Pratite nas na:

Barska rivijera

Bar apartmani

 • Bar
 • Canj apartmani

 • Čanj
 • Susanj apartmani

 • Šušanj
 • Utjeha apartmani

 • Utjeha
 • Tivat apartmani

 • Tivat
 • Ponosni

  Club Paradiso Nagrade

  Prijatelji:

  Diaspora group
  Generali osiguranje

  Letovanje -> Letovanje Crna Gora -> Sutomore

  Sutomore - Sveto more

  Letovanje Sutomore 2016 hoteli, apartmani, cene

  Letovanje Sutomore

  Sutomore ili Santa Mare (u prevodu - Sveto More) decenijama je bilo ribarsko selo u srcu prirode, utočište pirata izmedu utvrđenih gradova: Opatija Ratac, Stari Bar, Haj Nehaj i dominantnog utvrđenja Tabija (Golo brdo) u odnosu na priobalni prirodni amfiteatar i morski akvatorijum. Naziv mesta nastao je po Sv. Mariji Bogorodici kojoj je posvećen i istoimeni manastir u blizini, na Ratcu. Od Santa Maria>Suta Maria>Suta Mare>Sutomore. Letovalište je smešteno između dva poluostrva Ratac i Maljevik na kojima su ozidane kule, prva u eri Turaka a druga za vreme Austro-Ugarske.


  Letovanje Sutomore Letovanje Sutomore Letovanje Sutomore Letovanje Sutomore Letovanje Sutomore Letovanje Sutomore Letovanje Sutomore Letovanje Sutomore Letovanje Sutomore Letovanje Sutomore Letovanje Sutomore Letovanje Sutomore Letovanje Sutomore Letovanje Sutomore

  Sutomore hoteli leto 2016:

  /

  /

  Sutomore atrakcije leto 2016

  TVRDJAVA HAJ – NEHAJ – smeštena je u području Spiča, blizu letovališta Sutomore. Danas postoje urušene zidine citadele Haj – Nehaj, koja je ozidana u eri Mletaka na vrh brda visoko nad morem i obalom negde krajem XV veka. Utvrđenje su u XVI veku obnovili i dozidali Turci. Odmah do utvrđenja je crkva Sv. Dimitrija iz vremena Nemanjica, koja je posedovala 2 oltara (pravoslavni i katoločki). Od jadranske magistrale do tvrđave Haj – Nehaj moze se prići pešice.
  CRKVA SV. TEKLE - Osnovana je negde krajem XII-og veka zidana je pritesanim - lomljenim kamenom. Crkva je jednobrodna sa pravougaonom osnovom. Ima polukružnu oltarsku aspidu. Prvobitno je bila pravoslavna da bi docnije dobila i katolički oltar uz južni zid.
  Na kraju rta Ratac nalaze se ostaci benediktinsog samostanaBogorodice Ratačke iz X veka. Manastirski kompleks sastojao se od 3 crkve, utvrđenih zidova i kula. Bio je pod Mletačkom upravom od 1444 god. a Turci su ga napali i urušili 1571 god.
  CRKVA SVETOG ROKA - SPIČ ovaj spomenik kulture nalazi se poviše tunela na putu Sutomore - Petrovac. Crkva su sredinom XIV veka osnovali i podigli zajedničkim snagama vernici pravoslavne i katoličke veroispovesti. U to vreme harala je kuga pa je crkva posvećena svecu koji je bio zaštitnik od nje. Za njenu izgradnju korišćen je pritesani kamen.

  DVORAC KRALJA NIKOLE - Nalazi se na Topolici, u Baru. Prvi pomen dvorskog kompleksa je u „Glasu Crnogoraca“ iz 1885 god. Kompleks čine veliki i mali dvorac, zimska bašta koju je darovao Emanuel, kralj Italije, i dvorska kapela. Podigao ga je knez Petar Karađerđević, zet kralja Nikole.

