Letovanje -> Letovanje Turska ->Letovanje Kemer

Letovanje Kemer

Letovanje Kemer

Letovanje Kemer

Kemer (u prevodu sa turskog:zid) ime je dobio davne 1916/1917. godine kada su meštani ozidali 22 km dug kameni zid na vodenom kanalu kako bi se tadašnje ribarsko naselje odbranilo od poplava i bujica sa planine Taurus (2635 m.n.v).Današnji Kemer osnovan je na mestu likijskog naselja Idiros a imao je još i naziv Eski Köy (staro selo) sve do 1917. Kemer važi za atraktivan turistički centar a zanimljivo je da je do 1960 jedini prilaz bio sa mora a potom je izgrađen put koji je razvio čitavu regiju.


Aerodrom Antalija udaljen je 50 a istoimeni grad 40 km od Kemera. Grad obuhvata zapadni deo obalske linije Antalijskog zaliva, a riva od Beldibija do Tekirova ima puno nedirnutih plaža u lagunama i uvalama Mediterana naročite lepote pa se za Kemer tvrdi da ima najlepšu prirodu u regiji. Nedaleko od Kemera su ruševine likijskog grada Faselisa. Boravak u Kemeru nudi mogućnost koju ćete retko gde u svetu doživeti, u istom danu uživanje u planinskom snegu i u talasima mora. Ovo je naročiti hit tokom ranog proleća kada je jedna takva mogućnost najdostupnija. U centru Kemera je marina sa preko 320 jahti. Podnebljem vlada mediteranska klima sa suvim i toplim letom. Srednja godišnja temperatura vazduha u Kemeru iznosi 10°,a tokom leta 28º. Broj sunčanih dana u godini nadmašuje brojku od 300, a srednje temperatura vode leti iznosi 26°. Prirodne lepote ove regije omogućile su turistički razvoj nekoliko manjih sela rasutih na udaljenosti 5-20 km od Kemera povezanih u neprekidan niz hotela. Povezanost sa ovim selima je odlična pa tako možete posetiti Tekirova (18 km), Camyuva (8 km), Beldibi i (11 km) severno od Kemera.


Kemer hoteli leto 2015:

/

/

Letovanje Kemer - Atrakcije

Moonlight park sadrži mnoštvo restorana marketa, odličnu plažu, bazen, barove, teniske terene, delfinarijum, diskoteku na otvorenom. U blizini Kemea su arheološki lokaliteti kao što su ostaci antičkog grada Phaselis osnovanog 690 god.p.n.e. od strane naseljenika sa Rodosa. Zahvaljujući prirodnom položaju sa 3 luke Kemer je igrao veoma važnu istorijsku ulogu kao trgovački centar. Do njega se može stići i brodom jer je udaljen svega 15km od Kemera. Gro ruševina je iz grčke i rimske ere, a mogu se videti luka, akvadukt, Zevsov hram, Hadrijanova vrata, Antonijusov put i pozorište.


Gojnuk kanjon zadivljuje lepotom koju je izvajala priroda a na dužini od oko 6 km smenjuju se borove šume, predivni vidikovci i panorame koji ostavljaju posetioca ushićenog.


Ulupinar je tradicionalno tursko selo smešteno 30 km od Kemera, na kraju Olimpus nacionalnog parka, važi za ribolovački raj. Naročita atrakcija sela su stolovi postavljeni iznad ledene reke Ulupinar. Preporučujemo svežu pastrmku.


Tahtali planina - Ne propustite jedinstvenu priliku da najdužom žičarom Evrope koja povezuje Sredozemno more sa vrhom planine Tahtali (2365m) u jednom danu uživate u snegu i moru!


Olimpos - Smešten na istočnoj obali Likijskog poluostrva, na 20-ak km južno od Kemera, a svega 500 metara udaljen od 5 km duge plaže, pomalo zavučen u klanac i senku borovine. U čitavoj Turskoj a i šire, selo Olimpos čuveno je po naročitom vidu smeštaja, drvenim kućicama na drveću (liče na sojenice). Sem kućica možete boraviti i u pansionma od drveta – bungalovima i "sedeljkama" – kafanicama i hanovima na izdignutim platformama. Tokom sezone u Olimposu odsedne na stotine stranaca najčešće Evropljana da bi leto proveli kao kamperi. Pokraj drvenog kioska je ulaz u arheološki lokalitet Olimpos (Olympos) koja je ustvari jedna od nekadašnjih brojnih drevnih naseobina na prostoru između gradova Fetija i Antalije. U zenitu moći, tokom II veka p.n.e. Olimpos je posedovao 3 glasa u Likijskom savezu. Docnije su njime vladali Grci, piratii, Rimljani, Vizantijci, Arapi i krstaši. Na lokalitetu se mogu uočiti agora, bazilika, sarkofazi, gimnazijum, a jedan deo znamenitih zdanja bukvalno je progutala šuma. Stazu do plaže sa desne strane sledi ledeno zelena reka Akdere, kojoj se ovde uliva u plavo more. Premda je reka i u sred leta zaista hladna neki turisti se usude da u njoj potraže osveženje i okupaju se.


