čuda staroga sveta, koja je danas muzej podvodne arheologije. Tvrđava je čuvena kao utočište svim hrišćanima na zapadnom delu Male Azije i znana je još kao zamak Svetog Petra Oslobodioca. Smatra se jedinstvenim spomenikom srednjevekovne arhitekture, neko vreme služila je kao zatvor a u njoj je danas smešten jedinstveni podmorski muzej arheologije. U tvrđavi je još kula sa grobnicom karijske princeze (Karyalı Prenses), te "Engleska kula" (İnglez Kulesi) sa enterijerom uređenim kao iz doba krstaša. Amblemi i rustični drveni astali, oklopi i panciri, krstaške, pa i osmanlijske zastave, kompletiraju ambijent srednjovekovnog zamka. U donjoj bazi tvrđave, smeštena je kula Gatino (Gatineau Kulesi), nekadašnja tamnica sa spravama za mučenje.


Amfiteatar Antik Tiyatro Bodrum smešten je na blagoj kosini iznad glavne ulice u Bodrumu - magistrale koja povezuje središnje jezgro grada sa Gumbetom a izgrađen još u helenističkoj eri. Dan danas zadivljuje način na koji je sagrađen imajući u vidu tehnička dostignuća drevnih naroda. Amfiteatar može da prihvati više od 13.000 gledalaca i sastoji se iz 3 celine: scena, hor, publika. Od 1973 proglašen je za muzej pod vedrim nebom. Tokom leta u pozorištu gostuju poznati glumci i estradne zvezde.


Vetrenjače u Bodrumu su još jedno od njegovih obeležja a napravljene su od kamena i drveta i u beloj su boji. Služile su žiteljima Bodruma za mlevenje žita. Proplanak između Bodruma i Gumbeta dom je za 7 vetrenjača, i u toku je renoviranje nekih od njih a sve zarad toga da se još više privuku strani i domaći posetioci.


Mindos kapija je zapadna kapija starog grada sagrađena u vreme upravljanja kralja Mauzolesa na poprištu jedne od najvećih bitaka za vreme opsade grada od trupa Aleksandra Velikog. Prvobitno kapija je imala tri kule pa se nazivala "Tripollion".


Kapija karijskog kralja Mindosa potiče iz IV veka pne. Tada su oko drevnog Halikarnasa postojale zidine duge nešto više od 7 km, sa dve kule: Salmakis i Zefirion, svaka na svom kraju grada. Sa istočne strane uz kulu je bila kapija Milase (današnji grad Milas) koja je bila ulaz u grad. Premda ova kapija više ne postoji, ona kod zapadne kule – Kapija Mindosa, sa dve veličanstvene kule u okruženju još uvek stoji u ruševinama na zapadnom obodu središnjeg dela Bodruma.


Muzej podvodne arheologije smešten je u zamku Svetog Petra i jedan je od najposećenijih aterakcija u Bodrumu. Jedini je takve vrste u Turskoj, osnovan je 1962 godine i prvobitna ideja je bila da muzej bude postavka brodoloma iz drevnih vremena pa je u njemu postavka amfora, gline, stakla, delova potopljenih brodova. U ukupnoj kolekciji muzeja ima oko 10.000 arheoloških objekata, blizu 2.000 hiljade etnografskih predmeta i nešto oko 4.000-5.000 zlatnika, ali su izloženi samo neki od njih. U muzeju je najstarija olupina - "Uluburun' broda" koji je potonuo u snažnom nevremenu 1310. godine pre naše ere, a od tovara bakra i kalupa koji je prevozio moglo je da se napravi oružje za više stotina vojnika. Brod je plovio na relaciji Istanbul – Kipar a ustanovljeno je da je prevozio jantar sa severa Evrope, bronzani mač iz Italije, pečat izrađen u Mesopotamioji, keramiku i bakar sa Kipra, što dokazuje da je u davna vremena postojala komunikacija među razvijenim civilizacijama. Među eksponatima su i nojeva jaja, a to je naročito interesantno onima koji imaju strah od pauka. Obzirom da su po predanju pauci spasili Muhameda, nije dozvoljeno ubijat ih. Da bi ste ih držali podalje od sebe neophodna Vam je ljuska nojevih jaja koju pauci izbegavaju u širokom luku. Replika više od 3 milenijuma starog broda Uluburun II, sačinjena je bez ijednog eksera, i može se razgledati ispred muzeja.

