Letovanje -> Letovanje Turska -> Antalija

Letovanje Antalija

Letovanje Antalija

Letovanje Antalija

Grad Antalija je sedište istoimene pokrajine, leži u primorskoj kotlini na sredozemnoj obali. Zaštitni znak grada su narandže koje meštani gaje obilato. Antalija je jedna od naposećenijih letovališta u Turskoj i ogroman broj turista odluči da baš na ovim plažama uživa u svom odmoru. Antalija je nikla na litici u južnom delu rta Anadolija a ime Antalija znači sjajna zvezda Mediterana. Zahvaljujući prirodnim i istorijskim lepotama koje poseduje Antalija važi za „prestonicu turske rivijere“. U današnje vreme grad doživljava zlatno doba jer se izdigao u turistički centar sa tematskim hotelima - replikama Venecije ili Moskovske katedrale. Grad se praktično sastoji iz 2 dela: starog jezgra, kojeg posetioci rado posećuju i novog, savremenog dela Antalije koji sliči svakom drugom velikom gradu na svetu.


Letovanje Antalija hoteli leto 2015:

/

/

Letovanje Antalija - Atrakcije

Kaleiči, je drevni, antički deo grada u kojem su istorijske turske i grčke vile pod zaštitom, ujedno i najpoznatiji deo Antalije. Stare kuće razdvojene uzanom kaldrmom preobražene su u hotele i suvenirnice. Čak i danas se mogu opaziti zaostavštine vizantijske, romanske i seldžutske civilizacije. Kale je otomanska citadela, važi za najlepši deo grada i ispresecan je uzanim sokacima, starim kućama, egzotičnim zelenim vrtovima, kamenim svodovima. U ovu četvrt moguće je ući na više ulaza ali ipak najlepše je proći kroz Hadrijanovu kapiju. Na obodu kvarta Kaleiči stoji uspravna, odlično očuvana, dekorisana lepim detaljima trolučna Hadrijanova carska kapija (Učkapilar). Ova mermerna kapija visine 14m iz rimske ere zidana je vojskovođi Hadrijanu u čast, kada je 130 godine n.e. boravio i posetio grad, a legenda kaže da je kroz nju prošča i kraljica od Sabe putujući do Solomona.


Sahat kula (Saat Kulesi) – nalazi se na Trgu Kalekapisi izgrađena je po nalogu Velikog vezira Seid paše malog a sat je poklonio nemački car Vilhelm II. Kula je deo stare gradske tvrđave, visoka je 14 m a sam toranj sa satom 8m. Naročito impresivno deluje noću jer je osvetljena.


Prepoznatljivo obeležje i zaštitni znaci Antalije su Ataturkova statua i Kisik minaret. Kisik minaret je nastao u II veku naše ere i sazidan je kao hram. U vreme Vizantije postaje crkva a docnije u Otomanskoj imperiji postaje džamija.


Arheološki muzej neizostavno treba posetiti najpre zbog zbirke minijatura, kipova, mozaika, statua i sarkofaga jer će te tako stvoriti sliku kakav značaj u istoriji je imala Antalija i ko su sve bili njeni žitelji. U postavci muzeja su i rimske sklupture od mermera te artefakti iz bronzane ere kao i kolekcija srebra rane Vizantijske crkve.


Stara luka (Yat Limani) nalazi se ispod bedema tvrđave obnovljene 1988 godine i danas je turistički centar i marina u kojoj su privezane moderne jahte. Luka je dobar izbor za večernu šetnju i obedovanje kraj mora.


U neposrednoj blizini Antalije postoje brojne istorijske građevine a jedna od najbitnijih je (45 km istočno od grada) antička grčko-rimska naseobina Aspendos na reci Koprucai, sa jednim od najočuvanijih drevnih pozorišta u svetu. Tokom leta u njemu se i dan-danas održavaju kulturne svečanosti i festivali imajući u vidu da teatar ima kapacitet za oko 20.000 ljudi.


Ipak ukoliko poželite da ostanete unutar gradskih zidina na raspolaganju su vam za posetu, kula Hidrik, brojne džamije, Yivli Minaret, Karatay medresesi, kula Clock.


