Letovanje -> Letovanje Turska -> Letovanje Marmaris

Letovanje Marmaris

Letovanje Marmaris

Letovanje Marmaris

MARMARIS je lučki grad i turistički centar na Mediteranskoj obali. Marmaris je u oblasti Mugla, na jugoistoku Turske. Smatraju ga granicom između Egejskog i Sredozemnog mora, čije poluostrvo predstavlja obodne linije ova dva mora. Zato je poluostrvo oduvek bilo bitan deo mediteranske civilizacije, a svojim geografskim položajem i predivnom prirodom imalo je bogatu istorijsku prošlost. Osnovna privredna delatnost Marmarisa je turizam. Malo je ostalo od nekadašnjeg malog uspavanog ribarskog naselja, što je Marmaris ustavari bio pre nekoliko decenija. Marmaris je naglo je počeo da se razvija 1980. godine. Marmaris ima zanimljiv položaj, jer se nalazi na samoj obali, a okružen je planinskim vencima sa dve strane. U gradu živi 31.000 stanovnika, a u sezoni ima oko 300.000 do 400.000 ljudi. Marmaris je takođe centar pomorstva i ronjenja. Poseduje dve glavne i nekoliko manjih marina. Najbliži aerodrom je Dalaman, udaljen 100km. Beograd je udaljen od Marmarisa 1600 km, pa vožnja traje oko 20 sati.


Klima Marmarisa je mediteranska, a odlikuju je topla, vlažna leta i sveže, kišovite zime. Letnje temperature dostižu i 40°, tokom toplotnih talasa u julu i avgustu. Turistima se posebno sviđa poseta Marmarisu u septembru (rana jesen), jer temperature nisu toliko visoke.

Ne zna se pouzdano kada je Marmaris nastao ali se zna da je u 6.veku pne lokalitet nosio naziv Physkos. U Herodotovim zapisima se pominje zamak koji potiče još iz 3000 god.pne. Oblast u kojoj se nalazio današnji Marmaris napao je Aleksandar Veliki 334 god.pne.,a zamak Physkosa je bio opsednut.Oko 600 stanovnika grada je bilo svesno da ne može da se suprotstavi tako jakoj vojsci ,pa su spalili sve vredne stvari u naselju pre nego što su pobeglu u brda sa svojim porodicama.Osvajači su renovirali deo kuća,kako bi smestili vojnike u njima pre nego što su se vratili kućama. Grad je nazvan Marmaris tokom vladavine Bejlika od Menteze. Naziv potiče od turske reči mermer,jer je oblast bogata ovim nemetalom i bio je ,a još uvek jeste,glavni izvozni artikal.Na grad su ostavili tragove i dešavanja iz Otomanskog perioda .Bio je glavna baza otomanske mornarice tokom vladavine Sulejmana Veličanstvenog.

Ozbiljna rekonstrukcija zamka je započeta 1979 godine,sa namerom da mu se povrati stari izgled.Pod uticajem ministarstva kulture,zamak je pretvoren u muzej.Sastoji se iz sedam galerija od kojih se najveća koristi kao izložbeni prostor .

U blizini se nalazi i caravanserai ( prenoćište za umorne putnike) ,koji je podigla Sulejmanova majka Ajša Hafsa Sultan.


Letovanje Marmaris hoteli leto 2015:

/

/

Letovanje Marmaris - Atrakcije

Marmaris je staro naselje sa bogatim kulturnim nasleđem, koje država nastoji da sačuva od zaborava u muzejima i da se turistima pohvale svojom tradicijom i poreklom.


MUZEJ ETNOGRAFIJE I ARHEOLOGIJE se nalazi van grada i omogućava turistima lep uvod u proučavanje turske tradicije i kulture uopšte. U muzeju su predmeti iz svakodnevnog života turaka, kroz vekove, kao i arheološki iskopani predmeti sa brojnih okolnih lokaliteta. Radno vreme je od 10:00 do 17:00 sati.


MUGLA MUZEJ se nalazi unutar Tashan okruga i u njemu se nalaze eksponati pronađeni na Kaklica arheološkom nalazištu. Radno vreme je od 08:00 do 18:00 sati.


