Kolima do Afisosa | Club Paradiso patrola
Radno vreme: 09h - 20h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Afisos

Club Paradiso patrola: Kolima do AfisosaPoštovani putnici,

Hvala Vam na poverenju u organizaciju Vašeg godišnjeg odmora. Sada kada se spremate za put, Club Paradiso misli na Vas, te smo Vam pripremili ovaj kratki vodič kako da dođete do Afisosa, koji će Vam, nadamo se, biti od pomoći.

Kolima do Afisosa

Kolima do Afisosa

Beograd - Afisos: 840km

Ukoliko putujete van grupe, tj. automobilom, za ulazak u Grčku Vam treba vaučer i potvrda rezervacije. Za putovanje automobilom potrebno Vam je: međunarodno putno zdravstveno osiguranje, saobraćajna dozvola, zeleni karton (obavezan za ulazak na teritoriju Republike Makedonije) i ovlašćenje (ukoliko Vi niste vlasnik vozila kojim putujete). Međunarodna vozačka dozvola od skora nije obavezna ni za Makedoniju, ni za Grčku.

Što se tiče saobraćajnih propisa oni se nisu mnogo menjali. U Makedoniji je danju obavezna vožnja sa uključenim oborenim svetlima, a ukoliko Vaše vozilo koristi pogon na TNG ili CNG, morate imati i protivpožarni aparat. U Grčkoj je PP aparat obavezan za sva vozila, a tokom dana niste obavezni da vozite sa uključenim svetlima.

Kazne za lakše saobraćajne prekršaje u obe države se plaćaju na šalteru pošte ili banke, uz uplatnicu koju će Vam dati saobraćajni policajac. Ako u Grčkoj kaznu platite u roku od deset dana, možete platiti samo polovinu iznosa i tada se smatra da ste obavezu ispunili. Kao garant da će kazna biti plaćena, makedonska policija zadržava dokumenta, a grčka ne. Detalji vezani za putovanje automobilom nalaze se i na www.mup.gov.rs i www.amss.org.rs.

Ovde Vas upoznajemo sa putem od Beograda do Afisosa u Grčkoj. Obratili smo pažnju samo na kritične tačke, na koje Vas upozoravamo, i na mesta koja zaslužuju preporuku da do njih svratite i napravite pauzu za odmor. Do Afisosa se stiže relativno lako, jer put nije komplikovan, a uz to ima i odličnu signalizaciju. Vožnja je uglavnom auto-putem. Putovanje kolima do Afisosa traje uobičajeno od 10 do 12 sati, u zavisnosti od mogućih radova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima.

Proverite da li ste poneli zeleni karton, kao i polisu putnog zdravstvenog osiguranja.

Srbija

Od nedavno, putovanje do Grčke je još jednostavnije, budući da se kroz celu Srbiju, sve do Preševa, vozite auto-putem. S obzirom na to da je cela deonica sada u zatvorenom sistemu naplate, putarinu plaćate tek u Preševu i ona iznosi 1460 dinara za putnička vozila, računajući od naplatne rampe Vrčin, odakle i započinjemo putovanje. Ne zaboravite da resetujete kilometražu na nulu ili da zabeležite trenutno stanje na brojaču, kako biste mogli da računate koliko ste kilometara prešli do odredišta. Merenje kilometraže se razlikuje od automobila do automobila, pa računajte da se tokom Vašeg putovanja mogu javiti manja odstupanja. Odstupanja se mogu javiti ako ste se vrteli po parkingu ili ako ste češće svraćali u restorane van glavnog puta.

Na ovoj naplatnoj rampi se uzima samo kartica za ulazak na auto-put. U okviru objekta je i policijski punkt, a tu je i punkt AMSS. Za sve vas koji svoje putovanje započinjete pre Beograda, recimo iz nekog grada u Vojvodini, na benzinskoj pumpi ELP biste mogli da napravite kraći predah. Otvorena je 24 časa, ima sve vrste goriva, uključujući i eurodizel za Euro 4 motore i auto-gas, a prima i sve vrste kartica. U okviru benzinske pumpe nalaze se restoran, prodavnica i veliki parking. Kod Niša, odmah nakon velikog natpisa Nais, nalazi se isključenje koje Vas vodi do Jugopetrolove pumpe (radi 24 h, nema gas), do motela Nais koji je sa leve strane puta, kao i do baze AMSS, u okviru koje je pumpa za auto-gas i gde primaju samo gotovinu. Baza AMSS kod Naisa nudi usluge sitnih popravki i šlepovanja vozila, ali ne izdaje međunarodna dokumenta. Radno vreme je 24 h.