Atraktivno mesto turistima je i restoran i noćni klub Doner Gazino koji se okreće oko svoje ose a nalazi se na vrh brda Tunek Tepe, (617 m.n.v.) pa je iz njega predivna panorama na more i grad. Mesta i lokaliteti od istorijskog značaja koji privlače pažnju posetioca u Antaliji i okolini su: arheološki lokalitet Olimpus, koji je smešten između Adrasana i Kemera, sa zaostavštinom iz II veka p.n.e. zatim antički grad grad Aspendos znan po teatru, zatim Termesos, Hadrianus, Perge, Silion, Faselis, Limira, Aricanda, Demre (Myra), crkva Sv. Nikole, Simena, Kekova, Patara i Ksantos.


Posle razgledanja istorijskih mesta Vašoj pažnji preporučujemo prirodne lepote i retkosti Antalije: Manavgat Kursunlu i Duden vodopade, Karain i Beldibi pećine, Sarapsa Inn, kanjon Koprulu…

Letovanje Antalija - Plaže

Rivijere Konialti i Lara znane su po čistom i bistrom moru a možete posetiti i Side, Manavgat Perga, i Alanju. Do antičkih naseobina kao što su Faselisa, Olimpusa, Adrasana i Kekova može se pristupiti brodicama. Premda poseduje mnoštvo predela izuzetnih odlika Antalija je čuvena po svojim divnim kupalištima i plažama od kojih ističemo plaže Kleopatra i Incekum koje leže zapadno od Antalije i duge su oko 2 km. Za plažu predanje kaže da se čuvena carica baš na njoj kupala i odmarala. Lara i Konyaalti su dar prirode uz more tirkizne boje, plavim nebom, belom obalom sa puno kafica, barova i restorana. Druga čuvena mesta za kupanje su Ulas plaže Patara, Kale (Demre), Adrasan, Finike, Tekirova, Phaselis. Veoma duge peščane plaže u Antaliji su Lara Kundu i Konyaalti. Posred njih je strma stena sa koje se utače reka Duden i uliva u Mediteran stvarajući slapove visine 15 m.

Letovanje Antalija - Izleti

KAPADOKIJA (u prevodu zemlja lepih konja) poznata još i kao MESEČEVA POKRAJINA (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Beleka, Sid i Alanye).Srce je Anadolije, pokrajine koja je tokom istorije bila kolevka mnogim civilizacijama. Izlet je dvodnevni sa polaskom iz Antalije rano ujutru, sledi vožnja do Konje, nekadašnjeg prestonog grada seldžučke, a docnije i osmanlijske države. Razgledanje muzeja Mevlana Dželaludina Rumija jednog od najvažnijih likova u islamskoj religiji, zatim posećujemo "vilinske odžake", prirodni fenomen koji je oblikovan nekoliko desetleća unazad. Kapadokija je bila dom Hetitskoj civilizaciji, imperiji koja je bila takmac Vavilonu i Egiptu po uticaju i vojnoj moći. Kapadopijske tablice su jedan od najranijih dokaza o prisustvu Hetita na ovim prostorima i one su zapisi asirskih trgovačkih kolonija. Više informacija o Hetitima dobićete tokom samog izleta. Nakon noćenja nastavak putovanja ka gradu Nevšehir, kraj koga je smešten podzemni grad po imenu Kajmakli, koji je veoma važan hrišćanima jer im je bio središte i utočište. Kajmakli, grad ispod zemlje otkriven je 1964 godine posle zemljotresa kada su se produbile pukotine a žitelji opazili da na njihovom dnu postoji nešto neobično. Grad je osnovan u doba Hetita (1190. godine) obuhvata površinu od oko 2 km2. Docnije je pronađeno još 8 podzemnih nivoa, od čega su svega prva 4 predviđena za posetioce. Kroz stenu su probijena 2 hodnika toliko uska i niska da se stiče utisak kao u najteskobnijem rudniku. "Ukoliko se neko od Vas plaši, neka ne ide jer - povratka nema", upozoriće Vas vodič... U povratku iz Kapadokije ka Antaliji: razgledanje bajkovitih dimnjaka u dolini Pasabag i citadele Uchisar. Obilazak jednog od najvećih centara s tepisima u Turskoj gde imate mogućnost kupovine. Povratak na Sredozemlje u kasnim večernjim satima.PAMUKKALE – PAMUČNI DVORAC (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Beleka, Side i Alanye).


