Letovanje -> Letovanje Crna Gora -> Čanj

Čanj - Između Jadrana i Skadra

Letovanje Čanj hoteli, apartmani, cene

Letovanje Canj

Čanj je odavno već popularno odredište brojnim turistima. Ušuškan u mediteranskom ambijentu između Jadranskog mora i Skadarskog jezera Čanj je izgrađen uz uvalu između Petrovca i Sutomora, i deo je Barske rivijere duge 50 km. Prvi stanovnici naselili su Čanj u XVI veku, bili su to pripadnici kolhidskog plemena Čani a o tome svedoče bronzane sekire prinađene ovde.
U zaleđu Čanja su planinski masivi i brda: Haj-Nehaj, Crni rt, Velji vrh.
Prokopavanjem tunela Sozina (6150 m) od glavnog grada Podgorice do letovališta razdaljina iznosi 45 km. Čanj predstavlja odličan izbor za Vaš odmor jer daje mogućnost potpunog uživanja u lepotama mora i prirode. U Čanju se ukrštaju obalski i planinski vetrovi pa se letovalište smatra banjom pogodnom za lečenje plućnih bolesti. Srednja temperatura vazduha tokom leta ima vrednost 23,2 C, a zimi iznosi 9,2 C. Čanj ima 2350 sunčanih sati u godini i odličnu mikro-klimu.
U letovalište je moguće doći drumskim putem, Jadranskom magisteralom automobilom, autobusom, vozom (najatraktivnijom evropskom prugom čija trasa vodi od nivoa mora do 1000 m.n.v.), brodom (u neposrednoj blizini je luka Bar) ili avionom. Najbliža železnička stanica udaljena je 4 km i nalazi se u mestu Sutomore. Do aerodroma Golubovci u Podgorica ima 41 km, a aerodrom Tivat je udaljen 54 km od Čanja.
U naselju Čanj zabranjen je saobraćaj, vlada prijatna mediteranska klima, baškare se raskošni parkovi, dobar geografski položaj omogućuje 2300 sunčanih sati u godini pa je sve popularniji kod turista. Letovalište Čanj orijentisano je ka prodičnom i nautičkom turizmu i već u maju otvara vrata sezoni.


Letovanje Canj Letovanje Canj Letovanje Canj Letovanje Canj Letovanje Canj Letovanje Canj Letovanje Canj Letovanje Canj

Čanj hoteli, apartmani, vile, cene leto 2016:

/

/

Čanj atrakcije leto 2016

Tvrđava Haj-nehaj podignuta u XV veku a izgradili su je Mlečani radi odrbrane na strmom brdu kojem se može pristupiti samo peške na 225 m.n.v... Brdo je sa severozapadnog dela pristupačnije i lakše osvojivo pa otuda Haj, a sa jugoistočne nepristupačno i teško osvojio pa je Nehaj. Prvi put se pominje 1542 god. u istorijskim spisima kao “Fortezza de Spizi”, a nešto kasnije 1550. pod imenom “Nechagia”. Prema legendi obnovile su ga isključivo žene nakon jednog ranijeg razornog zemljotresa. U starom gradu, na najvišoj tački je i crkva posvećena Svetom Dimitriju iz XVIII veka sa dva oltara (pravoslavni i katolički).
Stari grad Bar - Nalazi se podno planine Rumija, zovu ga „Crnogorska Pompeja“. Važi za kulturno-istorijski spomenik I kategorije koji obuhvata površinu od 4 ha na kojoj su ruševine preko 600 objekata iz svih etapa gradske istorije. U njemu se leti organizuju poetske, dramske i muzičke predstave.
Stara maslina na Mirovici kod Bara je spomenik prirode i atrakcija starija više od dva milenijuma. Pod njenom krošnjom su se zavađena bratstva sastajala i mirila pa je ovo mesto ponelo naziv Mirovica.
„Barsko sveto drvo“ - zakonom je zaštićeno i jedno je od 3 najstarija u svetu a još uvek daje plodove.
Dvorac kralja Nikole - podignut je 1885 godine na samoj rivi. Građen je po nalogu kralja Nikole koji je dvorac posvetio ćerci, kneginji Zorki i zetu Petru Karađorđeviću. U njegovom sklopu je stražarnica, kapela, mali i veliki dvorac, zimska bašta, docnije je ozidana i balska dvorana. Dvorac je danas zavičajni muzej u kojem se održavaju razne svetkovine.
Crkva svete Tekle (Djekle narodski rečeno) - izgradjena je u XIV veku od lomljenog kamena. Za ovu crkvu se kaže da ima dva oltara za jednu ljubav jer u njoj bogosluženje vrše sveštenici obe konfesije, i pravoslavne i katoličke, svako po svojim kanonima. I groblje u dvorištu crkve je zajedničko. Nakon zemljotresa u kojem je poprilično stradala crkva je zajednički osveštana na treći dan Uskrsa 21.4.1987.
Crkva Svete Petke - nalazi se u Spičanskom polju, zadužbina je Milutina Nemanjića iz 1270 godine.

