Letovanje -> Letovanje Turska -> Belek

Letovanje Belek

Letovanje Belek

Letovanje Belek

Belek je grad sa svojom opštinom, čiji je centar. Opština Belek se nalazi u Serik distriktu u provinciji Antalija, od koje je udaljen 30 km istočno. Kada nije sezona godišnjih odmora, Belek je grad od oko 750 stanovnika, dok tokom sezone, kada dođe veliki broj turista taj broj raste i do 10.000 stanovnika. Belek je jedan od brojnih turističkih centara Turske, sa preko 30 hotela sa 4 i 5 zvezdice, apatmanima i mnogim vidovima zabave. Belek se razvio u centar golfa i 2012. godine je bio domaćin najvećeg turnira u golfu u čitavoj Turskoj.


U blizini Beleka se nalazi helenistički grad Perge, koji je odmah nakon Efesa, kao i veliki amfiteatar Aspendosiz rimskog perioda, koji može da primi preko 15.000 gledalaca. U njemu se održavaju koncerti klasične muzike, baletske predstave i operski festivali. U blizini se nalazi i jedan od najpoznatijih mesta iz perioda klasicizma, Side. Belek je poznat po prelepoj prirodi, šumama bora i eukaliptusa u pozadini. Predstavlja prirodnu oazu za velik broj ptica, a posebno sova, koja je simbol i zaštitni znak grada. U centru Beleka se nalazi đžamija, spomenik i vodopad, koji uvode u šoping oblast grada, koji se prostire u 3 velika bulevara.


Ukoliko ukombinujete peščane plaže sa tirkizno plavim morem, planinsko zaleđe sa eukaliptusovim i borovim šumama i ukoliko tome dodate toplu i prijateljsku dobrodošlicu i ljubaznost, dobićete egzotičan Turski raj - Belek. Belek ima neke od najlepših hotela na svetu. Svaki hotel je grad za sebe, a jedan od njih ima kopije ulica u kojima su smeštene najpoznatije građevine iz celog sveta. Za decu su u većini hotela organizovane igraonice i dnevni boravci, kao i delfinarijum sa animatorima.


Letovanje Belek hoteli leto 2015:

/

/

Letovanje Belek - Atrakcije

ANTALIJA MUZEJ se nalazi na samo par kilometara od Beleka i jedan je od najvećih turskih muzeja. Muzej se sastoji od 14 izložbenih prostorija i jedne galerije na otvorenom. Zahvata površinu od 7000m2 i sadrži preko 5000 izloženih umetničkih dela.


GOLF TERENI su najznačajnija atrakcija Beleka. Ima dva terena sa 18 rupa. Jedan teren se zobe PINES, a drugi DUNES. Zauzimaju površinu od 1500 ha i ljubitelji golfa ih obožavaju, kako amateri, tako i profesionalci. Svake godine se održavaju turniri profesionalaca ali i takmičenja medju svim zainteresovanim ljubiteljima ovog sporta. Oba događaja privlače veliku pažnju i velik broj posmatrača. Postoji čak i mogućnost uzimanja časova od iskusnih trenera.


PERGE je drevni Grčki grad, koji se sada nalazi na mediteranskoj obali Turske. Danas predstavlja ostatke ruševina, a nalazi se 15km istočno od Antalije (na pola puta za Belek). Na tom lokalitetu se nalaze ostaci akropolja, koji datiraju još iz bronzanog doba. Tokom helenističkog perioda, Perge je bio jedan od najlepših i najbogatijih gradova tog vremena.


ASPEDNDOS je drevni grad koji se nalazi 40 km istočno od Antalije. Izgrađen je na reci Eurymedon, na oko 16km u unutrašnjosti kopna u odnosu na Mediteran. Grad nije imao politički značaj ali je bio važan trgovački centar, a najviše su trgovali solju, uljem i vunom.


MANAVGAT VODOPAD se nalazi na reci Manavgat. Vodopad nije puno visok ali je veoma širok, pa je najlepši pogled na njega sa veće nadmorske visine. Voda moćno pada preko stena, stvarajući guste penušave talase, a pored se nalaze plantaže čaja koje pružaju divno mesto za odmor.