MUZEJ MARMARIS je u samom gradu i nalazi se u zamku. Ima izložbeni prostor i galerija sa posebnim tematikama. U arheološkoj galeriji se nalaze amfore iz helenističkog, rimskog i vizantijskog perioda. Tu se čuva grnčarija, kovani novac, nakit. Etnografski salon izlaže tepihe kuhinjske delove, oružje, nameštaj i druge predmete iz svakodnevnog života tokom otomanskog perioda. Radno vreme je od 08:30 do 17:30 sati, sa pauzom od 12:00 do 13:00.


OSTRVO KLEOPATRA je poznato i kao Sedir ostrvo i nalazi se na 18-om km severno od Marmarisa. Na ostrvu su kvalitetne peščane plaže i ostaci drevnog grada Cedrae, a ostaci gradskih zidina još uvek opasuju ostrvo. Na njemu su i ruševine pozorišta kao i mali zaliv sa plažom (na severozapadu ostrva) i veruje se da se tu kupala Kleopatra. Prema legendi pesak je donet iz Egipta. Ovde se organizuju atletski festivali u čast Apolona.


FOSFORLU MAGARA (Fosfor pećina) je dobila ime po fosfornoj boji svetlosti unutar pećine. Do nje se može doći čamcem.


MARINA NETSEL je stecište brojnih jahti, a načičkana je prodavnicama, restoranima i barovima. Ovo je najveća marina u južnom Egejskom moru iz koje kreću krstarenja jahtama.


STARI GRAD je izgrađen oko utvrđenja iz XVI veka mnogi su objekti restaurirani i adaptirani svakodnevnoj upotrebi za potrebe turizma i funkcionišu kao barovi, prodavnice i restorani. U starom gradu turisti pronalaze sklonište od sunca i vrele plaže, a isto tako zadovoljavaju svoju potrebu za upoznavanjem prošlosti Marmarisa.


HAFSA SULTAN CARAVANSERAI se nalazi pored samog zamka u starom delu Marmarisa. Napravila ga je majka Sulejmana Veličanstvenog kako bi ugostila umorne putnike. Arhitektura je iz otomanskog perioda, a konak se sastoji od jedne velike i sedam malih soba. Danas je ovo prodavnica suvenira i kafić.


ARMUTALAN HAMAM je još jedno tursko kupatilo koje krasi svaki turski grad.


RONJENJE je organizovano u okviru brojnih ronilačkih centara, koji vrše edukaciju turista kako da rone i upoznaju ih sa živim svetom mediterana. Najpopularniji je Blue Dive ronilački centar.


AKVA PARK ATLANTIS se nalazi na samoj obali. Moderno je opremljen svim vidovima zabave na vodi, a poseduje i kuglanu, mini golf terene, restorane i kafiće. Nalazi se na Long beach-u. Poseduje sertifikat o kvalitetu vode i bezbednosti, sigurnosti i higijeni hrane izdat od međunarodne inspekcije za sigurnost.


TURSKE VEČERI omogućavaju da doživite duh turske i pokušate da zaigrate u ritmu tradicionalne turske muzike. Organizuje se u brojnim klubovima, ali je najpoznatiji Kervansaray. Ovde veče počinje domaćom kuhinjom, sva domaća i bezalkoholna pića su besplatba, a kako veče odmiče, atmosfera postaje sve vrelija uz trbušne plesačice, šou sa vatrom i tradicionalnim folklorom.

Letovanje Marmaris - Plaže

U samom Mamarisu ali i njegovoj okolini, postoje brojne plaže. Najveći broj je peskovit ali ima i šljunkovitih. Voda je bistra, more je u priobalju plitko, pa je pogodno za roditelje sa decom. Na plažama su brojni kafići, ležaljke i suncobrani, koji se mogu iznajmiti uz malu nadoknadu, a u zaleđu je rastinje, koje obezbeđuje prirodnu hladovinu.


