Letovanje -> Letovanje Grčka -> Halkidiki -> Kasandra -> Kalandra

Kalandra - Antičko srce Kasandre

Letovanje Kalandra 2019: vile, apartmani, hoteli

Kalanda apartmani

Kalandra (grčki = Καλάνδρα) je letovalište na mestu antičkog grada Mendi. U drevnoj grčkoj taj gradić je bio kolonija koju je osnovao Haklid i rodno mesto skluptora Paioniosa, tvorca statue Nike koji se nalazi na vrh stuba pobede u Olimpiji. Smatra se da je kasnije naselje Kalandra osnovano u 14 veku na zemljištu metoha manastira Hilandar.

Leži u unutrašnjosti poluostrva Kasandra, nedaleko od naselja Posidi sa kojim je gotovo povezana pa se neretko u mnogim brošurama pominje kao Kalandra - Posidi.

Kalanda ima mnoštvo živopisnih kamenih kuća građenih u tradicionalnom stilu koje se sklasno uklapaju sa savremenim zgradama i infrastrukturom. Preporuka je da u Kalandru putujete svojim kolima ili da uznajmite rent-a car kako bi uživali u pejzažima i znamenitostima u okolini.

U okruženju su borove šume i maslinjaci pa se Kalandra smatra zelenim srcem Kasandre.

Kalandra je od Soluna udaljena oko 110 km jugoistočno, a čuvena je po kampu Kalandra koji je 1960 godine osnovao Univerzitet Aristotel iz Soluna i u njemu održava letnju školu sa promocijom uštede energije i podizanja nivoa ekološke svesti.

Najzastupljeniji lokalni proizvodi su: vino, maslinovo ulje, med, žitarice, voće i povrće.Kalandra apartmani i vile leto 2019

Kalandra mapa

/

Kalandra video

/

Kalandra atrakcije

Nedaleko od Kalandre,4 km zapadno nalazi se Posejdonov hram a u njegovoj blizini je svetionik sagrađen 1864 godine. Crkva Device Marije izgrađena 1619 godine čija je unutrašnjost bogato ukrašenama freskama.

„Uspenje“je najveća crkva u Kalandri sa jedinstvenom arhitekturom a ozidana je 1900 godine.

Lokalitet Mendi sa oskudnim iskopinama koje ukazuju na postojanje ovog drevnog grada (kolonije Eretreje),čuvenog po trgovini,obradi drvete i vinu.Mendejsko vino izvanrednog kvaliteta prodavalo se u posebnim amforama a lik Boga vina Dionisosa bio je utisnut u novčane kovanice s jedne,dok je sa druge strane bio utisnut čuveni mendejski magarac koji je takođe bio silom mobilisan od strane Persijanaca.(po Herodotu).

U obližnjem mestu Potidea postoji antički zid za koji se pretpostavlja da je izgrađen 600 godi. P.n.e. i tada je postojala naseobina Korinćanina.

Nea Fokea je čuvena po crkvi apostola Pavla i Vizantijskoj kuli sa koje pogled dominira nad zalivom.

U obližnjoj Kalitei postoje ruševine Zevsovog Hrama iz IV veka. kao i svetilišta posvećena Dionisu i Nimfi..

Kalandra plaže leto 2019

Najpoznatija plaža Kalandre je Posidi ili Posidio kakav je arhaičan,jonski naziv za plažu i odnosi se na Posejdona kako ga je nazvao Tukidid još u 5. veku p.n.e.

Između Kalandre i Nea Skionija postoji više pustih i mirnih plaža a na njima borave posetioci koji uživaju slušajući tišinu.

Plaža Cocus nedaleko od Posidija je mondenska plaža sa svom neophodnom infrastrukturom.

Plaza Kokinokavos nedaleko od svetski poznatog resorta Sani idealna je za surfovanje Plaza u selu Potidea –moderno uređena sa setalistem i biciklistickom stazom uz more .

Kao stvorena za porodice sa decom.. Plaža Agios Mamas- duga je oko 10km)i nalazi se pored istoimenog zasticenog nacionalnog parka.

Kalandra izleti leto 2019

Obilazak Svete Gore, Na putu do Uranopolisa(nebeski grad) predah u živopisnom ribarskom seocetu Pirgadikia.Po dolasku u Uranopolis ukrcavanje i razgledanje manastira (osam je vidljivo sa broda) potom odlazak u Hilandarski metoh Kakova, , sa pilanom,crkvicom, konacima, jezerom, knjižarom u kojoj se moze pazariti duhovna literatura i rukotvorine monaha sa Svete Gore.Nakon Kakova odlazak u Stagiru-rodno mesto poznatog grčkog filozofa Aristotela,te ; poseta mestu Arnea,sa najvise stogodisnjaka u čitavoj Grckoj...

Afitos-selo sagradjeno na litici iznad mora pa izgleda kao da je izdignuto ostrvo nad Egejom.Tradicionalno selo sa tipičnom grčkom arhitekturom koje je uspelo da sačuva izgled vekovima i fascinantnim pogledom na zaliv Toroneos. Meteori-Čudo prirode nastalo povlačenjem mora.Visoke vertikalne stene na čijim vrhovima su izgrađeni manastiri.Impresivan spoj prirode i ljudske građevinske veštine.

Po predanju stvoreni su iz težnje, misionara i putnika namernika, isposnika da bitišući u pečinama i pukotinama stena očvrsnu u volji moleći se u tišini odvojeni od ostatka sveta. Predlažemo posetu manastirima Metamorfosis (Preobraženje) i Sveti Stefan.Na povratku ,poseta radionici vizantijskih ikona u mestu Kalambaka, i crkvi Svete Petke u klancu Tempi sa čudotvornim izvorom. Znatan broj posetila koji su boravili na Meteorima nazivaju ih "osmim Svetskim čudom“. Provod u Waterlandu-Obilazak vodenog parka sa atrakcijama: plivajući bazenima toboganima, masažerima,“brzim” rekama i jezerima,.kaskadama.. U Waterlandu su Vam na raspolaganju razni sportski tereni, barovi, ekspres restorani..

Šoping u Solunu-Odlazak u Solun,glavni grad severrne Grcke, koji kombinuje drevni i savremen izgled ,upoznavanje sa kulturno- istorijskim znamenitostima (Bela Kula,Aja Sofija,spomenik Aleksandru Velikom,Aristotelov trg,žila kucavica EgnatiaCimicki-glavna komercijalna ulica,,odlazak na Zejtinlik - srpsko vojničko groblje. Solun važi za grad odličnog šopinga jer ima velike tržne centre u kojima su česta sniženja,akcije i rasprodaje pa se može pazariti za male pare.

Kalandra noćni život i zabava leto 2019

U okolnim hotelskim barovima organizuju se disko noći dok je šoping zastupljen u prodavnicama koje su u sklopu hotela.