Letovanje Belek - Plaže

Plaže su u skorije vreme postale nosioci plave zastave jer zadovoljavaju sve standarde vezane za čistoću ,sa bogatim sadržajima,tuševima,toaletima,kabinama za presvlačenje i parkinzima na samim plažama. Gotovo sve plaže su peščane ,sa veoma čistom vodom,što predstavlja pravi raj i za decu i za njihove roditelje.Svi sportovi na vodi su mogući,a oprema se može iznajmiti na samoj plaži, a za pojedine sportove se vrši i obuka na licu mesta(zid za klajmbing,skejter rampa,trambolina, akvapark,sportski tereni,bioskop i pozorište na otvorenom..).rhunac je tematski park koji simbolizuje drevnu Troju.I ovaj deo obale je poznat po Caretta Caretta kornjačama,koje ovde dolaze da polažu jaju u pesku plaža.

Letovanje Belek - Izleti

KAPADOKIJA - mesečeva pokrajnina (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Beleka, Sid i Alanye)


DVODNEVNI PROGRAM:


1. DAN: polazak iz hotela u ranim jutarnjim satima, vožnja preko planinskih predela Taurus do Konye. Razgledanje muzeja u kojem se nalaze neki od očuvanih zbirki islamskih, turskih i arapskih umetničkih dela i relikvija, kao i grobnicu Mevlane. Nastavak vožnje prema Aksarayu. Tokom putovanja razgledaćete tipičan "karavansaraj". Nakon ručka (ručak nije uračunat u cenu izleta) sledi razgledanje podzemnog mesta Kaymakli, lavirinta muzeja i soba pod zemljom. Večera sa prenoćištem je u hotelu u Kapadokiji.


2. DAN: nakon doručka krećemo u razgledanje poznate mesečeve pokrajine – Kapadokije. Pokrajinu je veličine 95 km² i nalazi se na nadmorskoj visini od 1200m. Razgledaće se i malo mesto Goreme - koje je od 1986. godine deo je UNESCO-ve baštine gde se usred neobičnih kanjona i pećina skriva jedan od maloazijskih prirodnih spomenika: u stenama uklesane crkve odnosno muzej na otvorenom. Sledi razgledanje bajkovitih dimnjaka u dolini Pasabag i tvrđave Uchisar. Obići ćete i jedan od najvećih centara s tepisima u Turskoj sa mogućnošću kupovine. U međuvremenu je ručak (ručak nije uračunat u cenu), a nakon večere, kasno uveče sledi povratak na sredozemnu obalu.


PAMUKKALE – PAMUČNI DVORAC (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Beleka, Side i Alanye)


Polazak iz hotela u ranim jutarnjim satima. Vožnja preko planina Taurus do mesta Pamukkale. Slobodno vreme za ručak i kupanje u termalnom bazenu. Razgledanje znamenitih terasa u dužini od 2.700 m i širini 300 m. Pamukkale su krečnjačke stene preko kojih se preliva vruća voda bogata kalcij-karbonatom i tako oblikuje bazene sa ivicama koje izgledaju kao da su prekrivene snegom. Razgledanje antičkog grada Hierapolis (Apolonovog svetilišta, Martirija Sv. Filipa, rimskog amfiteatra, najvećeg antičkog groblja u Maloj Aziji). U povratku prema Sredozemlju obići ćete i centar tepiha ručne izrade. Večera će biti poslužena tokom putovanja. Povratak u hotel u kasnim večernjim satima. Preporučujemo kvalitetnu i udobnu obuću, kao i kupaće kostime. Očekujte prekrasan izlet koji će vam zaista ostati u sećanju.


ANTIČKI SIDE I VOŽNJA BRODOM REKOM MANAVGAT (polazak predviđen iz Beleka, Side i Alanye)


U mestu Side razgledaćete antičke ostatke, a zatim se na putu prema Manavgatu zaustaviti u tekstilnoj pijaci. Ručaćete uz reku Manavgat i uživati u pogledu na slapove. Sledi obilazak pijace nakitom, a zatim ukrcavanje na brod kojim ćete zaploviti do tačke gde se reka uliva u more. Uživaćete tokom plovidbe rekom Manavgat, oduševiće Vas netaknuta priroda, a možda čak ugledate kornjače i pelikane. Istovremeno ćete se moći kupati u reci ili moru, ili priuštiti ručak.


