Skriveni biser Halkidikija | Paradiso blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Strimonikos
Olimpijada

Skriveni biser Halkidikija



Olimpijada je predivno selo koje se nalazi u Strimonikos zalivu i udaljeno je od Soluna 95 km. Ovo mestašce je udaljeno 25 km od Vrasne, 15 km od Stavrosa smešteno je na istočnoj strani Halkidikija, na putu Stavrosa prema Jerisosu.

olimpijada

Svuda oko mesta su šumovite planine i duboko Egejsko more sa svojim prelepim plažama. Olimpijada je udaljen od sela Stagira 1km, rodnog mesta velikog filozofa Aristotela. Olimpijada je dobila ime po majici kralja Aleksandra Velikog.

Plaža u Olimpijadi je duga i peščana i nikada nema prevelike gužve. Nagrađivana je Plavom zastavom za kvalitet već godinama u kontinuitetu, što znači da je izuzetno uređena, a more kristalno čisto i bistro.

olimpijada

Olimpijada nudi miran odmor, čisto more, ribolov, šetnju kroz selo okruženo bujnom vegetacijom i zelenilom. Prirodne lepote i arheološka nalazišta od velikog istorijskog značaja privlači posetioce koji žele da spoje savremene morske aktivnosti sa tradicijom kroz razgledanje različitih istorijskih sadržaja.

U samom mestu se nalaze sve potrebne službe, benzijske pumpe, ambulanta, pošta, supermarketi, prodavnice, taverne, restorani, kafici, prodavnice suvenira i nakita.

U blizini Olimpijade nalazi se malo ostrvo Kafkanas. Čuveno je po legendi da je na njemu bila zatočena Olimpijada, majka Aleksandra Velikog u pećini na ostrvu. Nju je zatočio zet Kasandros ne bi li pobedio u bici za tron. Prvobitno je ostrvo Kafkanas bilo spojeno sa rtom, ali je u jednom zemljotresu potopljeno i danas se u vreme oseke može uočiti putić.

olimpijada

Poznati vodopad Varvara se nalazi između istoimenog sela i Olimpijade i ima visinu od 15 m.

Okolina Olimpijade je jako pogodna za planinarenje i biciklizam. Mesto ima dosta kafića, taverni, restorana i barova na plaži, a žurke se uglavnom organizuju vikendom.

Tokom radne nedelje mesto je mirno i opuštajuće. Olimpijada predstavlja idealno mesto koje privlači veliki broj turista, željnih uživanja u plivanju u kristalno čistoj vodi Egejskog mora ili da samo šetaju fantastičnim peščanim plažama koje obasjava zlatno-žuto grčko sunce.

Plaže u okolini Olimpijade

olimpijada

U blizini Olimpijade nalazi se rt oko koga se mogu naći nekoliko malih plaža.

Plaža Proti Ammoudia je plaža odmah ispod mesta Olimpijada. To je inače druga plaža ispod antičke Stagire i odlično uređena plaža. Voda je izuzetno čista, gde relativno brzo nastupa dubina. Nema prirodnog hlada. Sve plaže, pa i ova, okružene su stenama i vrlo su atraktivne za fotografisanje.

Plaza Totos je duža od plaže Proti Ammoudia. Poseduje beach bar sa ležaljkama. Voda je izuzetno čista i bistra. Plitka je, a u nekim delovima je žuti pesak, ali ima dosta kamenja tako da je preporučljivo da se nosi obuća za vodu.

Na krivini posle Totosa nalazi se skretanje za plažu Zougla. Zougla je prelepa mala uvala. Opremljena je ležaljkama i suncobranima. Idealna je za sve one koji vole miran i opušten odmor.

Plaža Babylon je jedna od najlepših plaža u okolini Olimpijade. Dugačka je oko 300 m i dovoljno je široka za komotni boravak na njoj. Poseduje mrežu za odbojku na pesku. Na Babylonu se organizuju sportovi na vodi po pristupačnim cenama, a postoji i vrlo pristojan beach bar. Plićak je prilično dugačak, ali ne i nesavladiv. Na plaži postoji tuš, a iza bara postoje i 2 WC-a. Voda je izuzetno čista i bistra.