Čanj plaže leto 2016

Plaža izuzezne lepote koja je duga 900 m dobila je naziv Zlatna obala zahvaljujući boji peska kojim je prekrivena. Ova plaža je praktično nastavak plaže Sutomore.
Zahvakjujući lepoti šljunka kojim je prekrivena plaža u Čanju nazvana je Biserna obala.Kameni rt je deli na dve celine sa peskom na kopnu i šljunkvitim dnom u moru.
Maljevik je nevelika plaža pod šljunkom, čija dužina iznosi oko 300 metara. Smeštena je između Sutomora i Čanja. Plaža se nalazi u hladu borove šume, ima izuzetno prozirno more i veoma je pogodna za ronjenje.
Štrbine je plaža čija dužina iznosi 150 m i smeštena je u izvornoj prirodi, a u jednom njenom delu postoji lekovito morsko blato kojim se kupači mažu jer blagotvorno deluje na kožna oboljenja i reumu.
Plaža galebova - divlja plaža do koje se stiže stazom kroz šumu, omiljena je kod turista koji žele potpuno opuštanje i mir i usamljenost.
Nedaleko od lagune Čanj smešten je manji zaliv Pećin a na njemu jedna od najlepših jadranskih plaža "Kraljičina plaža".. Okružuju je sedimentne stene pa se do nje stiže samo sa mora taxi brodićem koji po čitav dan cirkulišu iz Čanja i Sutomora. Ovaj kupališni lokalitet bio je omiljeno mesto crnogorske kraljice Milene, žene kralja Nikole kada je boravila u obližnjem dvorcu „Topolica“.
Uokolini Čanja su brojne skrivene uvale do kojih je moguće stići sa mora ili "kozjim" stazama. Takav je zaliv Pećin sa izuzetnom divnom peščanom  plažom i kristalno prozirnim morem nestvarne boje u kojem se ogledaju smrča, garig, bor i makija iz šumovitog zaleđa.

Čanj izleti leto 2016

Tokom boravka u Čanju imate mogućnost da se priključite nekom od izleta koji se iz njega organizuju.
Manastir Ostrog - najposećenije versko svetilište u Crnoj Gori, pohode ga pripadnici svih religija. Manastir je uklesan u litici na planini Ostroška greda, na visini od 900 m, osnovao ga je u 17 veku mitropolit zahumsko - hercegovački Vasilije Jovanović čije telo tu počiva u ćivotu i koji je proglašen svecem čudotvorcem.
Ada Bojana - ovaj poludnevni izlet obuhvata obilazak starog grada Ulcinja, pijace, velike plaže duge 13 km i boravak na ušću reke Bojane u more.
Stari grad Budva - leži na malom poluostrvu a procene govore da je star 2000 godina. Ispresecan je nizom ulica i trgova na kojima se nalaze brojne građevine: crkvica Svetog Save Osveštanog, sa ostacima fresaka i natpisima iz XII veka, crkva Svete Trojice u kojoj je grob istaknutog literate Stefana Mitrova Ljubiše, katedrala Svetog Ivana, crkva Santa Maria in Punta, Citadela, i ostalo. Tokom leta pretvara se u grad teatar i u njemu se odigravaju brojne domaće i strane predstave.
Sveti Stefan - Po legendi negde sredinom 15-og veka blagom otetim od Turaka 12 paštrovskih plemena sagradilo je tvrđavu 1442 godine i po 1 kuću na ostrvu da bi u njima porodice iz planinskih sela imali utočište pred navalom Turaka i pirata. Od 1960 godine ostrvo je preobraženo u grad-hotel u kojem danas letuju poznate ličnosti.
Kotor - ovaj izlet obuhvata vožnju autobusom i brodom sa posetom starom gradu Kotoru, pomorskom muzeju Crne Gore, i uživanje u panorami Bokokotorskog zaliva.
Splavarenje Tarom - celodnevni izlet koji obuhvata vožnju autobusom i splavom prelepom rekom Tarom koja protiče kroz predele nestvarne lepote i divljine, oazom smaragdno zelene nijanse. Kanjoj Tare je najdublji na svetu posle Kolorada.
Lovćen i Njegošev mauzolej - Poseta nacionalnom parku Lovćen i Jezerskom vrhu na kojem se nalazi mauzolej u kojem je sahranjen po sopstvenoj želji Petar Petrović Njegoš crnogorski poglavar, pesnik i vladika. Kompleks je građen od 1970 - 1974 obuhvata najveći vis lovćenskog masiva i do njega vodi 461 stepenik.
Skadarsko jezero je smešteno u zetskoj kotlini, svega 6 km vazdušnom linijom od mora. Jezero je prirodna i istorijska riznica i baština Crne Gore i najveći „ptičiji aerodrom“ u Evropi jer je stanište ili privremeni dom za preko 270 vrsta ptica.

Čanj zabava leto 2016

Zabavu tokom boravka u Čanju možete pronaći u lokalnim disco-clubovima Padrino i Kalipso. Ljubiteljima intenzivnijeg noćnog života na raspolaganju je noćna disco transverzala Bar - Budva - Kotor. Za one koji bi da uživaju u kulinarskim specijalitetima tu je restoran zvučnog imena „Čudesa od mesa“. Oni koji bi da zabavu dožve u okruženju, noćni provod mogu pronaći u Sutomoru.

Hotel Niš

Leto 2016

Adira II

Leto 2016

Apartmani LARA

Leto 2016