Letovanje Bodrum - Plaže

Najbliža plaža je u turističkom naselju Gumbet (3 km od centra Bodruma). Gumbet beach ima 15-ak metara širok pojas peska dovoljan za 4 ležaljke koji postepeno ulazi u plićak. Malo dalje plaže su one u zalivima Bitez (7 km od Bodruma) leži uz lagunu Gumbet. Bitez je plaža finog peska, veoma posećena od meštana i turista iz svih delova sveta. Ukoliko odmor provodite porodično ne premišljajte se slobodno je izaberite jer je idealna zbog plitke vode. Zahvaljujući dobrom prirodnom položaju dolazi do pojave vetra u popodnevnim satima, što je osveženje tokom toplih dana, i radost ljubiteljima jedrenja na dasci. Plaža Bagla beach je znatno dalja (14 km) ali njen pesak je fenomenalan, a i more je toplije nego na nekoj drugoj plaži Bodruma. Ona je poznata i pod imenom Kamila plaža, zbog turneje kamila na pesku. Možete jahati kamile, i krenuti u malu turneju plažom. Ako ste rešili da posetite baš ovu plažu, znajte da je do nje malo teže doći, ali upravo ta izolovanost učinila je da plaža ostane čista. Ortakent u prevodu „Srednji grad“ leži na sredini poluostrva Bodrum, na udaljenosti od oko 15 km od grada Bodrum. To je jedno od najstarijih naselja na poluostrvu znamenito po kuli paše Mustafe sazidane tokom XVII veka radi odbrane naselja. Kula je jedna od najbolje očuvanih iz tog doba. Brojne su mogućnosti za uživanje i opuštanje u sportovima na vodi u Ortakentu: parasailing, jedrenje na dasci, ronjenje, skijanje na vodi... Najtopliji period je od maja do oktobra sa preko 12 sunčanih sati dnevno. Ribarsko selo Gimišlik, udaljeno je 20-ak km od Bodruma i popularna je tačka roniocima. Do svih Bodrum plaža saobraćaju dolmuši a cena prevoza je oko 80 evrocenti. U celoj Bodrumskoj oblasti ulaz na plaže je slobodan kao i korišćenje ležaljki.

Letovanje Bodrum - Izleti

EFES (polazak predviđen iz Bodruma i Kušadasija)


Efes je nekadašnji važan trgovački centar drevnog sveta a danas jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Turskoj sa zaostavštinom Jonske, Lidijske, Persijske, Grčke i Vizantijske kulture. Tokom razgledanja Efesa uočićete lepo očuvane ostatke starog grada između ostalog i Celzusovu biblioteku, Artemidin hram – jedno od 7 čuda starog sveta Hadrijanov hram, arenu za preko 25.000 posetilaca. Povratak u vreme gladijatorskih borbi, moćnih Marka Antonija i Kleopatre, zapleta i raskoši Posle obilaska Efesa odlazak u zlataru i prilika za kupovinu.


OBILAZAK TRADICIONALNE PIJACE U TURGUTREISU (polazak predviđen iz Bodruma)


Turgutreis je mesto koje je 20-ak km udaljeno od Bodruma i drugo je najveće na bodrumskom poluostrvu. U samom gradu podignut je spomenik admiralu i kapetanu Turgut Reisu – po kome se mesto i naziva. Sa kote na kojoj je Turgutreis puca predivan pogled na Bodrumsko poluostrvo. Čuven je po peščanim plažama, impresivnim zalascima sunca i tradicionalnom turskom baazaru. Kupovina na Turgutreis pijaci jedinstven je doživljaj uz arome začina šarenilo ćilima i tepiha i uvežbavanje veštine cenkanja.


DALYAN (polazak predviđen iz Bodruma)


Dalyan je sa svojom jedinstvenom plažom zaštićena oblast zahvaljujući retkoj vrsti kornjača Careta Careta, lekovitoj ilovači i istoriji Lidijca. Po pristizanju u Dalyan mogućnost odlaska u blatnu kupku i mazanje blatom. Zatim plovidba rekom uz oblast gde se snimao čuveni film Afrička kraljica s Humphrey Bogartom i Katrin Hepburne u glavnim ulogama, sve do Iztuzu plaže, koja je stanište kornjača Careta Careta. Tokom plovidbe razgledanje grobnica Lidijaca, uklesanih u stene nad rekom. Pri povratku u Bodrum pauza za šoping i čaj u mestu Mugla.


