Kolima do Salonikija | Club Paradiso patrola
Radno vreme: 09h - 20h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Salonikiou

Club Paradiso patrola: Kolima do SalonikijaPoštovani putnici,

Hvala Vam na poverenju u organizaciju Vašeg godišnjeg odmora. Sada kada se spremate za put, Club Paradiso misli na Vas, te smo Vam pripremili ovaj kratki vodič kako da dođete do Salonikija, koji će Vam, nadamo se, biti od pomoći.

Kolima do Salonikija

Kolima do Salonikija

Beograd - Saloniki: 730km

Ukoliko putujete van grupe, tj. automobilom, za ulazak u Grčku Vam treba vaučer i potvrda rezervacije. Za putovanje automobilom potrebno Vam je: međunarodno putno zdravstveno osiguranje, saobraćajna dozvola, zeleni karton (obavezan za ulazak na teritoriju Republike Makedonije) i ovlašćenje (ukoliko Vi niste vlasnik vozila kojim putujete). Međunarodna vozačka dozvola od skora nije obavezna ni za Makedoniju, ni za Grčku.

Što se tiče saobraćajnih propisa oni se nisu mnogo menjali. U Makedoniji je danju obavezna vožnja sa uključenim oborenim svetlima, a ukoliko Vaše vozilo koristi pogon na TNG ili CNG, morate imati i protivpožarni aparat. U Grčkoj je PP aparat obavezan za sva vozila, a tokom dana niste obavezni da vozite sa uključenim svetlima.

Kazne za lakše saobraćajne prekršaje u obe države se plaćaju na šalteru pošte ili banke, uz uplatnicu koju će Vam dati saobraćajni policajac. Ako u Grčkoj kaznu platite u roku od deset dana, možete platiti samo polovinu iznosa i tada se smatra da ste obavezu ispunili. Kao garant da će kazna biti plaćena, makedonska policija zadržava dokumenta, a grčka ne. Detalji vezani za putovanje automobilom nalaze se i na www.mup.gov.rs i www.amss.org.rs.

Ovde Vas upoznajemo sa putem od Beograda do Salonikija u Grčkoj. Obratili smo pažnju samo na kritične tačke, na koje Vas upozoravamo, i na mesta koja zaslužuju preporuku da do njih svratite i napravite pauzu za odmor. Do Salonikija se stiže relativno lako, jer put nije komplikovan, a uz to ima i odličnu signalizaciju. Vožnja je uglavnom auto-putem. Putovanje kolima do Salonikija traje uobičajeno od 8 do 10 sati, u zavisnosti od mogućih radova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima.

Proverite da li ste poneli zeleni karton, kao i polisu putnog zdravstvenog osiguranja.

 Srbija

Početak putovanja: Beograd – naplatna rampa Bubanj Potok. Ne zaboravite da resetujete kilometražu na nulu ili da zabeležite trenutno stanje na brojaču, kako biste mogli da računate koliko ste kilometara prešli do odredišta. Merenje kilometraže se razlikuje od automobila do automobila, pa računajte da se tokom Vašeg putovanja mogu javiti manja odstupanja. Odstupanja se mogu javiti ako ste se vrteli po parkingu ili ako ste češće svraćali u restorane van glavnog puta. Na ovoj naplatnoj rampi se uzima samo kartica za ulazak na auto-put. U okviru objekta je i policijski punkt, a tu je i punkt AMSS.

Za sve vas koji svoje putovanje započinjete pre Beograda, recimo iz nekog grada u Vojvodini, na benzinskoj pumpi ELP mogli bi da naprave kraći predah. Otvorena je 24 časa, ima sve vrste goriva, uključujući i eurodizel za Euro 4 motore i auto-gas, a prima i sve vrste kartica. U okviru benzinske pumpe nalaze se restoran, prodavnica i veliki parking.

Naplatna rampa Niš. Putarina od Beograda za putničko vozilo se plaća 730 dinara. Budite spremni da malo sačekate, jer nisu otvoreni svi prolazi, pa se brzo stvaraju gužve. Odmah nakon velikog natpisa Nais je isključenje koje Vas vodi do Jugopetrolove pumpe (radi 24 h, nema gas), do motela Nais koji je sa leve strane puta, kao i do baze AMSS, u okviru koje je pumpa za auto-gas i gde primaju samo gotovinu. Baza AMSS kod Naisa nudi usluge sitnih popravki i šlepovanja vozila, ali ne izdaje međunarodna dokumenta. Radno vreme je 24 h.

