Letovanje -> Letovanje Crna Gora -> Sveti Stefan

Sveti Stefan - Grad hotel

Letovanje Sveti Stefan hoteli, apartmani, cene

Letovanje Sveti Stefan

Sveti Stefan je naselje nedaleko od Budve. On je danas povezan sa kopnom uskim zemljanim nasipom.Nasip je naknadno dorađen ljudskim radom,a inicijalno je nastao akumulativnim radom talasa.Ovaj redak oblik peščanog spruda,koji povezuje ostrvo sa obalom i pretvara ga u poluostrvo, naziva se prevlaka ili tombolo. Ovo ostrvo predstavlja najluksuznije I najekskluzivnije letovalište u Crnoj Gori i jedno od najluksuznijih letovališta na Jadranskom moru. Tamo je Stari grad hotel, čuven sa razglednica i video snimaka. Održava status mondenskog letovališta. Ovo mesto je danas ekskluzivno odmaralište, a sagradili su ga trgovci i ribari u XV veku koji su tu živeli, 1960. postaje grad hotel i to zahvaljujući našim poznatim slikarima, Lubardi i Milunoviću, koji su ovaj stari gradić prepoznali kao turističku atrakciju. Obalni pojas od Budvanskog zaliva, pa sve do Petrovca na jugoistoku je zavičaj plemena Paštrovići. Paštrovići su na ostrvu izgradili dvanaest kuća za svaku porodicu njihovog plemena. Podigli su i četiri crkve, od kojih su dve posvećene Svetom Stefanu po kome je ostrvo i dobilo ime. U uvali, severozapadno od nasipa koji ostrvo spaja s obalom, nekada je bila letnja rezidencija kraljice Marije Karađorđević, ispred koje se proteže današnja Kraljeva plaža, a u susednoj, severnijoj uvali smeštena je plaža vladarke, poznata kao Kraljičina plaža.


Letovanje Sveti Stefan Letovanje Sveti Stefan Letovanje Sveti Stefan Letovanje Sveti Stefan Letovanje Sveti Stefan Letovanje Sveti Stefan Letovanje Sveti Stefan Letovanje Sveti Stefan Letovanje Sveti Stefan Letovanje Sveti Stefan Letovanje Sveti Stefan

Sveti Stefan hoteli leto 2016:

/

/

Sveti Stefan atrakcije leto 2016

Na Svetom Stefanu se nalaze tri manje crkve: crkva Sveti Stefan, po kojoj je ostrvo dobilo ime, a nalazi se na najuzvišenijem delu ostrva; crkva Aleksandra Nevskog; i najmanja, posvećenja Preobraženju, nalazi se na samom ulazu u gradić, koji je uskim nasipom spojen sa kopnom.

Sveti Stefan plaže leto 2016

Peščana prevlaka koja povezuje obalu i ostrvo, ima dve plaže sa peskom I kamenčićima crvene boje.
Plaža na samom ostrvu je zatvorenog tipa, ali plaže levo i desno od ostrva su javne.
U neposrednoj blizini se nalazi i plaža Drobni pijesak, duga 240 m, koja je smeštena u  uvali, a zbog konfiguracije terena može se reći da je pristupačna samo sa mora. Pesak žuto-bele boje daje joj izgled prave divlje tropske plaže. Na samoj plaži su izvor pitke vode i nekoliko ugostiteljskih objekata. Drobni pijesak je omiljeno kupalište meštana. Poznata je kao mesto odigravanja Paštrovske Bankade – zbora Paštrovića na kojem su se okupljali paštrovski glavari radi donošenja važnih odluka.
Plaža Perazića do nalazi se ispod manastira Reževići. To je mala peskovita plaža, smeštena između dve kamene litice.
Ukoliko ste ljubitelj privatnosti, ne volite gužvu na plaži, onda je plaža Perazića do pravi izbor za Vas
Između ova dva mala mesta se nalaze kraljeva plaža i kraljičina plaža koja važi za jednu od najlepših plaža na Mediteranu. To je mala plaža, duga oko 200 metara, sa čempresima i maslinama u zaleđu, smeštena ispred letnje rezidencije kralja Nikole, koja je dobila ime po tome što je bila omiljeno letovalište porodice Karađordjević.

Plaža Sveti Stefan se nalzi pored istoimenog poluostva koje je pretvoreno u luksuzni hotel. Plaža je pokrivena crvenim šljunkom koji se idući ka desnoj strani pretvara u kamenje.
Iznad plaže se nalazi parking koji se plaća. Levi deo plaže ima slobodan ulaz dok je desni deo plaže izdvojen za goste hotela Sveti Stefan ali uz 50 EUR moguće je i tamo okupati se.

Sveti Stefan izleti leto 2016

Mesto Miločer se nalazi u neposrednoj blizini Svetog Stefana. Sa velikim brojem retkog rastinja,prekrasnom plažom i vrhunskom uslugom.  

Vidikovac Čelobrdo - Ovaj vidikovac se nalazi iznad manastira Praskvica i na njemu postoji spomenik palim junacima, kao i česma sa izvorskom vodom.
Put do vidikovca je uzak i loš.

Pržno je malo mesto pored Svetog Stefana, odvojeno je uglavnom za goste sa dubljim džepom. Plaža Pržno se proteže od rta Kamenovo do rta Miločer i duga je 260 m. Iznad plaže se nalazi istoimeno naselje, tipično primorsko što dokazuje bujna mediteranska vegetacija. Zaleđe čine maslinjaci izuzetne vrednosti, zbog čega se celo lokalitet svrstava u spisak zaštićenih prirodnih rezervata.

Plaža Rijeka Reževići  se nalazi između Petrovca i Sv. Stefana okružena maslinjakom i kamenim vrtačama. Plaža je udaljena od Petrovca oko 6km.

Manastir Praskvica je smešten na brdu iznad Miločera i Svetog Stefana. Ime je dobio po obližnjem izvoru čija voda miriše na breskve, koje ovde narod zove i praske. Manastir je bio duhovni i politički centar Paštrovića, a njegovo osnivanje tradicija povezuje sa XI vekom.
Glavna manastirska crkva Svetog Nikole je iz XV veka, druga manastirska crkva smeštena je na brežuljku i posvećena je Svetoj Trojici i potiče iz XVII veka. Njena najveća umetnička vrednost je fresko slikarstvo iz XVII  veka.

U sklopu manastirskog kompleksa je i konak. Veoma atraktivan za posetioce je veliki kameni sto za kojim je decenijama zasedao paštrovački sud zvani "bankada".

Sveti Stefan zabava leto 2016

Nekoliko barova na plaži radi uglavnom danju. Međutim, Sveti Stefan je na pola sata vožnje od Budve koja je stecište dobrog provoda i zabave na Crnogorskom primorju. Na Svetom Stefanu je jedan od najboljih restorana na primorju "Famelja Kentera".Za hazardere, na Svetom Stefanu nalazi se i hotel "Kazino" sa širokom ponudom igara.