Marmaris hoteli letovanje 2022 | Letovanje Turska | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 17h, subotom 09h - 14h
 

Marmaris - Filtriraj pretragu

Sadržaj smeštajnog objekta:

Lokacija smeštajnog objekta:

Tip aranžmana:

Vrsta smeštajnog objekta:

Struktura smeštajnog objekta:

Broj noćenja:

Marmaris

Letovanje Marmaris 2022: vile, apartmani, hoteli

MARMARIS je lučki grad i turistički centar na Mediteranskoj obali. Marmaris je u oblasti Mugla, na jugoistoku Turske. Smatraju ga granicom između Egejskog i Sredozemnog mora, čije poluostrvo predstavlja obodne linije ova dva mora. Zato je poluostrvo oduvek bilo bitan deo mediteranske civilizacije, a svojim geografskim položajem i predivnom prirodom imalo je bogatu istorijsku prošlost. Osnovna privredna delatnost Marmarisa je turizam. Malo je ostalo od nekadašnjeg malog uspavanog ribarskog naselja, što je Marmaris ustavari bio pre nekoliko decenija. Marmaris je naglo je počeo da se razvija 1980. godine. Marmaris ima zanimljiv položaj, jer se nalazi na samoj obali, a okružen je planinskim vencima sa dve strane. U gradu živi 31.000 stanovnika, a u sezoni ima oko 300.000 do 400.000 ljudi. Marmaris je takođe centar pomorstva i ronjenja. Poseduje dve glavne i nekoliko manjih marina. Najbliži aerodrom je Dalaman, udaljen 100km. Beograd je udaljen od Marmarisa 1600 km, pa vožnja traje oko 20 sati.

Klima Marmarisa je mediteranska, a odlikuju je topla, vlažna leta i sveže, kišovite zime. Letnje temperature dostižu i 40°, tokom toplotnih talasa u julu i avgustu. Turistima se posebno sviđa poseta Marmarisu u septembru (rana jesen), jer temperature nisu toliko visoke.

Ne zna se pouzdano kada je Marmaris nastao ali se zna da je u 6. veku pne lokalitet nosio naziv Physkos. U Herodotovim zapisima se pominje zamak koji potiče još iz 3000 god. pne. Oblast u kojoj se nalazio današnji Marmaris napao je Aleksandar Veliki 334 god. pne., a zamak Physkosa je bio opsednut. Oko 600 stanovnika grada je bilo svesno da ne može da se suprotstavi tako jakoj vojsci, pa su spalili sve vredne stvari u naselju pre nego što su pobeglu u brda sa svojim porodicama. Osvajači su renovirali deo kuća, kako bi smestili vojnike u njima pre nego što su se vratili kućama. Grad je nazvan Marmaris tokom vladavine Bejlika od Menteze. Naziv potiče od turske reči mermer, jer je oblast bogata ovim nemetalom i bio je, a još uvek jeste, glavni izvozni artikal. Na grad su ostavili tragove i dešavanja iz Otomanskog perioda. Bio je glavna baza otomanske mornarice tokom vladavine Sulejmana Veličanstvenog.

Ozbiljna rekonstrukcija zamka je započeta 1979 godine, sa namerom da mu se povrati stari izgled. Pod uticajem ministarstva kulture, zamak je pretvoren u muzej. Sastoji se iz sedam galerija od kojih se najveća koristi kao izložbeni prostor .

U blizini se nalazi i caravanserai ( prenoćište za umorne putnike), koji je podigla Sulejmanova majka Ajša Hafsa Sultan.