Jednodnevni izlet autobusom sa panoramskim razgledanjem Denizli, grada iz Ginisove knjige rekorda, potom odlazak u fabriku pamuka i njenu prodavnicu. Zatim odlazak u Pamukale, geološke formacije - čudo nastalo delovanjem prirode. Turistima se pruža šansa za opuštanje uz šetnju belinom planinskog masiva pokrivenog kalcijum karbonatom, sa znamenitim terasama, potočićima i bazenima prelivenim belom vodom temperature 370°. Najzad je predviđena poseta antičkom gradu posvećenom kraljici Heri, mestu Hijerapolis (rimskog amfiteatra, najvećeg nekropolisa u Maloj Aziji, Apolonovog svetilišta, Martirija Sv. Filipa …), i Kleopatrinom lekovitom kupatilu. U povratku nazad obilazak centra za ručnu izradu tepiha. Predviđena je večera tokom izleta a povratak je u kasnim večernjim satima. Predlažemo kvalitetnu i udobnu obuću, kao i kupaće kostime.MIRA I POTOPLJENI GRAD KEKOVA (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Beleka)


Posle doručka vožnja autobusom po živopisnoj likijskoj provinciji do Mire rodnog grada jednog od najvećih hrišćanskih svetaca - Svetog Nikole. Obilazak mesta Demre u kojem je bazilika Sv. Nikole iz I veka sa podnim mozaikom, freskama i sarkofagom sveca. Upoznavanje sa u steni uklesanim grobnicama. Posle ručka vožnja brodom do potopljenog grada Kekova. Slobodne aktivnosti (plivanje i kupanje) a povratak nazad predviđen je u ranim večernjim satima.Duden Vodopadi


Su jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija Antalije. Postoje dva istoimena vodopada, prvi je severno a drugi jugoistočno u odnosu na grad. Gornji vodopad formiran je od kraške depresije a drugi je na jugu gde se reka Duden uliva u more i spektakučlaran je pogled na njega sa pučine, iz čamca. Do vodopada vodi odličan asfaltni put a možete koristiti loklanu autobusku liniju, taxi ili rent car. U izboru mini-magazina uvršten je na listu od 15 najspektakularnijih vodopada na svetu. Nastaje padom reke Duden sa planine Taurus i visok je 15m a širok oko 20m. Pod vodopadom je smeštena pećina Dilek magarasi (pećina želja), a do nje se može prići iza kaskadei sedeti i diviti se moći i raskoši prirode. Ulaz u ovaj park prirode se naplaćuje. U parku postoji i botanička bašta bogata raznovrsnim biljkama.MINI KRSTARENJE sa uslugom all inclusive (polazak predviđen iz Kemera, Antalye)


Posle doručka ukrcavanje na brod kojim se krstari antalijskim zalivom. Tokom plovidbe foto-sesija, prilika za fotografisanje morskog zaleđa - planine Taurus, potom sledi razgledanje ostataka antičkog grada Phaselis, ili plivanje i kupanje u tirkiznom moru. Izlet traje oko 8 časova a na brodu se poslužuje i ručak.ANTALYA I TURSKO VEČE (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Beleka, Side i Alanye)


Jednodnevni izlet autobusom sa panoramskim razgledanjem novog dela Antalije, predivnom Konjalti plažom i starog jezgra grada Kaleiči, sa marinom, Ataturkovim skverom i Hadrijanovom vratima. Potom odlazak na vodopad Duden, koji je čuven po istorijskim pričama i mitovima. Zatim obilazak velikih fabrika i prodavnica zlata, srebra i kože, te obilazak nekog od čuvenih turskih bazara idealnim uz uvežbavanje veštine cenkanja i kupovinu raznovrsnih suvenira. Za kraj izleta predviđena je večera sa tradicionalnim i komičnim turskim igrama i plesovima kao i specijalna iznenađenja u programu.