Naplatna rampa Doljevac. Putarina za putničke automobile je 190 dinara za deonicu Niš – Doljevac. Nakon tridesetak kilometara dolazite do kraja auto-puta. Od ove tačke dalje se vozi magistralom. Vozeći se ovom magistralom prolazite pored motela Predejane, gde možete napraviti pauzu, a nakon nekoliko kilometara i motel Džep. Četiri kilometra nakon Džepa je tunel Manojle. Na 15 km od motela Džep, dolazimo do mesta na kojem se put račva. Desno se ide magistralom prema Vranju, a levo put vodi na novoizgrađeni auto-put prema Solunu i Skoplju. Auto-put je u dužini od 33 km. Vožnja se dalje odvija magistralom, a nedugo zatim ponovo auto-putem. Očekujte suženje puta zbog radova na budućoj naplatnoj rampi. Saobraćaj se odvija dvosmerno u jednoj kolovoznoj traci, ali je sve lepo obeleženo.

Nakog kraćeg puta i pređenih petnaestak kilometara, dolazite do graničnog prelaza Preševo, gde prvo prolazite carinu, a nakon toga i policijsku kontrolu.

 Makedonija

Napuštate teritoriju Srbije i ulazite u Makedoniju. Ako putujete tokom jula ili avgusta, budite spremni na kolone i gužve. Policija često sa radarom čeka turiste koji, umorni od stajanja u koloni, požele da malo „produvaju mašinu“. U našem tekstu Saobraćajni propisi – Makedonija pojašnjeno je koliko je makedonski zakon oštar.

Granični prelaz sa Makedonijom – Tabanovce. Pripremite saobraćajnu dozvolu, zeleni karton i polisu osiguranja automobila. Ovaj granični prelaz možete da pređete i uz ličnu kartu. Odmah nakon granice počinje auto-put.

Nakon petnaestak kilometara vožnje, nailazite na prvu naplatnu rampu u Makedoniji. Putarina je 60 denara. Ukoliko plaćate u evrima, putarina je oko 1€. Nakon 47 km nailazite na drugu naplatnu rampu u Makedoniji. Ovde je cena putarine 80 denara. Treća naplatna rampa u Makedoniji je na 92 km od izlaska iz Makedonije i graničnog prelaza Bogorodica, gde putarina takođe staje 60 denara. Nakon 125 km nailazite na Bife Belov 113, zgodno mesto za odmor i predah, a poseduje i veliki parking prostor. Ovo je jedno od retkih mesta na putu kroz Makedoniju gde se možete osvežiti. Najveći deo prostora je bašta u debeloj hladovini, a restoran radi 24 časa.

Kada prođete isključenje za Gevgeliju, neposredno pred granicu (na oko jedan kilometar pre), sa desne strane se nalazi bezninska pumpa Okta, gde Vam savetujemo da zastanete i po povoljnijim cenama napunite rezervoar. Nakon ukupno 180 km provedenih u Makedoniji, dolazite do graničnog prelaza Bogorodica.

 Grčka


Ukoliko putujete tokom jula ili avgusta, budite spremni na kolone i gužve. Za putnička vozila rade dva terminala. Savetujemo Vam da pri ulasku u Grčku ne idete u Duty Free Shop. Napominjemo da je po važećim grčkim propisima zabranjeno unositi u zemlju robu koja nije oporezovana.

Ulazite u Republiku Grčku na graničnom prelazu Evzoni. Na pedesetak kilometara nakon prolaska Evzonija dolazite do prvog skretanja za Edesu, a nakon 400 m i isključenja za Solun. Ovim putem prolazi se kroz industrijsku zonu Soluna. Put je sa dve trake u jednom pravcu, ali sa dosta semafora. Pratite znakove za Halkidiki.

Dolazite do semafora gde skrećete levo za Ring road. Orijentir neka Vam bude prodavnica Lild, koja će se u tom trenutku naći dijagonalno sa Vaše leve strane. Kada se uključite na Ring Road, vozite obilaznicom oko Soluna, ali obratite pažnju, jer Grci voze izuzetno brzo. Dok ste na Ring Road-u, pratite znakove za Halkidiki.

Dolazite do raskrsnice gde se isključujete za Halkidiki i od tog trenutka pratite znakove za Nea Mudaniju. Kada se približite Nea Mudaniji, potrebno da se isključite desno, na put koji vodi za Sitoniju. Krećete se putem koji prolazi pored Gerakinija, Salonikija i Metamorfozisa. Dolazite do mesta Nikiti, gde će Vas možda sačekati manja gužva zbog semafora. Nakon izlaska iz Nikitija, na prvoj raskrsnici skrećete levo. Nakon EKO pumpe, skrećete levo za Agios Nikolaos. Držite pravac i 11 km kasnije dolazite na raskrsnicu koja je ulaz u Saloniki.

Kolima do Salonikija