Saobraćajni propisi - Makedonija | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Saobraćajni propisi - Makedonija


Novi zakon u Makedoniji - oštrije kazne
U Makedoniji je na snagu stupio novi zakon o saobraćaju koji previđa rigorozne kazne za njegove prekršioce, a posebno su na udaru vozači "teški" na gasu i oni koji voze u alkoholisanom stanju. Zakon razlikuje tri kategorije vozača- profesionalce, amatere i početnike, odnosno one koji nisu napunili 21 godinu ili imaju manje od dve godine vozačkog iskustva.

Za amatere je dozvoljena količina alkohola u krvi 0.5 promila, a profesionalci i početnici ne smeju imati nimalo. Osim toga, novi makedonski zakon predviđa da se i danju vozi sa upaljenim svetlima i da je fluorescentni prsluk obavezni deo opreme automobila. Bitno je napomenuti i da su ograničenja brzine ista kao i u Srbiji.

Treba istaći da se kazna ne može platiti na licu mesta, već van autoputne policije, koja je zadužena za koridor kroz Makedoniju, izdaje nalog koji uplaćujete u najbižoj pošti ili banci. Pritom Vam policajci zadržavaju dokumenta dok ne donesete potvrdu da ste platili kaznu.

Za teže prekršaje se izriče i zabrana upravljanja vozilom, pa tokom njenog važenja ne smete voziti kroz Makedoniju. Inače, makedonska policija očekuje da će se tokom leta uvesti kartice sa brojevima vozila i pasoša koje će vozači dobijati po ulasku u Makedoniju. Ako napravite prekršaj nećete morati ništa da plaćate sve do izlaska iz zemlje. Ukoliko uradite nešto što ne treba, a potom "izgubite" karticu, očekuje Vas kazna od najmanje 500 evra za karticu, a potom i iznos za učinjeni prekršaj.

Iznosi kazni u Makedoniji (u EUR)
Nevezivanje pojasa

20

Nepropuštanje pešaka

35

Vožnja pod dejstvom alkohola

400 i 3-12 meseci zabrane upravljanja vozilom

Prekoračenje brzine van naseljenog mesta
Od 10 do 30km/h

20

Od 30 do 50km/h

45

Preko 50km/h

300

Vožnja bez upaljenih svetala

35

Nepropisno parkiranje

45-250