FOLK PLAŽA je peščano-šljunkovita i nalazi se u samom centru grada, ispod magistrale, na izlasku iz luke. Nastavlja se direktno na Long plažu. Načičkana je suncobranima i na njoj je uvek velika gužva i galama. Ako krenete sa svojim peškirom i ležaljkom, teško da ćete naći slobodno mesto. Na plaži se organizuju različite manifestacije i veoma je posećena.


UZUNYALI PLAŽA poznata i kao LONG BEACH udaljena je 500 m od centra, dugačka je 10 km i pokriva čitavu obalu Marmarisa, sve do Ičmelera. Plaža je uređena, pored nje je šetalište sa brojnim restoranima, prodavnicama i barovima. Na njoj se nalazi poznati akva park.


IČMELER PLAŽA je duga 8km na zapadu Marmarisa. Mali, čist, živopisan gradić, koji se bukvalno kupa u cveću. Peščana je, sa mirnim okruženjemi duga je 6 km. Pogodna je za decu, sportove na vodi, a odrasli je vole zbog bega od gradske vreve i gužve, kao i zbog prirode i kristalno čiste vode.


KLEOPATRA PLAŽA (SEDIR –Cleopatra CEDREA-Ostrvo) je udaljena 16km severno od Marmarisa. Nalazi se na ostrvu Sedir, koje je poznato po svojim zlatnim peščanim plažama. Camlik luka je transportna tačka ostrva.


TURUNC je jedna od najlepših i najmirnij plaža u čitavoj zemlji, a udaljena je od Marmarisa 20km ka jugu. Ima plavu zastavu (ekološku). Plaža je smeštena između šumovitih brežuljaka i planina sa jedne strane i divno plavog mora sa druge. Preko pučine se nazire planine i na drugoj strani zaliva.


KUMLUBUK je na 27 km od Marmarisa i 2 km od Amosa. Jedna je od najdužih plaža Turske. Peščana je i poznata po ribljim restoranima. Prirodno okruženje oduzima dah. Brda u pozadini imaju uređene hajk staze(hiking) i omogućavaju eko turizam za sve ljubitelje prirode i zdravog načina života. Na jugozapadu se nalazi neverovatna pećina u kojoj su pronađeni ostaci civilizacije, stare 5000 godina. Ulaz u pećinu je širok 4m.


KIZ KUMU je 36 km udaljena od Marmarisa. Oblast u kojoj se nalazi je Orhaniye i poznata je po gustim šumama i divnim plažama. Na ovoj se plaži sudaraju dve struje i vrše taloženje materijala (peska) stvarajući peščani sprud, koji poput poluostrva duboko zalazi u more. Možete hodati tim sprudom, kao da hodate površinom samog mora dok su levo i desno od Vas velike dubine. Postoji legenda o ovoj plaži koja kaže da je prelepa princeza krenula da traži svoju ljubav. Njega su oteli gusari. Ona nije znala da pliva, pa je suknju napunila peskom. Kada je ostala bez peska, udavila se. Po njoj se plaža zove Kiz Kumu što u prevodu znači Devojkin pesak.

Letovanje Marmaris - Izleti

KAUNOS je grad drevne Karije, a veruje se da mu ime potiče po osnivaču. Grad je poznat po smokvama koje su izvozili u Rim. Od grada su ostale samo ruševine.


PAMUKALE ili pamučna tvrđava je jedinstvena prirodna tvorevina, poznata u celom svetu. Ona je dokaz upornosti i moći prirode da kroz milione godina strpljivo stvori ovakav fenomen. Strpljivo taložeći kap po kap vode i krečnjaka iz nje, stvorila je mineralne kade (krečnjačke bazene) u obliku kaskada, u njima i termalne izvore.


HIERAPOLIS je antički grad izgrađen pored Pamukala. Od njega su ostali samo delovi kupatila, hramova, spomenika i ranohrišćanske građevine. Zato su oba lokaliteta 1988. Godine stavljeni na UNESCO-vu listu svetske baštine.