GRČKO OSTRVO KOS (polazak predviđen iz Bodruma) Celodnevnim izletom na ostrvo Kos ćete tokom svog odmora upoznati dve zemlje. Svega 50 minuta plovidbe trajektom ili 25 minuta hidrogliserom tursku rivijeru odvaja od manjeg grčkog ostrva Kos, koje je čuveno po divnim dugačkim plažama i gostoljubivosti meštana. Prošetajte ulicama glavnog grada i osetite grčki način života na Kosu trećem po veličino ostrvu arhipelaga Dodekanza koji je čuven kao "Rodos u malom". Prvi zapisi govore da je Kos osnovan 366. godine p.n.e. Ostrvo je na razmeđu istoka i zapada, a tragove svoje vladavine ostavili su: Persijanci, Rimljani, Vizantijci, Italijani, Turci.. Nakon II svetskog rata ulazi u sastav Grčke. Glavni grad ostrva je istoimeni Kos sa oko 17 000 žitelja. Iznad gradske luke dominira spektakularna citadela Neratzia koju su 1315. godine ozidali vitezovi reda Sv. Jovana. Na Kosu je rođen Hipokrat koji se smatra ocem savremene medicine. U strogom gradskom jezgru baš naspram tvrđave nalazi se masivno drvo platana, obima oko 15 m koje je znano kao Hipokratovo drvo i mesto je brojnih manifestacija u kojima učestvuju i posetioci i meštani. Malo dalje je arheološka zaostavština prve bolnice te škole medicine, Hipokratov institut i muzej. Odlazak na Kos upotpuniće razgledanje trga Elfterijas, džamije Defterdar. U arheološkom muzeju izložena je zbirka rimskh skulptura i mozaika. Nedaleko od grada postoje i ruševine rimske tržnice sa popločanim ulicama, rimska vila iz III veka Kaza Romana, Asklepion – najbolja bolnica u antičkoj eri, potom čuveni rimski teatar Odeon, po kojem naziv nose brojni bioskopi diljem planete.


GUMUŠLUK


Posetu seocetu Gumušluk koje se nalazi na oko 20-ak km od Bodruma, sagrađeno na mestu antičkog grada Mindos. Zanimljivi su suveniri i nakit od stakla koje se pred obrađuje i topi u priručnim pećima. Gumušluk je ribarsko seoce a obala je sa puno dobrih restorana koji imaju reputaciju da služe svežu i ukusnu ribu. Od 2004. u selu se održava Međunarodnog festivala klasične muzike.


Posetu jezeru Tuzla i Uyku Vadisiju, 'Pospanoj dolini' (u prevodu sa turskog). Na 25 km udaljenosti od Bodruma i 30 ha površine nalazi se rezervat prirode pod međunarodnom zaštitom od 1994 godine, jezero Tuzla. Rezervat je dom za flamingose, bele rode, pelikane.


PAMUKALE


Zadivljujuće Pamukale (grad pamuka) jednodnevni izlet sa organizovanim ručkom. Redak prirodni fenomen sa izvorom termalne vode na dubini od 2000 metara, čija temperatura iznosi 34°. Zahvaljujući zasićenosti vode kalcijumom obrazovani su raznovrsne krečnjačke forme i kaskadne terase. Preporučujemo da na izlet ponesete kupaći kostim radi kupanja u mineralnim vodama. Nedaleko od Pamukala je antički grad Hierapolis sa prelepim Apolonivim hramom i najvećom nekropolom u Maloj Aziji. U povratku poseta jednoj od tkačnica ćilima.


AQUA PARK DEDEMAN


Smešten je na 7 km severno od grada idući putem ka Gumbetu. Ovaj vodeni park u Bodrumu je najveći u Turskoj (zahvata površinu od 65.000 m²) sa 23 tobogana, vodopadima,ludom rekom dugom 350 m i veštačkim talasima i brojnim bazenima. Aqua park Dedeman ima u svom kompleksu tri restorana brze hrane, dečiji vrt, šah, disko klub, šoping centar, barove, bankomate... Posetiti ovu vodenu atrakciju je najbolje što možete učiniti tokom boravka u Bodrumu, naročito ukoliko ste sa malom decom.


JEEP SAFARI


Vožnja prepuna avanture utabanim stazama kroz borovu šumu i jedinstven krajolik oko Bodruma sve do najviše tačke poluostrva odakle se pruža prelep panoramski pogled na okolinu.