  Selo Gornja Brca - Nedaleko od Sutomora je tipična ambijentalna celina primorskog sela u kojoj dominiraju kamene kule sa voltovima i objekti i zgrade građene od pirodnih materijala drvo,kamen

  Sutomore plaže leto 2016

  Sutomore odlikuje nekoliko divnih plaža:
  Gradska plaža, je peskovito-šljunkovita, proteže se na dužini od 1250 m, a široka je od 30-40 m. Jedna je od tri najveće na južnom Jadranu (zahvata površinu od 56.000 m2) i komleks je sa pristaništem. Gradska plaža u Sutomoru zaštićena je kao rezervat prirodnog predela. Idući ka pučini dubina se postepeno povećava što plićak čini ideajnim za decu i poluplivače. Na gradskoj plaži svakog leta se održavaju beoma posećeni turniri u beach-voley-u i beach socceru.
  Zlatna obala se nadovezuje na gradsku plažu i ima dužinu od 850m. Uz plažu je istoimeni turistički kompleks. U zaleđu plaže je bujna mediteranska vegetacija sa karakterističnim vrstama koje daju ugodnu hladovinu. Kristalno bistro more uz daške maestrala boravak na plaži čine izuzetno prijatnim.

  Osim ovim „glavnim“ plažama, Sutomore će vas šarmirati i  divljim plažama u netaknutoj prirodi.
  Kupalište „Tri duda“ Sutomore, je sa morskom vodom prve klase pa je izuzetno bezbedno za kupanje i rekreaciju jer je more čisto kao suza... Sanitarni kvalitet vode testira se sa 12 hemijskih i mikrobioloških kriterijuma.
  Plaža Štrbina (Mala divlja plaža) - posuta je šljunkom, ima dužinu od oko 150 m. i opremljena je ležaljkama, tuševima i suncobranima.

  Plaža Maljevik (Velika divlja plaža)je plaža sa arheološkim lokalitetom nedavno otkrivenim u plićaku. Duga je oko 300 m prekrivena hladom borove šume iz zaleđa. Zbog kristalno čiste vode pogodan je lokalitet za ronjenje.
  Crvena plaža smestila se odmah iza poluostrva Ratac u pravcu ka Baru. Naziv nosi po boji kamenih oblutaka kojim je prekrivena. Osim po tome čuvena je po borovoj šumi koja je po obodu i pruža hladovinu.
  Plaža Ratac je nudistička i ima podlogu od krupnog šljunka. Smeštena je na istoimenom rtu koji se nalazi između Sutomora i Bara. Od Jadranske magistrale deli je šuma četinara. Ukoliko dolazite automobilom isti je moguće parkirati na parkingu tik uz magistralu a postoji i stanica za lokalnu autobusku liniju, tako da je pristup plaži veoma lak.
  Plaža galebova je divlja, u netaknutoj prirodi. Do nje se pristupa stazom kroz šumu.
  Glumčeva plaža ili plaža Milene Dravić kako je nazivaju neki meštani.
  Plaža sa lekovitim blatom - Mala plaža dobro znana po lekovitom blatu kojim se kupači mažu protiv išijasa, reume...