Himera, put do Chimere vodi kroz selo Yanartas, koje je svega 1 km udaljeno od Chimere. Turska obiluje mineralima, rudama, podzemnim izvorima i raznoraznim blagodetima. U Himeri se može opaziti kako prirodni gas neprestano izlazi iz stena i širi miris plina. Drevni narodi su ovo mesto doživljavali božijim (Hefest - bog vatre kod Grka, ili Vulkan - bog vatre kod Rimljana), pa su tu napravili hram u čast Boga vatre, od kojeg su danas očuvani jedino temelji. Himera je mesto sa kojeg se vidi večiti plamen Olimposa. Na samom vrhu postoji ogromna, masivna stena iz koje na više mesta plamti Predanje kaže da je to vatra čudovišta Chimere. Po legendi Ephyre, Hippones, usmrtio je brata Bellerosa slučajno u lovu i nazvao sam sebe Bellerophontes – u prevodu onaj koji je pojeo Bellerosa. Kraljevstvo Ephyra izgnalo je Bellerophontesa, i proteralo ga u kraljevstvo Lycian da bi ga tamošnji kralj ubio. Ali kralju se ta ideja nije dopala već je poslao Bellerophontesa u boj sa čudovištem Chimera koje ima telo koze, zmijski rep, glavu lava i bljuje vatru. Junaku Bellerophontes milostivi Zevs je poslao konja sa krilima Pegasosa i junak je pobedio čudovište probovši ga kopljem 7 puta, sve do stene, međutim Chimera je i dalje bljuvala vatru koja je izbijala iz te stene a žitelji Olymposa upalili su baklje sa Chimerinom vatrom da bi proslavili pobedu i krenuli trčeći ka gradu Olymposu pa se događaj uzima kao prve Olimpijske igre u Anatoliji. Posle ovoga ovoj trci pridodate su i ostale discipline. Proučavanjem gasova na "plamenoj planini" ustanovilo se da u steni postoji nekoliko vrsta: azot, kiseonik, ugljen-dioksid koji uzrokuju plamen koji ne gase čak ni sneg ni kiša! Ič Adalar (Tri ostrva) - omiljena destinacija za ronioce željne otkrivanja podvodnog bogastva. Područje tri ostrva je dom mediteranskoj foki Monachus-monachus i kornjače carete-careta koje su pod zaštitom prirode.


Eko park Kemer je ekološki park prirode koji obuhvata površinu od 40 000m² u kojem žive ugožene vrste biljaka i životinja, reptila i vodozemaca. Stanovnici eko parka su: zmije, krokodili, iguane, gušteri, pauci, žabe, kornjače, škorpioni, ptice, ribe...


Beldibi pećina praistorijska pećina kod Beldibija na padinama Tahtalija, u podnožju krečnjačke stene. Pećine je otkrivena 1959 godine i nalazi se na visinskoj koti 285 m a sastoji se iz dve lamele: jedne nastale u doba paleolita i druge iz mezolita (srednjeg kamenog doba). Slike i crteži u unutrašnjosti pećine predstavljaju majku Božiju u krugu sa 4 sektora, potom divokozu, prizore lova, te ljudske figure stilizovane u obliku krsta.


Nomad park Kemer - Etnografskii muzej pod vedrim nebom koji prikazuje istoriju življenja nomada dužu od 700 godina. Park se nalazi izmedju Moonlight plaže i merine Kemer, na rtu sa mirnom atmosferom. Ovde možete videti način pečenja tradicionalnog nan hleba u kamenim rernama i pećima kao i da sedite tradicionalanim turskim sedom u šatorima.


KEMER DELFIN PARK je deo Moonlight parka, ima glavni bazen dubine 6 m i pomoćne bazene, kapaciteta za 800 posetilaca. U delfinarijumu predstave izvode delfini i morski lavovi a postoji i terapija za decu sa invaliditetom i poteškoćama u komunikaciji.


LOVAČKI DOM SELDŽUK Smešte je usred šume na oko 200 metara udesno od raskrsnice putem koji vodi ka Antaliji. Smatra se da je star oko 800 godina i da je sazidan u eri Seldžuka u vreme vladavine Aladin Keikubata (1219-1236).

Letovanje Kemer - Plaže

Kemer poseduje dve plaže od kojih je istočna stenovita a zapadna (Ayisigi) sa sitnim finim peskom leži u zalivu. Na pojedinim mestima na plažu vode stepenice radi lakšeg prilaza moru. Plaža Moonlight park važi za najpopularniju u Kemeru, omiljena je i maloj deci jer je plitka uz obalu a kornjače careta-careta na njoj polažu jaja. Nalazi se u hladu borova i ima ležaljke i suncobran i dobitnik je Plave zastave. Na oko 20 minuta vožnje južno od Kemera je plaža Tekirova. Nalazi se tačno ispod planine Taurus i ima tri predivne uvale koje se ređaju kao niska jedna za drugom. Plaža ima ležaljke i suncobrane, kao i malo pristanište iz kojeg je moguće brodicom poći na izlet.