TURSKO KUPATILO


Ili hamam blagotvorno deluje na organuzam dnevnim relaks tretmenom. U hamamu vazduh je zasićen vlagom a temperatura iznosi 50° dok je vlažnost 80 - 100 %. Tradicionalni turski hamamai imaju tekuću vodu sa dodatkom esencijalnih ulja bora ili eukaliptusa a sve to umirujuće deluje uz enterijer u orijentalnom stilu tako da je sve u turskom kupatilu podređeno odmoru i relaksaciji. Toplota i vlaga unutar hamama obezbeđuju opuštanje i oslobađanje od napetosti i stresa u mišićima jer poboljšavaju cirkulaciju krvi i limfe. Pospešuje se znojenje što dovodi do izbacivanja otrova iz organizma. Ne zaboravite, hamam osvežava.


Korisni saveti za upotrebu kupatila:


•Za boravak u hamamu odvojite minimum 1,5 h •Pre odlaska u hamam ne pijte alkohol,ne ulazite gladni ili punog stomaka jer oba stanja opterećuju cirkulaciju •Pre ulaska u kupatilo poskidajte sav nakit,uklonite šminku i istuširajte se •Hamam koristite nagi,pa pre ulaska skinite kupaći kostim.Vodom iz creva operite mesto na kojem ćete sedeti,isto načinite i kod izlaska •U hamamu boravite 10 do 20 min. Obavezno uvažavajte telesne signale pa kabinu kabinu napustite po potrebi i ranije •Posle preznojavanja ne propuštajte rashlađivanje koje obično traje koliko i sauna,znači 8-15 min.. •Posle izlaska iz saune osvežite se hladnim vazduhom ispod hladnog tuša ili postepenim ulaskom u bazen s hladnom vodom. •Posle faze rashlađivanja postupak se može ponoviti još maximum 2 x po istovetnom sledu •Posle tretmana savetuje se 20 do 30 minuta relaksacije. Potom telo i lice dobro namažite uljem,mlekom ili kremom za vlaženje kože. •Posle hamama ne upražnjavajte sportske i rekreativne aktivnosti,inače ćete bitno opteretiti krvotok. •Posle boravka u hamamu ne savetuje se odlazak u solarijum niti korišćenje sredstva za pranje, zbog naročite osetljivosti kože •Žeđ posle kupatila najbole je utoliti negaziranim napitcima , prirodnim voćnim sokovima, a glad voćnim ili salatama od povrća.

Letovanje Bodrum - Zabava

Bodrum je dobro znan po burnom i raznovrsnom noćnom životu i zabavi koji se u najvećem odvija u 2 najposećenija disko - kluba na turskoj obali: Halikarnas je diskoteka pod vedrim nebom uz ogled na zamak Sv.Petra. Može da ugosti oko 5000 posetilaca koji uz spektakularnu svetlosnu rasvetu i disko kugle neretko dočekaju zoru. Petkom i subotom organizuje se "pena-party" sa nekoliko hiljada aktera. Kulminacija zabave je oko 2:30 ujutru kada kreće paljba iz topa sa koji je pun sapunice.


Disco klub Catamaran je naročito dizajniran ploveći objekat koji prima 1500 posetilaca sa velikim plesnim podijumom, 6 barova, a osvetljeno stakleno dno katamarana daje utisak da se "igra na vodi" i vidi riba u moru dok se pleše. U vreme letnje sezone Catamaran je domaćin mnogim svetski poznatim DJ, zabavljačima, zvezdama uz koje ljubitelji nezaboravnog provoda uživaju u igri, zabavi i muzici do zore.


Dr Alim Bey Cad (zadnja reč se čita 'kad', skraćenica od 'kadesi' i označava ulicu) koja sledi istočnu obalu lagune Bodrum tokom leta je čuvenija pod rezervnim nazivom Bar Street i u njoj se dešava bogat noćni provod. Niz plažu su restorani, i brojni kafei sa astalima i sofama na samoj plaži. Treba znati da i obližnje mesto Gumbet ima svoj Bar Street sa nešto suženijim izboom kafića i barova, ali ipak nemora se baš svako veče provesti u Bodrumu.

Armonia 5*

Prevoz: Avio

Ersan 5*

Prevoz: Avio

Kadikale 4*+

Prevoz: Avio

Parkim Ayaz 4*

Prevoz: Bus

Royal Palm Beach 3*

Prevoz: Bus

Serhan 3*

Prevoz: Bus

Siesta Beach

Prevoz: Bus

Yasmin Bodrum Resort 4*+

Prevoz: BusU pripremi: Voyage Bodrum 5*, Voyage Torba 4*, Bodrum Holiday 5*, Delta Beach Resort 5*, Diamond Of Bodrum 5*, Virgin Club 4*.