RODOS je grčko ostrvo za koje su vezane divne legende. Jedna od njih kaže da, kada su bogovi delili svet, da je Helios (bog Sunca) video ostrvo koje ga je zadivilo i zamolio je Zevsa da to ostrvo pripadne njemu. Bio je to Rodos, a ime je dobio po nimfi Rodi, koja je rodila ostrvo u vezi sa Heliosom. Ime Roda nosi i vrsta hibiskusa, koja raste na ostrvu. Ostrvo je poznato po Kolosu sa Rodosa, jednom od sedam svetskih čuda, a srednjevekovni grad Rodos je pod zaštitom UNESCO-a. Nalazi se svega 18 km udaljeno od Turske, pa se iz marine Marmarisa organizuju dnevni izleti.


KRSTARENJA se organizuju duž same obale Marmarisa i omogućavaju razgledanje okoline, grada sa pučine, podvodnih pećina i drevnih ruševina. Turisti mogu obići Paradise island (rajsko ostrvo), brojne pećine, akvarijum i lagune... Krstarenje traje 7 sati.


DALYAN je selo koje se nalazi 80km jugoistočno od Marmarisa i može se smatrati čudom prirode gde se more i jezero spajaju. Oblast je poznata po plaži Iztuzu, po morskim kornjačama (Caretta Caretta),lekovitom mulju i antičkom gradu Kaunosu. Ima puno jezera i kanala koji su plovni. Na samom ušću reke je Dalyan delta koja služi kao utočište kornjačama i plavim krabama. Veoma je popularno kupanje u lekovitom mulju i toplim izvorima. Pomažu u lečenju bolesti kože i kostiju. Izlet traje 9,5 sati.


Letovanje Marmaris - Zabava

Marmaris, poput drugih gradova Turske, ima dinamičan i nezaboravan noćni život. Svako može da odabere svoj vid zabave i kako provesti večernje i noćne sate. Može se šetati dugim uređenim stazama uz samo more, sedeti u restoranima uz tradicionalne specijalitete i dobro vino uz nezaboravni šum morskih talasa, a mlađi će potrošiti energiju u barovima i diskotekama. Prodavnice i bazari su otvoreni do kasno, pa je šoping moguć i u večernjim satima. Turistima se nude tradicionalni proizvodi poput alve, ratluka čaja od jabuke tepiha... Cenjkanje je deo tradicije, ne zaboravite.


BAR STREET je centar najluđeg i najbučnijeg noćnog života u Marmarisu. Naziv potiče od brojnih barova i noćnih klubova koji se protežu čitavom ulicom i otvoreni su to 5 sati ujutro.


TALK OF THE TOWN je jedan od najpoznatijih noćnih klubova. Nalazi se na samoj plaži Long beach i ima svoju privatnu plažu i organizuje brojne aktivnosti.


GREENHOUSE CLUB pušta modernu muziku poput R&B, house, techno i trens i ima fenomenalne svetlosne efekte. Nalazi se u samom centru Bar ulice gde je inače centar noćnog života u Marmarisu.


CRAZY DAISY DISKOTEKA je najveća i može da primi do 1300 ljudi.


NOĆNA KRSTARENJA se organizuju za one koji žele da noći u Marmarisu provedu drugačije. Na brodovima se pod mesečinom, organizuju večere, živa muzika i trbušni ples. Plovidba traje 4,5 sata.

Amos Hotel 3*

Prevoz: Bus

Banana Apartman

Prevoz: Bus

Flamingo Hotel 3*

Prevoz: Bus

Green Nature 5*

Prevoz: Bus

Highlife Apartman

Prevoz: Bus

Kalemci 3*

Prevoz: Bus

Maris Beach Hotel 3*

Prevoz: Bus

Sisters Apartman

Prevoz: Bus

Tropikal Hotel 4*

Prevoz: Bus

Senaydin

Prevoz: Bus

Kocer Beach

Prevoz: Bus

Family Apartman

Prevoz: BusU pripremi: Munamar Beach Resort 4*, Private Hotel 3*, Marmaris Palace Club Hotel , Marmaris Park 4*, Marsyas, London Blue Hotel, Kaan Apartman, Hermes, Dorado Klub, Armar 4*, Amore.