Letovanje Kemer - Izleti

Pamukale (iz gradova: Kemer, Antalija, Belek i Alanja)


Jednodnevni izlet autobusom sa obilaskom i razgledanjem (iz autobusa)grada Denizli, upisanog u knjigu Ginisovih rekorda, poznate fabrike pamuka i njenog magazina. Zatim odlazak u Pamukale, čudo prirode i redak geološki fenomen gde će posetioci prošetati belom stazom razasutom kalcijum karbonatom karbonatom, sa impresivnim kaskadama i bazenima popunjenim termalnom vodom temperature 370°. Naposletku poseta antičkom gradu Hijerapolis i Kleopatrinom lekovitom kupatilu.


Aspendos (iz gradova: Kemer, Antalija, Belek i Alanja)


Jednodnevni izlet uz gledanje predstave turske folklorne grupe „Fire of Anatolia", koja se odvija u najimpozantnijem očuvanom rimskom amfiteatru iz ove regije. Opuštanje uz muzički program ples, sa elementima glume, baleta i folklora, u predivnom amijentu i duhu antičkog doba. Aspendos je kao i Side bio jedini antički grad koji je još u V veku pre naše imao kovani novac (srebrnjake). Udaljen je 45 km od Antalije, i u njemu je bogata zaostavština: Bazilika, agora, stadion, ali posetioce najviše privlači najočuvanioji amfiteatar u čitavoj Maloj Aziji iz II veka naše ere, iz vremena Marka Aurelija. Smatra se daje izvrsno očuvan zato što su ga Turci tokom srednjeg veka održavali radi svojih potreba. Imajući u vidu koliko je upotrebljiv i akustičan, u njemu se i danas organizuju predstave i muzički priredbe.


"PLAVO KRSTARENJE" sa uslugom "all inclusive" (polazak predviđen iz Kemera, Antalye)


Posle doručka skup grupe u luci u Kemeru odakle isplovljava brod kojim ćemo krstarirti duž obale. Tokom plovidbe fotografisanje planine Taurus, zatim razgledanje ostataka drevnog Phaselis, skakanje i plivanje u moru. Ovaj jednodnevni izlet traje oko 8 časova uz posluženje i ručak na brodu.


ANTALYA I TURSKO VEČE (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Beleka, Side i Alanye)


Nakon ručka vožnja do Antalye gdje ćete obići veliki centar zlata i kože. Odlazak do centra grada i slobodno vrieme za obilazak bazara ili starog grada. U naselju Lara videćete peščane skulpture, a zatim uz večeru uživati u programu folklorne grupe. Celodnevni izlet autobusom koji obuhvata panoramsko razgledanje moderne četvrti grada Antalije, sa predivnom Konjalti plažom, starog gradskog jezgra Kaleiči, sa marinom Ataturkovim trgom i Hadrijanovom vratima. Potom obilazak fascinantnog vodopada Duden koji možete doživeti "spolja" i "iznutra" idući prolazom ispod stena. Potom odlazak u bazar i trgovinu uz neizostavno cenkanje, kupovina zlata, srebra i kože. Kraj izleta je večera sa radicionalnim i duhovitim domaćim igrama i plesovima i posebna iznenađenja u programu.


JEEP SAFARI (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Beleka, Side i Alanye)


Jednodnevna avanturistička vožnja džipovima u trajanju od 8h. Polazak sa dogovorenog mesta iz Antalije, Kemera, Beleka ili Alanje. Vožnja u konvoju prema planini Taurus. Prolazak kroz netaknutu prirodu i nomadska sela sa povremenim zaustavljanjem zbog posete tradicionalnoj kući i džamiji. Predah za kupanje i užinu. Relacija koja se prevaljuje iznosi 105km, od toga 65 km odpada na sporedne puteve. Za ulazak u džamije potrebna je primerena garderoba (duge pantalone ili suknja, kapa, marama za žene i majice sa dugim rukavima).


TURSKI HAMAM (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Side i Alanye)


Tradicionalni turski hamamai imaju odvojene prostorije za muškarce i žene. Poseta obuhvata boravak u turskoj i finskoj sauni, peeling tela i polučasovnu masaža eteričnim uljima.

Letovanje Kemer - Zabava

U Kemeru, noćni život se odvija u dve ulice sa barovima, pabovima i diskotekama koje se nalaze usred samog jezgra grada i imaju zabavu za sve od 7-77 godina: cafe, restorane, prodavnice, suvenirnice, butike... Noćni klub Kemer Aura je dobro poznato mesto za izlazak u kojem se svakog ponedeljka i četvrtka organizuje pena party. Club Inferno je omiljeno mesto mladima za izlazak jer program vode najpoznatiji DJ-ejevi iz Turske. Čuvena Šarlota diskoteka smeštena je na obali mora i karakteristično je uređena-enterijer je u grčkom stilu sa masivnim stubovima i statuama. Za provod do sitnih sati dobar izbor je obližnja Antalija

Kemer hoteli

U pripremi