  Sutomore izleti leto 2016

  Manastir Ostrog - udaljen je od Sutomora 80km a najveće je svetilište u Crnoj Gori. U hrišćanskom svetu manastir Ostrog je treće najposećenije svetilište, odmah iza Hristovog groba i Svete Gore. Manastir se nalazi u Bjelopavlićima, uklesan je u liticu visine 900 m i u njemu počivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog - osnivača manastira i čudotvorca sa isceljiteljskim moćima pa ga posećuju pripadnici svih vera.
  Lovćen - udaljen je 60km od Sutomora a mesto na kojem počiva crnogorski vladika, književnik i filozof Petra II Petrovića Njegoš u mauzoleju na Jezerskom vrhu. Planina je proglašena nacionalnim parkom u kojem živi 1150 vrsta biljaka od kojih su 4 endemske vrste.
  Rijeka Crnojevica – Od Sutomora je udaljena 30km smaštena je na obali Skadarskog jezera i u njoj kao da je vreme stalo. Naseobina je nadaleko poznata po tradicionalnoj arhitekturi ovog podneblja u kojoj dominantno mesto zauzima vitki kameni most i mlinovi „Poseljani“ te po prvoj štampariji kod Južnih Slovena, tvrđavi Žabljak, Vladičinoj kući.
  Skadarsko jezero 15km od Sutomora. - Odlazak preko Virpazara do najvećeg balkanskog jezera. Krstarenje brodom i razgledanje Skadarskog jezera koje je dugo 54 km a ima širinu od 26 km. Jezero je dom za 267 vrsta ptica, Leti nivo vode u jezeru bude smanjen do 4 m. Jedinstvena flora i fauna od naročitog je interesa za naučnike iz celog sveta.
  Stari grad Bar - prvi pomeni o Baru datiraju iz IX veka, drevni grad leži na 4 km udaljenosti od mora. Naziv grada se dovodi u vezu sa Avarima koji su nekad njume vladali, a drugi smatraju da ime potiče od latinske reči Antibarus i grčke Antivaris čije značenje je grad nasuprot Barija. U prošlosti gradom su upravljali Vizantija, Sloveni, Zeta, Mletačka republika, Srbija, Jugoslavija. Novi Bar je osnovao kralj Nikola početkom XX veka. Jedan od dokumenata koji zbori o istoriji grada je „Letopis popa Dukljanina“.

  Sutomore zabava leto 2016

  Noćni život u Sutomoru dobrim delom se odvija na šetalištu - obali Iva Novakovića na kojem je znatan broj kafića sa muzikom uživo. Kafići se nalaze na terasama koje su tik uz more i koje su od njega odvojene kamenim zidom.
  Osim  toga što može biti polazna tačka za obilazak čitavog crnogorskog priobalja, Sutomore ima zanimljive dnevne i noćne provode. Žurke na plaži, sportska nadmetanja, i atraktivni plažni barovi obogatiće dan, a noćni provod u Sutomoru poredi se sa onim u Budvi
  Objekti „Malibu“, „Fratelo“ i „Habana“ otvoreni su do ranih jutarnjih sati i stecište su mlađe populacije tokom noći. Neretka su gostovanja popularnih folk zvezda folk i pevača zabavne muzike.
  U lepoti leta i morskom opuštanju mozete uzivati uz kulinarske specijalitete u sutomorskim restoranima Pirat, Izvor ili Sirena Marta.

  Hotel Lovćen 2*

  Letovanje 2016


  Kroz Sutomore je prolazila granična linija između Venecijanske Dalmacije i Otomanskog carstva. O burnoj prošlosti Sutomora svedoče arheološki nalazi i zapisi, verski objekti... Sutomore je čuveno i respektabilno ime na evropskoj turističkoj mapi. Zahvaljujući geografskom položaju, planinskom zaleđu, otvorenom moru i peskovitim plažama nastali su povoljni klimatski uslovi koji Sutomore uvrščuju u najblagotvornije zdravstveno rekreativne regione na Mediteranu na kojem je na prvom mestu po broju sunčanih danam (285) u godini. Ukupan broj letnjih dana kada najviša dnevna temperatura iznosi 25°C i više je 108, od toga, najviše u julu i avgustu, oko 30 mesečno. Prosečna godišnja temperatura mora je 18°C. Prema predanju tokom 18. veka na boravak i relaksaciju ovamo stizale su i mletačke kontese. Tvrdjava Haj Nehaj je zaštitni znak - sinonim za Sutomore.
  Sutomore ima odličan položaj jer se nalazi u središtu crnogorske rivijere. Od Bara je udaljeno 7 km, od Budve 26 km a od Ulcinja 36km. Do Sutomora je lako doći. To je prvo letovalište na trasi i pruge Beograd - Bar. Novi tunel Sozina skratio je vreme putovanja od Podgorice do Sutomora na 0,5 h.