Obratite pažnju da nakon Niša nema parkinga ili odmorišta, tako da je dobra ideja da svratite do motela Predejane, koji je na oko 70 km od Niša. Za motel Predejane postoji posebno isključenje sa auto-puta, koje Vas vodi na staru magistralu. Nakon naplatne rampe, na račvanju skrenite levo i nakon 1,5 km stižete do motela. Alternativa je motel Džep, koji je nekoliko kilometara dalje od Predejana. Sedam kilometara nakon naplatne rampe Preševo, dolazite do istoimenog graničnog prelaza, gde prvo prolazite carinu, a nakon toga i policijsku kontrolu.

Makedonija

Makedonija – Napuštate teritoriju Srbije i ulazite u Makedoniju. Ako putujete tokom jula ili avgusta, budite spremni na kolone i gužve. Policija često sa radarom čeka turiste koji, umorni od stajanja u koloni, požele da malo „produvaju mašinu“. U našem tekstu Saobraćajni propisi – Makedonija pojašnjeno je koliko je makedonski zakon oštar. Granični prelaz sa Makedonijom – Tabanovce. Pripremite saobraćajnu dozvolu, zeleni karton i polisu osiguranja automobila. Ovaj granični prelaz možete da pređete i uz ličnu kartu. Kroz Makedoniju se vozite auto-putem u celosti.

Duž Makedonije, proći ćete kroz pet naplatnih rampi: Romanovce (60 MKD/1€), Otovica (80 MKD/1,5€), Gradsko (60 MKD/1€), Demir Kapija (70 MKD/1,5€) i Smokvica (30 MKD/0,5€). Imajte u vidu da je putarina nešto skuplja ako plaćate evrima, ali možete da plaćate i karticama. Na novoj deonici auto-puta od Demir Kapije do Đevđelije nemate odmorišta, pa imajte to u vidu ukoliko želite da napravite odmor, mada sama deonica nije dugačka. Kada prođete isključenje za Gevgeliju, neposredno pred granicu (na oko tri kilometara pre), sa desne strane se nalazi bezninska pumpa Okta, gde Vam savetujemo da zastanete i po povoljnijim cenama napunite rezervoar.

Nakon ukupno 172 km provedenih u Makedoniji, dolazite do graničnog prelaza Bogorodica. Ukoliko putujete tokom jula ili avgusta, budite spremni na kolone i gužve.

Grčka


Putnici koji na letovanje u Grčku dolaze avionom, morem ili kopnom, od 1. jula moraće da popune poseban obrazac najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju.
UPUSTVO ZA POPUNJAVANJE PLF OBRASCA

Ukoliko putujete tokom jula ili avgusta, budite spremni na kolone i gužve. Za putnička vozila rade dva terminala. Savetujemo Vam da pri ulasku u Grčku ne idete u Duty Free Shop. Napominjemo da je po važećim grčkim propisima zabranjeno unositi u zemlju robu koja nije oporezovana.

Ulazite u Republiku Grčku na graničnom prelazu Evzoni. Za putnička vozila na graničnom prelazu Evzoni rade dva terminala. Savetujemo Vam da pri ulasku u Grčku ne idete u Duty Free Shop. Napominjemo da je po važećim grčkim propisima zabranjeno unositi u zemlju robu koja nije oporezovana.

Odmah po ulazu u Grčku, nakon 2 km, nailazite na prvu naplatnu rampu (1,8€). Auto-put traje 17 km, a nakon toga se nastavlja na magistralu. Pratite putokaze za Atinu. Prolazite isključenja za Edesu, Solun i Halkidiki. Nakon 61 km od granice, skrenite desno za Atinu i Katerini. Ovde obratite pažnju, jer se uključujete na auto-put. Nakon dva kilometra nailazite na prvu naplatnu rampu, a 15 kilometara dalje i na drugu. Cene putarine za putnička vozila na prvoj naplatnoj rampi je 1,2€, a na drugoj 2,2€. Prolazite isključenje za Katerini i nastavljate pravo prateći putokaze za Larisu. Obratite pažnju na moguće radove na putu. Do Larise imate još dve naplatne rampe (putarine 3,2€ i 2,5€). Prolazite pravo pored isključenja za Larisu i pratite putokaze za Lamiju i Volos. Prolazite kroz još jednu naplatnu rampu na kojoj je putarina 4€. Na 24 kilometara od naplatne rampe nailazite na isključenje za Volos. Skrenite desno, pa levo u pravcu putokaza. Produžite pravo još 12,5 kilometara, pa skrenite desno na isključenju za Portariju. Nastavljate pravo. Na oko deset kilometara nailazite na kraj puta. Skrenite desno, pa kod obale skrenite levo. Pratite putokaze za Argalasti. Nakon 19 kilometara, nailazite na putokaz za Afisos. Skrenite desno i za 1,5 km dolazite pravo u Afisos.

Putarine: 14,9€

Kolima do Afisosa