MYRA I POTOPLJENI GRAD KEKOVA (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Beleka)


Nakon doručka sledi vožnja po slikovitoj ravnoj likijskoj pokrajini do mesta Myre. Posetićete crkvu Sv. Nikole gde je bio biskup i u steni uklesane grobove. Nakon ručka brodom ćete zaploviti prema potopljenom gradu Kekova. Slobodno vreme za kupanje, a povratak u hotel predviđen je u kasnim poslepodnevnim satima.


ANTALYA I TURSKO VEČE (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Beleka, Side i Alanye)


Nakon ručka vožnja do Antalye gde ćete obići veliki centar zlata i kože. Odlazak do centra grada i slobodno vreme za obilazak bazara ili starog grada. U naselju Lara pogledaćete peščane skulpture, a zatim uz večeru uživati u programu folklornog ansambla.


JEEP SAFARI (polazak predviđen iz Kemera, Antalye, Beleka, Side i Alanye)


Celodnevna adrenalinska vožnja terenskim vozilima. Trajanje izleta otprilike osam sati. Odlazak do polazne tačke i vožnja u konvoju prema planini Taurus. Vožnja pored tipičnih sela sa zaustavljanjem, kako biste razgledali tipičnu kuću i džamiju. Pauza za kupanje i ručak. Ruta koju ćete proći iznosi 105 km, od toga 65 km ćete voziti sporednim putevima. Za obilazak džamije trebate biti pristojno odeveni (duge pantalone ili suknja, marama za glavu-samo žene i majice sa dugim rukavima)


POZNATA PREDSTAVA „ FIRE OF ANATOLIA“ (polazak predviđen iz Beleka, Side)


Vožnja do arene gde ćete pogledati spektakularnu plesnu predstavu. Ljubitelji dinamičnih plesnih ritmova biće oduševljeni.

Letovanje Belek - Zabava

Noćni život u Beleku se ne razlikuje od noćnog života u drugim turskim letovalištima. On se uglavnom svodi na šetnje pored mora, barove, restorane, noćne klubove i turske večeri. Ipak, glavna dešavanja su u Antaliji, pa mladi tamo najčešće i odlaze u klubove kao što su:


COCO BAR je restoran u samom centru, poznat po tradicionalnim jelima, a posebno kvalitetnoj jagnjetini. Visiko je kotiran među turistima ali i lokalnim stanovništvom kao najprijateljskiji restoran u gradu. Ima i prostranu terasu sa koje možete posmatrati život Turaka kako promiče pred Vašim očima i osetiti se delom tog života.


KISMET BALIKCISI je takođe u samom cenru i izglasan je za najbolji riblji restoran, a specijaliteti su lignje i škampi. Riba i morski plodovi su uvek sveži.


DEVELI RESTORAN bolje budite veoma gladni kad odete u ovaj restoran, jer su njihov Adana Kebap i Ali Nazik neodoljivi.


ALLY’S je veoma poznat noćni bar, koji je vikendima prepun, pa se pripremite za dugo čekanje u redu, pre nego što uđete u klub.


CLUB 29 se nalazi pored marine, što ga čini jedinstvenim zbog prelepog pogleda na more. Može da primi do 2000 ljudi. U okviru kluba su i restorani i barovi.


JAMES DEAN BAR je postao popularan zbog velikog izbora pića po veoma pristupačnim cenama.


SHOPING je još jedna mogućnost kako da provedete veče u Beleku. Kao i ostali Turski gradovi i ovde ima šoping centara i bazara sa tradicionalnom ali i modernom robom. Možete pojesti brzu hranu, koja mirisima ispunjava vrele noći, kupovati suvenire, koji će Vas podsećati na ovaj divan grad ili poklone za svoje prijatelje.

Belek hoteli

U pripremi