JEEP SAFARI (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Beleka, Side i Alanye) Celodnevna uzbudljiva vožnja džipovima.a vreme trajanja izleta je 8 časova.. Polazak sa dogovorenog mesta i vožnja u konvoju ka planini Tauru kroz tradicionalna sela uz zaustavljanje za razgledanje džamije i tipične seoske kuće.Predah za kupanje i ručak. Ukupna dužina maršrute izleta je 105 km, od toga 65 km odlazi na vožnju sporednim putevima. Za obilazak džamije postoji kodeks oblačenja (dugačke pantalone ili suknja, marame -žene i majice sa dugim rukavima ).TURSKI HAMAM (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Side i Alanye)


Razmazite se u turskom hamamu: boravak u turskoj i finskoj sauni, peeling tela i parcijalna masaža aromatičnim uljima. Hamami su pravljeni ne samo hiigijene radi već i kao mesta za odmor zabavu i okupljanja i druge društvene i socijalne aktivnosti. Tursko kupatilo važi za mesto fizickog i duhovnog pročišcenja jer telo i koža izlučuju toksine kroz znoj, bitno se pospešuje cirkulacija kroz krvotok i kardiovaskularni i imuni sistem se stimulišu toliko da obnavljaju fizicki i mentalni sklop.Jednodnevni izlet do Kaša (u prevodu sa turskog: Obrva)


Obuhvata posetu pitoreksnom ribarskom seocetu Kaš koje je smešteno 170 km jugozapadno od Antalije sagrađenom na brdovitom području pa se ne može podičiti dobrim plažama (one su šljunkovite i udaljene od sela). Njegova najbitnija osobenost je lokacija, prijatna atmosfera i samim tim usporen, lagan život. U Kašu se možete počastiti izvrsnim čajem kod antikvara ili trgovaca ćilimima udišući mirise jasmina koga ima u izobilju ali i posetiti ruševine iz antičkog doba. Nekada ranije selo zvalo Antifelos i predstavljalo je luku Felosa. Kada su Kašom vladali Rimljani bio je dobro znan po izvozu morskih sunđera i kvalitetnog drveta. Danas, Kaš je odlična destinacija za ljubitelje ronjenja i u selu se redovno održavaju kursevi za ovaj sport.Perge - Aspendos - Side


Jednodnevni izlet čiji program obuhvata razgledanje antičkih lokalitete, grčko-rimskih naseobina na putu ka Alanji. Perge je nekadašnje važno morsko pristanište, a čuveno je po prvoj propovedi Sv. Pavla; Aspendos je čuven po odlično očuvanom rimskom pozorištu iz antičkog vremena i po kamenom rimskom vodovodu; Side je dobro poznato letovalište i veoma bitno antičko nalazište.Phaselis


Tri ostrva sa obilaskom drevnog grada Phaselisa (7. vek . pr. Hrista), ovaj izlet pravo je zadovoljstvo za poklonike istorije, čistog mora i jarkog sunca uz ručak na brodu.

Letovanje Antalija - Zabava

Antalija ima veoma atraktivan i aktivan noćni život. Posebno tokom leta promenada u luci je prepuna posetioca, ali i meštana zahvaljujući brojnim klubovima, barovima, diskotekama i kafićima koji su ovde smešteni. Brojni su lokali sa živom muzikom: pop, tehno, rok... U Kaleici ulici su irski i engleski pabovi, orijentalna muzika restorani i taverne. Ovdašnji noćni klubovi prave tematske žurke, razne igračke performanse i rade do samoga jutra. Noćni život i zabava u Antaliji još su bogatiji u vreme kada je Međunarodni "Golden Orange" filmski festival. Izbor je poprilično širok - od mirnih mesta gde se u opuštenoj atmosferi može popiti piće pa sve do grandioznih disco clubova pod vedrim nebom. Postoji puno različitih mesta da ni 15 dana odmora nije dovoljno da ih sve posetite. Za jedno od najpopularnijih mesta važi Ally's club. Smatra se da nema boljeg mesto za upoznavanje i đuskanje. Naoružajte se strpljenjem za čekanje u redu ispred kluba, posebno petkom i subotom. Preporučuje se atraktivna garderoba. Inferno je omiljeno mesto za izlazak onima koji bi da su u trendu. Ukoliko stignete pre ponoći, može biti prazno, ali ne odustajte - posle ponoći puno je kao šipak. Ovde možete izaći i neobavezno obučeni. Club 29 je klub sa predivnim pogledom na luku, najveći je u Antaliji i prima preko 2000 ljudi. Klub je u isto vreme restoran, klub i bar, pa veče možete započeti večerom, potom konzumirati piće i najzad đuskati do samog svitanja zore. Ukoliko obožavate rok muziku Jolly Joker Bars je odličan izbor za Vas.

Atnalija hoteli

U pripremi